Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek
Autor Wiadomość
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-03-05, 07:28   

klimek, Mi się wydaje że to z powodu podejścia do przepisów zawierających tzn "baza misku" Już któryś rok się z tym spotykam a jak dla mnie to trochę bez sensu.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-05, 13:12   

Pewnie Piotrku ze bez sensu, jest tyle składników naturalnych do wyboru wzbogacających całą kulkę niż te wszystkie wypełniacze. Problem leży w tym,że jak na etykiecie nie ma zawartości proteiny 30% to znaczy,że to lipny towar :) Fajnie,ze ludzie sami kombinują,ale proponowałbym nie sugerować się "stereotypami" tylko ruszyć głową i samemu pokombinować ;)
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-05, 21:26   

Moje osobiste zdanie jest takie, że producenci wyrobili takie mniemanie, że mączki sojowe i kukurydziana są wypełniaczami, aby nam sprzedać nam te droższe "wysoko wartościowe" produkty. Dla mnie mączka kukurydziana w miksie to podstawa, jest bogata w witaminy i przede wszystkim kukurydza jest uwielbiana przez karpie. To samo tyczy się mąki sojowej, bogata w białko i również jako ziarno uwielbiana przez karpie.
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-05, 22:46   

wpads, To nie producenci sobie wyrobili takie mniemanie a właśnie klienci i Polskie przepisy! Na każdej paczcie musi być skład itd. co za tym idzie "zwykły Kowalski" patrząc na paczkę z etykietą inspekcji weterynaryjnej,że dana kulka ma 30% białka jest na samym wstępie podjarany,że to super towar a w rzeczywistości to dziadostwo... Przykład taki Ci podam! Wolałbyś kulkę wyprodukowaną na produktach naturalnych typu Haith's, która po zbilansowaniu zawierają 15% protein czy 30% zawierających wypełniacze? Zastanów się i odpowiedz mądrze :) bo jak nie to BAN w mojej głowie na twoje wypowiedzi :shock:
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-06, 12:03   

Wcześniejszym postem odniosłem się do domowej produkcji kulek i jest zaznaczyłem to moje osobiste zdanie.

Ktoś kto kupuje kulki, a nie robi ich sam rzadko czyta co jest napisane z tyłu opakowania, ważne aby kulka "ładnie pachniała" i miała ładną etykietę.
Co z tego, że producent podaje skład skoro jest on tylko ogólnikowy i nie ma żadnych proporcji.
klimek napisał/a:
Przykład taki Ci podam! wolałbyś kulkę wyprodukowaną na produktach naturalnych typu Haith's, która po zbilansowaniu zawierają 15% protein czy 30% zawierających wypełniacze?
A czy bilans odżywczy się tylko liczy? Ja się kieruje przede wszystkim, aby produkty zawierały witaminy i aminokwasy i spełniały profil zapotrzebowania karpia. Kulka może mieć nawet 50 % białka i co z tego skoro tylko pewną część przyswoi a resztę po prostu wydali.
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-06, 12:57   

wpads, dobre rozumowanie :)
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-03-19, 09:11   

Pewnie mnie za to zbesztacie ale zapytam ...

Jakie komponenty odpowiadają za miękkość kulek ?
Miks się elegancko rolował wszystko pięknie i super ale już po 24h suszenia kulki są twarde jak kamień. W skład miksu weszły LT94 predigest squid kelp crunch zarodnik kukurydziany CLO WPC drożdże.
 
 
tomekja123 
Tomek Łukjaniuk



Pomógł: 42 razy
Wiek: 31
Posty: 811
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 2017-03-19, 09:31   

Ciucio Morales, Podrzucę Ci temacik i kilka odpowiedzi. Miękkość kulek.
 
 
Pawcio 
Paweł Potomski


Wiek: 19
Posty: 15
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2017-04-04, 13:42   

20% LT 94
10% mąka rakowa
10% mąka krewetkowa
10% CLO Haith's
10% mąka sojowa
10% mąka ryżowa
10% mleko w proszku
5% extrakt GLM
5% extrakt z drożdży
5% mączka wątroby kurczaka
5% betaina

Proszę o opinie i porady co dodać co odjąć 8)
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-05-09, 19:03   

Co sądzicie o dodawaniu ekstraktów w proszku typu glm, squid, liver, drożdżowych itp. nie do miksu tylko już po zrobieniu z miksu kulek ugotowaniu/uparowaniu w formie panierki jak to niektórzy robią z betainą ? Będzie miało to sens ? Może ktoś już próbował i ma jakieś doświadczenie w temacie ?
Myślę żeby zrobić taką panierkę z pozostałego miksu z którego były robione dane kulki tylko wzbogacić ją o właśnie jakieś ekstrakty i betainę i posypać kulki na czas suszenia.
Mam tylko obawy czy to nie będzie marnotrawstwo nietanich przecież towarów jakimi są ekstrakty z powodu ich szybkiego wypłukania z powierzchni kulki. Z drugiej strony podobne rzeczy robią ludzie z betainą więc ...
Jeżdżę tylko na 24h zasiadki więc szybka praca takiej panierki i kulki by mi odpowiadała.
Co sądzicie ?
 
 
tomelek 

Wiek: 51
Posty: 36
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-24, 19:43   

Może to już było, znalazłem taką fajną rzecz co może zastąpić ręczny pistolet albo pneumatyczny wyciskacz wałków https://m.youtube.com/watch?v=4YZvV5Q9ccM od 4:10 min (Sorki ale nie umiem zmieniać nazwy linków) Wydaje się, że idzie tym lekko łatwo i przyjemnie. Pewnie nie jest do robienia kulek na dużą skalę ale parę kilogramów na raz to spoko.
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-05-25, 10:35   

tomelek napisał/a:
Może to już było, znalazłem taką fajną rzecz co może zastąpić ręczny pistolet albo pneumatyczny wyciskacz wałków https://m.youtube.com/watch?v=4YZvV5Q9ccM od 4:10 min (Sorki ale nie umiem zmieniać nazwy linków) Wydaje się, że idzie tym lekko łatwo i przyjemnie. Pewnie nie jest do robienia kulek na dużą skalę ale parę kilogramów na raz to spoko.


Kolego a wiesz ile kosztuje taka silikonownica akumulatorowa do kartuszy? :) jeżeli chcesz coś dobrej jakości to szykuj 1000zł. Ja kupiłem 2szt Milwaukee M12 PCG 310C-201B 310ML do firmy także stąd ta wiedza :) myślę że w tej kwocie można znaleźć bardziej ekonomiczne rozwiązanie :)
 
 
tomelek 

Wiek: 51
Posty: 36
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-05-25, 20:37   

Tak wiem, sprawdziłem sobie, dałeś przykład profesjonalnej wyciskarki która ma pracować codziennie.. Jeżeli ktoś ma jakiejś elektronarzędzie akumulatorowe na 18v, trochę smykałki i dwa kabelki to może sobie kupić za 230zł bez akumulatorów i ładowarki takie coś pistolet. i jeszcze jeden link od chińczyka za 66$ pistolet od chińczyka hurra nauczyłem się opisywać linki
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-05-31, 16:45   

Glug zamiast aminokompletu ... zda egzamin ?
 
 
osiollekk91 
Mateusz Wasilewski


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 207
Skąd: Głowno
Wysłany: 2017-06-03, 10:28   

Panowie, jaki sens ma kupowanie takiej wyciskarki???
Kosztuje to kupe kasy, jest malutka i nie wiadomo jak sobie poradzi z twardszym ciastem (z zalożenia ma wyciskać silikon, a widomo jaką on ma konsystencje).

Jak ktoś troche ogarnia to za 150zl zrobi pistolet pneumatyczny, na jakieś 3l ciasta, a do takiego naboju do tej wyciskarki to wejdzie ze 30kulek w sumie może?

Poza tym, naboje z silikonem są od razu gotowe, więc tutaj też trzebaby przerabiać i kombinować coś
_________________
Carp Team Żarówka
 
 
hugoss 

Posty: 1
Skąd: Pl
Wysłany: 2017-09-01, 23:34   

Witam wszystkich, stawiam pierwsze kroki we własnej produkcji kulek, w związku z tym proszę o opinie czy taki prosty mix sprawdzi się na jesień:
50% baza
25% mielony aller primo
12,5% lt94
7,5%mielone konopie
5% mielone chilli, papryka ostra, papryka słodka
Olej rybny 20ml na kg

Baza składa się z:

Mąka kukurydziana 25%
Mąka sojowa tłusta 12,5%
Maka sojowa odtluszczona 12,5%
Serwatka 25%
Kasza manna 25%
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: