Jak każdy z nas słyszał zapewne słyszał choć raz, ryby są zdrowe, ale nie należą do dań, które królują na naszym stole. Ryby przeważnie stawiane są na stole dosłownie od święta. Boże Narodzenie to właśnie ten dzień, gdzie możemy zjeść rybę na wiele sposobów. W ten dzień możemy skosztować karpia, pstrąga czy śledzia.
Częstotliwość jedzenia ryb
Ryby powinny być stawiane na nasz stół o wiele częściej niż mięso, które jadamy o wiele za dużo. Ryba ma więcej wartości odżywczych, zawierają wysokie przyswajanie białko, które łatwo się trawi. Witaminy, które zawiera ryba to : A, D, E z grupy B i składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas, jod, fluor, miedź, mangan i omega-3.
Ryby polecane są ze względu na zawartość omega-3, ale nie tylko. Mają one liczne prozdrowotne właściwości takie jak:
-obniżają ciśnienie
-obniżają krzepliwość krwi,
-wspomagają pracę serca,
-pomagają w pracy układu krążenia,
-wspierają układ odpornościowy,
-poprawiają pamięć,
-wspomagają proces opóźnienia starzenia,
-poprawiają kondycję skóry,
-mają działanie przeciwzapalne,
-mają działanie przeciwalergiczne.
Jakie ryby wybrać na nasz stół?
Oczywiście ryby każdemu smakują inne. Z naszej strony polecamy takie ryby jak:
-śledź – to ryba, która zawiera kwasy tłuszczowe zawarte w omega-3 i zawierają potas, żelazo, wapń, witaminy E, D.
-dorsz – to chude mięso z dużą ilością białka, selenu, jodu i witaminy B12. Zaleca się tą rybę osobom chorym na tarczycę i kobietą w ciąży.
-karp – to ryba zawiera witaminy B1, B6, PP, B12 zawartość odżywcza u tej ryby zależy czym była karmiona.
-tuńczyk – pomaga w chorobach skóry , ponieważ zawiera dużą ilość witaminy PP.
-makrela – zawiera dużą ilość witaminy A i żelaza i posiada kwasy omega-3.
Wyposaż się w jeszcze więcej przepisów na Co Slychac i zafunduj swojej rodzinie niepowtarzalną ucztę!
Jakich ryb lepiej unikać?
Są ryby, które należy unikać i nie przynoszą nam żadnych korzyści odżywczych
Jakie ryby unikać na naszym talerzu: tilapia, panga, ryby morskie i sun afrykański. Są to ryby sztucznie hodowane, chodź zawierają białko, witaminy ale niektóre z nich hodowlane są poza granicami polski przy użyciu antybiotyku i hormonów czy w dużym zagęszczeniu.
Ryby warto jest to jeden z niezbędnych zbilansowanej diety i jedyne źródło kwasów omega-3. Znajdują się w nich również witaminy takie jak A, D, E z grupy B, bogate są w białka. Ryby zaleca się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu mają jedyne źródło szybko przyswajalnych witamin.