Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dipy - własnoróbki
Autor Wiadomość
adi 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 24
Posty: 172
Skąd: Głubczyce
Wysłany: 2011-03-10, 00:56   Dipy - własnoróbki

Dyskutujemy już na temat własnych kulek proteinowych, ale czy ktoś już próbował zrobić sobie samemu dip ? Z jakich składników się je robi ? Co dodać żeby również nam ten dip nie rozpuszczał PVA ?
 
 
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 28
Posty: 3486
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2011-03-10, 01:22   

adi, najprostszy przepis na dip :

Do 250 ml wody wsyp 500 - 700 gram cukru i zagotuj ! Zgodnie z własnym zapotrzebowaniem dodaj jakiegoś aromatu, przypraw itd.

Spróbuj, ale nie wiem czy warto tutaj eksperymentować ?
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
 
 
 
adi 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 24
Posty: 172
Skąd: Głubczyce
Wysłany: 2011-03-10, 10:17   

Też właśnie nie wiem czy warto, będę miał trochę czasu, to spróbuję coś takiego.
A ile tego aromatu w proszku dodać ?
 
 
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 28
Posty: 3486
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2011-03-10, 10:26   

adi, 2-3 łyżki jeśli będziesz miał aromat w proszku.
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
 
 
 
Michnik1995


Posty: 53
Skąd: ok.Bielska
Wysłany: 2012-02-12, 20:13   Dip własnej roboty.

Po przeczytaniu jednego z postów wpadłem na pomysł spróbować zrobić własny dip.
Może znacie jakiś przepis lub podpowiedz z czego taki dip mógłby być zrobiony.
-Czytałem na forum o dipie czosnkowym ale może znacie jakiś ciekawszy przepis???
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-02-12, 22:06   

Na forum trwają dyskusje na temat dipu czosnkowego, z przyprawą chili, pieprzowym.
Sam zrobię czosnkowy na wiosnę, a chili i pieprzowy na lato :D
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-02-13, 12:16   

Ostatnio próbowałem zrobić super słodki dip cynamonowy. 250ml wody, kilka łyżek cukru i torebka mielonego cynamonu (ok. 20g). Po zagotowaniu wody i rozpuszczeniu cukru zacząłem dodawać cynamon. Niestety dodałem za dużo żelatyny i zrobił się zbyt sztywny. Nie wiem czy pracowałby odpowiednio przy jej mniejszej ilości jednak będzie czas to sprawdzić.

Co do aromatu to był bardzo mocny, wyczuwalny w całej kuchni. Kolega był na tyle odważny, że spróbował. Nie wiele brakowało do spotkania z toaletą. ;)
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
Kasia i Bogdan 
Kasia i Bogdan Wareluk


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-13, 13:08   

Jeżeli chodzi o cynamon, to doskonałe efekty daje, cynamon w całości, zamoczony na jakiś czas w alkoholu(według uznania, ja używałam whisky) a następnie utarty na proszek.
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-02-13, 13:29   

Nie prościej kupić czystą, gotową "bazę do dipów", jak kombinować z żelatyną, krochmalem i .. nie wiadomo co jeszcze wpadnie do głowy?
Kto chce samodzielnie zrobić sobie taki nośnik, "bazę do dipów" musi niestety poszukać, jest informacja w sieci odnośnie komponentów, bardzo prosty przepis (2 składniki), wymagane tylko trochę chęci...
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-02-13, 15:43   

AndrzejN. napisał/a:
Nie prościej kupić czystą, gotową "bazę do dipów", jak kombinować z żelatyną, krochmalem i .. nie wiadomo co jeszcze wpadnie do głowy?
Kto chce samodzielnie zrobić sobie taki nośnik, "bazę do dipów" musi niestety poszukać, jest informacja w sieci odnośnie komponentów, bardzo prosty przepis (2 składniki), wymagane tylko trochę chęci...

Każdy człowiek ma w sobie wynalazcę 8) Co do przepisu na bazę do dipów to niestety nie znalazłem.
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-02-13, 16:10   

Ale dip to nie tylko supstancja oblepiająca kule i zapach.Do bazy (olejowej lub alkoholopodobnej) dodawane są aromaty, dodatki smakowe, aminokwasy, wzmacniacze, betaina, substancje słodzące .Dipy często wchodzą w reakcje z przynętą aromatyzując ją nie tylko od zewnątrz ale i "wnikając" w kulke.
podobno niezłą bazą do dipów jest glikol prpoylenowy.ale ja nie robiłem nigdy dipów.
Ostatnio zmieniony przez jarekb11 2012-02-13, 16:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-02-13, 16:35   

jarekb11 napisał/a:
glikol prpoylenowy

Można go dostać taniej niż gotowe bazy firm karpiowych. Potwierdzi ktoś skuteczność tej substancji?
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
woldi 

Pomógł: 2 razy
Posty: 41
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2012-05-18, 19:03   

Glikol jest świetnym nośnikiem zapachu, ale niestety w smaku gorzki i z tego względu mi się nie sprawdził jako dip, ale już jako baza aromatu tak. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Mosella robiła aromaty i dipy na glikolu propylenowym. Za to gliceryna jest jeszcze tańsza, słodka i świetnie nadaje się jako baza do własnego wyrobu dipu, boostera czy aromatu. Często tworzę też własne aromaty i boostery na bazie oleju, które też się świetnie sprawdzają
 
 
kriscross 
Krzysztof Stróżyk


Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Posty: 56
Skąd: Rakoniewice/UK
Wysłany: 2012-05-18, 22:37   

Jako baza gliceryna jest ok. Zrobienie dobrego DIP-u jest łatwiejsze niż wielu myśli. Podejrzewam, że większość gotowych dipów jest właśnie bardzo prostej konstrukcji. Ja zrobiłem w tym roku swój dip (wanilia) i jest obiecujący, jadę go testować od 4 czerwca. A wcześniej miksowałem olej rybny z flavourami (śmierdziele) w proporcji 1 do 6-7 i sprawdzało się na nieźle.
 
 
 
zbychu 

Wiek: 30
Posty: 31
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-05-19, 10:30   

Może nie do końca wstrzelę sie w temat własnoróbek, ale czy stosował ktoś zamiast firmowych zalew czy boosterów, syropy spożywcze dolewane do herbaty czy piwa? Ich cena jest o wiele mniejsza on firmówek- 20 zł za 5l. Czytałem ich skład i jakiejś specjalnej chemii w tym nie ma.
 
 
woldi 

Pomógł: 2 razy
Posty: 41
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2012-05-19, 11:22   

Stosuję syropy, sok z wyciśniętych owoców czy z puszki ananasów, brzoskwiń itd, dżemy, marmolady i inne cuda. Świetnie sprawdza się też zmielenie owoców i zmiksowanie z olejem, alkoholem czy właśnie gliceryną. W ten sposób uzyskujesz naturalny zapach różniący się od tego z kupnego aromatu no i masz całą gamę łatwo dostępnych i prostych w przygotowaniu produktów do przetestowania
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-05-19, 11:38   

woldi, a jak się ma żywotność twoich dipów :?: Chodzi mi, czy za szybko się nie psują :D
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
woldi 

Pomógł: 2 razy
Posty: 41
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2012-05-19, 11:54   

Przykładowo zmielony świeży ananas z dodatkiem alkoholu czy cytryna na tequili długo stały w lodówce i nic im się działo, tak samo jak zmiksowany suchy składnik z olejem np. kawa. Jeśli zmiksujesz suchy składnik z olejem to taka zalewa może stać nawet kilka lat. Mam takich jeszcze kilka w piwnicy nieruszanych i oczekujących na użycie. Co prawda z czasem olej oddziela się od suchego składnika, ale wystarczy zamieszać i dalej wszystko fajnie działa.
Często zmieniam zapachy i dlatego najczęściej robię małe ilości, a w razie potrzeby dorabiam
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-05-19, 12:18   

Mieszanek z alkoholem nie stosowałem ale od 2 sezonów używam zamiast bosterów syropów owocowych takich jak Łowicz ( truskawka, czarna porzeczka i pomarańcz) i Paula ( te same smaki). Taki syrop kosztuje ok 4 zł ( łowicz)- 6 zł ( paula) i jest go w butelce 420-440 ml. Syrop ładnie pachnie, jest słodki i ma wyraźny owocowy smak, zalewam tyn pastę do methody, zanętę i ziarna/pellet. Przed majówka zalałem kulko własnej produkcji i sprawdzały się świetnie :mrgreen: .Podane syropy maja jeszcze dwa plusy:
1. Nie rozpuści PVA- sprawdzone.
2. Zawsze można napój zrobić albo do herbaty dolać:P.
 
 
vanplesniak11 
Piotr Kazimierczak


Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 9 razy
Wiek: 22
Posty: 349
Skąd: Syców
Wysłany: 2012-05-19, 13:59   

Marcin Mazurek, bardzo ciekawy patent :D Dzięki, na pewno skorzystam :)
_________________
Kaz21
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-05-19, 16:12   

Marcin, kurcze kiedyś o tym myślałem, ale jakoś tak zapomniałem. Teraz naprawdę sprawdzę, szczególnie truskaweczkę :D :D
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-05-19, 16:16   

Sprawdza się w 100%, zwłaszcza syrop/sok Łowicz. Ja właśnie od truskawki zacząłem. Można jeszcze do syropu betainki sypnąć, to też pomaga.
Mam tez pomysł na płynny pokarm ale to opisze jak sprawdzę :mrgreen:
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-05-19, 16:23   

Czekamy, czekamy :D :D Wedlug mnie to się liczy w karpiowaniu, kombinowanie, tworzenie czegoś własnego, czegoś swojego. A jak to będzie działać, to satysfakcja jest jeszcze większa :D :D
Jedyne, co robiłem z dipów/boosterów, to dip czosnkowy (super sprawa, kuleczki głęboko chłoną zapaszek) booster chilli i pieprzowy, testy przede mną :D :D
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
ocznik 
Michal Kucharski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 145
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2012-05-19, 22:05   

Jaką glicerynę polecacie do robienia dipów samodzielnie?
Ostatnio zmieniony przez ocznik 2012-05-19, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kriscross 
Krzysztof Stróżyk


Pomógł: 2 razy
Wiek: 32
Posty: 56
Skąd: Rakoniewice/UK
Wysłany: 2012-05-19, 22:40   

Gliceryna jest w UK w sklepach spożywczych, ale występuje również w wersji specjalnie dla nas. I jest TU
 
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-05-19, 23:03   

Właśnie znalazłem taką gliceryne http://sklep-galvet.pl/ga...1-kg-p-30.html. Jak poszukasz na podanej stronie to znajdziesz jeszcze opakowanie 5 KG

Opisuj linki. KACZAS

[ Dodano: 2012-05-19, 23:06 ]
Właśnie znalazłem taką gliceryne http://sklep-galvet.pl/ga...g-p-30.html.Jak poszukasz na podanej stronie to znajdziesz jeszcze opakowanie 5 KG

[ Dodano: 2012-05-19, 23:09 ]
Kurcze, jak wchodzę na podana stronę to produkt jest a jak odpalam z podanego na Forum linka to mi jakiś błąd wyskakuje. Nie wiem o co chodzi :idea: ;( . W karzdym razie na podanej stronie jest gliceryna spożywcza w opakowaniach 1kg i 5 kg.
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-05-19, 23:36   

ocznik napisał/a:
Jaką glicerynę polecacie do robienia dipów samodzielnie?

Glicerynę farmaceutyczną (roślinną).
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 56
Posty: 252
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-05-20, 08:11   

Cześć
Kupił Seabstian no i ja kupiłem :oops:
Na Marywilskiej w Kupcu jest sklep ze wschodnimi kuchennymi specjałami. Kupiłem pastę krewetkową za całe 7zł :mrgreen:
Nie jest to konsystencja typowej pasty ale raczej taka gęsta zawiesina.
Capi jak sto nieszczęść, jest strasznie słona a jej smak :oops:
JK
Ostatnio zmieniony przez JKarp 2012-05-20, 09:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
woldi 

Pomógł: 2 razy
Posty: 41
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2012-05-20, 18:58   

Co do gliceryny to warto ją stosować także jako typowy słodzik, bo coś mi się wydaje, że karpikom smakuje. I jeszcze jedna ciekawostka związana z alkoholem. Jak traficie kiedyś na dzień, w który wydaje Wam się, że karpiki powinny zagryzać, a mimo wszystko brak odjazdów, to zróbcie mieszaninę wódki z dipem w proporcjach 1:10, zapakujcie do rozpuszczalnych kapsułek, przyczepcie do ciężarka i do wody. Mi ten patent już kilka razy d... uratował :D
 
 
shivan 
NIE



Pomógł: 40 razy
Wiek: 31
Posty: 2369
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2012-05-29, 20:41   

Właśnie zdobyłem trochę cukierniczego żelu neutralnego...chociaż nie ma zapachu to jest słodki, tak samo jak robin red dynamite... spróbuje coś wymodzić łącząc go z boosterem,
może pokruszonymi kulkami i przyprawami...porobię fotki jak pracuje^^.

[ Dodano: 2012-05-29, 20:39 ]
Witam!
Dzisiaj zrobiłem pierwsze próby, jak narazie na sucho wygląda to naprawdę nieźle,
Może w ten weekend będzie czas na pierwsze testy w terenie;]

Fotki:

Ananas:



Robin Red:

 
 
mosek 
Michał Mos

Wiek: 37
Posty: 29
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2012-07-18, 14:55   

Witam.
Ostatnio na rybkach zalałem zanętę syropem truskawkowym Łowicza, i powiem wam że karpiki takie 1,5-2kg i leszcze oszalały. Szkoda tylko że za dziećmi nie podeszły rodzice :D , ale będę kombinował dalej myślę o kiwi.
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-07-18, 15:21   

Również z powodzeniem używam syropu z Łowicza (inne mają taki dziwny kwaskowaty posmak) do zalewania kulek, ba!! nawet ostatnio użyłem go do produkcji kulek proteinowych.
W planach testy żurawiny :twisted: :twisted:
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-07-18, 19:38   

I widzicie że nie warto wydawać kasy na firmowe zalewy :mrgreen: . Zwykły syrop za 4 zeta też daje radę. Ja ostatnio zalewam syropem kulki. Syrop po kilku dniach dobrze wsiąka w kulkę i długo pracuje w wodzie.
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2012-07-19, 17:18   

Kupujcie Łowicz!! Wspierajcie moją miejscową gospodarkę :p
Swoją drogą nie wiem czy truskawka, ale malina jest robiona z aronii i dodawana jest chemia, ja wczoraj na krótkiej zasiadce ugadałem kolegę i wyniesie mi z zakładu wiśnie koncentrat i aromat, truskawkę też koncentrat i aromat oraz porzeczkę też koncentrat i aromat i zobaczymy co to bedzie :)

Pawle litości! Popraw, proszę, post aby dało się go czytać.Rumun
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-07-19, 17:52   

Karwi napisał/a:
ugadałem kolegę i wyniesie mi z zakładu wiśnie koncentrat i aromat, truskawkę też koncentrat i aromat oraz porzeczkę też koncentrat i aromat i zobaczymy co to bedzie :)

Czyli nazywając rzecz po imieniu, nakłoniłeś kolegę do kradzieży :shock:
Te wszystkie koncentraty aromatów są dostępne na Allegro, w małych ampułkach, na nośniku glikolowym, b.tanio i legalnie bez przestępstwa. Pomyślałeś, co może grozić koledze jak go złapią na kradzieży?
ps. wszystkie te koncentraty to chemia :lol: Aromaty spożywcze
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
Ostatnio zmieniony przez AndrzejN. 2012-07-19, 20:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-07-20, 19:14   

Kupowałem te aromaty i całkiem fajnie pachną są w płynie i w proszku oraz barwniki ,na kg mixu dawałem opakowanie aromatu w proszku po parowaniu i wysuszeniu kulek kropiłem aromatem w płynie fiolka na kg
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-07-20, 22:01   

okon27 napisał/a:
a kg mixu dawałem opakowanie aromatu w proszku

Ja do wyrobu kulek stosuję tylko te koncentraty aromatów w płynie (na glikolu), ponieważ są odporne na obróbkę termiczną. Co do proszkowych, gdzieś czytałem, że chyba nie mają takich właściwości. Stosując płynne, nie muszę już po parowaniu ich "dopalać", bo zachowują aromat.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
okon27 
Sławomir K.

Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Posty: 336
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-07-21, 08:07   

AndrzejN. napisał/a:
okon27 napisał/a:
a kg mixu dawałem opakowanie aromatu w proszku

Ja do wyrobu kulek stosuję tylko te koncentraty aromatów w płynie (na glikolu), ponieważ są odporne na obróbkę termiczną. Co do proszkowych, gdzieś czytałem, że chyba nie mają takich właściwości. Stosując płynne, nie muszę już po parowaniu ich "dopalać", bo zachowują aromat.

I jak efekty na kulki z tymi aromatami ?
 
 
kamionki 
Marcin Brzosko



Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Posty: 456
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-21, 08:10   

AndrzejN., Możesz podać jakiś link do tych aromatów,bo szczerze mówiąc nie mogę znaleźć.
 
 
 
Silton 
Michał Zaworski



Pomógł: 14 razy
Wiek: 31
Posty: 281
Skąd: Miłosław
Wysłany: 2012-07-21, 08:47   

kamionki napisał/a:
AndrzejN., Możesz podać jakiś link do tych aromatów,bo szczerze mówiąc nie mogę znaleźć.

Aromaty spożywcze na Alledrogo
Ostatnio zmieniony przez Silton 2012-07-21, 08:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: