Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek
Autor Wiadomość
kajak 
Filip Kajak

Wiek: 26
Posty: 6
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2016-06-29, 23:02   

Szykuje mi się za tydzień dłuższa zasiadka na sporym jeziorze (jezioro wieleńskie) i postanowiłem zaopatrzyć się w kilka kilo kulek, chciałem żeby to wyszło względnie tanio i wymyśliłem sobie taki oto mix:

mąka sojowa 20%
mąka kukurydziana 20%
serwatka 15%
birdfood 12.5%
suszune robaki 12.5%
konopie 10%
gluten pszenny 10%

W przybliżeniu wyszło mi w tym 33% białka 9% tłuszczu i 41% węglowodanów. Czy taki stosunek będzie ok na środek lata? Nie za tłuste? Nie za mało białka? Kulki robić będę na słodko o zapachu czarnej porzeczki i truskawki.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
 
 
kotka1

Posty: 7
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2016-07-24, 22:37   

1 Serwatka w proszku 0,75- 7,5%
2 Mąka kukurydziana 1,25-12,5%
3 Mąka sojowa odtłuszcz/tłusta 1-10%
4 kasza manna 1kg-10%
5 Plazma krwi 0,5kg-5%
6 Drożdże piwne    0,2kg-2%
7 Mączka PRE-DIGESTED 0,4kg-4%
8 Mączka LT 94 0,4kg-4%
9 Mączka tuńczykowa 0,4kg-4%
10 Pacific Squid Liver 0,4kg-4%
11 Robin Red 0,25kg-2,5%
12 Birdfood nasiona 0,5kg-5%
13 Mączka Pacific Anchovy 0,4kg-4%
14 PIEPRZ CAYENNE 0,3kg-3%
15 Papryka słodka 0,25kg-2,5%
16 spirulina 0,15kg-1,5%
17 Real Liver 0,25kg-2,5%
18 nasiona mielone 0,5kg-5%
19 Olej łososiowy 0,5kg-5%
20 sól 0,5kg-5%
21 gamarusa  0,15kg-1,5%
22 jedwabnika 0,1kg-1%
23 orzechów tygrysic mielone 0,5kg-5%
24 Egg Biscuit-0,05kg-0,5%
25. Mielony pelet rybny 1 kg
Przepis na ok 10 kg

Proszę o opinię i ewentualne sugestie
Pozdrawiam
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-10-12, 16:46   

Ile procentowo dodajecie drożdży do miksu ?
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-10-12, 16:51   

Ile się sypnie :mrgreen: , ok. 5% ;)
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-10-12, 16:56   

Dzięki Andrzeju :-) . Właśnie nie wiedziałem ile sypnąć. A co by się stało gdybym przesadził? Wpływa to jakoś na rolowanie ciasta, pracę kulki czy wogóle będzie be dla rybek ?
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-10-12, 17:00   

Nie wiem jak przedawkowanie wpłynęło by na rolowanie i zdrowie ryb, staram się dozować do 5% w składzie miksu(piszemy o drożdżach piwnych).
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-10-12, 17:29   

5% Dawkowanie drożdży, a przy przedawkowaniu dla rybek raczej się nic nie stanie bo to naturalny produkt jedynie mogą być problemy z rolowaniem. Dokładnie nie pamiętam co się dzieje z ciastem przy dużej ilości drożdży ale chyba było to związane z porowatością ciasta albo rozciągającym się ciastem.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-10-12, 18:06   

Dzięki wam za pomoc :-)
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-10-12, 20:06   

Przemek nie jestem do końca pewien tego co do efektów na ciasto ale jeśli wygoglujesz to myślę że znajdziesz
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-10-12, 20:59   

Dodałem do miksu 5% tak jak radziliście. Ciasto wyszło super.
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-10-13, 13:18   

Ja daję max do 15 %, ale tylko w mixach które nie zawierają mączek rybnych. Co do rolowania to przy 10 % nie mam problemu z rolowaniem.
 
 
Pawcio 
Paweł Potomski


Wiek: 19
Posty: 15
Skąd: Oleśnica
Wysłany: 2016-10-25, 13:42   

30% m.kukurydziana
20% m.śledziowa
10% m.sojowa odtłuszczona
10% m.ryżowa
10% m.grochowa
10% makuchy mielone
5% drożdże piwne
5% hemoglobina
_____________
Białko~ 35%

Proszę o porady. :)
 
 
Rumcojs 
Łukasz Kućka



Pomógł: 24 razy
Wiek: 29
Posty: 621
Skąd: Kozy
Wysłany: 2016-10-25, 14:44   

Według mnie za dużo tych wypełniaczy, spokojnie możesz ograniczyć tą mąkę kukurydzianą do 10% a zastąpić ją czymś pożywnym czyli mączkami zwierzęcymi a jest ich od groma:) Ja proponuję 10% m. rakowej plus 10% mączki lt94 lub Pre-digest :) Jeśli to kulki na jesień dopaliłbym je jeszcze czosnkiem/papryką ostrą lub Robin Red:)
 
 
kr3cik85
C&R

Posty: 4
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2016-10-30, 16:08   

Czesc wszystkim :) jestem nowy na forum i chcialbym poznac wasze zdanie na temat robienia kulke z wlasnego pomyslu.
Dopiero zaczynam kulac i mam kilka pytan do znawcow tematu
moj mix wygladal nastepujaco
baza mix gotowy 50/50 600gram
maczka squid 200 gram
maczka z krilla 50 gram
birdfood 50 gram
hemoglobina 50 gram
przyprawa chilli 10 gran
ostra papryka 10 gram
sol 10 gram
papryka ostra 10 gram
pieprz 10 gram
do tego jajka i aminokompleX GLM 30 ml
moze ktos podpowie jak skomponowac bazowy mix aby to wszystko mialo sens

z drugim przepisem mam podobny porblem
50/50 (gotowy) 600 gram
maczka z tunczyka 200
maczka rybno-krewetkowa 50
hemoglobina 25gram
birdfood 100
chilli 10
sol 10
papryka ostra 10
slodka 10
pieprz 10
do tego jajka ,15 ml amino GLM ,15ml oleju rybnego
prosze o opinie co byscie zmienili i jak skomponowac mix bazowy
z gory dzieki i pozdrawiam :)
_________________
C&R
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2016-10-30, 16:29   

kr3cik85, Pytanie zasadnicze, co w Twojej recepturze kryje się pod nazwą bird food?
Podstawowy mix 50/50 to mieszanka mączek sojowej i kukurydzianej 1/1 lub sojowej, kukurydzianej i semoliny w 1/1/1
W twoich recepturach proponował bym mieszankę bird foodów i białek mlecznych + semolina, np:
40% CLO
20% Robin Red
20% WPC
20% semolina
Twój bird food w Twoich recepturach zastąpił bym większą ilością mączek "rybnych"
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
kr3cik85
C&R

Posty: 4
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2016-10-30, 16:43   

bird food : opis ze strony producenta :
Gotowy zmielony pokarm dla ptaków w skład którego wchodzą wyselekcjonowane ziarna i nasiona, stanowiące bardzo cenne źródło protein roślinnych, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Bird Food jest bardzo wartościowym składnikiem kulek proteinowych o słodkich i owocowych nutach zapachowych, jak również z dodatkiem mączek rybnych. Dozowanie do 25%

CLO?
WPC ?
wyjasnisz co sie pod tym kryje
_________________
C&R
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2016-10-30, 17:49   

CLO - Cod liver oil - birdfood doprawiony olejem z wątroby dorsza. Coś w deseń tego co w podanym przez Ciebie opisie... Jednak sprawdzony pod względem wpływu np na rolowanie mixu...
WPC - whey protein concentrat - concentrat białka serwatkowego...
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
kr3cik85
C&R

Posty: 4
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2016-10-30, 18:07   

Możesz podać link gdzie mogę kupić te składniki ?
_________________
C&R
 
 
kr3cik85
C&R

Posty: 4
Skąd: Bialystok
Wysłany: 2016-10-30, 19:15   

Wojtek mógłbyś napisać dokładnie jakie składniki i w jakich proporcjach dodalbys aby otrzymać 1kg gotowego mixu ? Z góry dziękuję
_________________
C&R
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2016-10-31, 07:46   

