Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek
Autor Wiadomość
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 34
Posty: 2020
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-03-05, 07:28   

klimek, Mi się wydaje że to z powodu podejścia do przepisów zawierających tzn "baza misku" Już któryś rok się z tym spotykam a jak dla mnie to trochę bez sensu.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-05, 13:12   

Pewnie Piotrku ze bez sensu, jest tyle składników naturalnych do wyboru wzbogacających całą kulkę niż te wszystkie wypełniacze. Problem leży w tym,że jak na etykiecie nie ma zawartości proteiny 30% to znaczy,że to lipny towar :) Fajnie,ze ludzie sami kombinują,ale proponowałbym nie sugerować się "stereotypami" tylko ruszyć głową i samemu pokombinować ;)
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-05, 21:26   

Moje osobiste zdanie jest takie, że producenci wyrobili takie mniemanie, że mączki sojowe i kukurydziana są wypełniaczami, aby nam sprzedać nam te droższe "wysoko wartościowe" produkty. Dla mnie mączka kukurydziana w miksie to podstawa, jest bogata w witaminy i przede wszystkim kukurydza jest uwielbiana przez karpie. To samo tyczy się mąki sojowej, bogata w białko i również jako ziarno uwielbiana przez karpie.
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-05, 22:46   

wpads, To nie producenci sobie wyrobili takie mniemanie a właśnie klienci i Polskie przepisy! Na każdej paczcie musi być skład itd. co za tym idzie "zwykły Kowalski" patrząc na paczkę z etykietą inspekcji weterynaryjnej,że dana kulka ma 30% białka jest na samym wstępie podjarany,że to super towar a w rzeczywistości to dziadostwo... Przykład taki Ci podam! Wolałbyś kulkę wyprodukowaną na produktach naturalnych typu Haith's, która po zbilansowaniu zawierają 15% protein czy 30% zawierających wypełniacze? Zastanów się i odpowiedz mądrze :) bo jak nie to BAN w mojej głowie na twoje wypowiedzi :shock:
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-06, 12:03   

Wcześniejszym postem odniosłem się do domowej produkcji kulek i jest zaznaczyłem to moje osobiste zdanie.

Ktoś kto kupuje kulki, a nie robi ich sam rzadko czyta co jest napisane z tyłu opakowania, ważne aby kulka "ładnie pachniała" i miała ładną etykietę.
Co z tego, że producent podaje skład skoro jest on tylko ogólnikowy i nie ma żadnych proporcji.
klimek napisał/a:
Przykład taki Ci podam! wolałbyś kulkę wyprodukowaną na produktach naturalnych typu Haith's, która po zbilansowaniu zawierają 15% protein czy 30% zawierających wypełniacze?
A czy bilans odżywczy się tylko liczy? Ja się kieruje przede wszystkim, aby produkty zawierały witaminy i aminokwasy i spełniały profil zapotrzebowania karpia. Kulka może mieć nawet 50 % białka i co z tego skoro tylko pewną część przyswoi a resztę po prostu wydali.
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-06, 12:57   

wpads, dobre rozumowanie :)
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-03-19, 09:11   

Pewnie mnie za to zbesztacie ale zapytam ...

Jakie komponenty odpowiadają za miękkość kulek ?
Miks się elegancko rolował wszystko pięknie i super ale już po 24h suszenia kulki są twarde jak kamień. W skład miksu weszły LT94 predigest squid kelp crunch zarodnik kukurydziany CLO WPC drożdże.
 
 
tomekja123 
Tomek Łukjaniuk



Pomógł: 45 razy
Wiek: 31
Posty: 858
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 2017-03-19, 09:31   

Ciucio Morales, Podrzucę Ci temacik i kilka odpowiedzi. Miękkość kulek.
 
 
Pawcio 
Paweł Potomski


Wiek: 19
Posty: 15
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2017-04-04, 12:42   

20% LT 94
10% mąka rakowa
10% mąka krewetkowa
10% CLO Haith's
10% mąka sojowa
10% mąka ryżowa
10% mleko w proszku
5% extrakt GLM
5% extrakt z drożdży
5% mączka wątroby kurczaka
5% betaina

Proszę o opinie i porady co dodać co odjąć 8)
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-05-09, 18:03   

Co sądzicie o dodawaniu ekstraktów w proszku typu glm, squid, liver, drożdżowych itp. nie do miksu tylko już po zrobieniu z miksu kulek ugotowaniu/uparowaniu w formie panierki jak to niektórzy robią z betainą ? Będzie miało to sens ? Może ktoś już próbował i ma jakieś doświadczenie w temacie ?
Myślę żeby zrobić taką panierkę z pozostałego miksu z którego były robione dane kulki tylko wzbogacić ją o właśnie jakieś ekstrakty i betainę i posypać kulki na czas suszenia.
Mam tylko obawy czy to nie będzie marnotrawstwo nietanich przecież towarów jakimi są ekstrakty z powodu ich szybkiego wypłukania z powierzchni kulki. Z drugiej strony podobne rzeczy robią ludzie z betainą więc ...
Jeżdżę tylko na 24h zasiadki więc szybka praca takiej panierki i kulki by mi odpowiadała.
Co sądzicie ?
 
 
tomelek 

Wiek: 52
Posty: 39
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-24, 18:43   

Może to już było, znalazłem taką fajną rzecz co może zastąpić ręczny pistolet albo pneumatyczny wyciskacz wałków https://m.youtube.com/watch?v=4YZvV5Q9ccM od 4:10 min (Sorki ale nie umiem zmieniać nazwy linków) Wydaje się, że idzie tym lekko łatwo i przyjemnie. Pewnie nie jest do robienia kulek na dużą skalę ale parę kilogramów na raz to spoko.
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-05-25, 09:35   

tomelek napisał/a:
Może to już było, znalazłem taką fajną rzecz co może zastąpić ręczny pistolet albo pneumatyczny wyciskacz wałków https://m.youtube.com/watch?v=4YZvV5Q9ccM od 4:10 min (Sorki ale nie umiem zmieniać nazwy linków) Wydaje się, że idzie tym lekko łatwo i przyjemnie. Pewnie nie jest do robienia kulek na dużą skalę ale parę kilogramów na raz to spoko.


Kolego a wiesz ile kosztuje taka silikonownica akumulatorowa do kartuszy? :) jeżeli chcesz coś dobrej jakości to szykuj 1000zł. Ja kupiłem 2szt Milwaukee M12 PCG 310C-201B 310ML do firmy także stąd ta wiedza :) myślę że w tej kwocie można znaleźć bardziej ekonomiczne rozwiązanie :)
 
 
tomelek 

Wiek: 52
Posty: 39
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-25, 19:37   

Tak wiem, sprawdziłem sobie, dałeś przykład profesjonalnej wyciskarki która ma pracować codziennie.. Jeżeli ktoś ma jakiejś elektronarzędzie akumulatorowe na 18v, trochę smykałki i dwa kabelki to może sobie kupić za 230zł bez akumulatorów i ładowarki takie coś pistolet. i jeszcze jeden link od chińczyka za 66$ pistolet od chińczyka hurra nauczyłem się opisywać linki
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-05-31, 15:45   

Glug zamiast aminokompletu ... zda egzamin ?
 
 
osiollekk91 
Mateusz Wasilewski


Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Posty: 207
Skąd: Głowno
Wysłany: 2017-06-03, 09:28   

Panowie, jaki sens ma kupowanie takiej wyciskarki???
Kosztuje to kupe kasy, jest malutka i nie wiadomo jak sobie poradzi z twardszym ciastem (z zalożenia ma wyciskać silikon, a widomo jaką on ma konsystencje).

Jak ktoś troche ogarnia to za 150zl zrobi pistolet pneumatyczny, na jakieś 3l ciasta, a do takiego naboju do tej wyciskarki to wejdzie ze 30kulek w sumie może?

Poza tym, naboje z silikonem są od razu gotowe, więc tutaj też trzebaby przerabiać i kombinować coś
_________________
Carp Team Żarówka
 
 
hugoss 

Posty: 1
Skąd: Pl
Wysłany: 2017-09-01, 22:34   

Witam wszystkich, stawiam pierwsze kroki we własnej produkcji kulek, w związku z tym proszę o opinie czy taki prosty mix sprawdzi się na jesień:
50% baza
25% mielony aller primo
12,5% lt94
7,5%mielone konopie
5% mielone chilli, papryka ostra, papryka słodka
Olej rybny 20ml na kg

Baza składa się z:

Mąka kukurydziana 25%
Mąka sojowa tłusta 12,5%
Maka sojowa odtluszczona 12,5%
Serwatka 25%
Kasza manna 25%
 
 
qbalub 
Jakub Pogorzelski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Posty: 171
Skąd: Kościan
Wysłany: 2017-10-27, 16:36   

Witam. Poszukuję aromatu do kulek tiger nut.. Polecicie coś godnego uwagi? Zastanawiam się nad Anaconda albo Mainline.. Ktoś stosował?
 
 
 
wilk325 
Wilk Tadeusz



Pomógł: 10 razy
Wiek: 58
Posty: 455
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2017-10-27, 17:51   

qbalub napisał/a:
Witam. Poszukuje aromatu do kulek tiger nut.. Polecicie cls godne uwagi? Zastsnawiam sie nad Anaconda albo Mainline.. Ktos stosował?


Osobiście stosuję Mainline - polecam.
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 53 razy
Wiek: 36
Posty: 1389
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2017-10-28, 05:11   

qbalub, Cc More, super aromaty.
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
qbalub 
Jakub Pogorzelski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Posty: 171
Skąd: Kościan
Wysłany: 2017-11-01, 11:36   

No tak wiem,że Ccmoore ma super aromaty,ale niestety nie ma aromatu orzech tygrysi...
 
 
 
Mooolek

Posty: 33
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-01-15, 09:17   

a co powiecie o takiej propozycji (1 kg mixu) ?

150g – Mączka z kałamarnicy (squid)
150g – LT94
100g – Pre digest
230g – mąka sojowa pełnotłusta
150g – mąka kukurydziana
50g - semolina
70g - bird food
100g - serwatka

Do tego odrobina ostrych przypraw

Wydaje mi się, że samo w sobie będzie miało dość intensywny zapach, chociaż zastanawiam się nad dodaniem odrobiny aromatu z kałamarnicy. Jeżeli się zdecyduje to jakie ilości sugerowalibyście ?
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 34
Posty: 2020
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2018-01-15, 16:46   

Mooolek, Miks w miarę ok, można by zejść z sojowej chociaż w części. Jeśli miałyby zostać te komponenty co podałeś to poza rybnymi i serwatką pozostała składniki ja bym dał tak: 150g Sojowa, 100g Smolina, 100g kukurydziana, 100g birdfood. Nie wiem co to jest ten bird food bo jest różnie definiowane jeśli mielone nasiona ja bym dał konopie. Co do aromatu to w zależności od firmy i bazy na której jest aromat ale tak średnio 5-10ml. Przy 40% sam miks będzie aromatyczny
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Mooolek

Posty: 33
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-01-15, 18:53   

a może coś byś zmienił? Coś wyrzucił ? Coś dołożył? Nie muszę się ściśle trzymać tych składników, Tylko analizując wątek ułożyłem taki przepis :)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 34
Posty: 2020
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2018-01-15, 19:11   

Mooolek, Tak na biegu bez wyliczeń

150g – Mączka z kałamarnicy (squid)
150g – LT94
100g – Pre digest
100g – mąka sojowa pełnotłusta
100g - semolina
50g- mielone/kruszone konopie ewentualnie jakieś ziarna mielone
100g - jakiś meggablend
150g - CLO
50g - Whole Egg Powder - proszek jajeczny
25g - drożdży ewentualnie jak chcesz to może być RobinRed lub po taniości przyprawy np papryka chili/papryka słodka/pieprz w proporcjach 15g/25g/10g
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Mooolek

Posty: 33
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-01-16, 07:27   

Super, dzięki Ci wielkie zastosuję się na pewno :)
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2048
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2018-01-16, 16:30   

Piotr Ostrowski napisał/a:
50g - Whole Egg Powder - proszek jajeczny
To po co?
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 34
Posty: 2020
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2018-01-16, 17:26   

AndrzejN., Przy rybnych na poziomie 40% zazwyczaj to stosuje, poprawia klejenie miksu i rolowanie, przy 5% lekko utwardzi i dostarczy trochę protein jajecznych.
Można też to odpuścić i podbić któryś wypełniacz lub zastąpić plazmą krwi
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: