Jedzenie ryb jest istotną częścią zrównoważonej diety, ponieważ dostarcza dużej ilości składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowia. Dlatego należy wiedzieć, jak wybierać ryby i owoce morza, które będziemy spożywać, aby uzyskać najlepszy smak. Tak więc, istnieją pewne względy, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie owoców morza i ryb, dlatego w tym artykule chcemy szczegółowo wyjaśnić, jak poznać, czy ryba jest świeża.
1. Kupując rybę, należy zwrócić uwagę na jej wygląd i kolor, aby mieć pewność, że jest naprawdę świeża. W tym względzie ważne jest, aby łuski były błyszczące i połyskliwe. Podobnie wszystkie świeże ryby powinny zachować swój intensywny kolor, niezależnie od tego, jakigo są gatunku..
2. Oczy są również kluczem do poznania, czy ryba jest świeża: upewnij się, że ryba ma wybrzuszone, jasne i przejrzyste oczy, nigdy nie przyjmuj ryb z zapadniętymi lub zniszczonymi oczami.
3. Podobnie, chcąc kupić świeżą rybę należy przyjrzeć się skrzelom, które powinny mieć jasnoczerwony i błyszczący wygląd. Możesz poprosić sprzedawcę o pokazanie skrzeli ryby, aby sprawdzić, czy są świeże.
4. Świeża ryba nigdy nie powinna być wiotka ani miękka, ale jej ogólna konsystencja powinna być twarda i gładka, a płetwy jędrne. W żadnym wypadku nie należy kupować ryby, której skóra się łuszczy, gdyż jest to znak, że nie jest ona świeża lub zaczyna się psuć.
5. Jako ciekawostkę lub trik, który warto wziąć pod uwagę przy zakupie ryb i owoców morza jest fakt, iż mówi się, że najlepszą porą roku dla ryb są miesiące takie jak: styczeń, luty, marzec, kwiecień, wrzesień, listopad i grudzień. Są jednak wyjątki i niektóre ryby czy skorupiaki mają swój najlepszy sezon w innych miesiącach roku.
6. Po zakupie ryby, stosując się do wszystkich tych zaleceń, należy również wiedzieć, jak konserwować świeżą rybę, aby zachować ją w optymalnych warunkach do czasu, gdy nadejdzie czas jej przyrządzenia. Kliknij, aby poznać sposoby przyrządzania ryb. Podobnie, jeśli nie zamierzasz jej przygotowywać, powinieneś ją zamrozić, aby zapobiec jej zepsuciu.