kr3cik85, Do 0.5kg w.w. bazy dodał bym, biorąc pod uwagę Twoje zamiary:
a)
300g mączki squidowej
100g hemoglobiny
50 g mączki krylowej
Przyprawy j.w.
b)
300g mączki tuńczykowej
100g hemoglobiny
50g mączki krewetkowo-rybnej
Przyprawy j.w.
Z tym, że soli nie wliczał bym w mix a dodał do jajek, zamiast niej dołożyć możesz np. czosnku granulowanego...
Oleju 20-30ml na kilogram mixu + aminokomplex (dawkowanie wg zleceń producenta).
Z zapachów aminokomplexów proponował bym proponował , do pierwszego np. squid i owoc lub coś kremowego (np żurawina czy scopex) zmieszane 2/1, do drugiego owoc - mi tuńczykowy mix doprawiony pieprzem sprawdzał się z brzoskwinią...
Przy grubszym kulaniu proponował bym oddzielnie zakupić jakieś liquidy amino + flavoury...
Przykladowo do pierwszej mieszanki - Liquid liver (30ml/kg) flavour squid (5-7ml/kg) i flavour scopex (2-3ml/kg), do drugiego marine TunaLO30 (j.w.) i flavour brzoskwinia (ok 7ml/kg)
Wymienione przezemnie składniki miał w ofercie m.in. massive, delta baits, carp life i carp city (płynne dodatki od CCMoore)
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
wojt 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 98
Skąd: wodzisław śląski
Wysłany: 2016-11-12, 18:58   

Panowie mam pytanie odnośnie części płynnej miksu. Moje pytanie czy jak dam do jajec atraktor i np. olej łososiowy i uparowane kulki zaleje aminokompleksem czy jak kto woli płynnym pokarmem to jest ok? Czy lepiej dawać sam amino do jajek a po uparowaniu ewentualnie kulki zalać bosterem.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-12-01, 19:50   

Używaliście może mąki kokosowej do miksu? Ile procentowo można dodawać do miksu? Może powodować pływalność? Czy wogóle pachnie kokosem? Chcę żeby kulki miały mocno kokosowy aromat bez zalewania boosterem. Z jakim zapachem można połączyć kokos żeby się ładnie komponował? Myślałem nad orzechami arachidowymi. Muszę zapachem przebić się na wodzie z dużą ilością śmierdzącego mułu.
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
domin92 
Dominik Mikoś


Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Posty: 128
Skąd: Brzyska/Kraków
Wysłany: 2016-12-01, 20:01   

Używałem i używam kokosowej w swoim miksie. Dozowanie ok 10-15%, czy wpływa na pływalność nie wiem, ale moje kule z taką zawartością toną. Sama mąka nie ma na tyle mocnego aromatu żeby dawać wyraźny posmak kokosa. Sama w sobie pachnie i smakuje genialnie :D Kokos dobrze zgrywa się z migdałem, orzechem tygrysim... Wg mnie na mocno śmierdzący muł to nie najlepsza opcja, wydaje mi się że śmierdziuch łamany mocnym cierpkim owocem był by lepszy ale każdy musi sam przetestować...
 
 
Rumcojs 
Łukasz Kućka



Pomógł: 24 razy
Wiek: 29
Posty: 621
Skąd: Kozy
Wysłany: 2016-12-02, 12:16   

Ja tez w tym roku używałem mąki kokosowej na poziomie 10% miksu. Łączyłem ją z mlecznymi białkami, ptasimi pokarmami i mączką z orzechów tygrysich. Zapach kokosa przełamałem ananasem - taka pinacolada:)
 
 
Rumcojs 
Łukasz Kućka



Pomógł: 24 razy
Wiek: 29
Posty: 621
Skąd: Kozy
Wysłany: 2016-12-05, 19:51   

Przepraszam że post pod postem ale już nie mogę edytować.
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z Laktoalbuminą? Jaki % stosowaliście w miksach? Mocna utwardza kulki i czy ładnie pracuje bo jest rozpuszczalna w wodzie? Wszelkie rady mile widziane.
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-12-20, 20:30   

Mam małe pytanie co robią firmy karpiowe że kulki są długi czas wilgotne ( w moim przypadku home made jakoś podsychają )czym są nasączone?
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-12-20, 20:42   

okon27, kulki są z konserwantem i szczelnie zamknięte w woreczki lub wiaderka ;)
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Oestei

Wiek: 28
Posty: 23
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2017-01-04, 09:59   

Nie wiem czy pytanie juz było,
Zblendowana wątroba(drobiowa pomieszana z wieprzowa) dodana do części płynnej przy wyrobie kulek na maczkach rybnych. Powiedzmy 50-70ml/kg:
-dobry dodatek do kulek na cały rok?
-nie popsują sie przy suszeniu odrazu?(dodany konserwant) boje sie troche takich organicznych składników dawać 😉
-jak z ich przydatnością po rozmrożeniu? Jaki okres?
Może ktoś juz próbował? Pozdrawiam
 
 
Induce

Posty: 52
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-25, 10:13   

Sezon coraz bliżej więc pora zacząć robić swoje pierwsze kulki (a raczej drugie o ile to co zrobiłem kiedyś można nazwać kulkami) żeby zacząć testować od początku sezonu. W związku z tym chciałbym kupić jakiś roller i coś do robienia wałków. Idealnym rozwiązaniem byłby roller taki który jedną stroną robi wałki, a drugą roluje kulki, ale niestety nie znalazłem już takiego, wszędzie tylko duże rollery. I tutaj moje pytanie, lepiej kupić jakiś tani pistolet do wałków za 40-50 zł np. Jaxona, czy np. coś takiego jak Gardner Rolling Table? (kawałek plastiku którym toczymy sobie wałek). Jak z wytrzymałością takiego pistoletu do ciasta? Nie rozleci się po 3 kg wyciśniętego ciasta? Jako początkujący w kuchni karpiowej nie będę robił po kilkadziesiąt kg. na sezon, raczej chcę potestować czy coś z tego będzie, na początku mniejsze testowe partie, później może trochę więcej, ale myślę, że maksymalnie kilka kg. w tym sezonie. Dlatego ważne żeby roller i coś do robienia wałków kosztowało jak najtaniej, jak złapie bakcyla na swoje kulki to w przyszłości zaopatrze się w lepszy sprzęt, jak nie to nie będzie żal wydanych pieniędzy, narazie potrzebuje coś do testów czy coś z tego wyjdzie. Odrazu powiem, że rolowanie w rękach nie wchodzi w grę, już kiedyś tego próbowałem i więcej nie chcę tak robić nawet 10 sztuk :D
 
 
j 
Tomek

Wiek: 41
Posty: 17
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-01-25, 12:01   

Induce napisał/a:
Idealnym rozwiązaniem byłby roller taki który jedną stroną robi wałki, a drugą roluje kulki, ale niestety nie znalazłem już takiego, wszędzie tylko duże rollery.

Przy tej ilości to tylko mała matryca Ci styknie (niby wszystkie rozmiary są ale lepiej przedzwonić).
ROLOWNICA DO KULEK PROTEINOWYCH 14, 16, 18, 21, 24 mm

Na allegro są tylko 14 mm.
 
 
Induce

Posty: 52
Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 2017-01-25, 12:03   

Dzięki! Właśnie tego szukałem i nie mogłem znaleźć.
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-01-25, 12:04   

Raczej nie ma co bawić w roller o dwóch stronach, kup zwykły i też się sprawdzić, tylko kwestia mały czy duży ale przy takiej ilości to spokojnie małym dasz radę. Co do pistoletów to raczej omijałbym francuskie firmy "Żakson" Jako sprzedawca powiem Ci wprost że większość tańszych pistoletów z metką karpiową znajdziesz w sklepach budowlanych pod nazwą pistolet do mas plastycznych. Niestety tego typu konstrukcje nie są przeznaczone do twardszych cista i po prostu się sypią. Gardner jak najbardziej, sprawdzona i solidna konstrukcja produkowana w UK. W linku poniżej masz to samo z tej samej fabryki tylko że bez loga gardnera i nieco taniej.
Bait Gun 700

Poniżej też znajdziesz film z prostym patentem na robienie wałków o dowolnej średnicy, a przy ilości którą zamierzasz robić myślę że może cię zaciekawić

_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Orzeszku 

Posty: 16
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-02-08, 19:34   

Witam, sezon coraz bliżej i czas coś ukulać i stąd moje pytanie, kulki na jajkach czy na albuminie szybciej się psują ? Rzecz jasna nie dodając ani grama konserwantu. Które z tych 2 rzeczy mają większą tendencje do psucia?
 
 
kajak 
Filip Kajak

Wiek: 26
Posty: 6
Skąd: Brzeg Dolny
Wysłany: 2017-02-22, 22:56   

Witam na przedsionku sezonu :)

Powoli zbliża się czas zakupów na lato, myślałem całą zimę nad mixem, moim celem było stworzenie 2 rodzajów kulek przeznaczonych do długotrwałego nęcenia. Zamierzam skupić się w tym roku na jednej wodzie PZW z dosyć przeciętną populacją karpia. Wymyśliłem sobie taki oto mix:

- 50% mixu 50/50 (standardowe mąki sojowe, kukurydziana i serwatka z przewagą kukurydzianej)
- 15% nectarblend
- 5% konopie prażone
- 5% murzynek
- 5% kazeinian wapnia
- 10% WPC
- 5% drożdże piwne
- 3% plazma krwi
- 2% albumina

Druga wersja bardzo zbliżona, wywalam murzynka i zostawiam tylko 5% nectarblenda. Powstaje mi 15% miejsca w które wstawiam 10% mączki pre degisted i 5% mączki krylowej albo squida ;) .

Mix wydaje się ok, choć po podliczeniu sobie wartości wychodzi trochę ubogi w węglowodany (ok. 30%) które są przecież tak niby potrzebne w lato. Myślałem nad dodaniem odrobiny miodu albo melasy do części płynnej żeby to trochę zrównoważyć. Dodam jeszcze że mimo zawartości albuminy w mixie zamierzam kręcić na jajach, chciałbym mieć dość twarde kule ze względu na klenie i raki które zeszłej jesieni terroryzowały mi zasiadki.

Czasu do lata jeszcze hoho ale z racji tego że chciałbym zrobić sobie na raz trochę więcej kulek, myślałem tak 20-30kg, fajnie by było jakby jakiś doświadczony kulacz się wypowiedział zanim zainwestuję w komponenty :D

Pozdrawiam
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-03-01, 17:10   

wojtek straub napisał/a:
CLO - Cod liver oil - birdfood doprawiony olejem z wątroby dorsza. Coś w deseń tego co w podanym przez Ciebie opisie... Jednak sprawdzony pod względem wpływu np na rolowanie mixu...
WPC - whey protein concentrat - concentrat białka serwatkowego...


Mam pytanie odnośnie tych dwóch produktów ponieważ znam opis producenta ale jeszcze nie miałem z tym do czynienia a mianowicie : CLO może zastąpić w miksie mączki sojowe i kukurydziane albo chociaż jedna z nich i miks będzie się dobrze spisywał w rolowaniu jak i w pracy kulki ? Zauważyłem że właśnie kto używa CLO w swoich recepturach to raczej rezygnuje z poniektórych mączek.
No i WPC - to że ma mnóstwo protein to wiadomo ale czy ma podobne właściwości klejące co serwatka i czy jest podobnie słodki ?
 
 
Gaser 
Home Made Boilies

Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 24
Skąd: Dolny śląsk
Wysłany: 2017-03-01, 18:08   

Clo to mieszanina podstawowych mączek itp. miks 50/50 tzw baza hmm pewnie to samo pomijając ze musi się składać z trzech składników :shock: . Troszkę namieszam czym jest CHSM ? Brak magicznych dodatków przykro mi jak kogoś zawiodłem

Ps.CHSM ujowo skomponowany miks :twisted:
_________________
Jestem karpiarzem nie modelarzem :D
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-03-01, 19:47   

Ciucio Morales, W skrócie. wpc będzie kleiła ale nie jest słodka raczej lekko kremowa. CLO możesz stosować jako "bazę" do kulek, na forach uk możesz spotkać przepisy gdzie jest 2-3 bardziej wartościowe składniki i resztę do 100% uzupełnia CLO. Największe dawkowanie jakie ja spotkałem to lekko ponad 60% całego miksu ale w niektórych opisach producentów pojawia się dawka w takich przypadkach nawet do 70%. Zazwyczaj to co widziałem to CLO+ białko + smakowe dodatki
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Ciucio Morales

Posty: 45
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2017-03-03, 06:14   

Dziękuję Panie Piotrze.

Ogólnie to chyba każdym bird foodem który ma w składzie biszkopty jajeczne można po troszeczku zastępować "tradycyjne" dodatki bazowe typu m.sojowa czy kukurydziana czy się mylę ?
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-03-03, 07:27   

Ciucio Morales, Jak coś to Piotrek. Mączka biszkoptowa, czy komponenty jajeczne będą dobrze kleiły i w jakimś tam stopniu można zastępować komponenty wypełniające jak soja, pszenna itd Jeśli zaczynasz to wystartuj od prostych miksów 5-6 składnikowych, pozwoli Ci to zobaczyć z czym się to je ;) ale i poznać podstawowe składniki.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
klimek 
Artur Bożyk


Pomógł: 10 razy
Wiek: 30
Posty: 379
Skąd: Mazowieckie/Tarczyn
Wysłany: 2017-03-04, 22:46   

Tak czytam te wszystkie przepisy, receptury, pomysły i się zastanawiam :) po co większość ludzi ładuje takie ilości wypełniaczy :/ jeżeli chodzi o cenę wyrolowanych przez siebie kulasów to rozumiem :) jeżeli to wynika z parcia do osiągnięcia "wysokiej" zawartości protein to z bólem łapię się za głowę :shock:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: