Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek
Autor Wiadomość
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-05-30, 13:18   Najprostszy sposób samodzielnego wykonania kulek

Dziś chciałbym Wam przedstawić najprostszy (i chyba najtańszy) sposób na wykonanie kulek proteinowych własnymi siłami. Myślę, że wielu początkującym adeptom przyda się taki przepis.

Przepis na bazowy mix:

50-60% zmielona, sucha psia karma
40-50% mąki, ziarna i inne dodatki sypkie
Ponadto potrzebne będą:
jajka, aromat (flavour), odrobina oleju i opcjonalnie wszelkie inne dodatki typu aminokwasy, słodziki, 'apetyzery' itd itp

Psia karma - ja używałem ostatnie najtańszej karmy wołowej firmy TiP (taka marka marketu Real) gdzie za 3kg zapłaciłem chyba 7zł bo akurat była promocja. Mielę przy użyciu metalowej maszynki do mielenia mięsa (takiej z lat 80-tych) - trochę czasu to zajmuje, dlatego ostatnio testuje inne metody mielenia, jak wpadnę na coś naprawdę warto polecenia, dopiszę w tym wątku.

Mąki i inne ziarna - jeśli nie mamy nic innego pod ręką możemy dodać nawet najzwyklejszą mąkę tortową, ale polecam jednak nieco bardziej wzbogacać mix. Ja dodaję mieszankę mąki kukurydzianej i mleka w proszku. Równie dobrze można kombinować z mąką sojową, małym dodatkiem suszonej krwi, birdfood i praktycznie każdym innym składnikiem który przyjdzie nam do głowy lub który podpatrzymy w innych przepisach.

Jajka - polecam dodawanie jajek z pokruszonymi skorupkami. Ja robię to tak, że wrzucam całe, nierozbite jajka do blendera i puszczam na wolne obroty - żeby jajka się przypadkiem nie ubiły na pianę :)

Aromat - według uznania, dodam tylko, że na samym początku mojej przygody z 'kulaniem' stosowałem zwykłe aromaty do ciast i również udawało się złowić rybkę.

Podsumowując podstawowy, najbardziej ekonomiczny suchy mix którego kwota wykonania może nie przekroczyć 15zł za 4-5kg wygląda tak:

60% zmielonej psiej karmy
40% zwykła mąka tortowa

Mix którego ja ostatnio używam:

50-60%* psiej karmy
40-50%* mieszanka mąki kukurydzianej, mleka w proszku i mąki sojowej w równych proporcjach
*wartości nie są stałe ponieważ nie odmierzam ich z aptekarską precyzją, a czasem kiedy się spieszę robię to po prostu 'na oko'

Sposób przyrządzenia kulek:

1) Mielimy karmę dla psów i mieszamy ją w odpowiednich proporcjach z innymi, sypkimi dodatkami.

2) W osobnej misce mieszamy składniki płynne - tzn jajka, aromaty, odrobinę oleju (może być nawet zwykły roślinny, a może być taki stworzony specjalnie z myślą o robieniu kulek). Opcjonalnie inne składniki typu aminokwasy, słodziki itd. Tutaj uwaga: bierzmy pod uwagę ile mamy sypkiego miksu, żeby nie okazało się, że ciasto jest dalej za rzadkie, a my już nie mamy czego dosypać.

3) Ważny etap, mający wpływ na rolowanie ciasta: do miski z płynnymi składnikami wsypujemy niewielką ilość sypkich składników i powoli dosypujemy cały czas mieszając, aż powstanie bardzo rzadka 'zupka' (powstały miks powinien być bardzo płynny). Taką 'zupkę' zostawimy na 10-15min w spokoju, żeby wszystkie składniki się przeszły.

4) Po upływie 15min dosypujemy stopniowo resztę miksu sypkiego, cały czas mieszając lub na późniejszym etapie wyrabiając ciasto w rękach. Tutaj przyda się trochę cierpliwości. Im wolniej będziemy dodawali kolejne porcje sypkich składników, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że przesadzimy i ciasto nie będzie się chciało rolować.

5) Kolejny ważny etap, mający wpływ na rolowanie ciasta: przygotowane ciasto zawijamy w folię do pakowania (lub wkładamy w woreczek) i odkładamy na 20min, aby ponownie wszystkie składniki się dobrze przeszły.

6) Po 20 minutach wyjmujemy ciasto o rolujemy kulki. Tutaj metoda jest już dowolna i zależy od przyrządów które posiadamy. W ostateczności możemy rolować w rękach, ale na dłuższą metę nie polecam tej metody.

7) Kulki wrzucamy do porządnie gotującej się wody (na dużym ogniu, im krócej kulka będzie się gotowała tym lepiej - mniej składników zapachowych 'ucieknie'). Do gotującej się wody można dodać aromatu którego użyliśmy do kulek. Po wypłynięciu kulek na powierzchnię gotujemy je jeszcze około minuty i wyjmujemy.

8) Kulki suszymy - może być na ręczniku na podłodze, może być na specjalnych sitach lub koszach, w zależności kto dysponuje jakim sprzętem. Czas suszenia kulek to 24 - 48h (w awaryjnych sytuacjach można nawet łowić zaraz po ostygnięciu, ale trzeba się liczyć, że taka świeża kulka szybciej pracuje i częściej ją zmieniać). Ważna uwaga: nie próbujemy sztucznie przyśpieszyć suszenia kładąc je obok kaloryfera lub innego grzejnika, ponieważ wtedy kulki mogą pękać. Najlepiej suszyć w temperaturze 'pokojowej' :)

9) Kulki można mrozić, wtedy do woreczka polecam wlać odrobinę aromatu i w takim woreczku zamrozić kulki.

10) Rozmrażać kulki polecam na ręczniku, koszu lub sicie - kiedy je zostawimy w woreczku w którym mroziliśmy mogą załapać więcej wilgoci i szybciej się zepsuć. Próby przyśpieszania rozmrażania (podobnie jak przy suszeniu) mogą kończyć się pękaniem kulek.


Wyżej przedstawiłem naprawdę podstawowy (bazowy) mix na który już można z sukcesami łowić. Polecam jednak eksperymentować na małych partiach kulek z różnymi innymi dodatkami, które później mogą stać się Waszym 'tajnym składnikiem'. Ja już próbowałem mielonej szproty, mielonej wątroby, aminokwasów dla kulturystów, odżywek białkowych dla kulturystów itd itp :) Można naprawdę puścić wodze fantazji.

PS. W przyszłym tygodniu zdam relację foto z robienia kulek, która myślę, że rozwieje większość wątpliwości :)

No i tak jak obiecałem wrzucam małą fotorelację z robienia małej porcji kulek :) Nie będę szczegółowo opisywał zdjęć, bo wyczerpujący opis znajduje się wyżej - to jest tylko uzupełnienie :)

1) Miksowanie skorupek - robię to w takim mini blenderze. Jedno jajko wrzucam całe (żeby nie miksować samych skorupek), a resztę skorupek wrzucam już same (jajka wbiłem wcześniej do miski, do blendera poszły same skorupki). Ilość skorupek każdy powinien dobierać sam według upodobań. Mi szczerze mówiąc wyszło troszkę więcej niż początkowo chciałem ;) Po lewej skorupki przed miksowaniem, po prawej zmiksowane (widać trochę na dnie).



2) W lewej misce wszystkie składniki sypkie, w prawej wszystkie płynne.



3) "Zupka" pozostawiona na 10-15min



4) Gotowe ciasto



5) Ciasto zawinięte w folię pozostawione na 20min



6) Mój patent na robienie wałków - maszynka przyczepiona do kawałka starego blatu (specjalnie na tą okazję trzymam kawałek starego blatu w piwnicy ;) ) + dopasowany o odpowiednio przycięty zwykły plastikowy lejek



7) Pierwsze wałki gotowe do rolowania



8) Pierwsze kuleczki (widać też odpady które oczywiście wracają z powrotem do maszynki)



9) Pierwsze kuleczki w gotującej się wodzie (później wygląda ona znacznie gorzej, ale tak naprawdę im bardziej mętna tym lepsza - kulki nie tracą tyle aromatu podczas gotowania)


10) Suszenie. Ja robię tak, że kulki najpierw trafiają na jedną suchą szmatkę, gdzie wstępnie schną 15-20min zaraz po wyjęciu z wody, a dopiero później na kolejną na której schną już do końca. Oczywiście należy pamiętać, żeby kilka razy dziennie je troszkę poobracać.
Dodam jeszcze tylko, że kulki świeżo po wyjęciu z wody nie wyglądają zbyt imponująco - są trochę 'kluchowate', ale podczas suszenia nabierają odpowiednich kształtów i właściwości :)




Mam nadzieję, że komuś przyda się ta fotorelacja :)
Za jakiś czas wrzucę robinie pop-up'ów z korkiem.
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
michalTCK 
Michał Czogała


Pomógł: 9 razy
Posty: 212
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-05-30, 14:23   

Dziękuję bardzo za Twój post. Tak się składa, że na dniach chciałem coś własnego wypróbować. Na pewno skorzystam z Twoich rad.

Powiedz mi jeszcze czy masz jakieś efekty na Twoje kulasy ?
 
 
AeSeF
c3n50r3d


Pomógł: 23 razy
Wiek: 26
Posty: 569
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-05-30, 15:07   

Podpinając się do tematu - w książce Przemysława Mroczka też jest kilka przepisów. Dla osób zainteresowanych prześlę je na maila.
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-05-30, 15:25   

Efekty są jak najbardziej. W przyszłym tygodniu planuję zrobić solidną porcję kuleczek i od 10 do 12, może 13 czerwca - w zależności od pogody i brań - posiedzę nad wodą to wezmę ze sobą cyfrówkę i porobię (mam nadzieję ;) ) zdjęcia rybek złowionych na kulki z których robienia będzie fotorelacja.

Dobra karma dla psów sama w sobie ma sporo białek, dlatego myślę, że to jedna z lepszych 'baz' do robienia swoich miksów (oczywiście poza typowo 'karpiowymi' składnikami ze sklepów wędkarskich).

Właśnie szukałem sposobu na szybsze i mniej męczące mielenie karmy dla psów (jest to najbardziej czasochłonna rzecz przy tych kulkach) i znalazłem filmiki na których facet używa takiego stojącego blendera. Swojego nie będę katował bo mam w domu taki tańszy delikatny model nadający się w sumie tylko do mieszania płynów, ale zauważyłem że na allegro są blendery z opcją kruszenia lodu i taki powinien podołać spokojnie :) mam nadzieję, że zdążę się zaopatrzyć do przyszłego tygodnia.

Ponadto wrzucam te filmiki, bo zaprezentowany jest praktycznie ten sam sposób, który ja opisałem, tylko użyty mix składa się w 50% z karmy i w 50% z mąki sojowej. Ja polecam przygotowywanie nieco 'ciekawszych' mieszanek :)

Część 1



Część 2



Na filmie pominięte są czynności opisane przeze mnie w punktach 3 i 5, a to pewnie dlatego, że Pan prezentuje rolowanie w rękach i w takim przypadku, kiedy każdą kulkę kręci się osobno, nie jest tak istotne jak roluje się ciasto. Ja uważam, że punkty 3 i 5 są bardzo istotne i jeśli chcemy uniknąć rozpadania się kulek przy rolowaniu nie należy ich pomijać.

Największym atutem tych miksów (opartych o psią karmę) jest niewątpliwie koszt kulek. Dla osób które dobrze pokombinują (np jajka kupowane na fermach kurzych, tzw odpady - są to jajka które z uwagi na swoją niestandardową wielkość nie zostały dopuszczone do sprzedaży) cena 8-10kg kulek może zamknąć się w 50zł.


Do tego wszystkiego co wyżej napisałem dodam najczęstsze błędy, które powodują, że kulki nie wychodzą takie jak powinny:

1) Złe rolowanie się ciasta najczęściej wynika z tego, że nie pozostawiliśmy 'zupki' na 15 min lub ciasta w folii na 20 minut (patrz punkty 3 i 5 z pierwszego postu).

2) Należy pamiętać, że zawsze osobno mieszamy składniki sypkie i osobno płynne i później stopniowo dodajemy sypkie do płynnych.

3) W przypadku kiedy ciasto jest za mało tłuste dochodzi do sytuacji w której po bokach kulek tworzą się otwory (zostają wyrwane kawałki ciasta). Objawia się to też tym, że rollerze zostają przyklejone kawałki ciasta.

4) Rozpadanie się kulek podczas rolowana może wynikać z tego, że użyliśmy zbyt dużo grubych nasion lub mąk (np gruby bird food).
5) Kiedy kulki po gotowaniu praktycznie całkowicie tracą swój zapach oznaczać to może, że albo daliśmy za mało aromatu, albo za długo gotowaliśmy (pamiętajmy: gotujemy na dużym ogniu, im krócej tym lepiej). Warto też do gotującej się wody dolać aromatu oraz odrobinę do woreczka w którym będziemy przechowywali kulki.

6) Pękanie podczas suszenia wynika najczęściej ze zbyt wysokiej temperatury w której suszymy (np w zimę zbyt blisko kaloryfera).

7) Problem może sprawiać niewłaściwa średnica wałka który wkładamy do rollera. Zbyt mała - wychodzą jajeczka a nie kulki. Zbyt duża - wychodzą okręgi z dziurami w środku.




Ponadto jeszcze kilka wskazówek które przychodzą mi na ten moment do głowy:

- kulki zanętowe - polecam dodawać więcej grubych ziaren. Może być drobny kłopot z rolowaniem, ale szybciej pracują w łowisku. Ponadto dodatek mielonych prażonych konopi i betainy ułatwia trwanie i sprawia, że karpie chętniej pochłaniają większe ilości pokarmu.

- pop up'y - do suchego miksu dodajemy starty lub zmielony korek (może być taki z wina, tylko polecam wyrzucić tą część najbardziej nasączoną winem, bo czasami mocno czuć alkoholem, co karpiom może nie odpowiadać - może ktoś zrobi testy ;) ) lub zmielony lub starty styropian. Sam testów nie robiłem, ale podobno te z korkiem mają lepsze właściwości 'pływające'.
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
white 

Wiek: 37
Posty: 134
Skąd: Małogoszcz
Wysłany: 2011-05-31, 21:36   

Napewno skorzystam z propozycji kolegi , a ja bym dodał tak że na 1 kg misku 15 - 20% prażonej konopi . Ja ostatnio zaczołem dodawać prażoną konopie w takich proporcjach do gotowych kupnych miksów i powiem ze dają kopa ;)
_________________
Rodzina , Przyjaźń , Ojczyzna , Karpiarstwo
 
 
Adick

Wiek: 32
Posty: 15
Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 2011-06-01, 19:15   

Mam podobny przepis tyle ze kupuje karme Royal dla szczeniaków polecam duża ilość białka do tego dodaje mielonych konopi zmielonego birdfoodu i daje to efekty.
 
 
 
kamionki 
Marcin Brzosko



Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Posty: 456
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-06-02, 21:37   

A jak się ma sprawa z aromatyzowaniem kulek z tego przepisu?Psia karma sama w sobie ma dość intensywny,specyficzny zapach.Jakich atraktorów używasz do tego miksu?
 
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-02, 21:59   

Aromatyzujesz jak każdy inny mix. Wychodzą z tego zarówno fajne śmierdziuchy, jak i słodkie kulki proteinowe.

Dowodem może być amur złowiony na kulkę o zapachy truskawki zrobioną z tego miksu - podobno amury lubią tylko słodkie zapachy, ale ile w tym prawdy nie wiem... jeszcze za małe doświadczenie mam i zbyt mało ryb na koncie, żeby stworzyło to rzetelną statystykę ;)

Kulki zrobione na samym miksie (bez żadnego flavouru) już same w sobie mają delikatny, mięsny zapach, ale jakoś nie odważyłem się na nie łowić (zrobiłem tylko krótką partię i poszła do nęcenia). W tym roku powinienem zaliczyć więcej zasiadek, więc przetestuję :)

Adick napisał/a:
Mam podobny przepis tyle ze kupuje karme Royal dla szczeniaków


Pewnie, że im lepsza jakość karmy, tym lepsze wychodzą kulki proteinowe. W poście napisałem o karmie za 7zł na zasadzie informacji - że nawet z takiej najtańszej da się zrobić :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-06-05, 18:26   

siewicz napisał/a:

- pop up'y - do suchego miksu dodajemy starty lub zmielony korek (może być taki z wina, tylko polecam wyrzucić tą część najbardziej nasączoną winem, bo czasami mocno czuć alkoholem, co karpiom może nie odpowiadać - może ktoś zrobi testy ;) ) lub zmielony lub starty styropian. Sam testów nie robiłem, ale podobno te z korkiem mają lepsze właściwości 'pływające'.


Testy przeprowadzałem ale tylko z mielonym korkiem, w najbliższym czasie powinien pojawić się na forum mini foto poradnik jak wykonać kulki popup na bazie pelletu z korkiem
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
AeSeF
c3n50r3d


Pomógł: 23 razy
Wiek: 26
Posty: 569
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-05, 20:16   

Mam pytanie techniczne - jak korek ma się do trawienia przez karpia ? Jest neutralny ?
 
 
Przemo 
Przemysław Piątek


Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Posty: 1132
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-05, 20:41   

AeSeF napisał/a:
Mam pytanie techniczne - jak korek ma się do trawienia przez karpia ? Jest neutralny ?


Przecież nie karmisz tym karpii tylko je łowisz na to. Korka używa się tylko do pop-upów, a tym raczej nie uda ci się nęcić karpiszonów... :D
 
 
 
AeSeF
c3n50r3d


Pomógł: 23 razy
Wiek: 26
Posty: 569
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-05, 20:49   

Przemo napisał/a:
Przecież nie karmisz tym karpii tylko je łowisz na to. Korka używa się tylko do pop-upów, a tym raczej nie uda ci się nęcić karpiszonów... :D


Myślałem bardziej o przypadku, kiedy karp zessie kulasa z włosa, np. przy kijowym zastopowaniu
 
 
Cypisek 
Cyprian Gutkowski


Pomógł: 30 razy
Wiek: 35
Posty: 1590
Skąd: Piastów
Wysłany: 2011-06-05, 20:53   

Myślę, że karp dużo więcej gorszego badziewia pożera z dna ;)
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-06-05, 22:08   

AeSeF napisał/a:
Mam pytanie techniczne - jak korek ma się do trawienia przez karpia ? Jest neutralny ?

Wiele firm ma w swojej ofercie kulki pływające, które zawierają korek mielony, dodatkowo mielony korek nawet jeśli karp by taką kulkę połknął, to podejrzewam że korek zostanie wydalony podobnie jak np skorupy małży itp
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-05, 22:11   

Cytat:
Mam pytanie techniczne - jak korek ma się do trawienia przez karpia ? Jest neutralny ?


Tak jak napisali poprzednicy - po pierwsze przypadek kiedy rybce uda się zassać kulkę z włosa zdarza się niezwykle rzadko, a po drugie korek to nic innego jak drewno - myślę, że karpiowi zdarza się zassać niejeden patyczek kiedy grzebie w dnie w poszukiwaniu jedzenia (nie mówiąc już o innych świństwach leżących na dnach zbiorników) :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 28
Posty: 3486
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2011-06-07, 21:24   

Do pierwszego postu siewicz, dodał obiecaną fotorelację.

Zapraszam do dalszej dyskusji !
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
 
 
 
Baroo 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 13
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-12, 19:02   

Do aromatyzowania ciasta bardziej nada się olejek do ciast czy np. cukier wanilinowy ?
Bo nie wiem na co się zdecydować..
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-12, 19:09   

W pierwszej kolejności polecam flavoury/aromaty produkowane z myślą o robieniu kulek :)
Jednak z olejków do ciast też można 'ukulać' niezłe kulki :)

Z cukrem waniliowym muszę przyznać, że nigdy nie próbowałem. Możesz spróbować cukier waniliowy + waniliowy olejek do ciasta. Powinno dać całkiem intensywny zapach :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2011-06-12, 20:14   

siewicz napisał/a:
W pierwszej kolejności polecam flavoury/aromaty produkowane z myślą o robieniu kulek :)

Ja natomiast w pierwszej kolejności, poza kolejnością ze względu na cenę polecam aromaty spożywcze AROMATY .Porównując cenę flavourów,dipów itp. i tych aromatów spożywczych wybór jest oczywisty. Dodam tylko, że wędkarskie dipy, bostery, flavoury są robione na bazie tych aromatów. Pozostałe komponenty do zrobienia sobie np. dipu są ogólno dostępne i co najważniejsze finalny produkt jest dużo tańszy. Pozdrawiam.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-12, 20:25   

AndrzejN., to fakt, że bardzo ekonomicznie wychodzą, no jednak przyznasz, że ich dostępność w porównaniu z flavourami albo olejkami do ciast jest znaczącą mniejsza :)
Ja mam obiecany cukierniczy aromat od dwóch miesięcy od znajomego i jakoś nie może do mnie dotrzeć ;)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2011-06-12, 21:21   

siewicz napisał/a:
no jednak przyznasz, że ich dostępność w porównaniu z flavourami albo olejkami do ciast jest znaczącą mniejsza :)

Nie przyznam, bo dla chcącego w obecnych możliwościach komunikacji to żaden problem :P .
ps. flavoury nie są tak łatwo dostępne, nie mówiąc już o ich wyborze, też trzeba poszukać.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
mrozik 
Mariusz Mróz


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 65
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2011-06-12, 21:45   

Jak gdzieś będziecie szukać - polecam te - mają niezłego kopa.



Jeszcze ciężko je zdobyć, bo dopiero wchodzą na rynek (oficjalnie chyba od jutra).
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-12, 22:09   

Może mi się wydaje, że o flavoury łatwiej, bo mieszkam w takiej okolicy, że w promieniu 10 kilometrów mam 4 sklepy wędkarskie, w tym dwa duże salony z ogromnym wyborem :)

Jednak obiecuję, że przycisnę mojego 'dilera' i niedługo przetestuję aromaty cukiernicze ;)

Później pozostanie tylko poszukać tańszej alternatywy dla śmierdzieli typu halibut, kałamarnica itd.

mrozik, orientujesz się jak będzie wyglądała ich oferta pod względem cenowym? :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
mrozik 
Mariusz Mróz


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 65
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2011-06-12, 23:31   

Wchodzą na rynek, więc nie będzie drogo - zależy jakie sobie sklepy narzuty zrobią:) Ja znam ceny dla sklepów i powiem, że wygląda to sympatycznie jak na jakość, którą udało im się osiągnąć.
_________________
Z rybami jest podobnie jak z cyckami wydają się duże dopóki ich nie weźmiesz do ręki.
 
 
Bury 

Pomógł: 32 razy
Wiek: 32
Posty: 895
Skąd: ...
Wysłany: 2011-06-13, 16:42   

Jutro chcę ukulać niskobudżetowe kulki ;) Proszę potwierdzić sensowność przepisu ;)

1 kg sucha karma
250g mleko w proszku
250g mąka kukurydziana
250g mąka luksusowa
18 jajek

cukier/miód ? Jeśli tak to ile?
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-13, 17:06   

Proporcje składników są ok, tylko jajek trochę za dużo. Wychodzi Ci 18 jajek na 1,75kg miksu co jest dość ryzykowne - może Ci zabraknąć miksu, a ciasto nie będzie wystarczająco spoiste. Ja bym zrobiłem tak z 15 jajek (lepiej, żeby Ci zostało trochę miksu niż zabrakło) :) Pamiętaj też żeby wlać trochę oleju do jajek, żeby ciasto się lepiej wyrabiało.

Cukru możesz trochę dodać, ale miód bym sobie odpuścił - może sprawić, że ciasto zrobi się bardzo klejące i będzie się trudno rolowało. Zamiast tego dodałbym zwykły atraktor (wędkarski lub spożywczy - np do ciast). Jeśli nie masz to kulki same w sobie będą miały trochę mięsny aromat :) choć przyznam, że sam jeszcze nie próbowałem tak łowić.
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
Baroo 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 13
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-13, 20:05   

Małe pytanko. Mleko w proszku jaką ma spełniać funkcje w tym miksie ?
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-13, 20:19   

Mleko w proszku przede wszystkim dostarcza białka i laktozy, która nie dość, że nadaje kulkom słodkawo-kremowego aromatu to dodatkowo zwiększa lepkość ciasta. Ponadto zawiera sporo innych witamin i minerałów dzięki czemu kulki stają się 'bogatsze', a co za tym idzie, często atrakcyjniejsze dla karpi :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
Baroo 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 13
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-13, 20:24   

Czy zwykłym mlekiem w sumie też można zastąpić ?
Bądź jakimś słodkim mleczkiem?
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-13, 20:36   

Nie do końca. Kilka rzeczy które przychodzą mi do głowy tak na szybko:
Po pierwsze, żeby uzyskać taką ilość wartości odżywczych jak w 250g mleka w proszku (jak w przypadku przepisu Burego) musiałbyś wlać ponad 2l mleka, z czego większość będzie stanowiła woda, co traci sens.
Woda zawarta w mleku odparowując podczas suszenia doprowadziła do pękania kulek - o ile w ogóle by się wysuszyły - myślę, że znacznie prędzej by się po prostu zepsuły i nie nadawały do użytku.
Nie wiem czy podczas gotowania kulek mleko by się nie zważyło lub zachowało w jakiś inny 'dziwny' sposób.
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
mrozik 
Mariusz Mróz


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 65
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2011-06-13, 20:37   

Moje tanie ulubione kulaski robię tak:
100g mączki sojowej odtłuszczonej
150g mączki kukurydzianej
400g zmielonej drobno zanęty karpiowej
100g mąki tortowej
150g mleka w proszku
2x pucha tuńczyka w oleju
2 czubate łyżki chilli
2 op kisielu
10 jaj

po ugotowaniu kulki wyjmuję na tacę i obtaczam w chilli przed suszeniem:)
_________________
Z rybami jest podobnie jak z cyckami wydają się duże dopóki ich nie weźmiesz do ręki.
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-06-13, 21:05   

Bury napisał/a:
Jutro chcę ukulać niskobudżetowe kulki ;) Proszę potwierdzić sensowność przepisu ;)

1 kg sucha karma
250g mleko w proszku
250g mąka kukurydziana
250g mąka luksusowa
18 jajek

cukier/miód ? Jeśli tak to ile?


Tego nikt nie wie ile jajek trzeba na twój miks. Każde składniki użyte w miksie mają inną chłonność, więc w zależności od użytych składników w miksie ilość jajek będzie inna.
Najprościej rozrób w misce sobie 5 jajek z płynnymi dodatkami ,do tego dosypuj miksu tyle ile trzeba ,aż uzyskasz odpowiednią gęstość tego cista.
 
 
Bury 

Pomógł: 32 razy
Wiek: 32
Posty: 895
Skąd: ...
Wysłany: 2011-06-14, 17:07   

mrozik mnie przekonał, mam dwie puchy rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym.
2 x 185g (130 waga ryby)

Uciekam do sklepu dokupić psiej karmy, a Wy doradźxie prosze ile tego tuńczyka wrzucić do w/w miksu. Zaraz wracam i kulam!

edit:
no i jak to dodać, wymieszać z jajkami czy jako? ;)
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-14, 18:39   

Mieszaj tuńczyka z jajkami. W sumie będzie 260g ryby na 1,75kg mixu.. powinno być ok według mnie :)
Miłego kulania i daj znać jak poszło :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
mrozik 
Mariusz Mróz


Pomógł: 6 razy
Wiek: 40
Posty: 65
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2011-06-14, 20:22   

Jak tuńczyk w sosie własnym to odciśnij go od tej wody i dodaj jakiegoś oleju do jajców, żeby się mixik dobrze rolował:)
_________________
Z rybami jest podobnie jak z cyckami wydają się duże dopóki ich nie weźmiesz do ręki.
 
 
Bury 

Pomógł: 32 razy
Wiek: 32
Posty: 895
Skąd: ...
Wysłany: 2011-06-14, 20:23   

Wlałem 12jaj, 2 puszki łososia i zostało mi jeszcze prawie 600g mixu ;> Nastraszyliście mnie ;p
Ciasto dojrzewa w folii i za 20 min biorę się za kulanie.
W folii ma być w lodówce czy w temp. pokojowej?
 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-14, 21:07   

Bury napisał/a:
W folii ma być w lodówce czy w temp. pokojowej?


Pewnie teraz już trochę za późno na odpowiedź, ale może przydać się w przyszłości ;)
Nie ma to większego znaczenia. Ja wkładam do lodówki na najwyższą półkę (tam gdzie najwyższa temperatura), ale znam osoby które trzymają w temperaturze pokojowej i też jest ok :)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
Bury 

Pomógł: 32 razy
Wiek: 32
Posty: 895
Skąd: ...
Wysłany: 2011-06-15, 12:15   

Szybka fota z pola walki ;) Jak znajdę wolną chwilę to dodam pełniejszą relację.

kulki.jpg
Plik ściągnięto 1640 raz(y) 86,45 KB

 
 
siewicz 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Posty: 97
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-06-16, 15:18   

Bury widzę, że całkiem nieźle się kulały te kuleczki :)

Podsumowując Twoje kulki wyglądały to tak (jeśli coś źle to mnie popraw):
1150g miksu (około 55% karmy, 15% mleka w proszku, 15% mąki kukurydzianej, 15% mąki luksusowej)
260g tuńczyka (czy łososia? ;) bo w jednym miejscu napisałeś o łososiu.. ale szczerze mówiąc w puszkach łososia nie widziałem chyba jeszcze ;) )
12 jajek

Mógłbyś napisać jak z ich zapachem po wysuszeniu? Na ile intensywnie pachną z zewnątrz i na ile w środku po rozkruszeniu? (mi czasami zdarza się, że po wysuszeniu nie pachną jakoś super intensywnie, ale w środku zapach dalej trzymają bardzo mocny)
_________________
Pozdrawiam,
Łukasz
 
 
Bury 

Pomógł: 32 razy
Wiek: 32
Posty: 895
Skąd: ...
Wysłany: 2011-06-16, 16:31   

1750g miksu. Dorzuciłem jeszcze łyżkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ;p i 50g cukru (tak mi się zachciało ;p)

Wczoraj pachniały intensywnie na zewnątrz, dalej się suszą jak wrócę do domu to napisze jak jest dziś.

Oczywiście o łososia chodzi cały czas ;p I wlałem go razem z sosem własnym.

Wczoraj wrzuciłem 2 do szklanki z wodą, rano były praktycznie białe, wieczorem podam aktualny stan ;)

edit:
Zostało mi jeszcze około 600g mixu, a ukulałem ~700 kulek, ~2kg
Dalej pachną całkiem dobrze, ale jeszcze nie wyschły. Kulki w wodzie dalej są ;p Nie popsuły, się , nie rozpuściły, dalej trochę pachną, pracują słabo.
Właśnie odsypałem 100szt, część s nich pogniotłem, i zaraz jadę wrzucić do wody razem z paroma kg kuku ;]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: