Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mąka sojowa - która lepsza??
Autor Wiadomość
zamot89 
Michał Zawadzki

Wiek: 28
Posty: 30
Skąd: Janów Lubelski
Wysłany: 2011-03-18, 21:30   Mąka sojowa - która lepsza??

która mąka sojowa będzie leprza do włąsnego mixu...
odtłuszczona(Wartość odżywcza: 45% białko, 1,5% tłuszcz, 38% węglowodany)
czy pełnotłusta(Wartość odżywcza: 43% białko, 23% tłuszcz, 20% węglowodany)??

i jeszce jedno pytanko...
znacie może jakiś prosty domowy przepis na mix do kulek pływających??
 
 
 
krzys421 


Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Posty: 197
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2011-03-18, 21:50   

Moim zdaniem lepsza jest odtłuszczona ponieważ tłuszcze dłużej się rozkładają wiec ryba będzie dłużej najedzona.Po drugie ko kulka proteinowa znaczy białko,lepiej dodać do niej oleju rybnego szybciej się rozkłada.
 
 
słowik 
Przemysław Słowikowski



Pomógł: 130 razy
Wiek: 37
Posty: 2213
Skąd: OLEŚNICA
Wysłany: 2011-03-19, 15:39   

zamot89 napisał/a:
która mąka sojowa będzie leprza do włąsnego mixu.

To zależy od tego w co ma być bogata kulka.
W białko,tłuszcze czy węglowodany?
Odtłuszczona na pewno jest lepsza bo zawiera mniej tłuszczy,których powinno być w kulkach ok 10%.
_________________
Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Altzheimera i zapomnieć wypić
 
 
marek999

Posty: 7
Skąd: Rumia
Wysłany: 2011-03-19, 18:56   

slowik napisał/a:

Odtłuszczona na pewno jest lepsza bo zawiera mniej tłuszczy,których powinno być w kulkach ok 10%.

Dlaczego ta z mniejszą iloscią tłuszczy jest lepsza?
 
 
słowik 
Przemysław Słowikowski



Pomógł: 130 razy
Wiek: 37
Posty: 2213
Skąd: OLEŚNICA
Wysłany: 2011-03-19, 19:35   

marek999 napisał/a:
Dlaczego ta z mniejszą iloscią tłuszczy jest lepsza?

Bo duża zawartość tłuszczu może powodować pływalność naszej kulki ;)
_________________
Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Altzheimera i zapomnieć wypić
 
 
zamot89 
Michał Zawadzki

Wiek: 28
Posty: 30
Skąd: Janów Lubelski
Wysłany: 2011-03-19, 20:31   

Czyli chcąc robić kulki pływające wybieramy mączkę pełnotłustą, a tonące odtłuszczoną??
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 34
Posty: 2019
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2011-03-21, 08:35   

zamot89 napisał/a:
Czyli chcąc robić kulki pływające wybieramy mączkę pełnotłustą, a tonące odtłuszczoną??


To nie takie proste, m sojowe odtłuszczone niektórych firm mogą powodować pływalność, gdzieś na którymś z portali był nawet artykuł o tym.
Z tego co się doczytałem najlepiej jest je łączyć np 300g pełnotłustej + 100g odtłuszczonej, ale niech się wypowie ktoś kto ma doświadczenie w tej dziedzinie, ja dopiero stawiam pierwsze kroki w własnym miksowaniu
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: