Łosoś jest popularną rybą, ponieważ jest pyszny. Ale wiele osób nie wie, że łosoś ma również wiele korzyści zdrowotnych. Tutaj przyjrzymy się różnym rodzajom łososia, jakie składniki odżywcze zawiera i jak możesz włączyć tę wspaniałą rybę do swojej diety!
Sekcja: Łosoś jest dobrym źródłem wielu witamin.
- Witamina A – pomaga w widzeniu, zdrowiu skóry i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wspiera również wzrost i rozwój u dzieci. Łosoś zawiera witaminę A, ale jej ilość nie jest tak duża jak w innych pokarmach, takich jak marchew czy szpinak.
- Witamina B12 – pomaga utrzymać nerwy, komórki krwi i mózg działające prawidłowo. Łosoś ma trochę tej witaminy w sobie, ale musiałbyś jeść dużo łososia w czasie, aby uzyskać wystarczającą ilość dla dobrego zdrowia (np. 2-3 porcje tygodniowo). Możesz znaleźć witaminę B12 w innych pokarmach, takich jak jaja lub produkty mleczne zamiast, jeśli nie jesz żadnych owoców morza w ogóle!
- Witamina B6 – Ta witamina pomaga tworzyć czerwone krwinki, metabolizować białko w energię dla naszych ciał i wytwarzać przeciwciała, które zwalczają zarazki powodujące choroby, takie jak przeziębienie. Zalecane dzienne spożycie to 1-1,5 mg dziennie, więc spożywanie jednej porcji łososia zapewnia 40% dziennego zapotrzebowania!
Jest również pełen minerałów
Minerały to związki nieorganiczne, które są niezbędne do funkcjonowania Twojego organizmu. Znajdują się w żywności, zwłaszcza w mięsie i nabiale, a także są dodawane do wielu produktów spożywczych. Niektóre minerały są również obecne w wodzie. Zobacz, dlaczego picie wody jest takie ważne na twarz.pl.
Większość minerałów pełni w organizmie więcej niż jedną rolę. Na przykład:
- Potas pomaga regulować ciśnienie krwi poprzez kontrolę poziomu płynów wewnątrz i na zewnątrz komórek; odgrywa również ważną rolę w funkcjonowaniu nerwów.
- Magnez pomaga budować mocne kości, pomagając wapniowi dostać się do komórek kostnych.
- Żelazo przenosi tlen z płuc do mięśni, dzięki czemu mogą one wykonywać swoją pracę; pomaga również utrzymać produkcję czerwonych krwinek.
Łosoś jest świetnym źródłem białka
- Białko jest niezbędnym elementem diety, stanowiąc 16-18% kalorii w zdrowej diecie osoby dorosłej.
- Spożywanie odpowiedniej ilości białka pomaga budować i naprawiać tkankę mięśniową (w tym serce!), co może pomóc w wysiłkach zmierzających do utraty wagi.
- Białko jest również ważne dla wzrostu i rozwoju. Dzieci potrzebują więcej białka niż dorośli, ale jest ono niezbędne dla nastolatków, ponieważ ich ciała rosną tak szybko!
- Białko może pomóc Ci czuć się nasycony dłużej, co oznacza, że będziesz mniej prawdopodobne, aby dać się do zachcianek, które wykoleić swoje cele utraty wagi lub umieścić siebie na ryzyko przejadania się później.
Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3 są rodzajem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędnym składnikiem odżywczym, którego Twój organizm nie jest w stanie wyprodukować i musi go otrzymać ze źródeł żywności.
Istnieją trzy rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wykazano, że EPA i DHA mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszają ryzyko wystąpienia:
- Chorób serca
- Udaru mózgu
- raka
Podsumowanie
Jedzenie łososia jest świetnym sposobem na uzyskanie potrzebnych składników odżywczych i zachowanie zdrowia. Jest to również dobre dla naszej planety, ponieważ pomaga chronić zasoby rybne, które są ważnym zasobem dla wielu ludzi na całym świecie.