Łosoś jest jednym z najsmaczniejszych, najbardziej pożywnych i najzdrowszych pokarmów na świecie, co zawdzięczamy jego wysokiej zawartości Omega 3, witamin B6 i B12, białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych i minerałów, takich jak selen i magnez. Z tego powodu tej ryby nie powinno zabraknąć w Waszym menu. Opcje przyrządzania i prezentowania go są nieskończone, dlatego w poniższym artykule wyjaśnimy, jak podawać łososia, aby Twoje dania były pyszne i piękne.
Łosoś z pieczonymi warzywami
To jeden z najsmaczniejszych, zdrowych i prostych przepisów na łososia. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i można wybrać warzywa, które najbardziej lubimy, choć polecamy cebulę dymkę, pomidora, marchewkę, zieloną lub czerwoną paprykę oraz cukinię, którą należy pokroić w plastry lub paski. Następnie:
- Ułóż warzywa na blasze z piekarnika.
- Rozgrzej swój piekarnik do 180º.
- Dopraw warzywa: możesz dodać oliwę z oliwek i odrobinę białego wina, aby były smaczniejsze.
- Następnie wstaw blachę do gorącego piekarnika na około 20 minut. Jeśli widzisz, że warzywa nie są całkowicie upieczone, możesz zostawić je w piekarniku jeszcze na kilka minut.
- Po tym czasie dodaj łososia, który powinien być pieczony maksymalnie 10 minut, aby zapobiec jego rozgotowaniu i wysuszeniu.
Łosoś z pieczonymi ziemniakami
Pieczone ziemniaki to opcja, która spodoba się każdemu, a dodatkowo dostarczy daniu węglowodanów, idealnego uzupełnienia białek łososia.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości około pół centymetra i układamy na blasze.
- Aby było smaczniej, można dodać posiekaną cebulę lub czosnek, pietruszkę i odrobinę oliwy z oliwek. Można też dodać odrobinę białego wina, które wyparuje podczas gotowania, ale doda ziemniakom dodatkowego smaku.
- Ziemniaki należy piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180º przez około 20 minut.
- Po upływie tego czasu czas na dodanie łososia do ziemniaków. Pozostawić go w piekarniku na 10 minut. Inne sposoby przyrządzania ziemniaków znajdziesz w https://www.dine.pl
Tatar z łososia z awokado
Połączenie łososia z tym składnikiem przemawia niemal do każdego.
- Pokrój 400 g wędzonego łososia w kostkę i 2 awokado. Każdy składnik umieść w osobnej misce.
- Rozgnieć kilka cebulek dymek (4 lub 5 wystarczy) i dodaj małą łyżeczkę skórki z cytryny.
- Połowę tej mieszanki dodaj do miski z łososiem, a połowę do miski z awokado.
- W innej misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy lub jednej cytryny, w zależności od gustu. Dodaj również 1 ząbek mielonego czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu. Połowę tego dressingu dodaj do miski z awokado, a połowę do miski z łososiem.
- Aby uzyskać bardziej profesjonalny efekt, potrzebna będzie forma do tarty. Najpierw włóż awokado, dociśnij je łyżką, aby dobrze się ułożyło, a następnie dodaj łososia.