Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gotowe i sprawdzone przepisy na kulki proteinowe
Autor Wiadomość
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-11, 19:37   Gotowe i sprawdzone przepisy na kulki proteinowe

Chciałbym się zająć czymś o co coraz więcej osób pyta a czego jednak moim zdaniem brakuje na forum. Gotowe i sprawdzone przepisy na miksy. Na początek zacznę od przepisów CC Moore, które zniknęły z ich strony ale na szczęście można jeszcze je znaleźć w internecie. Wersje, które są jeszcze dostępne są trochę "okrojone" i nie zawierają już kilku przepisów wartych uwagi ale posiadam jeszcze te stare wersje więc w miarę możliwości i czasu postaram się je wszystkie Wam przedstawić.

Przy większości mieszanek sugerowane jest dodanie 9 średnich jajek na każdy kilogram miksu. Niektóre składniki mogą być już niedostępne więc w razie wątpliwości pytajcie postaram się podać jakieś ich odpowiedniki lub zamienniki.

50:50 Mix 1

450g Mąka sojowa pełnotłusta
450g Semolina
30g Gluten
30g Albumina
30g Vitamealo
10g Cyprivit


50:50 Mix 2

400g Mąka sojowa pełnotłusta
420g Semolina
100g Albumina
20g Vitamealo
50g Plazma krwi
10g Betaina

Są to proste miksy które można bardzo prosto rozbudować o inne składniki np mączki rybne, ekstrakty itp. Oczywiście płynne składniki każdy może dobrać wg własnych pomysłów. Sugerowane płynne dodatki to max 2ml słodzika + 10ml aromatu na każdy kilogram miksu.

CDN...
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2014-03-11, 19:41   

Postanowiłem przykleić ten temat z racji jego użyteczności.
Starajmy się nie podejmować dyskusji w tym temacie, a tylko podawać gotowe sprawdzone receptury.
_________________
1. Regulamin forum.
2. Przywitaj się.
3. Opisywanie linków.
4. Opcja SZUKAJ.
5. Imie i nazwisko w profilu.
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-03-11, 20:21   

:oops:
 
 
adrian1231989 
Adrian Okła


Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-11, 21:17   

Piotr Ostrowski, co w tym miksie, który przedstawiłeś kryje się pod nazwą Cyprivit? Wydaje mi się, że są to jakieś minerały lub witaminy ale może wyjaśnisz mi to rzetelniej albo się mylę.
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-11, 22:37   

adrian1231989, Bardzo dobrze myślisz, w skrócie są to 22 kluczowe witaminy, minerały i aminokwasy. Produkt ten został wycofany głównie ze względu na jego trwałość. Nawet dobrze przechowywany (suche i chłodne miejsce) nie wytrwa dłużej niż 24 miesiące. Podobne zestawy witamin znajdziecie w sklepach oferujących pasze dla zwierząt lub sklepach z witaminami dla np gołębi. Poniżej podaje skład/zawartość witamin itp w 1kg Cyprivitu. Myślę że łatwiej będzie znaleźć zamiennik bo to co jest dostępne w sklepach to raczej starsze zapasy, wątpliwej jakości.

Vitamin A (iu)1,000,000
Vitamin D3 (iu) 200,000
Vitamin E (as alpha tocopherol acetate) (iu) 40,000
Vitamin K3 (mg) 200
Vitamin B1 (as Thiamine) (mg) 1,500
Vitamin B2 (Riboflavin) (mg) 1,200
Nicotinic Acid (mg) 2,000
Pantothenic Acid (mg) 1,000
Vitamin B6 (as Pyridoxine) (mg) 800
Vitamin B12 (as cobalamin) (mg) 4,000
Biotin (mg) 40
Folic Acid (mg) 12,000
Choline Chloride (mg) 12,000
Manganese (as Manganese Sulphate) (mg) 3,000
Iodine (as Calcium Iodate) (mg) 200
Zinc (as Zinc Sulphate) (mg) 4,000
Iron (as Ferrous Sulphate) (mg) 4,000
Copper (as Copper Sulphate) (mg) 1,000
Cobalt (as Cobalt Carbonate) (mg) 20
Lysine (mg) 50,000
Methionine (mg) 50,000
Selenium (as Sodium Selenite) (mg) 25

Chodzi o to że znajdują się tu związki których karp potrzebuje ale w większości nie jest w stanie tego pobrać z naturalnego pokarmu lub nie pokrywa to pełnego zapotrzebowania.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-12, 09:38   

Słuchajcie mam taką prośbę. Chciałbym by na razie w temacie był jakiś tam porządek i ład, więc prosiłbym o nie zamieszczanie w nim przepisów, a jedynie pytań odnośnie receptur które będę wystawiał. Żeby nie zaśmiecać forum, przepisy te mogą być zamieszczane np w temacie "Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek". Nie mam nic do osób które chciałyby tu zamieść przepisy ale chciałbym by był tu porządek. Sam nie uważam że jestem "alfą i omegą" w tym temacie i wiele osób na forum pewnie ma szerszą wiedzę niż ja. Chciałbym jedynie aby w tym temacie stopniowo dodawane były bardziej złożone przepisy tak by osoby zaczynające przygodę z kulaniem miały jakiś punkt wyjścia i widziały jak te najprostsze miksy są rozbudowywane.

Tym wyjaśnieniem nie mam zamiaru nikogo obrazić i mam nadzieje że kolega Sławek nie będzie miał mi tego za złe.

Prosiłbym również o wyczyszczenie tego tematu z postów nie związanych z nim po upływie 24 godzin oraz przeniesienie przepisu Sławka do tematu "Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek"
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-12, 17:43   

okon27 napisał/a:
:oops:


Jakie oops ;) Przepraszam Cie Sławku ale mam nadzieje że nie będziesz miał mi tego za złe. Tak jak pisałem nie jestem guru w tym temacie, na bank na forum są bardziej doświadczeni niż ja karpiowi kucharze. Mam nadzieje że podzielisz się swoimi recepturami w temacie który podałem bo z tego co widziałem to wiesz dobrze o co chodzi w kulaniu ;)

Wracając do Cyprivitu, Marek poprosił mnie o podanie nazwy jakiegoś zamiennika, niestety mam opakowanie zastępcze i marker trochę się zmazał. Jest jedynie część nazwy - POLM.... chyba to jest z firmy polmass tylko nie jestem pewien jaka nazwa produktu. Na 100% jest to preparat dla prosiąt. Sprawdźcie polmlac lub inne ich produkty. Najlepiej poszukać w sklepach stacjonarnych bo www często nie podają nazwy. Pytajcie o witaminy dla zwierząt hodowlanych. Cena opakowania 1kg to koszt max 10-15zł, a takie coś starczy na ładnych kilkadziesiąt kg miksu.

Sweet Nut Mix 1

250g Mączka z orzechów tygrysich
100g Mączka z orzechów arachidowych
300g Vanilla Meal
150g Meggablend
100g Pokruszone orzechy arachidowe
70g Serwatka
30g Gluten

20ml Tiger Nut Extract
6ml Aromat orzechowy laskowych (hazelnut essence)
2ml Słodzik

Ten miks sprawdzi się również z innymi aromatami niż orzech. Dobrze sprawdzał się scopex oraz czekolada.

Flavour Carrier Mix 1

150g Mąka sojowa pełnotłusta
300g Moores CLO
100g Vitamealo
50g Albumina
140g Mąka kukurydziana
200g Semolina
50g Gluten
10g Cyprivit

20ml Corn Sweet Syrop
2ml Słodzik

Tu aromat dowolny, z tego co się zorientowałem najlepiej sprawdzają się aromaty słodkie lub owocowe.

CDN...
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Iras 
Iras


Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 45
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-13, 22:32   

Natural mix

200grm Śledź maka
100grm Wstępnie trawiona maczka
100grm Crushed Hemp
200grm Vanilla Extract meal
120grm Crunchy Kelp meal
150grm Meggablend
30grm Spirulina
50grm Wheygel
20grm Sól
30grm Liver powder
40ml/kg Marine Amino compound
1ml/kg Talin
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-13, 23:10   

Iras, Dzięki za pomoc, jakoś dziś już nie mam czasu ale jutro to nadrobię i wrzucę przepisy. Jeśli ktoś się niecierpliwi to proponuje wygooglować "cc moore proven recepes" Powinno być chyba 3 wersje pdf z przepisami. Mam jeszcze tą ich najstarszą wersję to też ją tu wrzucę.

EDIT: Iras kulałeś na tym miksie?? Jeśli tak to czy jakoś go modyfikowałeś lub czy stosowałeś jakieś inne płynne dodatki niż zalecane lub czy dawałeś aromaty. Ja jedynie znam ten miks z opinii innych osób.

Marine Amino już nie jest dostępne ale śmiało można to zastąpić innym amino np Salmon Amino lub Fish Protein
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
adrian1231989 
Adrian Okła


Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-14, 08:34   

Shellfish MIX

40% mączka śledziowa
10% mączka pre-digest
5% mączka krylowa
15% mączka sojowa
3% albumina jajeczna
4% rozpuszczalne rybne proteiny
3% GLM ekstrakt
5% plazma krwi
15% CLO

Dodatki płynne:
200ml Liquid Shellfish Concentrate
200ml Liquid Super Slop

W tym miksie radziłbym ostrożne dawkowanie aromatów raczej bliżej minimalnej dawki z tego względu, że już sam mix bazowy daje nieźle po nosie. Możne delikatnie złamać zapach owocem lub nawet nie dodawać żadnych flavourów.
 
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2014-03-14, 08:36   

Piotr Ostrowski napisał/a:
Słuchajcie mam taką prośbę. Chciałbym by na razie w temacie był jakiś tam porządek i ład, więc prosiłbym o nie zamieszczanie w nim przepisów, a jedynie pytań odnośnie receptur które będę wystawiał. Żeby nie zaśmiecać forum, przepisy te mogą być zamieszczane np w temacie "Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek". Nie mam nic do osób które chciałyby tu zamieść przepisy ale chciałbym by był tu porządek. Sam nie uważam że jestem "alfą i omegą" w tym temacie i wiele osób na forum pewnie ma szerszą wiedzę niż ja. Chciałbym jedynie aby w tym temacie stopniowo dodawane były bardziej złożone przepisy tak by osoby zaczynające przygodę z kulaniem miały jakiś punkt wyjścia i widziały jak te najprostsze miksy są rozbudowywane.

Tym wyjaśnieniem nie mam zamiaru nikogo obrazić i mam nadzieje że kolega Sławek nie będzie miał mi tego za złe.

Prosiłbym również o wyczyszczenie tego tematu z postów nie związanych z nim po upływie 24 godzin oraz przeniesienie przepisu Sławka do tematu "Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek"



Adrian, czytaj, czytaj :)
_________________
1. Regulamin forum.
2. Przywitaj się.
3. Opisywanie linków.
4. Opcja SZUKAJ.
5. Imie i nazwisko w profilu.
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-14, 09:33   

Karwi, Nie strasz Adriana, podał miks od ccm po lekkich modyfikacjach ;)

Oryginalny przepisy wygląda tak

Shellfish Mix

400g Mączka śledziowa
150g Maczka Pre-Digested
50g Mączka z kryla
50g Rozpuszczalne rybie proteiny (LO30 lub Pure Salmon Powder)
150g Maczka sojowa pełnotłusta
100g Moores CLO
30g Squid Powder
60g Albumina
10g Cyprivit

30ml Liquid Mussel Extract
30ml Liquid Shrimp Extract
20ml Marine Amino
5ml GLM Essence

Również kulałem na tym przepisie i tak jak pisze Adrian sam miks daje dobrze po nosie więc trzeba uważać aromatami lub wcale ich nie dawać. Ja zmieniłem między innymi mączkę śledziową na mieszankę 3-4 mączek rybnych tak by profil był bogatszy.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-03-14, 12:14   

Piotrek ten mix shellfish to aby się będzie kleił bo jakoś mało spoiwa tak mi się wydaje choć mogę się mylić :D
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-14, 12:48   

okon27, Dobra uwaga, u mnie łącznie z krylem było 50% mączek i jakoś się kleił, nie miałem problemów z rolowaniem. Bałem się dać tak jak jest w przepisie 60% bo jak dla mnie te 50% to już sporo. Przeważnie w miksach staram się trzymać pułap 40-45%. Będę w domu to sprawdzę dokładnie jak ja zmodyfikowałem ten miks i podam. Tak na biegu to pamiętam że zamiast śledziowej to tak jak pisałem był miks mączek, wiem że na bank nie dawałem też witamin. Sprawdzę w domu wieczorem to napisze.

EDIT: Poniżej podaje zmodyfikowaną wersję.

350g Fish Mix (mieszanka 3 mączek: śledź, anchovy i LT94)
100g Mączka Pre-Digested
50g Mączka kryl
100g Moores CLO
100g Semolina
100g Mąka sojowa
30g Plazma krwi
30g Albumina
50g Belachan Powder
50g Robin Red
20g Squid Powder
10g Drożdże
10g Betaina

Niestety ale w zeszycie nie znalazłem opisu płynnych dodatków. Z tego co pamiętam nie stosowałem aromatu. Poniżej zdjęcie kulek.

_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-03-14, 19:31   

Piotrek rozumiem że jak na albuminie to nie na jajcach?
Mam pytanko jakich składników użyć żeby kulki były miękkie tj jak świeżynki ze sklepu puszyste sprężyste . Mi jakieś takie kamyki wychodzą choć rybą smakują to jeszcze chcę ulepszyć przyspieszyć pracę
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-14, 20:40   

okon27, Wszystkie miksy które są tu podane, nawet te zwierające albuminie są średnio na 9 jajek. Te ilości które są w tych miksach spełniają bardziej funkcje wymagającą związać cały miks.
Co do tej miękkości lub jak kto woli nazywać sprężystości to ja stosuje WEP (Whole Egg Powder), w przeciwności do albuminy będzie powodował sprężystość przynęt, a nie utwardzał przynętę lub tworzył twardą "skórkę". Inna opcja to plazma krwi, będzie odpowiedzialna za związanie nawet tłustych miksów ale też spowoduje tą "skórkę" tylko że cała przynęta będzie bardziej sprężysta. Zazwyczaj w miksach stosuje i jedno i drugie na poziomie od 30-50g każdego z komponentów.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania, nie rozumie nazw jakiś składników lub szuka info o poszczególnych miksach to proszę pytać w tym temacie.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2014-03-14, 20:58   

Czyli jak dodam albuminę 6 % to mogę śmigać na miksie 50% mączek rybnych plus reszta składników i powinno się to kupy trzymać.
A jeżeli chodzi o krótkie zasiadki 6-8 godzin to co dodać do miksu żeby przyspieszyć jego pracę? Co dokładnie oznacza CLO
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-14, 22:21   

Nie ma tak prostej odpowiedzi jak podałeś :D Wszystko zależy od innych składników mieszanki. W tamtym miksie jest 55% mączek o różnej zawartości tłuszczy ale masz też w sumie 31% składników wiążących (mniej lub bardziej). Wśród różnych komponentów, które zwiążą miks, jedne zrobią to lepiej inne słabiej, wystarczy poczytać o właściwościach konkretnych komponentów które wiążą oraz popatrzeć jakie jest ich dawkowania i w prosty sposób możne domyślić się jak bardzo dany składnik wiąże miks. Warto też sprawdzić jak to się ma w praktyce tzn ja biorę komponent którego nie stosowałem i wsypuje łyżkę do jakiejś małej miski i dodaje stopniowo coraz więcej wody. Widać wtedy dokładnie czy dany składnik się rozpuszcza całkowicie, średnio czy wcale, czy tworzy lepkie ciasto czy nie itd. Dla mnie taki sposób jest łatwiejszy niż przyswajanie suchych definicji produktu ale znam osoby które bazują na opisach produktu i robią to doskonale na "wyczucie". Oczywiście opisy i specyfikacje produktów też są ważne bo wiesz jakie ma wartości odżywcze, amino itp i jeśli ktoś nie ma większych problemów z matematyką to w pamięci wyliczy przybliżoną zawartość węgli, tłuszczy czy białek. Wracając do twojego pytania to jeśli dasz 50% tłustych mączek, 6% albuminy a reszta składniki które wiążą słabo lub wcale to jak myślisz będzie się to trzymało kupy? :D
Nie da się też tak prosto odpowiedzieć na to co dodać do miksu by sprawdzał się na krótkich wypadach. Nawet jeśli dodasz składniki łatwo rozpuszczalne w wodzie, a zastosuje zbyt dużo składników wiążących to i tak nie będą szybko pracować. Nie jest to łatwa sztuka skomponować taki miks, a jego dopracowanie może zająć dłuższy czas. Teoretycznie wystarczą składniki rozpuszczalne w wodzie, jakieś wzmacniacze smaku czy stymulator trawienia oraz substancje wabiące ale to tylko teoria :D Nie wystarczy napchać tego na maxa bo można tylko zwiększyć koszt mieszanki, a wcale to nie zwiększy jej skuteczności.
CLO to w skrócie produkty jajeczne, nasiona i ziarna (w większości zmielone) oraz tran (Cod Liver Oil). Niektóre źródła podają jeszcze produkty cukiernicze ale jakie to nie wiem.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-03-20, 08:53   

Sweet Nut Mix 2

100g Tigernut Flour (mąka z orzechów tygrysich)
50g Roasted Peanut Meal (mąka z orzechów arachidowych)
300g Vanilla Extract Meal (mączka waniliowa)
250g Meggablend
50g Crushed Peanuts (drobno mielone orzechy arachidowe)
50g Serwatka
100g Semolina
50g Blood Plazsma (plazma krwi)
150g Moores CLO

20ml Tigernut Extract
6ml Hazelnut Essence
2ml Talin (słodzik)

Trochę nowsza wersja przepisu który wcześniej podawałem. Podobnie jak w poprzednim przepisie śmiało można stosować inne aromaty czy dodatki.


Bloodworm Mix

50g Purified Blood Powder
100g Pre-Digested Fish Meal
150g Semolina
100g Soya Flour
50g Robin Red
300g Standard Fish Meal
100g Whole Egg Powder
150g Moores CLO

30ml Liquid Bloodworm Extract
20ml Krill Amino Compund
10ml Bloodworm Essence

Robiłem na tym miksie, tylko podobnie jak przy poprzednich zamieniłem standardową mączkę rybną na kombinację 3 różnych. Typowy śmierdziel, który śmiało mogę polecić.


Bird Food Mix

200g Moores CLO
100g Megablend Red
50g Tigernut Flour
150g Semolina
100g Soya Flour
50g Robin Red
50g Crushed Hemp Seed
100g Whole Egg Powder
100g Supergold 60
90g Maiz Meal
10g Hemp Protein Powder

30ml Tigernut Extract
4ml Tangerine Essence
0,5ml Aniseed Oil

Dobry miks do wszelkich owocowych aromatów. Z innych aromatów polecam klasyczną truskawkę albo banan.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
sair

Posty: 17
Skąd: Staszów
Wysłany: 2014-04-02, 21:46   

Piotr Ostrowski,
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-04-02, 23:05   

Przepraszam za tą obsuwę ale ostatnio byłem trochę zabiegany. Jakby co to możecie mi przypominać bym wrzucał nowe przepisy. Tak więc lecimy dalej z tematem ;)

Pierwsza propozycja to coś dla Tych co lubią wyrazisty aromat przynęty ;)

Belachan Mix

400g Standard Fish Meal
100g Pre-Digested Fish Meal
100g Soya Flour
50g Whole Egg Powder
50g Blood Plasma
150g Semolina
140g Belachan Powder
10g Pure Betaina

30ml Liquid Belachan Extract
5ml Belachan Essence

Dwie ważne sprawy, po pierwsze nie polecam mieszania miksu, wyrabiania ciasta czy gotowania kulek w domu bo po takiej akcji czeka Was 3 dni wietrzenia :D Druga sprawa to proponuje wszystkie wyżej wymienione czynności wykonywać w rękawiczkach.
Sam miks bardzo aromatyczny, można śmiało odpuścić dodawanie aromatu. Ja stosowałem aromat w minimalnych dawkach 2-3ml/kg. Mączkę standard dla wzbogacenia profilu miksu można zastąpić 2-3 innymi mączkami. Na wiosenne i jesienne zasiadki polecam również zastąpienie 50g mączek Robin Red'em.

Smoked Sausage Mix

50g Robin Red
150g Pultury Protein Meal
300g Standard Fish Meal
40g GLM Powder Extract
10g Chilli
100g Soya Flour
100g Semolina
150g Moores CLO
100g Whole Egg Powder

20ml Liquid Liver Extract
10ml Frankfurter Essence
2ml Smoked Herring Essence
1ml Black Pepper Oil

Niestety co do tego miksu to nie pomogę bo nie rolowałem na nim. Być może ktoś inny go sprawdzał i mógłby się wypowiedzieć.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2014-04-09, 22:05   

Flavour Carrier Mix Recipe

150g Soya Flour
200g Moores CLO
50g Vitamealo
50g Egg Albumen
200g Semolina
100g Meggablend Red
50g Supergold 60
100g Vanilla Extract Meal
90g Whole Egg Powder
10g Pure Betaine

8ml Plum Essence
3ml Honey Essence
2ml Talin

Trochę inna wersje tego co było wcześniej.

Natural Mix

200g Herring Meal
100g Pre-Digested Fish Meal
50g Crushed Hemp
200g Vanilla Extract Meal
100g Crunchy Kelp Meal
150g Meggablend
30g Spirulina
30g Pure Liver Powder
50g Blood Plasma
90g Semolina

40ml Marine Amino Compound
1ml Talin

Marine Amino Compound najlepiej zastąpić Salmon Amino Compound, ewentualnie innym rybnym amino.

Kilka osób pisało na PW odnośnie tłumaczeń poszczególnych komponentów co jest co. Wszelkie pytania proszę zamieszczać w tym temacie.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-02-25, 23:11   

Poniżej podaje odnośniki do przepisów z CC Moore, tych starszych i tych nowszych. Niektóre przepisy mogą się dublować lub nieznacznie różnić w zależności od wydania.

Przepisy #1

Przepisy #2

Po weekendzie postaram się uzupełniać temat o przepisy wraz z zdjęciami gotowych produktów.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-11, 10:59   

Coś dla wszystkich którzy jeszcze się nie zdecydowali na jakie przynęty będą łowić w tym roku. Postaram się w najbliższym czasie podać kilka sprawdzonych miksów wraz z zdjęciami i ewentualnymi modyfikacjami.



SPICE FISH

200g Herring Meal
200g L.T. 94 Fish Meal (Low Temperature)
100g Pre-Digested Fish Meal
100g Robin Red
30g Chilli Powder
70g Krill Meal
50g Blood Plasma
100g Semolina
150g Moore CLO

5ml Crayfish Essence
1ml Super Spice Esential Oil

Rewelacja jeśli chodzi o wiosnę i jesień ale i latem robi robotę. Śmiało można stosować do niego inne aromaty jak Squid Essence, Crab Essence czy Tuna Essence.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
MariuszKopeć 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 189
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2015-03-11, 20:13   

Piotr Ostrowski, fajny temat. A mógłbyś przestawic nie drogi i łatwy miks (mało składników, łatwo dostępnych)?
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-12, 08:53   

MariuszKopeć, W najbliższym czasie zamieszczę jeszcze 5 czy 6 przepisów wraz ze zdjęciami. Część z tych miksów sam dobrze przerobiłem, inne mam od znajomych którzy na nie łowili i mogę śmiało je polecić innym. Nie są to tanie miksy, ale raz że robią robotę i dały dużo karpi, a dwa nie nęci się tym jak kulkami na wypełniaczach. Oczywiście każdy z tych miksów można przerobić/okroić ale stracą na wartości, strukturze i wyglądzie.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-12, 12:41   



BELACHAN BASE MIX

200g Standard Fish Meal
200g Sardine/Anchovy Fish Meal
100g Pre-Digested Fish Meal
100g Soya Flour
50g Whole Egg Powder
50g Blood Plasma
150g Semolina
100g Belachan Powder
50g Betaine

5ml Belachan Essence

Ten miks jest prawdziwym killerem, sprawdził mi się na różnych wodach pzw jaki i komercjach. Śmiało można pominąć płynny aromat bo i tak kulki są mega śmierdzielami i lepiej wykonywać je poza domem.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-12, 15:56   

darek1976, Cenę miksu musisz sam wyliczyć, bo będzie ona się różnić w zależności ile kg miksu chcesz zrobić. Z tego co pamiętam to belachan za 10kg wychodził około 25zł/kg ale musisz to sprawdzić.



FLAVOUR CARRIER MIX

150g Soya Flour
200g Moore CLO
200g Semolina
50g Egg Albumen
70g Meggablend
30g Meggablend Red
50g Super Gold 60
100g Vainilla Meal
100g Vitamealo Milk Powder
50g Concentrated Yeast Powder

5ml Plum Essence
1ml Scopex Essence
1ml Talin

Tym razem "na słodko", kolejny świetny miks. Bardzo dobrze sprawdza się też z innymi owocowymi i mlecznymi aromatami.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-13, 09:43   



BIRD FOOD MIX

200g Moore CLO
150g Semolina
100g Maiz Flour
100g Super Gold 50
100g Meggablend Red
100g Soya Flour
50g Tiger Nut Flour
100g Whole Egg Powder
50g Robin Red
50g Crushed Hemp Seed

5ml Tangerine Essence
1ml Talin

Kolejne słodkości, tym razem mandarynka prostym miksie.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-14, 12:45   



SHELLFISH MIX

200g Herring Meal
200g L.T. 94 Fish Meal
100g Pre-Digested Fish Meal
50g Krill Meal
150g Soya Flour
150g Moore CLO
30g Egg Albumen
40g Crunchy Kelp Meal
30g GLM Powder
50g Blood Plasma

5ml Crayfish Essence


Kolejny miks, który sprawdza się przez cały rok Można wykonać go tak jak w przepisie ale świetnie sprawdza się również przełamany owocowym aromatem.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-16, 09:37   



SWEET NUT MIX

300g Vainilla Meal
100g Tiger Nut Flour
150g Meggablend
150g Moore CLO
100g Semolina
50g Roasted Peanut Meal
50g Blood Plasma
50g Vitamealo Milk Powder
50g Crushed Peanut

5ml Chocolate Malt Essence
5ml Creamy Condensed Milk Essence
1ml Talin

Ten miks jest po prostu niesamowity i każdy kto go wykona natychmiast się o tym przekona. Ten miks ma po prostu to coś w sobie.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-03-16, 22:10   



Dla wszystkich, którzy nadal nie są zdecydowani na co postawić w tym sezonie, jest do zgarnięcia kilkaset próbek wszystkich miksów które zostały ostatnio podane. Próbki będą dodawane do wszystkich zamówień w sklepie www.CarpCity.pl
Ilość próbek ograniczona.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
timi 


Wiek: 34
Posty: 18
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-05-23, 20:39   

Piotrek, tak analizowałem temat od poczatku i zastanawiam się czy tutaj:

50:50 Mix 1

450g Mąka sojowa pełnotłusta
450g Semolina
30g Gluten
30g Albumina
30g Vitamealo
10g Cyprivit

Nie jest stanowczo za dużo semoliny?
_________________
Relax, Pasja, Rrryby!
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-05-25, 08:40   

Ale dlaczego za dużo? To jest jeden z przepisów CCM na miks 50/50 czyli podstawowy miks od którego można zacząć modyfikację i ukierunkowanie pod dany profil.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
kotka1

Posty: 7
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2015-07-19, 12:54   

Piotr Ostrowski, witam masz jakiś dobry przepis na squida w podziale na haczykowe i do nęcenia. Z góry dziekuje
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-07-19, 14:29   

kotka1, Śmiało możesz użyć mixu SPICE FISH i zrobić go na squidzie. Nie stosuje rozróżnienia na kuli przynętowe i zanętowe, łowię i nęcę tymi samymi.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
kotka1

Posty: 7
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2015-07-19, 23:07   

Piotr Ostrowski napisał/a:
kotka1, Śmiało możesz użyć mixu SPICE FISH i zrobić go na squidzie. Nie stosuje rozróżnienia na kuli przynętowe i zanętowe, łowię i nęcę tymi samymi.



Witam przeglądam rożne fora i próbuję zaleź złoty środek. Mam takie pytanko często w składzie jest mąka kukurydziana nawet w ilości 30-40% co jest powodem braku jej w twoich miksach
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2015-07-19, 23:15   

kotka1, być może Piotrek nie używa wypełniaczy w swoich kulkach :)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-07-20, 10:58   

kotka1, Nie widzę potrzeby stosowania mąki kuku kiedy jest masa lepszych komponentów. Głównie zamiast kuku stosuje semoline przeważnie ze względu na wyższą zawartość glutenu.

Na forum masz kilka tematów w których znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2015-08-10, 12:51   

Piotrze, jako że używałeś tych miksów, mógłbyś się może wypowiedzieć nt. szybkości ich pracy?
Które pracują szybciej a które wolniej?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: