Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek
Autor Wiadomość
strzała 

Pomógł: 7 razy
Posty: 130
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2016-02-05, 04:09   

Tam gdzie się zaopatrują wszystkie "firmy" karpiowe (w tym i ja) problem z aromatami "śmierdzącymi" jest taki, że minimum zamówieniowe to 5l. To bardzo dużo zważywszy, że wiele aromatów jest "chrzczonych". Ile to dolać bazy? Także jak ktoś myśli, że jakaś firma karpiowa produkuje aromaty to wyżej ma podany cały proces technologiczny ów produkcji. To samo jest z dodatkami do kulek. Każdy pyta o przepis, źródło zakupów itp. Troszkę myślenia i chęci a nie wszystko na tacy. Pewne rzeczy nie rozpowiada się publicznie na forum... Mi nie zależy na tym by ktoś robił dokładnie to samo co ja tylko by ludzie myśleli nad tym co robią. Powtarzam jeszcze raz. W temacie kulek ponad 90% " wiedzy" to bzdura. Im ktoś ma większą "wiedzę" tym mniej powinien ją powielać dla dobra ogółu. To piękny temat bo nic nie jest do udowodnienia. Nawet jak ktoś się zesra na roler, zrobi kulki, nazwie to GENEZA RODA DYNAMITA, zrobi marketing i reklamę, rozda "testerom" w zamian za zadjęcia, po czym zasypią Nas udostępnianiem postów na fb - to sprzeda podobną ilość. Powtarzam. Dobrej kulki już nie będzie bo to się nie opłaca nikomu. Ludzie też tego nie chcą (jednostki może i chcą ale ogół już nie) bo chcą mieć nowości oraz piękne, pachnące i kolorowe..., guano. Kłamstewko jest zawsze słodsze od prawdy.
Po co firmy mają tak szeroką ofertę? Skoro kulki są takie zajebiste to po co w ofertach jakieś dipy, bostery, glugi, proszki, ekstrakty i inne "glutaminy". Wszystkie coś robią. Robią lepiej. Kulki zaraz będą 10D. Pracują zaraz po wrzuceniu do wody i jak mocno. Tylko co z tego jak to się nie przekłada na skuteczność. Każda firma każdym produktem mami klienta, że zwiększa skuteczność czemu? Bo sprzedaje rzeczy nieskuteczne. Gdyby sprzedawała np. Kulki skuteczne to nie było by takiej możliwości.
To samo tyczy się dodatków do kulek itp.
To co piszę powyżej proszę odczytywać jako ogólnik, kierunek a nie chwytać za konkretne słówka bo jest środek nocy jak to piszę.
 
 
wojt 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 98
Skąd: wodzisław śląski
Wysłany: 2016-02-05, 22:00   

Strzała znam twoje zdanie na karpiowanie i że to wszystko marketing i że nas okradają i że karp jak to ryba wszystko zeżre bo to tylko ryba. Ale po kilku latach karpiowiania właśnie nie mogę się z Tobą zgodzić. Żarcie dla ryb szybko weryfikuje rynek przykład to TB największa reklama niskie ceny yno brać a co jest nad wodą mało ludzi na to łapie bo jak spędzisz powyżej 30 nocek w sezonie nad wodą to sam się przekonasz że karp nie jest taki głupi jak ty myślisz. Jeszcze na koniec mam akwarium z małymi rybkami neonami innesa to jak one widząc opakowanie przez szybę akwariumu unią to skojarzyć z jedzeniem to co dopiero karp.
Proszę nie odpisuj bo w tym temacie rozmawiamy o przepisach, skuteczności kulek, w które i tak nie wierzysz.
 
 
strzała 

Pomógł: 7 razy
Posty: 130
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2016-02-05, 22:30   

Wojt nie bądź dziecko i oszczędź prywatnych wycieczek. Nie wciskaj mi słów których nie wypowiedziałem (że nas okradają). Skąd wiesz co ja myślę i gdzie napisałem, że karp jest głupi? Spędzam w sezonie lekko dwa razy tyle nocek co mi zalecasz i to od 20lat więc Twój argument dyskredytujący mnie wogóle nie trafiony. Karmienie neonków w akwarium jednak trochę się różni od łowienia karpi ale może to i dobra metoda. Niewiem nie próbowałem. Proszę daruj sobie komentarze typu "nie odpisuj dzieciaku bo tu dorośli rozmawiają" bo wcale młodszy nie jestem. Temat jest o najprostszym sposobie wykonania kulek i jeżeli uznam, że warto to się wypowiem chyba, że to Twoje prywatne forum. Przepraszam, że tak prywatnie ale każdej akcji towarzyszy reakcja.
 
 
Maniawski 
Maciej Maniawski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 115
Skąd: Dębica
Wysłany: 2016-02-05, 23:42   

Strzała na pewno masz rację co do zaopatrzenia dużych firm karpiowych, wszystkie dobre zapachy pochodzą od jednego dostawcy. Co do chrzczenia aromatów też się zgodzę bo znam zapachy dużych firm i mniejszych i są one mocno rozrzedzone. Natomiast jest to temat o najprostszym wykonaniu kulek a nie o opiniach na temat firm karpiowych. Jak chcesz jest założony temat o kulach gdzie można się wypowiadać o jakości składników. Dobrze by było gdybyś jako doświadczony bardziej kulacz podał jakiś przepis prosty a nie jałowo dyskutował, bo od tego jest właśnie temat o kulach jako produkcie. Nie mniej mi za złe opinii ale czytając twoje wypowiedzi w tym poście to one do tego najprostszego wykonania nic nie wnoszą.
 
 
tomasz33 
Tomasz Szymkowiak


Pomógł: 5 razy
Wiek: 39
Posty: 460
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2016-02-05, 23:44   

Strzała to albo przedstaw nam złoty przepis albo odpuść. Bo na razie tylko wszystko negujesz, a nic nie wnosisz do tematu. Takie akwarium to dobry przykład. Są takie tabletki do jedzenia dla krewetek co jak wrzucisz o każdej porze dnia, to co by się nie działo krewety biegną z wszystkich kryjówek. Może warto by je zmielić i dodać do kulek przynętowych? :)
_________________
Polub nas:)
https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-08, 06:53   

tomasz33 napisał/a:
Strzała to albo przedstaw nam złoty przepis albo odpuść. Bo na razie tylko wszystko negujesz, a nic nie wnosisz do tematu. Takie akwarium to dobry przykład. Są takie tabletki do jedzenia dla krewetek co jak wrzucisz o każdej porze dnia, to co by się nie działo krewety biegną z wszystkich kryjówek. Może warto by je zmielić i dodać do kulek przynętowych? :)

A to będziemy kulać towar na karpie czy na krewetki?
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
tomasz33 
Tomasz Szymkowiak


Pomógł: 5 razy
Wiek: 39
Posty: 460
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2016-02-08, 08:43   

Ralph_Fridge, :) Rybki tez na nie się cieszą, pewnie przez bardzo intensywny zapach.
_________________
Polub nas:)
https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-09, 07:21   

tomasz33 napisał/a:
Ralph_Fridge, :) Rybki tez na nie się cieszą, pewnie przez bardzo intensywny zapach.

Dawaj linka :>
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
tomasz33 
Tomasz Szymkowiak


Pomógł: 5 razy
Wiek: 39
Posty: 460
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2016-02-09, 08:43   

Nie mogę tego sekretu zdradzić. Muszę sprawdzić w akwarium na rybomanii czy na karpie też działają :)
_________________
Polub nas:)
https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 
 
kamionki 
Marcin Brzosko



Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Posty: 457
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-02-18, 17:27   

tomasz33 napisał/a:
Nie mogę tego sekretu zdradzić. Muszę sprawdzić w akwarium na rybomanii czy na karpie też działają

I co działało? ;)

25% - m. kukurydziana
10% - zarodniki kukurydziane
10%- semolina
15%- mączka rybna (krewetkowa, śledziowa, łososiowa)
15%- m. łososiowa
10%- LT 94
5%- makuchy
5%- drożdże piwne
5%- murzynek
bateina, amionokompleks, activator boilies , flavour kałamarnica.

Co sądzicie o takim miksie? Będzie się rolowało?
 
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-18, 22:05   

Proponuje
25% - m. kukurydziana
10% - zarodniki kukurydziane
10%- semolina
15%- mączka rybna (krewetkowa, śledziowa, łososiowa)
5 % łososiowa
10%- LT 94
10% Serwatka
5% Gluten pszenny
5%- drożdże piwne
5%- murzynek
 
 
CinekDBW 
Maciej Łojek

Wiek: 17
Posty: 13
Skąd: Bytów , Pomorskie
Wysłany: 2016-02-21, 20:08   

Wczoraj i przedwczoraj rollowałem kulki z takiego przepisu:
20% mąka kukurydziana
30% mąka sojowa (50/50)
10% mleko w proszku (lub serwatka)
10% birdfood
10% mączka z tuńczyka
10% mączka łososiowa
5% mączka z krylla
5% kazeina.
Do jajek dodałem tylko flavour, mielone krewetki i gammarus do jednej porcji a do drugiej chilli w proszku. W tych kulkach, jak i tych z zeszłego roku z uboższych miksów wyczuwalny jest zapach flavoru, mączek rybnych, ale pachną bardzo jak ciasto na pierogi. Pacchną poprostu ciastem. Czy wiecie czym może to być spowodowane? Czy wasze kulki też tak pachną? Z tego co wywąchałem na Rybomanii to w kulkach firmowych tego nie czuć. Może dlatego że kulki są parowane, a nie gotowane?

PS proszę również o zweryfikowanie mojego miksu i ewentualne wniesienie poprawek. W przyszłości zamienię mączke z łososia na lt94. Bilans tych kulek to ok. 36% białka 12% tłuszczy i 45% węglowodanów.
_________________
Jestem Początkującym Karpiarzem
 
 
 
wpads

Pomógł: 1 raz
Posty: 103
Skąd: Polska
Wysłany: 2016-02-21, 21:19   

CinekDBW napisał/a:
Wczoraj i przedwczoraj rollowałem kulki z takiego przepisu:
20% mąka kukurydziana
30% mąka sojowa (50/50)
10% mleko w proszku (lub serwatka)
10% birdfood
10% mączka z tuńczyka
10% mączka łososiowa
5% mączka z krylla
5% kazeina.
Do jajek dodałem tylko flavour, mielone krewetki i gammarus do jednej porcji a do drugiej chilli w proszku. W tych kulkach, jak i tych z zeszłego roku z uboższych miksów wyczuwalny jest zapach flavoru, mączek rybnych, ale pachną bardzo jak ciasto na pierogi. Pacchną poprostu ciastem. Czy wiecie czym może to być spowodowane? Czy wasze kulki też tak pachną? Z tego co wywąchałem na Rybomanii to w kulkach firmowych tego nie czuć. Może dlatego że kulki są parowane, a nie gotowane?

PS proszę również o zweryfikowanie mojego miksu i ewentualne wniesienie poprawek. W przyszłości zamienię mączke z łososia na lt94. Bilans tych kulek to ok. 36% białka 12% tłuszczy i 45% węglowodanów.


Jakiej firmy tych mączek użyłeś?
Może były zwietrzałe

Ja robiąc kulki na poziomie 30% mączek rybnych często nie daje ani ml flavoru, czasem owoc do złamania. Mączki tak śmierdzą, że nie mam potrzeby dolewać aromatu.
 
 
CinekDBW 
Maciej Łojek

Wiek: 17
Posty: 13
Skąd: Bytów , Pomorskie
Wysłany: 2016-02-22, 00:20   

wpads napisał/a:
CinekDBW napisał/a:
Wczoraj i przedwczoraj rollowałem kulki z takiego przepisu:
20% mąka kukurydziana
30% mąka sojowa (50/50)
10% mleko w proszku (lub serwatka)
10% birdfood
10% mączka z tuńczyka
10% mączka łososiowa
5% mączka z krylla
5% kazeina.
Do jajek dodałem tylko flavour, mielone krewetki i gammarus do jednej porcji a do drugiej chilli w proszku. W tych kulkach, jak i tych z zeszłego roku z uboższych miksów wyczuwalny jest zapach flavoru, mączek rybnych, ale pachną bardzo jak ciasto na pierogi. Pacchną poprostu ciastem. Czy wiecie czym może to być spowodowane? Czy wasze kulki też tak pachną? Z tego co wywąchałem na Rybomanii to w kulkach firmowych tego nie czuć. Może dlatego że kulki są parowane, a nie gotowane?

PS proszę również o zweryfikowanie mojego miksu i ewentualne wniesienie poprawek. W przyszłości zamienię mączke z łososia na lt94. Bilans tych kulek to ok. 36% białka 12% tłuszczy i 45% węglowodanów.


Jakiej firmy tych mączek użyłeś?
Może były zwietrzałe

Ja robiąc kulki na poziomie 30% mączek rybnych często nie daje ani ml flavoru, czasem owoc do złamania. Mączki tak śmierdzą, że nie mam potrzeby dolewać aromatu.


Używałem mączek firmy Diamond baits kupione na Rybomanii 2016 więc myślę że były świeże, ale mączka łososiowa była z fishfooda z zeszłego roku.
_________________
Jestem Początkującym Karpiarzem
 
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-04, 14:16   

Witam, może ktoś mi doradzi dlaczego moje kulki w ilosci ok 1/4 pływają? skład kulek

maka kukurydziana 30%
m. sojowa tłusta 20%
m sojowa odtł 15%
robin red 5%
gluten pszenny 4%
mączka lt94 20%
mączka krylowa 6% ( daję zawsze ponizej 10% właśnie zeby zapobiec pływalnosci)

płynne:
4 ml aminoliquid / 1jajo
2ml oleju rybnego /1jajo

Miks na sucho dokladnie mieszalem. Robiłem nie pierwszy raz kule na bazie tego miksu. kulki są lekko zbalansowane jednak jak pisałem wyżej część z nich wypływa na powierzchnię.Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
 
 
Mosto

Pomógł: 2 razy
Posty: 78
Skąd: Bielsko Biała
Wysłany: 2016-03-06, 20:05   

Sojowa też może powodować pływalność ;)
 
 
Rumcojs 
Łukasz Kućka



Pomógł: 24 razy
Wiek: 30
Posty: 624
Skąd: Kozy
Wysłany: 2016-03-06, 20:16   

Nie tylko na sucho ale i gotowe ciasto trzeba dobrze wyrobić, jajka nie powinny się pienić. Sprawdź może te pływające kuleczki. Przetnij i pooglądaj ich strukturę czy nie ma tam małych dziurek - zamkniętych bąbelków powietrza.
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-06, 22:12   

Co do bablekow powietrza nie zauwazylem. Nastepna partie wykonam z mniejszej ilosci maki sojowej i zrobie na 1 jajo ;)

Bardzo Cię proszę o poprawną pisownię i używanie polskich znaków. Rumun
 
 
sheky 

Wiek: 56
Posty: 5
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-03-30, 11:51   

Proszę o ewentualną weryfikację lub opinię na temat takiej kombinacji do kulania:
20% mączka sojowa pełnotłusta
20% mączka sojowa odtłuszczona
20% semolina
15% mączka kukurydziana
15% kasza manna
10% mleko w proszku 27% tłuszczu
20% mączka rybna LT 94
20% mączka łososiowa
20% mączka z kryla
10% konopie prażone, siemię - mielone oraz murzynek niemielony
10% pokarm koi zmielony w pył /dużo witamin/
10% robin red
5% betaina
5% słodzik i sól mieszane pół na pół
na kg mixu 10 jaj z tego 1/3 ze skorupkami
olej rybny 50ml na kg
Proszę o ocenę takiego mixu.
Dziękuję.
 
 
kamionki 
Marcin Brzosko



Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Posty: 457
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-03-30, 16:30   

sheky, Widzę z grubej rury, 200% :twisted:
 
 
 
sheky 

Wiek: 56
Posty: 5
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-03-30, 17:05   

Oczywiście masz rację, że 200% wychodzi. Błędnie to napisałem bo liczyłem wpierw bazę, czyli do pozycji mleka w proszku i to miało być 100% bazy, a druga część to 100% dodatków do niej. W ten sposób wyszło 200%.
Czyli chciałbym zrobić coś takiego:
Baza pod kulki:
20% mączka sojowa pełnotłusta
20% mączka sojowa odtłuszczona
20% semolina
15% mączka kukurydziana
15% kasza manna
10% mleko w proszku 27% tłuszczu
razem 100% bazy
Do tego chciałbym dodać:
20% mączka rybna LT 94
20% mączka łososiowa
20% mączka z kryla
10% konopie prażone, siemię - mielone oraz murzynek niemielony
10% pokarm koi zmielony w pył /dużo witamin/
10% robin red
5% betaina
5% słodzik i sól mieszane pół na pół
na kg mixu 10 jaj z tego 1/3 ze skorupkami
olej rybny 50ml na kg
i to byłoby 100% dodatków.
Zastanawiałem się też nad dodaniem kopra melasy i coco belge w zamian za coś co może jest zbyteczne lub jest za wiele.
To są moje pierwsze przemyślenia, więc proszę o wyrozumiałość.
 
 
osiollekk91 
Mateusz Wasilewski


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 207
Skąd: Głowno
Wysłany: 2016-03-30, 19:07   

sheky napisał/a:

20% mączka z kryla
10% konopie prażone, siemię - mielone oraz murzynek niemielony
10% pokarm koi zmielony w pył /dużo witamin/

Kolego, powinno Ci to pięknie pływać :)
_________________
Carp Team Żarówka
 
 
etyl 

Posty: 25
Skąd: Bieńkowice
Wysłany: 2016-03-30, 19:22   

No mączki z krylla w tym miksie max 5% i konopi też daj mniej, bo będzie pływać tak jak Mateusz wyżej napisał. Osobiście semoliny bym dał 5-10% a zamiast niej więcej kukurydzianej. Semolina zrobi Ci kulki "gumiaste" i ciężko się to roluje. Jak dajesz mączkę z krylla to spokojnie możesz 3/4 jajek a nawet wszystkie dać ze skorupkami (dobrze pokruszone), to trochę dociąży miks, a nie przeszkadza w zbytnio w rolowaniu.
 
 
 
sheky 

Wiek: 56
Posty: 5
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-03-31, 00:27   

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Postaram się skorygować skład wg podanych uwag. Zapiszę skład w innej, być może bardziej przejrzystej formie.
Skład:
20% mączka sojowa pół na pól odtłuszczona i pełnotłusta
15% mączka kukurydziana
5% semolina
10% kasza manna
5% mleko w proszku 27%
10% maczka LT94
10% mączka łososiowa
5% mączka z krylla
5% konopie prażone i murzynek zmielone
5% robin red
5% pokarm dla karpi koi ze względu na witaminy
1% betaina
2% coco belge
2% kopra melasa
Olej rybny 50ml/kg
Chciałbym to dosłodzić sztucznym miodem i dodać soli.
10 jajek na kg wraz z drobno mielonymi skorupkami.
Czy taki kulki będą tonęły? Czy po wyschnięciu nie będą pękały? Proszę o ocenę.
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2028
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-03-31, 13:11   

Mannę bym wywalił, a w to miejsce jakaś mączka mięsna (rybna, liver). Następna sprawa w miejsce pokarmu Koi, konopie do 10% bym zwiększył, lub ześrutowane ziarno dla kanarków, a witaminy uzupełnił dodatkiem płynnych aminokwasów i witamin(np. dla gołębi)podczas wyrabiania ciasta. Ooo i jeszcze te "coco, kopra" po co to?, lepiej w to miejsce prot. mlecznych dodać , bo masz skromniutko ;) .
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
sheky 

Wiek: 56
Posty: 5
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-03-31, 14:17   

Wywalam mannę, zwiększam semolinę i mleko w proszku w miejsce coco i kopra oraz zwiększam konopie z murzynkiem, a usuwam pokarm koi. Mix będzie więc taki:
20% mączki sojowe pół na pół
20% mączka kukurydziana
10% semolina
10% mleko w proszku 27%
10% LT94
10%mączka łososiowa
5% mączka z krylla
8% konopie prażone i murzynek zmielone
5% robin red
olej rybny 20ml/kg
2% betaina, miód i sól
10 jaja ze skorupkami na 1kg mixu
Czy to będzie tonęło ?
Dziękuję za pomoc.
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2028
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-03-31, 14:41   

Semoliny , przynajmniej ja bym nie zwiększał, zawartość m. rybnej zwiększyłbym w to miejsce. Co do jaj, to zasada jest prosta: wybijasz jaja, dodajesz pozostałe składniki płynne i sypkie(prócz miksu), mieszasz i do takiej części płynnej dodajesz miksu tyle, aż osiągniesz oczekiwaną konsystencję wyrabianego ciasta. Nie ma zasady ogólnej, że np. "kilo miksu/10jajek" :idea: Tonięcie czy pływanie zależy również od prawidłowego wyrabiania ciasta tj. nie może być napowietrzone, oraz od sposobu suszenia( za szybkie w wysokiej temperaturze niewskazane). Pomaga dodanie konserwantu, ponieważ powoduje zatrzymanie wilgoci w kulkach. Skład powyższego miksu uważam, że jest bezpieczny n/w pływania ;)
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
sheky 

Wiek: 56
Posty: 5
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-04-02, 14:57   

Wszystkie uwagi uwzględniłem i kulki wyszły tonące i myślę, że są ok. Bardzo dziękuję za pomoc w wykonaniu pierwszych kulek bo już wiem, że z następnymi będzie łatwiej. :D
 
 
larss1 
Bartłomiej Tchorek

Pomógł: 2 razy
Wiek: 29
Posty: 27
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-26, 17:15   

Witajcie, postanowiłem ukulać samodzielnie w tym sezonie kulki. Proszę o jakieś podpowiedzi co do niżej zamieszczonego przepisu. Chciałbym żeby kuleczki wyszły o zapachu czosnkowym.

35% mąka kukurydziana (350g)
15% mąka sojowa pełnotłusta (150g)
10% mąka sojowa odtłuszczona (100g)
10% LT 94 (100g)
10% mleko w proszku (100g)
10% semolina (100g)
5% czosnek w proszku (50g)
5% makuchy (50g)

Do tego z dodatków dodałbym aromat czosnkowy, barwnik biały i ew. konserwant.
Zastanawiam się czy zamiast makuchów nie dać murzynka lub birdfoodu oraz zastanawiam się nad dodatkiem betainy (po gotowaniu żeby kuleczki w niej "obtoczyć" i dalej suszyć).
 
 
Oestei

Wiek: 28
Posty: 23
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2016-05-07, 11:18   

A ja mam takie pytanie... Jakie czynniki albo składniki powodują powodują że kulka puchnie (bardzo) po nocy z 24 robi mi się grubo ponad 30cm średnicy... Jakieś pierwsze skojarzenia? czego dodać do miksu?
 
 
MateuszJanusz 
Mateusz Janusz


Pomógł: 24 razy
Wiek: 28
Posty: 1087
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2016-05-07, 11:25   

Oestei, Z 24 na 30cm :D Brawo :)
_________________
Carp Team Łowicz
 
 
Oestei

Wiek: 28
Posty: 23
Skąd: Gdansk
Wysłany: 2016-05-12, 11:36   

No tak :P z 24mm na grubo ponad 30mm średnicy :D :D :D Z czego szczerze mówiąc nie jestem do końca zadowolony. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł co jest nie tak?
 
 
batuch

Posty: 4
Skąd: wwa
Wysłany: 2016-06-23, 16:22   

Panowie pytanko czy będzie wszystko grało i czy może czegoś dodać lub ująć
zapach squid z owocem plus amino jakieś
mączka %
kryl 4
lt 16
pd 8
soja 16
kuku 12
semolina 4
serwatka 8
clo 8
squid 16
bird 4
drożdze 4
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2016-06-25, 04:27   

Birda i sojówkę zastąpił bym clo, serwatkę wpc i... Zaokrąglił te "4", "8" do "5" i "10" - mniej resztek w opakowaniach zostanie 😉
No chyba, że 100kg naraz masz zamiar mieszać...
P. S. Co to jest pd?
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
Mateusz91 
Mateusz Preisner



Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 215
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2016-06-25, 19:13   

wojtek straub, Pewnie to zagadka w stylu "co autor miał na myśli". Może być to zarówno Pierniczek Dziadka, Pomarańcza Drylowana jak i Pre - Digested. Stawiałbym na to ostatnie ;)
 
 
Ku8a 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 20
Posty: 52
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: 2016-06-27, 18:26   

Może któryś z kolegów pomoże, robię ostatnio kulki i w wszystkich znajduje się powietrze po zgnieceniu w wodzie widać jak się wydostają. Jajka mieszam delikatnie łyżką nawet odkładałem żeby trochę odstały. Po wyrobieniu ciasta odkładam je na jedną dobę do lodówki, kulki paruję. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, może być to wina maszynki którą wyciskam ciasto? Nie mam już zielonego pojęcia co jest przyczyną.
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2028
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-06-27, 21:25   

Ku8a napisał/a:
Nie mam już zielonego pojęcia co jest przyczyną.
, Doba od wyrobienia ciasta, to za długi czas, wiele za długi. Skąd pomysł na tak długi czas leżakowania ciasta? Moja żona robi wspaniałą drożdżówkę, jest puszysta, napowietrzona po upieczeniu, a wyrasta wiele szybciej :mrgreen:
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
domin92 
Dominik Mikoś


Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Posty: 128
Skąd: Brzyska/Kraków
Wysłany: 2016-06-27, 22:53   

Ku8a, spróbuj jeszcze dłuższego parowania. Ostatnio ze znajomym próbowaliśmy dojść dla czego jego kule pływają i rozwiązaniem okazał się czas parowania. Nie wiem jak długo parujesz teraz ale możesz z tym pokombinować. Ja też zazwyczaj zostawiam ciasto na dobę w lodówce ze względu na brak czasu. Jednego dnia robię ciasto a następnego roluję, nigdy nie miałem problemu z pływaniem kulek. Jaja z płynnymi składnikami mieszam mieszadłem do betonu.
 
 
Ku8a 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 20
Posty: 52
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: 2016-06-28, 09:05   

Chodziło mi to po głowie że przyczyną jest za krótki czas parowania ale słyszałem o kulkach miękkich w środku więc zeszedłem z tego tropu. Drugą sprawą jest to że ta doba może być zbyt długa. Próbna partia też pływała ale myślałem że to wina ubitych jajek. Teraz zrobiłem 5 kg jak myślicie da się to uratować?
 
 
kubaks 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Posty: 100
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2016-06-28, 15:01   

Moim zdaniem tak samo,za krótki czas parowania.Kumpel miał podobny problem.
_________________
Karpiarstwo moja pasja!!!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: