Hamburgery to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące wręcz symbolem „szybkiej kuchni”. Uwielbiane przez wszystkich ale szczególnie przez dzieci, dla których taki posiłek jest często ciekawszym wyborem niż tradycyjny, domowy obiad.
Burgery rybne
Alternatywą dla hamburgerów, których głównym składnikiem jest mięsny kotlet, są burgery rybne, w Stanach Zjednoczonych i restauracjach określane mianem „fishburgerów”. Jeśli chcemy mieć pewność, co jedzą nasze dzieci, przygotujmy burgery rybne samodzielnie. Składają się one z kotletów rybnych, ulubionych warzyw, sosu tatarskiego i pysznej bułeczki. Właśnie domowy sos tatarski czyni całą kompozycję przepysznym daniem, które możemy podać na obiad albo kolację. Składniki Do przygotowania czterech porcji burgerów będziemy potrzebować takich składników: 600 g filetów rybnych (najlepsze z białych ryb takich jak dorsz, miruna albo okoń), cztery bułki do hamburgerów, mleko, jajko, bułka tarta, olej do smażenia, sałata oraz pomidor.
Przygotowanie sosu do burgerów rybnych
Do przygotowania sosu tatarskiego wg przepisu ze strony www.kulinarna.pl, będą nam potrzebne takie składniki jak: 200 ml majonezu, dwie łyżki marynowanych grzybków, ćwierć czerwonej cebuli, ogórek kiszony, dwie łyżki posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki, dwie łyżeczki soku z cytryny, pieprz. Przepis Przygotowania zaczynamy od rozmrożenia i osuszenia ryby, którą następnie dzielimy na cztery części. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do niego trzy łyżki mleka. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą.
Kawałki ryby obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kawałki ryby: smażymy je przez trzy do pięciu minut z każdej strony. Przygotowujemy sos tatarski: marynowane grzybki drobno siekamy, cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę a następnie siekamy. Składniki przekładamy do małej miski, dodajemy szczypiorek, natkę, majonez i sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Każdą bułkę przekrawamy na pół i opiekamy w piekarniku. Każdą połówkę smarujemy sosem tatarskim. Na dolnych połówkach kładziemy rybne filety, plasterek sałaty i pomidora, przykrywamy drugą połówką. Smacznego!