Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2028
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2014-03-28, 12:19   

Can-d, takie akurat nie są u nas dostępne, szukałem i niestety znalazłem tylko to co boluss . Nie znam się dokładnie na antenach, ale jeśli oryginalna do urządzenia jest na 433Mhz, to taką należy zastosować. Pewnie , że uniwersalna na 2,4 Ghz będzie działać, tylko może być podatna na zakłócenia, szczególnie w trudnych warunkach np. na "Rybniku" w pobliżu elektrowni. Wiele słyszałem o tych problemach z aparaturami na tej wodzie, ponieważ mieszkam niedaleko ;) .
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
marco102 
Marek Lis



Pomógł: 22 razy
Wiek: 20
Posty: 1094
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-03-28, 12:51   

AndrzejN. napisał/a:
Pewnie , że uniwersalna na 2,4 Ghz będzie działać, tylko może być podatna na zakłócenia, szczególnie w trudnych warunkach np. na "Rybniku" w pobliżu elektrowni. Wiele słyszałem o tych problemach z aparaturami na tej wodzie, ponieważ mieszkam niedaleko ;) .

To prawda, na Rybniku różnie bywa z zasięgiem. Nie raz zwijałem łódkę wędką, bo zasięg straciłem ;)
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-28, 12:54   

AndrzejN., Są dostępne teraz to Ci nie podeśle linków musiał bym odgrzebać a właśnie sie pakuje na zasiadkę i nie bardzo mam czas.Co do zakłóceń to sie nie wypowiadam,pewnie jest tak jak mówisz , na tej częstotliwości to jest kłopot i jeszcze anteny inne niż dedykowane +us zwiększenie czułości jak i sygnału echa to również zakłóceń a tam kabli i pól magnetycznych w około sporo.
_________________
I do not Kill
 
 
zuberek31
Piotr Miedziński

Pomógł: 7 razy
Wiek: 35
Posty: 212
Skąd: Kutno
Wysłany: 2014-03-28, 16:06   

boluss, Miałem te anteny. Po pomiarach okazało się, ze zestrojone sa na 513Mhz a nie 433. Takie małe info.
 
 
boluss 

Posty: 10
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2014-03-28, 18:20   

zuberek31 napisał/a:
boluss, Miałem te anteny. Po pomiarach okazało się, ze zestrojone sa na 513Mhz a nie 433. Takie małe info.

Może i masz rację , ale działa i wszystko jest ok.

Can-d napisał/a:
boluss, ...a po drugie to takie anteny są dostępne również u nas . :P

W polsce może są dostępne ale na pewno nie za taką cenę...

A tak poza tymi wszystkimi uwagami, nie ważne jak i czym ... ważne aby działało :)
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2014-04-02, 20:28   

Mam problem przerobiłem echo i coś mi poszło nie tak. Echo pokazuje tylko temperaturę wody nić więcej. Co mogłem spie...ć.
 
 
kubaks 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Posty: 100
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2014-04-04, 14:52   

Witam panowie,mam pytanie.Macie jakiś kontakt do osoby,która przerabia takie echosondy na sprzedaż i jest pewna.Kiedyś na allegro były wystawiane,ale przegapiłem.Z góry dziękuje za pomoc.
_________________
Karpiarstwo moja pasja!!!
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2014-04-04, 21:50   

kubaks napisał/a:
Witam panowie,mam pytanie.Macie jakiś kontakt do osoby,która przerabia takie echosondy na sprzedaż i jest pewna.Kiedyś na allegro były wystawiane,ale przegapiłem.Z góry dziękuje za pomoc.


Na ebay jest echo takie z tym wzmacniaczem.
 
 
 
kolorek 

Wiek: 38
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-08, 21:52   

boluss napisał/a:
Nie wiem po co kombinować z antenami 2,4Ghz i przejściówkami... Na ebay kupiłem dwie antenki Antenna 433Mhz, 3dbi SMA Plug straight for Ham radio

http://www.ebay.com/itm/A...=item4d06b093a2

Przesyłka gratis 2,5 Euro za szt.
Mam takie u siebie i działa.

Obrazek


Kolego rozumiem ze zastosowałeś tą antenę w echosondzie. Powiedz mi jednak jak zrobiłeś to z pływaku dałeś złączkę z kabelkiem. Mógłbyś to opisać, pokazać zdjęcia?
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2028
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2014-04-08, 21:58   

kolorek napisał/a:
Powiedz mi jednak jak zrobiłeś to z pływaku dałeś złączkę z kabelkiem. Mógłbyś to opisać, pokazać zdjęcia?

Jest to na forum, zdjęcia i opis w pierwszym wpisie tego tematu.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
boluss 

Posty: 10
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2014-04-08, 22:04   

Ja użyłem takiego gotowego kabelka z gniazdem i dolutowałem go zamiast tej sprężynki ...
 
 
kolorek 

Wiek: 38
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-09, 22:16   

AndrzejN. napisał/a:
kolorek napisał/a:
Powiedz mi jednak jak zrobiłeś to z pływaku dałeś złączkę z kabelkiem. Mógłbyś to opisać, pokazać zdjęcia?

Jest to na forum, zdjęcia i opis w pierwszym wpisie tego tematu.

Kolego zgadza się jest jednak jedna różnica te anteny zastosowane przez kolegę boluss nie potrzebują przejściówek stąd moje pytanie.

Kolego boluss mógłbyś podać jakiś link gdzie kupiłeś ten kabelek?
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2028
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2014-04-09, 22:31   

kolorek napisał/a:
te anteny zastosowane przez kolegę boluss nie potrzebują przejściówek stąd moje pytanie.

To wytłumacz mi jakim sposobem w pływak(sonar) wkręcisz tę antenę :shock:
Trzeba w miejsce anteny(sprężynki) w sonarze wlutować kabelek zakończony gniazdem SMA do anteny co nazywa się potocznie przejściówką.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
boluss 

Posty: 10
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2014-04-10, 05:20   

Kolego na allegro
http://allegro.pl/pigtail...4050331809.html
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-04-10, 09:38   

boluss, Opisuj link Allegro bo aukcja zniknie i twój post będzie sie nadawał do kosza - nie będzie wiadomo o co chodzi.
_________________
I do not Kill
 
 
kolorek 

Wiek: 38
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-04-10, 20:06   

AndrzejN. napisał/a:
kolorek napisał/a:
te anteny zastosowane przez kolegę boluss nie potrzebują przejściówek stąd moje pytanie.

To wytłumacz mi jakim sposobem w pływak(sonar) wkręcisz tę antenę :shock:
Trzeba w miejsce anteny(sprężynki) w sonarze wlutować kabelek zakończony gniazdem SMA do anteny co nazywa się potocznie przejściówką.

Dla mnie przejściówka to np z małego na dużego jacka to co kolega pokazał to gniazdo z kabelkiem. Napisałem że nie potrzeba przejściówek bo antena bez niczego pasuje na gniazdo echosondy.
 
 
boluss 

Posty: 10
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2014-04-11, 05:28   

Can-d napisał/a:
boluss, Opisuj link Allegro bo aukcja zniknie i twój post będzie sie nadawał do kosza - nie będzie wiadomo o co chodzi.


Pigtail/konektor U.FL/gniazdo RP-SMA 20cm RG-178

Link allegro

 
 
Lemiux 
Szu


Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 86
Skąd: Goczałkowice
Wysłany: 2014-04-13, 17:22   

Czy ktoś kto ma doświadczenie z tego typu ustrojstwem podpowie mi dlaczego mimo dolutowania 20 cm przewodu, nadal mam taki sam zasięg jak przed przeróbką ?? Czy góra tego kabla ma mieć zlutowane oba przewody ze sobą ??

_________________
Raju nie ma tam gdzie chodzą wszyscy.
 
 
 
boluss 

Posty: 10
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2014-04-14, 21:13   

Lemiux napisał/a:
Czy ktoś kto ma doświadczenie z tego typu ustrojstwem podpowie mi dlaczego mimo dolutowania 20 cm przewodu, nadal mam taki sam zasięg jak przed przeróbką ?? Czy góra tego kabla ma mieć zlutowane oba przewody ze sobą ??
[url=http://images65.foto...a6m.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images64.foto...0dm.jpg]Obrazek[/URL]


To co robiłeś to nie jest antena tylko przedłużka...
Aby zrobić tego antenę musisz na długości ok. 165mm zdjąć pierwszą izolację i usunąć oplot. W żadnym wypadku nie łącz obu przewodów razem!!! :evil:
No i te luty na płytce dają dużo do życzenia....
Przy zabawie w przeróbki związane z częstotliwością, bez dobrego sprzętu, precyzyjności i dokładności nic nie zdziałasz...
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-04-15, 08:42   

Potrzebujesz do tego anteny na częstotliwości 433 MHz.
Lutowanie tych przewodów nie jest łatwe (dla amatora) o czym sam się przekonałem. Będąc pewnym, że dobrze połączyłem przewody z sonarem, okazało się że sygnału nie było.
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2014-04-17, 13:12   

Gdyby ktoś potrzebował dupereli do przeróbki to tutaj http://forum-karpiowe.pl/...?t=366&start=80 można znależć ...
 
 
kwiq
Andrzej K


Pomógł: 11 razy
Posty: 414
Skąd: Mielec
Wysłany: 2014-05-28, 13:29   

Hej, pozwolę sobie odgrzebać tego kotleta. Mam pytanie z jakich obecnie dostępnych części najlepiej to zrobić tak aby prawidłowo działało. Która częstotliwość faktycznie lepiej się sprawdza przy tych przerobionych echosondach ? Mam Fish Findera 718 (jak na pierwszej stronie). Pozdrawiam
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-06-02, 19:21   

chmielu.pw napisał/a:
Mam problem przerobiłem echo i coś mi poszło nie tak. Echo pokazuje tylko temperaturę wody nić więcej. Co mogłem spie...ć.


Udało Ci się może dojść do tego co jest u Ciebie nie tak? Bo kupiłem używany egzemplarz i mam takie same objawy. Wsadzona bateria pastylka 3V sprawdzona miernikiem że jest OK i pokazuje tylko temperaturę wody i to jeszcze źle, raz mi pokazało jakieś głębokości dziwne i dna nie rysuje. Możliwe że ją ktoś podłączał bezpośrednio do łódki pod lipo 11,1V.
 
 
kwiq
Andrzej K


Pomógł: 11 razy
Posty: 414
Skąd: Mielec
Wysłany: 2014-09-11, 12:57   

Właśnie miałem się zabrać za przerabianie mojego echa a tu zonk. Po ostatniej zasiadce włączam i odbiornik ledwo łapie zasięg z "kaczuchą". Wymieniłem baterie i albo jest 1 kreska zasięgu albo no signal. Można jakoś zweryfikować czy nadajnik lub odbiornik się uszkodziły ?
 
 
grego3231

Posty: 2
Skąd: gocza
Wysłany: 2015-09-11, 17:21   

Lemiux,
cześć, działa ci to echo?
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2015-10-21, 17:35   

Nie było mnie tutaj chwilkę a jest pewna rzecz, o której muszę napisać...

Ostatnio sprzedałem ostatnie elementy niezbędne do przeróbki, zwiększenia zasięgu taniego echa.
Od jednego z klientów uzyskałem informację, że w odniesieniu do sprzedawanych ostatnio na znanym portalu aukcyjnym egzemplarzy echosondy Lucky FFW-718 - sposób opisywany na pierwszej stronie już nie poprawia zasięgu! Nie działa!!!!

W odniesieniu do tego modelu ( inne nie były testowane) - skuteczne na dzisiaj jest pozostawienie oryginalnej anteny(sprężynki) w sonarze i dolutowanie do niej przewodu z gniazdem SMA i oczywiście reszta bez zmian - czyli anteny 2,4GHZ jakie kiedyś opisywałem.
Sprawdzony zasięg po takiej operacji to czasami nawet ponad 300m.
 
 
maja 
maja

Posty: 50
Skąd: wlkp
Wysłany: 2015-10-25, 14:32   

Witam ja używam jedną z pierwszych przerobionych od speedaco już chyba 4 lata i wszyto Oki działa jedyne co to zmieniłem na nowe to anteny
ostatnio zamontowałem ją na pontonie na gosławicach i przy okazji sprawdziłem poprawność
tam gdzie pokazało dołek 2 metry dokładnie tak było jedyne co to teraz chce kupić coś z większym ekranem
-ja mam zrobione tak
-odbiornik z dodatkowym zewnętrznym zasilenie (w nocy jak włączę podświetlanie to AAA szybko się kończą dlatego podłączam pod zelówkę 6v i spokój :D )
-nadajnik z zewnętrznym zasilaniem 2x1,5 AAA (w pontonie montuje w styropianie i ciągnę plus kabel zasilający do nadajnika ) tak ze używam jej do łódki i pontonu :D :D
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2015-11-10, 16:30   

Mój znajomy. któremu sprzedałem zestaw do przeróbki echo tym razem z antenami 433MHz, poinformował mnie kilka dni temu, że na łowisku na jakim łowi stało się coś dziwnego.... Jego łódka zanętowa straciła zasięg a zasięg FFW-718 był dalej.... Nie potrafił mi powiedzieć na jaki dystans wywoził ale zaintrygowało mnie to.
Osiągałem po przeróbce 250-300m ale na jaki dystans on wywiózł ??? Nie dawało mi to spokoju...
Nie pozostało nic innego jak to po prostu sprawdzić... Dzisiaj zrobiłem test... Powtórzyłem go trzykrotnie bo nie mogłem uwierzyć własnym oczkom :shock: :shock:
Na sucho ( a na wodzie do tej pory te wskazania się również potwierdzały) - na antenach 433MHz o zysku 6dBi i standardowej pastylce w sonarze ------> 470 m !!!!!!!!!! na antenach zaś 2,4GHz - takich jakie montowałem dotychczas - tylko 100m krócej.
Jeszcze nie mogę dojść do siebie! :shock: :shock: :shock:
Sposób z zachowaniem oryginalnej antenki ( sprężynki) i dolutowaniem przewodu ekranowanego z gniazdem SMA i anteną 433MHz przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Lutujemy tylko przewód "gorący". Masę pomijamy! Nie lutujemy jej.
Helenaaaaa!!!! Będę miał zawał !!!!
Jak mawiał - Pażdzioch.... :mrgreen: :mrgreen:
 
 
maja 
maja

Posty: 50
Skąd: wlkp
Wysłany: 2015-11-10, 18:57   

Witam mam rozumieć ze kabel ekranowy tz .środek do sprężynki i następnie masę też

czy tylko środek lutujemy do sprężynki bez masy i zakończymy gniazdem SMA


efekt super 470m
 
 
szymon220997 
Szymon Pyka


Pomógł: 3 razy
Wiek: 20
Posty: 153
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-11-11, 14:40   

Speedaco, Efekt powalający :mrgreen: Tylko zastanawia mnie jedna rzecz. Zostawiając starą antenę i dolutowując pigtail z anteną na 2.4, przy czym nie podłączając ekranu do masy wychodzi według mnie troche dziwna rzecz. Stara antena, pigtail i nowa antena łącznie tworzy jakby jedną antenę, tak?
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2015-11-11, 14:45   

Nie bardzo się na tym znam, ale wygląda na to, że robi się jakby ( z naciskiem na jakby) antena półfalowa z tych dwóch ćwierćfalówek. I znowu powiem...Nie wiem dlaczego to działa tak jak działa - ale działa, a cała reszta mię rybka! Ktoś kiedyś gdzieś pisał, że rozwiązanie z zastosowaniem anteny 2,4GHz do urządzenia 433MHz - nie ma prawa działać a wręcz może doprowadzić do jego uszkodzenia i co??? Echosondy robione w ten deseń biegają od 4 lat bez zająknięcia i jest ok! To samo z tym rozwiązaniem... Mnie interesuje efekt końcowy a ten jest zadowalający a skoro tak, to po co kombinować i zachodzić w głowę co, jak, dlaczego? Przerabiać, sondować, łowić !!! Bo to forum karpiowe a nie elektroda :mrgreen:
Dociekliwych i poszukujących prawdy - odsyłam na wspomniane w ostatnim zdaniu forum ;)
P.S. Jak miałem tyle lat co Ty teraz - w życiu do głowy by mi nie przyszło, że kilkanaście lat póżniej będę łowił ( i nie tylko ja ) - karpie i inne ryby na "pusty" hak... I co? Robimy to i nikt specjalnie nie pyta dlaczego? Bo ktoś gdzieś , coś takiego jak metoda włosowa wymyślił i zastosował z dobrym skutkiem a za nim poszli inni. A co do efektu z echo - sam do tej pory nie mogę w to uwierzyć no ale tak jest... Nic na to nie poradzę!
 
 
kux 
Waldemar Kowalski


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Posty: 133
Skąd: kuj-pom
Wysłany: 2015-11-11, 15:13   

Na elektrodzie to prędzej niż prawdę znajdziesz ambicjonalne przepychanki i przemądrzałych moderatorów odreagowujących w sieci życiowe frustracje :)
Od wiedzy tego typu to jednak ciągle są książki i uczelnie :)
Ale to taka dygresja :)
Speedaco jeśli pokusiłbyś się jakieś zdjęcie czy rysunek to zyskasz moją dozgonną wdzięczność :)
_________________
szaleństwo pozawędkarskie:
www.waldemarkowalski.pl
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2015-11-11, 15:30   

Masz rację co do elektrody kux! Wielokrotnie się o tym przekonałem na własnej skórze. Co do fotek to wszystko jest na pierwszych stronach tego tematu i nie ma tu żadnej tajemnicy! Jak już pisałem, na dzisiaj model echa FFW-718 daje taki efekt po pozostawieniu antenki/sprężynki oryginalnej i dolutowaniu do niej tylko przewodu "gorącego" z gniazdem SMA po to by wykonać przedłużkę umożliwiającą montaż w łódce ( tak to sobie wymyśliłem posiłkując się rozwiązaniami znalezionymi w necie np. w UK). U mnie ta nazwijmy to "przedłużka" ma 7 cm długości bo ja montuję echo na dziobie a angole na rufie.
Potem w gniazdo SMA przez przejściówkę lub nie - w zależności czy jest to antena 2,4GHz czy 433MHz idzie antena. Druga antena do odbiornika i też zależy jaka, to z przejściówką lub bez i to wszystko!
Na fotce widać co i jak. Akurat na foto jest widoczny sonar z zasilaniem zewnętrznym ( 3 x AA 1,2V z koszyczka) i jeszcze tej opcji nie sprawdzałem, ale próby z tym max zasięgiem ostatnim były robione na oryginalnej CR2032. Przedłużka pozwala mi na swobodną regulację poziomu zanurzenia sonaru w zależności od ładunku w łódce.
Użyłem dokładnie tego modelu echosondy Podaję celowo który model chodzi to bo jest ich stosunkowo dużo i nie wiem jak inne modele reagowałyby na taki zabieg.
 
 
szymon220997 
Szymon Pyka


Pomógł: 3 razy
Wiek: 20
Posty: 153
Skąd: Opole
Wysłany: 2015-11-11, 16:37   

Speedaco, Bo życie to potrafi zaskakiwać. Jakbyś kiedyś miał troche czasu i chęci to spróbuj zamontować dipola. Jeden kawałek 164mm montujesz do gorącej żyły, drugi tej samej długości do ekranu, a ekran do masy. Oba kawałki muszą być w jednej linii. Niestety nie mam echosondy żeby sam spróbować ale w modelach na 433mhz dawało mi to bardzo dobry zasięg.
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2015-11-11, 16:42   

Przepraszam Panowie - korekta... Nie dawało mi to spokoju dlatego postanowiłem to sprawdzić jeszcze raz i byłem przed chwilą ponownie w miejscu gdzie dokonywałem pomiaru by raz jeszcze fizycznie zmierzyć tym razem licznikiem dziennym samochodu - dystans. Wcześniej robiłem to na mapach google. Jednak nie jest to 470m jak podawałem wcześniej a 370m na antenach 433MHz i 270m na 2,4GHz co nie zmienia faktu, że dystans niezły. Fabryczny poprawiony o 250m... Składam samokrytykę i proszę o wybaczenie pomyłki! Starość nie radość i bywa i tak. :P
Ale i tak się bardzo cieszę! :mrgreen: :mrgreen:
 
 
mnich80 
Wędkarstwo Quki


Wiek: 37
Posty: 39
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-01-12, 06:56   

Witam

CZy można prosić o namiar na PW do osoby co przerabia echa?

Pozdrawiam
_________________
.: C&R:.
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-02-25, 18:31   

Witam, wzięło mnie teraz na przerabianie echosondy Echosonda Fish Finder KAYOBA. I mam dwa pytania do Speedaco
- Kiedyś na stronie od "seradam" było opisane jak połączyć dwa czujniki odpowiedzialne za włączanie sonar? z tego co pamiętam był tam jakiś opornik ale jaki?
- Niestety ja już usunąłem sprężynkę z sonaru której już nie mam czy masz jakiś pomysł na zastąpienie jej??
Pozdrawiam
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-25, 19:13   

Wywołałeś mnie do tablicy... Nie znam się na tym, ale czytałem gdzieś, że to był rezystor chyba 100 Ohm. Co do sprężynki, to gdyby to był inny model echa np. FFW-718 zastosowałbym tę sprężynkę z anteny od odbiornika bo po przeróbce zasięgu i tak nie jest ona przydatna a to chyba to samo ale widzę, że ten model jaki opisujesz ma chyba antenę teleskopową - wysuwaną w odbiorniku ... Masz co najmniej 3 wyjścia - kupić taką antenkę oryginalną i "pobrać" od niej sprężynkę, skręcić taką sprężynkę z drutu miedzianego lub mosiężnego lub mogę Ci wysłać zbędą antenkę oryginalną od odbiornika FFW-718 za free - tylko koszt wysyłki pewnie z 6 zł :mrgreen: Wybór należy do Ciebie.
 
 
Tomiix 
Tomasz Świątek


Posty: 39
Skąd: SZO
Wysłany: 2016-02-26, 10:42   

Dokładnie opornik 100 Ohm
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2016-02-26, 21:14   

Ok dzięki za informacje Speedaco, sprężynkę już nawinąłem. Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: