Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-27, 09:42   

Może to Ci pomoże: CarpForum.uk
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-04-16, 20:46   

fish finder W168 Przerobiony
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-18, 08:55   

Zamówiłem u Bodziocha stabilizator z 12V na 6V i będę podpinał pod sonar. Kolega robił test i przy zasilaniu 9V sonar działa :idea: nie wiem tylko czy sprawdzał na wodzie jak to wygląda w praktyce.

Będzie ciekawie jak się okaże, że te wszystkie wzmacniacze, za które ludzie płacą kupę kasy to bateria 9V :P
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-04-18, 21:27   

Dziś zamontowałem sonar do łódki, jutro test na wodzie zobacze jak to bedzie wygladać, aha dodałem jeszcze dodatkową masę w obudowie gdzie jest antena :P Ciekawe co z tego bedzie pzdr za miesiąc pobawie sie z zasilaniem :P a fotki wrzucę jutro jak znajde odrobine czasu
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-04-20, 11:21   

 
 
kocmo88 

Posty: 9
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2013-05-07, 22:09   

Moje W 168 też przerobione tak samo jak wszyscy przerabiali poprzednią wersje.Zasięg jakiś jest wydaje się być wystarczający ok 100 m tylko szkoda ze W 168 nie pokazuje zasięgu to jest wielki minus. Po za tym pokazuje całkiem ładnie i nie przekłamuje.
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-08, 14:54   

Modyfikacja którą ja zrobiłem pozwala na pracę w odległości do 150m na wodzie, później zasięg nagle się urywa, ew trzeba trzymać odbiornik wysoko w górze. Niemniej działa 8)
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-05-08, 21:27   

Nie trzeba trzymać wysoko w górze tylko antenę ustawić pionowo, ja zakupiłem przejściówkę do odbiornika i wrzuciłem antenkę WiFi i po żyłce wyjechałem już na 250m, na dniach będę mieć stabilizator napięcia 12V --> 3,7W 0,5A także się okaże wszystko co to jest warte.
Gdy testowałem w pewnym momencie znikł mi odczyt okazało się że koleś obok miał sygnalizatory z centralką i jak ustawiał zestaw, robiły się zakłócenia chwilowe...
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-05-14, 11:19   

o właśnie, zapomniałem o centralce, może to ona była źródłem kłopotów...
 
 
kamilk281
[Usunięty]

Wysłany: 2013-06-09, 19:53   

Poniżej, krótki filmik z przerobioną echo FF w mojej łajbie ;) . Przeróbką zajął się nasz forumowy kolega Speedaco i jak widać całkiem nieźle mu to wyszło. Łajba wypłynąłem na około 280 metrów (odległość mierzona na geoportalu). Na tej odległości zasięg miał nadal 4 kreski, nie było żadnych zakłóceń. Myślę, że 300 metrów jest do osiągnięcia bez problemu. Głębokości wydaje mi się, że pokazywała sensowne. Co tu dużo pisać-wydaje mi się, że jak za te pieniążki to warto. Zakupiłem echo z dwoma sonarami. Testowałem też ten nie przerobiony tylko z dodaną antenką do odbiornika (nie sonaru) i zasięg jaki uzyskałem to około 80 metrów.

 
 
maja 
maja

Posty: 50
Skąd: wlkp
Wysłany: 2013-07-02, 23:18   

polecam tez przeróbke echa przez forumowy kolega Speedaco pełne profesjonalne podejscie do sprawy jak by ktoś chciał mam jeden zestaw echa do przerobienia do sprzedania info pw
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-07-09, 21:26   

Koledzy jaki rezystor trzeba założyć aby oszukać czujnik wody w sonarze ?
Pastylkę mam wklejoną w kadłub łódki.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz :D
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-09, 21:32   

Gdzieś czytałem, że ok 100 Ohm.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-07-09, 21:42   

OK dzięki kolego :D
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-07-14, 19:28   

Echo przerobione rezystor 100 om na oszukania czujnika wody .Wszystko działa jak tra lala :D :D Czujnik wklejony w kadłub łódki tak jak zaproponował kolega ,, mefisto''

IMG_0060.JPG
Plik ściągnięto 189 raz(y) 167,52 KB

 
 
mefisto
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-15, 09:07   

rob.carp, Pochwal się łódeczką :D Jak wyszła Ci robocizna ?
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-16, 09:12   

rob.carp napisał/a:
Czujnik wklejony w kadłub łódki tak jak zaproponował kolega ,, mefisto''


Czy robiłeś dziurę w kadłubie czy też po prostu czujnik jest solidnie przyklejony?
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-16, 17:52   jak naprawić uszkodzenia

Witam, niestety los tak chciał że moja łódka uległa uszkodzeniu właściwie uszkodzeniu uległo połączenie przerobionego sonara z zasilaniem i anteną. Przeglądając forum zauważyłem że podłączenie to przewód zasilający i antena , u mnie nie ma kabla antenowego tylko 2 dodatkowe zwykłe kable, wszystko to prowadzi do skrzyneczki zamocowanej wewnątrz łódki z której wystaje na zewnątrz gniazdo anteny. załączam zdjęcie i prosze o info czy takie rozwiązanie jest dobre czy przy "okazji" wyrwania kabli przerobić na wersję z anteną wychodzącą z sonara.

DSC04323.JPG
Plik ściągnięto 17941 raz(y) 13,24 KB

 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-07-19, 15:12   

Witam wszytstkich.
Ja mam takie pytanko aby zwiększyć zasięg echosondy fish finder to trzeba kupić anteny 2,4 GHz czy trzeba zrobić ta antene z kabla??? jak z kabla to czy jak będzie zamontowana środku kadłuba to nie traci ona na zasięgu?? Nie potrzeba jej jakoś przykleić na zewnątrz??
 
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-19, 15:27   

Z tymi 2.4Ghz to różnie bywa. U jednych działają u innych nie - loteria.

Ja już zrobiłem drugą przeróbkę z anteną z kabla H155 i działa.

Zrób to na złączach SMA. Kawałek kabla np H155 od sonaru do gniazda antenowego. A do gniazda będzie wkręcał antenę. Gniazdo przymocuj do kadłuba, tak aby wkręcana antena wystawała ponad kadłub jeżeli chcesz montować sonar na stałe w kadłub ?
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-07-19, 15:40   

Tak chce montować sonar na stale do kadłuba. nierozumiem loteria. albo dziala albo nie. bo nie wiem co robic czy kupować anteny czy nie. a bez tych anten jak bym zrobil tym kabelkiem to jak go schowam w kadlubie to straci na sygnale??? czy lepiej go wypuścic na zewnątrz??
 
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-19, 15:44   

Antenę trzeba dać na zewnątrz !!

Musisz sobie dokładnie pojąć co jest antena, a co jest kabel łączeniowy - między gniazdem anteny, sonarem :)
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-07-19, 15:48   

marec-ki napisał/a:


Nie kupuj anten gotowych (za drogie). Zrób antenę z kabla H155. NA 433MHz antena ćwierćfalowa powinna mieć długość w zakresie 16,5-17,5cm. Ja tak mam u siebie i działa. Aby zrobić antenę z tego kabla wystarczy jedynie na w/w odcinku zdjąć zewnętrzny oplot i zostawić żyłę środkową. Zrób antenę powiedzmy 17,5cm i sprawdzaj zasięg docinając po kawałku antenę, aż w końcu ustalisz jaka długość daje najlepsze rezultaty.


Oto mi chodzi! jest potrzebna antena na 2,4 GHz czy z tego kabla???
 
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-19, 15:55   

Speedaco kupił anteny 2.4Ghz które widocznie mają parametry zgodne z działaniem na tej częstotliwości.

Ja kupiłem też jakieś, inny kolega też i d...a blada nam nie działa.

jak chcesz anteny 2.4Ghz to odezwij się do Speedaco. Wiem, ze kupił ich sporo i pewnie coś odsprzeda, ewentualnie da CI namiar gdzie je dostać ;)
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 32
Posty: 128
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-07-19, 15:59   

to ten post co napisaleś żeby zrobic z tego kabla to dziala taka antena czy trzeba kupic??? bo juz sam nie wiem.
 
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-24, 19:41   

Panowie po zwiększeniu zasięgu sondy pojawiają się przekłamania przy włączeniu nadajnika sterowania. Jak tylko zaczynają pracować silniki sonda zaczyna przekłamywać , poprostu są jakieś zakłócenia - ma ktoś pomysł jak to wyeliminować?
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-07-24, 19:47   

zastosuj filtr anty zakłóceniowy
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-24, 19:49   

a coś więcej ...gdzie? jaki? nie jestem orłem w tej dziedzinie ale naprowadzony na trop sobie poradzę
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-07-24, 19:51   

ja tez orłem nie jestem ale zastosowałem filtr z radia samochodowego
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-24, 20:17   

Trzeba na silniku dać jakieś kondensatory ale szczegółów o jakiej pojemności i w jakim układzie to nie znam. Może ktoś kto to robił podzieli się wiedzą.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-24, 20:17   

jutro kupię i spróbuję - na każdy silnik osobno?
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-24, 20:31   

rasti Jaki to dokładnie model echa i w jakiej odległości masz sonar od silników montowany?
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-24, 20:59   

model to rf15 e a oddalony od silnika 23cm
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-24, 21:01   

Ten typ tak ma.... O ile się nie mylę to ten sam albo podobny typ echa http://www.narybki.net/fo...793&rowstart=40 I trochę za blisko od silnika wg mnie. Na moim chińczyku za 3 stówki widać to samo a żadnych zakłóceń nie ma! Żadnych odkłócaczy, kondensatorów na silniku itp. i pokazuje wszystko jak trzeba.
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-24, 21:20   

co do odległości od silnika to dalej juz się nie da i nie wiem czemu problem wyszedł po kilku miesiącach użytkowania...producent twierdzi że to zrobi ale mi zależy na czasie więc jakby ktoś miał pomysł byłoby super ( na wszelki wypadek spróbuję z filtrem)

Proszę Cię dwa razy, pierwszy i ostatni. Pisz poprawnie (duża litera na początku zdania). Rumun
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-25, 09:05   

Na szybko: folia aluminiowa.
Odnośnie kondensatorów - zapewne masz już je na silnikach. Jeśli nie, zobacz tu - PFMRC

U mnie z kondensatorami jak i bez, chiński fishfinder w żaden sposób nie wpływa na pracę aparatury i vice versa.
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-25, 11:58   

Panowie problem okazał się większy chyba niż przypuszczałem, sonda wariuje już po włączeniu samego nadajnika, łódka stoi nawet bez akumulatorków. Więc to nie od silników. Czy teraz ktoś ma jakiś pomysł?
Jerzj jak folia....zrobić 'ekran" i owinąć sondę w łódce?
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-25, 12:17   

Rasti kupiłeś ją już przerobioną ?
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-25, 12:21   

Tak i wszystko było ok do niedawna. Teraz wystarczy włączyć odbiornik sondy i nadajnik łódki i cuda wianki.
Sonar mam zasilany dwoma "paluszkami" przerobiony rf15e.
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-25, 12:24   

Rasti u tego człowieka ??

Allegro
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: