HomePrzechowywanie rybJak przechowywać złowiony połów?

Jak przechowywać złowiony połów?

Jeśli już wiesz, jak łowić ryby i złowiłeś dużą rybę, następnym krokiem jest wiedza jak zachować swój połów, gdy już go złapałeś. Oto przewodnik krok po kroku, jak zachować świeżość ryby po jej oczyszczeniu i wyfiletowaniu.

Wkładanie ryb do lodu

Umieszczenie ryb w lodzie jest najlepszym sposobem przechowywania ryb na czas transportu. Użyj izolowanej chłodnicy i pozostawić korek spustowy chłodnicy otwarty, aby umożliwić odpływ wody z lodu, ponieważ woda zepsuje smak ryby.

Schładzanie ryb

W tym kroku chodzi o to, aby schłodzić a nie zamrozić rybę w lodówce. Aby to zrobić zalecamy wykonanie następujących czynności:

Przed schłodzeniem ryby należy ją umyć zimną wodą i osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
Następnie zawiń oczyszczoną rybę w papier woskowy, folię plastikową lub aluminiową i przechowuj ją na lodzie lub w lodówce.
Rybę można zazwyczaj przechowywać w lodówce do dwóch dni. Duże ryby lub duże kawałki ryb będą przechowywane dłużej niż małe ryby. Chude ryby przechowują się lepiej niż ryby tłuste (pstrąg).

Zamrażanie ryb

Innym popularnym sposobem przechowywania ryb jest ich zamrożenie. Jest funkcjonalne przez długi czas, ponieważ mrożone ryby mogą przetrwać nawet do roku. Ważne jest jednak przygotowanie do wykorzystania zamrażania do przechowywania ryb. Ryba może stracić swój smak, jeśli wejdzie w kontakt z powietrzem. Polecamy więc tę metodę do zamrażania ryb:

Oczyść rybę i umieść ją w torbie typu zipoc nadającej się do zamrażarki. Przed uszczelnieniem należy upewnić się, że usunięto jak najwięcej powietrza.

Rozważ zawinięcie ryby w folię aluminiową, a następnie zawinięcie jej ponownie w papier do zamrażarki przed zamrożeniem.

Jeśli często przechowujesz ryby, dostępne są hermetyczne zgrzewarki do opakowań – rozważ zakup jednej z nich. Są one szczególnie funkcjonalne, ponieważ usuwają całe powietrze z opakowania w trakcie jego zamykania, zapobiegając utracie przez rybę walorów smakowych.

Spory łamany wobler z dwiema kotwiczkami

Innym sposobem na zamrożenie ryby jest sposób eskimoski, w litym bloku lodu. Użyj chłodniejszego pojemnika. Umieść oczyszczoną rybę w pojemniku z taką ilością wody, aby ją przykryła. Ryby będą przechowywane tak długo, jak długo pozostanie blok lodu.

Teraz wiesz, jak zachować swoje ryby po złowieniu. Pierwszy krok ma na celu utrzymanie świeżości ryby przez pierwsze kilka godzin, drugi przez kilka dni, a trzeci nawet do roku.