Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rolowanie mixu - szukam pomocy !
Autor Wiadomość
marledgraf 


Wiek: 36
Posty: 40
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2011-05-13, 22:27   Rolowanie mixu - szukam pomocy !

Drodzy koledzy. W sieci jest mase przpisów na własne mixy różniących się od siebie nieznacznie bo każdy doda coś swojego. Dziś kupiłem kilka składników i spróbowałem swoich sił które jak się okazało poszły na marne. Proszę i pomoć karpiarzy którzy sami kulają i wiedzą w czym rzecz. Moje cisasto wyszło bardzo miękkie i plastyczne a podczas rolowania powstały po bokach dziury.

Składniki jakich użyłem.

30% mąki kukurydzianej
20% mąki pszennej
20% kaszy manny
5% kaszy kukurydzianej

5% prażonych mielonych konopii
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku

6 jajek +barwnik i aromaty

Gotowanie na parze 4-6 min przy czym z tych składników kulki strasznie puchły nie wiem czy to normalne?

Zna ktoś może z tych składników + mąka sojowa odtłuszczona jakieś proporcje które się fajnie będa kulały tak jak fajnie się kula 50/50 TB.

Bardzo proszę o poradę fachowca bo niechcę się zrazić na początku.
_________________
Nie ucz wody jak się nie zamoczyć
 
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 30
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-05-13, 22:34   

Robiły się Tobie dziury bo do miksu nie dodałeś oleju.Podczas kulania miks się przyklejał do rolera i powstawały dziury.
Oprócz tego miks masz za rzadki.Mniej składników klejących niż tych co można powiedzieć że są grubo ziarniste i nie kleją.
Do miksu gruboziarnistego (kasza manna ,kasz kukurydziana) powinieneś dodać więcej składników klejących.Nie zapominając że mleko w proszku i mąka ziemniaczana za bardzo nie kleją składników.Do tych proporcji co podałeś dodał bym mąkę kukurydzianą oraz mąkę sojową.Mąka sojowa jest bardzo ciężką mąką i bardzo kleistą a co najważniejsze wysoko białkową.
 
 
marledgraf 


Wiek: 36
Posty: 40
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2011-05-14, 08:22   

Troszkę oleju kukurydzianego dałem dokładnie 5 ml al to może za mało
Więc co powiesz gdybym zrobił tak:
25% mąki kukurydzianej
25% maki sojowej odtłuszczonej (bo taką posiadam :) )
15% mąki pszennej
15% kaszy manny
5% kaszy kukurydzianej
5% prażonych mielonych konopii
10% mleka w proszku

Zostawiłem mleko w proszku usunąłem mąkę ziemniaczaną dodałem sojową

6 jajek/kg mix +barwnik i aromaty
_________________
Nie ucz wody jak się nie zamoczyć
 
 
 
Fuli 
Mateusz Bik


Pomógł: 5 razy
Wiek: 28
Posty: 180
Skąd: Klub Karpiowy Kruki
Wysłany: 2011-05-14, 08:38   

Robiłem kulasy z takiego miksu -->

Boile mix
30% mąki kukurydzianej
20% mąki pszennej
20% kaszy manny
10% kaszy kukurydzianej
10% mąki ziemniaczanej
10% mleka w proszku

i że tak powiem szło to strasznie opornie, ciasto się strasznie kleiło nie mogłem uzyskać pożądanej konsystencji, a proporcje miedzy twoim a tym mix'em podobne więc bym się zastanowił.
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2048
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2011-05-14, 14:48   

marledgraf napisał/a:
Troszkę oleju kukurydzianego dałem dokładnie 5 ml al to może za mało
Więc co powiesz gdybym zrobił tak:
25% mąki kukurydzianej
25% maki sojowej odtłuszczonej (bo taką posiadam :) )
15% mąki pszennej
15% kaszy manny
5% kaszy kukurydzianej
5% prażonych mielonych konopii
10% mleka w proszku

Zostawiłem mleko w proszku usunąłem mąkę ziemniaczaną dodałem sojową

6 jajek/kg mix +barwnik i aromaty

Proponuję dawkować olej 2mll/jajko, na podanym składzie musi się rolować idealnie. Możesz w sumie kasz, lub kaszy dać 10%, zwiększając do 10% konopi i 30% m. sojową.
Jajek dajesz tyle ile wchłoną miksu do uzyskania pożądanej konsystencji, bzdurą jest wypisywanie sztywnej ilości jaj na kg miksu.
Można również zastąpić kaszami mąkę tortową lub odwrotnie, ale w sumie do 25% składu miksu(u Ciebie jest 35%). Pozdrawiam.
ps. jeśli chodzi o otwieranie boczne podczas rolowania, to za duża średnica wałków jest tego przyczyną, a przy gotowaniu średnica kulek wzrasta, po suszeniu wraca do nominalnego wymiaru.

[ Dodano: 2011-05-14, 16:04 ]
Podam pewny, sprawdzony skład miksu na Twoich składnikach i dobrze zbilansowany:B24:T4:W53(suchy miks)
m. kukurydziana-25%
m. sojowa odtł. -25%
m.tortowa -25% (w tych granicach możliwość zamiany częściowo lub całkowicie kaszami)
mleko w pr. -15% (serwatka lepsza)
konopie -10%
Jak pisałem wyżej, olej, słodzik, flavoury itp.
Wyrobione ciasto ma być plastyczne jak plastelina, nie lepić się do rąk ani blatu, trzeba wgniatać miks, az do uzyskania tego efektu. Powodzenia.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: