Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: MariuszPosmyk
2013-11-05, 18:39
[Sygnalizatory] Askon Xtreme Kit
Autor Wiadomość
adi 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 24
Posty: 172
Skąd: Głubczyce
Wysłany: 2011-03-11, 19:24   [Sygnalizatory] Askon Xtreme Kit

ASKON XTREME KIT

Coraz więcej osób pyta właśnie o te sygnalizatory i prawie na każdym forum są one polecane jeśli ktoś pyta o tanie i dobre sygnalizatory z centralką.
Gdzieś na zagranicznym forum znalazłem bardzo fajny opis tych sygnałków. Spróbuję tutaj coś na ich temat napisać.



Optyczne prezentują się te sygnalizatory bardzo dobrze. Mi się podobają, ale każdy ma własnu gust.
W górnej części sygnalizatorów znajduję się obudowa na światełka, można ją sobie wymieniać na jaki kolor akurat ktoś ma ochotę. Dostępne są obudowy w kolorach czarny błyszczący się, czarny matowy, zielone, camo oraz karbonowe.



Wymiana baterii w Askonach jest również bardzo prosta. W sygnalizatorach wkładamy z tyłu baterię i gotowe. W centralce natomiast wygląda to inaczej. Bateria montowana jest na 2 "drucikach". Widoczne to jest zdjęciu powyżej. Po włożeniu baterii do centralki od razu można zauważyć, że producent zrobił trochę za dużo miejsca na baterię i po zamknięciu obudowy bateria po prostu ma tam za dużo miejsca i "lata" po całej centralce. Może to być trochę denerwujące. Bateria non stop stuka itd. Może to trochę zaszkodzić kabelkom. Ale można włożyć tam do tyłu trochę papierków i to rozwiąże nasz problem !



Sygnalizator regulowany jest przez 3 gałki, które są bardzo małe i "sztywne". Z mokrymi i zimnymi palcami będziemy musieli włożyć trochę wysiłku żeby wyregulować sygnalizator.
Gałka V - głośność , gałka T - ton, a gałka S - czułość.
Sygnalizatory włączane są za pomocą osobnego guzika.Przytrzymując go przez 3 sekundy włączamy go, a włączenie potwierdzi lewa dioda, która zabłyśnie przez chwilę.





Sygnalizator jak i centralka posiadają wbudowaną fotokomórkę, która wraz z nadchodzącym zachodem słońca uruchamia światełko, które pokazuje nam w nocy, gdzie stoi nasz pod. Oglądałem w sklepie jakimś te sygnały i powiem szczerze, że te światełko (białe) jest masakrycznie ostre i mocne !
Diody znajdujące się na "widełkach" sygnalizatorów w czasie brania z prawej strony świeci się na niebiesko, a na biało z lewej strony ok. 15 sekund jeszcze po braniu.

Głośność można ustawić od kompletnej ciszy (brania będzie wskazywać tylko światło) aż do bardzo, bardzo głośnego alarmu (Podobno ostro stawia na nogi!). Ton ustawić można od bardzo niskiego buczenia, aż do przeraźliwego pisku ! Gałkę czułości ustawiamy sobie wg. panujących warunków nad wodą (takie jak wiatr, prąd wody itd.)

Centralkę włącza i wyłącza się również za pomocą jednego guzika. Centralka ma 3 tryby pracy : sam dźwięk, sama wibracja albo dźwięk i wibracja ! Na centralce możemy sobie również za pomocą gałek ustawić głośność i ton.
Centralka działa równo z sygnalizatorami, co do sekundy.Jedna centralka może odbierać sygnał od 4 sygnalizatorów.
Zasięg centralki na terenie bez żadnych przeszkód (drzewa,krzaki) wynosi ok 400 m. Ale nawet jeśli wybierzemy się trochę dalej od naszego stanowiska, na pogaduszki do znajomego i będą stały drzewa to i tak można powiedzieć, że zasięg centralki jest super!

Ciężkie warunki atmosferyczne, jak śnieg, ulewny deszcz, mgła itd. nie są Askonom straszne. Nawet krótka kąpiel w żwirowni im nie zaszkodzi !

Pozdrawiam
adi
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2011-03-11, 19:39   

Jeśli ktoś by był zainteresowany to tu jest link do filmiku o Askonach
ASKON EXTREME KIT
 
 
MariuszKopeć 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 189
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2011-06-16, 15:19   

Cześć, posiada ktoś te sygnałki? Podobno w kieszeni centralka się wyłącza, i ogl dużo różnią się od ron thompsona. To prawda ?
 
 
 
fotograf karpi 
czas na większe zdjęcie!


Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Posty: 87
Skąd: Głogów
Wysłany: 2011-06-16, 15:50   

Osobiście od dłuższego czasu testuję te sygnałki i jestem ogromnie zadowolony!
Przycisk ON/OFF w tych sygnałkach oraz centralce jest na tyle mały i płaski,że ciężko go przypadkowo nacisnąć (moim zdaniem)
Dodatkowo trzeba go przytrzymać kilka sekund żeby go włączyć jak i wyłączyć,nie wiem jak można przypadkowo to zrobić ????

Namówiłem na te sygnałki swojego teścia i po każdym karpiowaniu dziękuje mi za to,że go namówiłem (wcześniej łapał na Konesery bez centralki)
Teść kupował na allegro w bardzo atrakcyjnej cenie (sprawdzony sprzedawca)

Polecam bez dwóch zdań,moim zdaniem w tej cenie nie ma lepszego zestawu na rynku (biorąc pod uwagę relację ceny do jakości)

p.s. Nie wiem jak mogą się różnić od sygnałków Ron Thompson,skoro to Askon jest producentem dostarczającym im te sygnałki (podobnie jak Videotronic dostarczał Jaxonowi)
_________________
Pozdrawiam "fotografów karpi"
 
 
MariuszKopeć 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 189
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2011-06-16, 15:54   

Kolego, a mają one jakieś wady ? Niedociągnięcia zewnętrzne lub coś w tym rodzaju ?
 
 
 
fotograf karpi 
czas na większe zdjęcie!


Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Posty: 87
Skąd: Głogów
Wysłany: 2011-06-16, 16:03   

Moim zdaniem nie,wykonane są z gumowanego tworzywa,które jest odporne na zarysowania i są jednocześnie bardzo przyjemne w dotyku i nawet wilgotne,mokre pewnie leżą w ręce (podczas montażu lub demontażu)

Moje mają już zaliczoną pokazną ilość zasiadek,a nadal wyglądają jak nowe - nie posiadają zbędnych zagłębień,szpar itp w które wchodzi brud itd.
Pokrowiec na zestaw również jest wysokiej klasy,porównałbym do jakości Foxa (Askon to niemiecka jakość)

Na chwilę obecną nie dopatrzyłem się wad,niedociągnięć - polecam
_________________
Pozdrawiam "fotografów karpi"
 
 
MariuszKopeć 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 189
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2011-06-16, 16:06   

Dzięki za tak cenna informację, myślę że zdecyduję się na nie, bo w tej cenie jeszcze nie znalazłem nic lepszego :) Pozdrawiam, połamania kija

[ Dodano: 2011-06-16, 16:09 ] Jeszcze jedno pytanie, podobno można dokupić czwarty sygnalizator, jak wygląda programowanie go żeby współpracował z centralą ?
 
 
 
fotograf karpi 
czas na większe zdjęcie!


Pomógł: 4 razy
Wiek: 44
Posty: 87
Skąd: Głogów
Wysłany: 2011-06-16, 16:15   

Sam nie miałem potrzeby korzystać z czwartego sygnalizatora ale teść kupując otrzymał instrukcję w jezyku niemieckim.Była tam wzmianka o czwartym sygnałku,z tego co pamiętam to odkręca się tylną klapkę centralki i wciska odpowiedni przycisk podczas działania dodatkowego czwartego sygnalizatora - chyba w ten sposób centralka łapie sygnał radiowy - dostraja się automatycznie.

Łapiesz na cztery patyki,czy szukasz zestawu dla dwóch?
_________________
Pozdrawiam "fotografów karpi"
 
 
MariuszKopeć 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 189
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2011-06-16, 16:18   

Zestaw dla dwóch, łowię z ojcem.
 
 
 
joker87
[Usunięty]

Wysłany: 2011-06-16, 22:19   

Mariusz, jak będziesz chciał zaprogramować centralkę na 4 sygnalizatory to odezwij się do mnie a opisze Ci dokładnie jak to zrobić :)
Jedyną wadą tych sygnałków jest centralka a właściwie komora na baterie, która jest ciut za duża i z tego powodu bateria tam lata - jest to dość frustrujące. Zamawiałem te sygnałki z Askari i paczka była wypełniona piankowymi chipsami, które idealnie nadały się do ustabilizowania baterii w centralce, ale na pewno kartka papieru też da sobie z tym radę.
 
 
MariuszKopeć 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Posty: 189
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 2011-06-16, 22:26   

joker87, dzięki kolego, jak zakupie sygnały na pewno się do Ciebie odezwę. Tak na marginesie sprawdzaliście rzeczywistą odległość centrali ?
 
 
 
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 28
Posty: 3486
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2011-07-24, 12:31   

Dzisiaj przekonałem się, że te sygnalizatory są naprawdę głośne. Karpiarz, który siedział ok. 40 metrów od nas miał te sygnalizatory.
Ja spałem w kampingu przy zamkniętych drzwiach,oknach i przebudził mnie właśnie pisk sygnalizatorów "sąsiada". :roll:
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
 
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 47
Posty: 2812
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-07-24, 15:12   

joker87 napisał/a:
Jedyną wadą tych sygnałków jest centralka a właściwie komora na baterie, która jest ciut za duża i z tego powodu bateria tam lata - jest to dość frustrujące.


Można zniwelować tę niedogodność podklejając np. klapkę piankową taśmą samoprzylepną dostępną w sklepach motoryzacyjnych bądź budowlanych :idea:
 
 
 
Sebastian Milewski 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 137
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-27, 14:09   

Witam tak informacyjnie...
Ja również posiadam te sygnalizatory i chciałbym Wam powiedzieć, że naprawdę warto je kupić.
Od środy do niedzieli byłem na WDK na Nekielce. Deszcz i to nie mały padał do soboty prawie non-stop.

Sygnałki ani razu nie zawiodły i działały bez jakiegokolwiek zarzutu.
_________________
Pozdrawiam
Sebastian Milewski
 
 
 
adrian1231989 
Adrian Okła


Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-08, 11:24   

Witam! Czy sygnalizator rozróżnia kierunek brania?
 
 
 
Mord_89 
Wojtek Młynarczyk


Pomógł: 22 razy
Wiek: 28
Posty: 875
Skąd: Radom/Warszawa
Wysłany: 2011-12-08, 13:47   

Nowe rozróżniają, stare chyba nie.

Ktoś wie gdzie można kupić Askony na gwarancji??
 
 
 
wolson
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-08, 13:54   

Mord_89, a w Askarim nie ma?
 
 
Bury 

Pomógł: 32 razy
Wiek: 32
Posty: 895
Skąd: ...
Wysłany: 2011-12-08, 14:28   

Są, 660zł, 24msc gwarancji.
 
 
astrauss 
Administrator
Artur Strauss


Pomógł: 13 razy
Wiek: 52
Posty: 943
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-12-08, 14:36   

fotograf karpi napisał/a:
Moim zdaniem nie,wykonane są z gumowanego tworzywa,które jest odporne na zarysowania i są jednocześnie bardzo przyjemne w dotyku i nawet wilgotne,mokre pewnie leżą w ręce (podczas montażu lub demontażu)

Moje mają już zaliczoną pokazną ilość zasiadek,a nadal wyglądają jak nowe - nie posiadają zbędnych zagłębień,szpar itp w które wchodzi brud itd.
Pokrowiec na zestaw również jest wysokiej klasy,porównałbym do jakości Foxa (Askon to niemiecka jakość)

Na chwilę obecną nie dopatrzyłem się wad,niedociągnięć - polecam


Mam trochę odmienne zdanie. W dwóch przypadkach moich kolegów nastąpiło uszkodzenie sygnalizatorów przez nie do końca szczelne połączenie w okolicy głośnika. Być może były to tylko pojedyncze zdarzenia, a być może nie.
_________________
Jeden z dwóch najbardziej konserwatywnych Adminów F-K
-----------------------------------------------------------
Pozdrawiam

Artur Strauss
 
 
Mord_89 
Wojtek Młynarczyk


Pomógł: 22 razy
Wiek: 28
Posty: 875
Skąd: Radom/Warszawa
Wysłany: 2011-12-08, 14:41   

Bury napisał/a:
Są, 660zł, 24msc gwarancji.


Trochę dużo....
 
 
 
joker87
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-08, 16:42   

adrian1231989, te o których mowa w tym temacie nie rozróżniają kierunku brania.
 
 
gaardian 


Posty: 15
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-03-04, 17:40   

astrauss napisał/a:
fotograf karpi napisał/a:
Moim zdaniem nie,wykonane są z gumowanego tworzywa,które jest odporne na zarysowania i są jednocześnie bardzo przyjemne w dotyku i nawet wilgotne,mokre pewnie leżą w ręce (podczas montażu lub demontażu)

Moje mają już zaliczoną pokazną ilość zasiadek,a nadal wyglądają jak nowe - nie posiadają zbędnych zagłębień,szpar itp w które wchodzi brud itd.
Pokrowiec na zestaw również jest wysokiej klasy,porównałbym do jakości Foxa (Askon to niemiecka jakość)

Na chwilę obecną nie dopatrzyłem się wad,niedociągnięć - polecam


Mam trochę odmienne zdanie. W dwóch przypadkach moich kolegów nastąpiło uszkodzenie sygnalizatorów przez nie do końca szczelne połączenie w okolicy głośnika. Być może były to tylko pojedyncze zdarzenia, a być może nie.


Astrauss- jeśli Twoi znajomi mają do sprzedania uszkodzonego askona to chętnie kupię. Podczas lutowania kabelka kumpel zagubił gdzieś tą rolkę po której "chodzi" żyłka.z żadnego innego sygnałka nie pasuje i stoimy w miejscu...
 
 
domin92 
Dominik Mikoś


Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Posty: 128
Skąd: Brzyska/Kraków
Wysłany: 2012-09-09, 17:16   

Powiedzcie mi jak długo trzyma wam bateria w centralce? Z moją jest chyba coś nie tak bo potrafiła mi skończyć baterie Duracela w ok 10 dni ciągłego użytkowania.
 
 
flowerman 
Tadeusz Kwiatkowski


Pomógł: 3 razy
Wiek: 43
Posty: 227
Skąd: Strzelce Opolskie
Wysłany: 2012-09-09, 19:05   

Moja trzyma około 40 dni i nocy
 
 
 
shaman 
Damian Kardasz


Wiek: 23
Posty: 33
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2012-09-19, 19:47   

Jak zwykle mam pecha. Dziś przyszedł do mnie zestaw tych sygnalizatorów. Sprawdziłem dokładnie czy wszystko działa i było w porządku. Po paru godzinach chciałem zaprezentować tacie nowy zakup i ZONK :evil: Centralka przestała wydawać dzwięk, pozostały tylko wibracje ;( . Będę musiał odesłać zestaw, no chyba, że jakimś cudem zadziała :/
 
 
 
beny2002 
Benedykt Jaskóła


Wiek: 38
Posty: 45
Skąd: Jemielnica
Wysłany: 2012-09-19, 19:53   

Musisz przytrzymać przycisk włączający na parę sekund.Tym sposobem ustawiasz sam sygnał,same wibracje lub sygnał i wibracje.Mam nadzieję ze pomogłem i centralka zadziała.
Pozdro!
 
 
shaman 
Damian Kardasz


Wiek: 23
Posty: 33
Skąd: Inowrocław
Wysłany: 2012-09-19, 19:58   

Beny jesteś wielki :D :D Trochę techniki i człowiek się gubi :oops: :oops: Raz włączyło mi się tak, a raz tak więc z tąd ten problem. Jeszcze raz dzięki. Byłaby niezła heca jakbym odesłał sprawny komplet :mrgreen:
 
 
 
Kazan 
Grzegorz Dąbrowski

Pomógł: 1 raz
Wiek: 52
Posty: 44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-19, 13:08   

Dziś dojechały do mnie te sygnalizatory, i stwierdzam iż do centralki bateria wchodzi
ciasno i nic w niej nie stuka.Wychodzi na to że producent poprawił tę niedogodność.
 
 
KACZAS 
Michał Biegała


Pomógł: 14 razy
Wiek: 33
Posty: 1228
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-01-01, 13:11   

Czy te sygnalizatory posiadają gniazdo na swingery?
 
 
Krystian821 
Krystian Szepe


Pomógł: 3 razy
Wiek: 35
Posty: 257
Skąd: Pawłowice
Wysłany: 2013-01-01, 13:25   

Tak mają wejście do podłaczenia swingera.
_________________
Nie kłóć sie z głupcem bo sprowadzi cię do swojego poziomu a pózniej pokona doświadczeniem.
 
 
KACZAS 
Michał Biegała


Pomógł: 14 razy
Wiek: 33
Posty: 1228
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-01-01, 14:03   

Znalazłem tylko w Askari Sygnalizatory Askon Xtreme Kit i nie wiem czy zamawiać po ostatnich problemach AeSeF.
 
 
Kazan 
Grzegorz Dąbrowski

Pomógł: 1 raz
Wiek: 52
Posty: 44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-01, 14:39   

Ja zaryzykowałem, sygnałki są super. W Askari kupiłem sporo sprzętu i nie ma z nim
żadnego problemu. Myślę, że kłopoty kolegów to są sprawy jednostkowe. Nigdy nie miałem
kłopotów z tą firmą.
 
 
KACZAS 
Michał Biegała


Pomógł: 14 razy
Wiek: 33
Posty: 1228
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-01-01, 17:52   

Kazan, zamówiłem i czekam na info z Askari!
 
 
jakubix97 
Kuba Gziut

Pomógł: 2 razy
Wiek: 19
Posty: 104
Skąd: Grójec/Ostrów Lub.
Wysłany: 2013-02-06, 20:17   

Witam!
Mam zamiar kupić w tym tyg. te sygnałki i interesuje mnie jak wygląda cenowo zakup 4 sygnalizatora, bo na stronie Askari jest taka możliwość.
_________________
Pozdrawiam Kuba.
 
 
 
Marcinkowski TP 
Marcinkowski TP


Wiek: 39
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-07, 08:59   

150 zł.
_________________
Marcinkowski Team Poland
 
 
 
jakubix97 
Kuba Gziut

Pomógł: 2 razy
Wiek: 19
Posty: 104
Skąd: Grójec/Ostrów Lub.
Wysłany: 2013-02-07, 09:26   

Trochę dużo... :mrgreen:
Ale na ebay'u po 35euro+wysyłka na jedno wychodzi :/
A czy jest możliwość kupienia dod. sygnalizatora po pewnym czasie z Askari?
_________________
Pozdrawiam Kuba.
 
 
 
Marcinkowski TP 
Marcinkowski TP


Wiek: 39
Posty: 17
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-07, 11:30   

Dokupienie dodatkowego sygnalizatora i podłączenie go do centralki polega na odkręceniu centralki, środku jest micro switch, którym po kolei się aktywuje kolejne sygnalizatory poruszając rolką.

Post edytowany. Gabriel.
_________________
Marcinkowski Team Poland
 
 
 
jakubix97 
Kuba Gziut

Pomógł: 2 razy
Wiek: 19
Posty: 104
Skąd: Grójec/Ostrów Lub.
Wysłany: 2013-02-07, 17:33   

Okej dzięki za pomoc :)
_________________
Pozdrawiam Kuba.
 
 
 
KACZAS 
Michał Biegała


Pomógł: 14 razy
Wiek: 33
Posty: 1228
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-02-20, 19:02   

Może to banalne pytanie ale czy wejście na swinger jest na jacola 2,5mm? :oops:
 
 
jakubix97 
Kuba Gziut

Pomógł: 2 razy
Wiek: 19
Posty: 104
Skąd: Grójec/Ostrów Lub.
Wysłany: 2013-03-11, 19:32   

Tak na 2.5mm.
Jak coś mam Swingery Vimarco i jest ok.(swingery jak każde inne w tej cenie)
_________________
Pozdrawiam Kuba.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: