Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-31, 15:16   

Nie ma żadnego linku do angielskiego sklepu zobacz sobie że piszę ebay.nl :mrgreen: :!: :!: :!:
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-10-31, 15:25   

pablojarocin, eee tam, widzę cenę w funtach, języka nie znam..., to czytam UK :mrgreen: . Ale o to mi chodziło jak pisałem, że to nie jest kompletna echosonda ;)
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-31, 15:53   

Ja tutaj widzę 2 waluty EUR i GBP
Nu Kopen <---> Kup teraz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted: :twisted: :twisted:

cena.JPG
Ja tu widzę 2 ceny i w EUR i GBP.
Nu Kopen <---> Kup teraz
Plik ściągnięto 41 raz(y) 13,99 KB

 
 
 
CalaKiller 

Wiek: 34
Posty: 5
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2013-10-31, 20:28   

ten zestaw odbiorczy z foto to jak by podobny do tego http://www.baitboat.pl/?p=501 sam nie wiem , jakiś dobry elektronik pewnie miał by 10 min roboty:)
_________________
FISH OR DIE
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-31, 22:42   

Ja to bym widział inne rozwiązanie. Uciąć ten kabel od tego na tym kablu (transducera) i zobaczyć ile tam jest żył i z tym coś pokombinować. Dać tam nadajnik a z tyły na panelu (z tyłu wyświetlacza) gdzie jest wejście do tego kabla dać odbiornik. Ale to dopiero w styczniu jak będę w polsce na urlopie.
Chodziłem do szkoły o profilu telekomunikacja to powinien coś wykombinować. Tylko by się przydał oscyloskop i generator.
Chyba że ktoś ma fotki tego kabla( ile tam jest żył) albo ktoś ma popsuty ten czujnik na kablu i żeby go rozebrać i zobaczyć co jest w środku?? Jeszcze by się by przydały informacje jaki tam jest sygnał analogowy czy cyfrowy i parametry, kształt przebiegu itp.
Jak wiedział już takie informacje to bym mógł coś pomyśleć.
 
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-11-10, 10:21   

Zwiększał ktoś napięcie w tym żółtym sonarze??
 
 
 
malywro26 
Łukasz Połuczanin


Wiek: 31
Posty: 57
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-24, 14:27   

Dzięki Andrzejowi , jego uprzejmości oraz pomocy udało się przerobić i zamontować FISH FINDERA do mojej łódeczki:) Opływałem ją dzisiaj ( w końcu są święta więc klimat karpiowy miło widziany:) ) . Niestety połowa zbiornika zamarznięta, więc udało mi się wypłynąć na około 70 metrów. Wszystko działało elegancko - kaczka nie przecieka.

Wesołych świąt forumowicze!!!

FROG.jpg
Plik ściągnięto 213 raz(y) 144,89 KB

FROG ECHO.jpg
Plik ściągnięto 238 raz(y) 143,47 KB

 
 
malywro26 
Łukasz Połuczanin


Wiek: 31
Posty: 57
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-25, 14:14   

Dziś na "sucho" przetestowałem Echo - jej zasięg przy użyciu aplikacji Endomondo , który przez GPS pokazuje odległość. Wyszło mi 340 metrów ale niestety skończyły się możliwości do dalszego sprawdzenia - myślę, że spokojnie jeszcze dało by rade coś wydusić:)
Poniżej jeszcze zdjęcie stojaczka na Echo własnej roboty..

20131225_132834.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 188,94 KB

 
 
wl44 
Waldek

Wiek: 57
Posty: 17
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-12-29, 10:57   

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. W związku z tym, że jestem laikiem w zakresie elektroniki, mam pytanie, czy jest ktoś z koleżeństwa, który mógłby podpowiedzieć jak zwiększyć zasięg echosondy, którą chciałbym zamontować w łodzi zanętowej VEGABOAT MICRO MATOWA 2.4GHz. Nie będę wypływał łodzią na dalekie zasiadki (ponad 250 metrów), ale tak do 200 metrów maksymalnie. Koszt oryginalnej echosondy do tej łódki jest niestety na dzień dzisiejszy nie na moją kieszeń :) . Dzięki za wszelkie uwagi i pomoc. Może ktoś mieszka w okolicach Łodzi, widzę, że jest kolega z Warszawy, jestem nawet zdecydowany pojechać i zapłacić za zwiększenie mocy sygnału tej echosondy. Pozdrawiam
_________________
Waldek
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-12-29, 11:03   

Cytat:

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Zacznij od przeczytania tego tematu od początku ;)
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
wl44 
Waldek

Wiek: 57
Posty: 17
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-12-29, 11:09   

AndrzejN. napisał/a:
Cytat:

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Zacznij od przeczytania tego tematu od początku ;)


Ok, czytałem, ale jestem głąb :) co do majsterkowania i dlatego proszę o pomoc. Najchętniej chciałbym, żeby mieć zrobioną echosondę tak jak ma kolega Tomiix. Czytałem wszystko, rozumiem działanie, ale wiem, że nie dam rady sam tego przerobić. Jeśli nikt nie przerabia w ramach pomocy, będę musiał pomyśleć o innym sprzęcie.
_________________
Waldek
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-12-29, 11:38   

wl44 Sprawdż PW
 
 
wl44 
Waldek

Wiek: 57
Posty: 17
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-12-29, 11:48   

Speedaco napisał/a:
wl44 Sprawdż PW


przeczytałem i odpisałem, dzięki
_________________
Waldek
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-02, 21:22   

Czy komuś uszkodził się fish finder po zastosowaniu anteny 2,4Ghz?

Jakiej długości posiadacie anteny czy to mogą być 5dBi? np. tp-linka
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-02, 22:11   

fitnes, Ja co prawda mam przerobiona czyli nie przepisowo dolozony wzmacniacz i wszystko wyciagniete z bojki do pudelka -przez fachmana;-) A ja jeszcze sam zmienilem sobie anteny na 2.4 gh i do mojej a jest to model najprostszy do odbiornika dostawilem male aku żelowe by miec pradu w zapasie i jest super i nic sie nie dzieje tzn . działa.
_________________
I do not Kill
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-03, 07:13   

a dasz linka jaką masz
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-03, 08:20   

Taka jak na zdjeciu u malywro
_________________
I do not Kill
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-03, 09:19   

zapodaj gdzie taką kupić, bo ona trochę krótsza jest jak ta tp-linka 5dBi
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-03, 11:24   

fitnes, Tą co widac na zdjeciu to jest anyena orginalna.Ja sobie wstawilem 2.4gh
_________________
I do not Kill
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-03, 20:59   

marec-ki napisał/a:
Nieodpowiedni dobór długości anteny (najlepiej aby była ćwierćfalowa, niektórzy dają półfalowe) może spowodować wzrost mocy przez co padnie tranzystor.

Nie kupuj anten gotowych (za drogie). Zrób antenę z kabla H155. NA 433MHz antena ćwierćfalowa powinna mieć długość w zakresie 16,5-17,5cm. Ja tak mam u siebie i działa. Aby zrobić antenę z tego kabla wystarczy jedynie na w/w odcinku zdjąć zewnętrzny oplot i zostawić żyłę środkową. Zrób antenę powiedzmy 17,5cm i sprawdzaj zasięg docinając po kawałku antenę, aż w końcu ustalisz jaka długość daje najlepsze rezultaty.


Tu zacytuję kolegę odnośnie długości anteny, jak piszesz że długość kabla bez oplotu ma mieć 16,5-17,5 to do tego jeszcze końcówkę sma to w całości wyjdzie dłuższa, tak?

Czy łącznie ma mieć te około 17cm. Bo zrobiłem z h155 taką co ma 17cm w całości ale gdzieś nie widzę poprawy między nią a tą małą co dołączyli do urządzenia
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-03, 21:47   

Kazdy robi jak uwaza jedrn zmienia na wlasnej toboty inny na gotowce dedykowana a inny na 2.4gh i kazdemu dziala i sie nie pali.
_________________
I do not Kill
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-04, 16:25   

Ja oddałem swoją łódkę do zaprzyjaźnionych radiofalowców celem podpięcia lepszej anteny.

Stwierdzili, że podpinanie anteny 2,4GHz do echo które pracuje na 433 MHz to pomyłka, niemniej działa ;)

Z mojego doświadczenia wynika, że bardzo ważna jest jakość lutowań, które robimy.
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-05, 10:46   

http://www.fotosik.pl/pok...388ffaf736.html

taka antena może być?

17cm długości, 2,4Ghz 5dBi

oraz taka złączka

http://www.fotosik.pl/pok...0d56654c4a.html
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-07, 18:37   

w/w rozwiązanie nie działa, pewnie z uwagi na antenę
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-07, 18:54   

Ty fitnes jednak dziwny człowiek jesteś... Ktoś Ci podaje gotowe rozwiązania a Ty koniecznie pod prąd i jeszcze się dziwisz że nie działa! No ale są tacy jak widać, którzy wiedzą lepiej :mrgreen: Skoro ktoś sprawdził że działa na modelu anteny jaki Ci podałem wcześniej to po co kombinować? Możesz mi to wytłumaczyć??
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-07, 21:17   

Tak, bo nie ma takiej w sprzedaży jak Ty podałeś, są albo 2dBi albo 5dBi i nie 13cm jak tam na rysunku chyba było, tylko są 11cm lub 17cm patyki, prosiłem o linka a nie archiwum, możesz mi podać na pw linka
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-07, 21:19   

Jeśli podasz link to zwracam honor...
 
 
kolorek 

Wiek: 38
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-09, 22:25   

fitnes napisał/a:
Tak, bo nie ma takiej w sprzedaży jak Ty podałeś, są albo 2dBi albo 5dBi i nie 13cm jak tam na rysunku chyba było, tylko są 11cm lub 17cm patyki, prosiłem o linka a nie archiwum, możesz mi podać na pw linka

Czytałem gdzieś wcześniej, że antena może być krótsza ważne żeby wkład miał odpowiednią długość. Znalazłem coś takiego http://ivel.pl/p3008,antena-15-2400an.html
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-09, 22:54   

Te anteny co podajecie w linkach są zrobione z drutu który został skręcony ja sprężynka w długopisie,a to co widać na zewnątrz to osłona.
_________________
I do not Kill
 
 
kolorek 

Wiek: 38
Posty: 34
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-09, 23:03   

Can-d napisał/a:
Te anteny co podajecie w linkach są zrobione z drutu który został skręcony ja sprężynka w długopisie,a to co widać na zewnątrz to osłona.


Tylko teraz nie wiem czy to dobrze czy źle? Sam myślę o zakupie takiej echosondy i przerobieniu jej niestety od pierwszego posta minęło trochę czasu i pewne elementy są mniej dostępne.
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-10, 09:35   

Dokładnie, anten nie ma w sprzedaży, przejściówka sma jest dostępna, można zrobić samemu z wtyku sma i kabla h155, długość całej anteny łącznie z wtyczką ma mieć 16,5-17,5cm, a anteny 17cm 2,4Ghz nie działają prawidłowo a jak będzie z tymi koło 11cm nie wiem
 
 
fitnes 

Posty: 22
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2014-03-10, 09:45   

nowy fish finder tj 2013 roku ma realny zasięg 140 metrów, miałem to w dłoniach, zauważyłem jedną rzecz a mianowicie kiedy po krótkim działaniu ponownie wrzucam stożek do wody na większą odległość to nie potrafi się załączyć echo lub gubi sygnał, co dziwne jak w domu włączałem urządzenie to na ślinę na palcu i zawsze chodziło, więc czemu nie, użyłem tego sposobu i gdy ślina była jako łącznik urządzenie w 100 procentach rzutów nie gubiło sygnału
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-10, 14:42   

fitnes napisał/a:
Jeśli podasz link to zwracam honor...
Mój honor nie ucierpiał i nie ucierpi nawet jak linka nie podam! Linka podałem już wcześniej i nie mam zamiaru pisać w kółko o jednym i tym samym. Nie moja wina, że sprzedający nie ma już tych anten w sprzedaży. Może uda Ci się znależć takie gdzieś indziej. Inne anteny nie chcą współpracować z modelem jaki jest opisany w dziale zrób to sam a czemu działają właśnie tylko z tym i to nie 433MHz tylko 2,4GHz - czort wie! Działają i to jest pewnik. Reszta to bicie piany!
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-13, 11:00   

W związku z tym ,że rzecz tyczy się tematu jaki poruszamy to żeby nie szukać po całym forum piszę tutaj i proszę moderatorów o nie wywalanie tego tekstu. Jeżeli decyzja będzie inna - trudno! Gdyby ktoś był zainteresowany antenami 2,4GHz do modelu echa o jakim pisałem w pierwszym poście w tym dziale i tym temacie to mam ostatnie 3 sztuki z przejściówkami. Kiedyś kupiłem "na zapas" a jak widzę nie ma już ich w sprzedaży i nie wiadomo kiedy będą. Zdeterminowanych do przeróbki echa kolegów zapraszam na PW. Mogę je zamienić na bilety płatnicze NBP.
edit:
została 1 antena i klika przejściówek...
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-13, 11:44   

Speedaco, Tu masz Antena 2.4gh 3bd ja mam taka założoną,wymieniłem gniazdo jeszcze dołożyłem aku żelowe do odbiornika i ostatnio zbiornik mi sie skończył a echo pisało.
_________________
I do not Kill
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-13, 11:51   

Miałem to ale u mnie nie działało...
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-13, 11:56   

Ja mam przerobioną tę ze wzmacniaczem i nie pisała mi i myślałem po twoich opisach że to wina anten, wymieniłem na taka 3 db w odbiorniku i 5 db w łodzi, a tu okazało się ze coś było padnięte w elektronice z pływaka. Naprawił mi i chodzi super.
_________________
I do not Kill
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2014-03-13, 12:00   

Ja nie stosowałem wzmacniaczy...
 
 
boluss 

Posty: 10
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2014-03-28, 10:26   

Nie wiem po co kombinować z antenami 2,4Ghz i przejściówkami... Na ebay kupiłem dwie antenki Antenna 433Mhz, 3dbi SMA Plug straight for Ham radio

http://www.ebay.com/itm/A...=item4d06b093a2

Przesyłka gratis 2,5 Euro za szt.
Mam takie u siebie i działa.

 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-28, 11:44   

boluss, To nie jest temat w którym ktoś kogoś dyskryminuje w tym co jak zrobił tylko temat o tym jak zwiększyć zasięg echosondy -nieważne jakimi metodami ważne by było to skuteczne,a po drugie to takie anteny są dostępne również u nas . :P
_________________
I do not Kill
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: