Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-07, 10:08   

Dziękuję marec-ki za pomoc w temacie długości kabla H 155.
Słyszałem też, że używając anteny 2,4 Ghz w tej sondzie można uszkodzić odbiornik lub nadajnik, pozostaje mi szukać anten 433 Mhz.
Czy ktoś poda mi jakieś namiary na takie anteny bo w necie są drogie, a może jakieś prętowe anteny wystarczą?

Pozdrawiam
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-07, 10:21   

Nieodpowiedni dobór długości anteny (najlepiej aby była ćwierćfalowa, niektórzy dają półfalowe) może spowodować wzrost mocy przez co padnie tranzystor.

Nie kupuj anten gotowych (za drogie). Zrób antenę z kabla H155. NA 433MHz antena ćwierćfalowa powinna mieć długość w zakresie 16,5-17,5cm. Ja tak mam u siebie i działa. Aby zrobić antenę z tego kabla wystarczy jedynie na w/w odcinku zdjąć zewnętrzny oplot i zostawić żyłę środkową. Zrób antenę powiedzmy 17,5cm i sprawdzaj zasięg docinając po kawałku antenę, aż w końcu ustalisz jaka długość daje najlepsze rezultaty.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-07, 11:01   

Masz na myśli 17,5 cm kabla H155 wystającego powyżej klapy łódki?
A w odbiorniku czy nie należałoby wymienić antenę? jeżeli tak to jak to zrobić?
Dzięki marec-ki.


Pozdrawiam.
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-07, 11:09   

milek22 napisał/a:
masz na myśli 17,5 cm kabla H155 wystającego powyżej klapy łódki?


Tak dokładnie to mam na myśli 16.5-17.5cm kabla (anteny) dokręconego do tej końcówki SMA, która jest połączona z kablem H155 do sonaru.

milek22 napisał/a:
a w odbiorniku czy nie należałoby wymienić antenę? jeżeli tak to jak to zrobić?


Wszystko zależy od tego jakie masz echo. Niektóre w odbiorniku mają wkręcane anteny i wtedy tylko robisz identyczną antenę jak do sonaru. Niektóre nie mają dokręcanej anteny i trzeba ingerować w płytkę drukowaną.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-07, 11:40   

Mam nakręcaną krótką antene w odbiorniku, dokładnie taki model jak speedaco opisał(FISHFINDER).
Teraz już wszystko rozumiem, wielkie dzięki za pomoc
marec-ki pomógł
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
silentbob 


Posty: 6
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-09, 23:56   

Witam.

W opisie tej echosondy jest, że pracuje od 0,7 metra. A co pokazuje jak jest mniej?
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-09, 23:58   

Głupoty czyli np. 3,2 m :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
silentbob 


Posty: 6
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-02-10, 09:08   

To kiepsko, bo jak sondujesz sobie z dala od brzegu, to nigdy nie wiesz ile jest naprawdę (np w rzece jak puścisz z prądem) Jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić? Czy ta echosonda
nadaje się do sondowania rzeki? (głównie chodzi o głębokość) Czy szybko odświeża pomiar, nadążą za nurtem?
 
 
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-11, 14:04   

A może wystarczy zwykłe echo przewodowe zamontowane w łódce z kamerką bezprzewodwą skierowaną na wyświetlacz torem video. Bez problemu z zasięgiem i wiarygodnym odczytem . Minus to nieznaczie większe koszty, miejsce w łódce i telewizorek na brzegu.
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
gIFF


Pomógł: 7 razy
Posty: 232
Skąd: k-zy
Wysłany: 2013-02-11, 17:01   

skąd można kupić taki tor?
 
 
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-11, 18:49   

Proponuje zapoznać się z tematem "kamery bezprzewodowe", w zestawie jest nadajnik i odbiornik. Jest duży wybór kamer bardzo małych rozmiarów wykorzystywanych często np. do monitoringu gdzie kamerkę montujemy w łódce z anteną a odbiornik z anteną wpinamy w każdy telewizor czy monitor.
Kamerki te są analogowe. Zadnego toru nie trzeba kupować, miałem na myśli częstotliwość, może to coś pomoże http://betatronic.pl/index.php?cPath=212_214
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 09:56   

Speedaco,
W Twoim opisie modyfikacji nie widzę informacji, aby wylutować styki kontaktu z wodą, tak jak ma to miejsce tu:
http://www.seradam.pl/?page_id=44

Czy sądzisz, że to konieczność?

Mam jeszcze pytanie odnośnie długości przewodu antenowego i samej anteny - czy powinienem dążyć do uzyskania odległości np 16,5cm od sonaru do końca anteny, czy też mogę zastosować nieco dłuższy przewód, a ważna jest długość samej anteny (mam 2,4GHz).

Czy macie jakieś sprawdzone patenty na montaż echo na dnie łódki? (posiadam kadłub FROG2)? Po prostu wyciąć dziurę w dnie i zamocować sonar? Jak głęboko?

Dzięki za podpowiedź!
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 10:28   

Ważna jest długość anteny. Anteny 2.4GHz kupne mogą być krótsze np 10cm, ale w środku mogą mieć spiralkę, która może powodować, że akurat parametry podejdą pod te 433MHz.

Znajomy wyciął jedynie z sonaru kawałek plastiku - ten do którego przymocowana jest ta membrana sygnałowa. W kadłubie wyciął małą dziurę i zamocował membranę.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-12, 10:43   

jerzj napisał/a:
Speedaco,
W Twoim opisie modyfikacji nie widzę informacji, aby wylutować styki kontaktu z wodą, tak jak ma to miejsce tu:
http://www.seradam.pl/?page_id=44
Czy sądzisz, że to konieczność?


Widziałem sposób przeróbki na stronie jaką podajesz. Nie jestem expertem do przeróbek echo i nie chciałbym być w ten sposób traktowany. To co opisałem to tylko efekt moich i kolegów - prób i błędów, które w moim przypadku zakończyły się sukcesem bo chodziło mi o zwiększenie zasięgu taniej echosondy którą mógłbym przystosować do łódki RC. Wracając zaś do Twojego pytania - nie nie sądzę by to była konieczność ale to tylko moje zdanie. Spróbuj zapytać seradama dlaczego to zrobił. Na inne Twoje pytania jak widzę odpowiedział kolega Marek...
 
 
zuberek31
Piotr Miedziński

Pomógł: 7 razy
Wiek: 35
Posty: 212
Skąd: Kutno
Wysłany: 2013-02-12, 11:13   

Jerzj, można to zrobić,ale nie trzeba.Te płytki działają ja włącznik.Jeśli są wylutowane konieczny jest osobny włącznik.Jeśli zostają nie trzeba włącznika.Sonar włącza sie przy kontakcie z wodą i automatycznie wyłącza po jakiś 10 sek od wyjęcia z wody.
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 11:13   

marec-ki, Speedaco, dziękuję za odpowiedzi!

marec-ki,
Mógłbyś proszę doprecyzować, jaka dokładnie część powinna być zanurzona w wodzie? Sprawa jest o tyle istotna, że nie chę zrobić zbyt dużej dziury ;)
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 11:24   

Jak rozpołowisz sonar i uniesiesz płytkę PCB to zobaczysz, że od płytki do takiej membrany pod płytką idą dwa kabelki. To właśnie ta membrana powinna być pod wodą. To ona wysyła sygnał (echo).
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
jerzj 


Wiek: 31
Posty: 72
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 11:41   

Ok, dziękuję!
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-12, 11:46   

Jedna uwaga - jak będziesz robił otwór staraj się to robić raczej w przedniej części kadłuba jak najdalej od silników...
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2013-02-12, 11:54   

Marec-ki A czy tak być by mogło że te styki w sonarze zwierasz+ oczywiście w tym przypadku doposażasz we włącznik sonar później rozpoławiasz sam sonar i bez dolnej obudowy mocujesz do dna kadłuba.Pytanie-czy taki zabieg byłby skuteczny-sonar będzie poniżej lustra wody i będzie go dzielić tylko warstwa kadłuba(podejrzewam że była by nie grubsza jak obudowa sonaru) bo sam będę miał Frog II którą mi składa kolega Witton12 i później będę chciał doposażyć ją w Echo,a chciałbym uniknąć dziurawienia kadłuba jak to możliwe.pozdrawiam.
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 12:02   

AndrzejN, w którymś temacie odpisał mi, że niestety ale sygnał nie przejdzie przez obudowę sonaru i dodatkowo kadłub. Sam to będę sprawdzał na wiosnę.

A sama membrana w przypadku np. sonaru z Humminbird rf15e jest czymś sklejona z dolną obudową i raczej ciężko by było to oddzielić. Wydaje się to być delikatną częścią.

Ale teraz wpadł mi inny pomysł, który można przetestować. Rozpołowić sonar. Przedłużyć te kabelki od płytki do membrany. Zrobić małą dziurkę w kadłubie aby tylko kable przeszły. Dolną połówkę sonaru zamontować pod spodem kadłuba i dobrze uszczelnić, a płytkę dać do środka kadłuba.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-12, 12:07   

O ile dobrze Cię zrozumiałem to takie rozwiązanie ma moim zdaniem ma co najmniej jedną wadę. Jakbyś tego nie zrobił to ta część sonaru będzie wystawała poza obrys kadłuba tzn. nie będzie tworzyła z poszyciem kadłuba jednej linii i narażona będzie na uszkodzenia może nie w wodzie ale w transporcie i na brzegu.
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 12:28   

A widzisz - dobrze zrozumiałeś ;) tylko ja pisząc tamtego posta miałem w głowie trimaran i montaż w środkowym pływaku ;) Przy katamaranie to już nie ma bardzo ma zastosowanie.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2013-02-12, 12:37   

No właśnie ta jak pisze Speedaco
Speedaco napisał/a:
Jakbyś tego nie zrobił to ta część sonaru będzie wystawała poza obrys kadłuba tzn. nie będzie tworzyła z poszyciem kadłuba jednej linii i narażona będzie na uszkodzenia może nie w wodzie ale w transporcie i na brzegu.
Chciałbym pozbyć się tej opcji i jak pisze marec-ki że nie można pozbyć się dolnej obudowy sonaru bo to jest wklejone to spróbować jednak wydobyć to z obudowy i przymocować sonar do dna kadłuba.Słyszałem że tak robią sobie żeglarze na małych łajbach z takimi samymi echo jak my o których tu gadamy.Pytam bo nigdy takiego sonaru nie widziałem od środka,a w przyszłości wiedza ta mi się przyda,a wiem że wy macie bo już coś tam grzebaliście Speedaco i marec-ki[/b]
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-12, 12:41   

To o czym mówimy czyli membrana po rozbiórce sonaru wygląda tak rozebrany sonar aż do membrany ( link zaczerpnięty ze strony seradama). Membrana to ten element po prawej ( żółty) po lewej płytka drukowana z elementami elektronicznymi ( zielony).
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2013-02-12, 12:46   

A powiedz czy to da się jakoś wydłubać nie uszkadzając po prostu że by membrana była w ten sposób przytwierdzona do kadłuba.
_________________
I do not Kill
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-02-12, 12:56   

Nie robiłem tego nigdy więc nie wiem. Będzie chyba trudno chociaż gdzieś czytałem, ze ludzie robili takie myki... Ja u gościa, który mi sprzedał echo pytałem przed rozbiórką o możliwość zakupu sonaru "solo" w razie wpadki tzn. uszkodzenia w czasie przeróbki to dostałem info, że za stóweczkę mogę kupić extra sonar. Tak więc niepowodzenie w tej operacji kosztuje 100PLN :/
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-12, 12:58   

Druga opcja to kupić zestaw z dwoma sonarami. Drugi wyjdzie wtedy chyba ok 60-70zł.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2013-02-12, 13:00   

Biorę właśnie pod uwagę koszt dodatkowego zakupu sonaru .Dzięki za miłą pogawędkę.
_________________
I do not Kill
 
 
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-15, 08:32   

Ja mam pytanie odnośnie przejściówek o których napisał Speedaco dotyczących nakręcenia anten 2,4 Ghz do echa Fish Finder. Czy jest to jakiś sposób wstawienie krótkiego drucika miedzianego do połączenia styku, może ktoś już tak próbował robić i czy w ogóle anteny 2,4 Ghz zwiększają zasięg w tej echosondzie?
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
curier99

Posty: 4
Skąd: USA, Chicago
Wysłany: 2013-02-26, 06:23   

Czy ktos zmienial napiecie zasilania na transmiterze? Te sonary uzywaja transmitera JMR-TX1. Znalazlem jego parametry i moze byc zasilany nawet do 12V (mozna odciac zasilanie z plytki sonaru i podac z akumulatora). Przy 3v moc transmitera wynosi 4dBm, przy 5V 10dBm a przy 12V 16dBm.
Link do PDF:
http://www.dzsc.com/uploa...24172415340.pdf
 
 
kocmo88 

Posty: 9
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2013-03-03, 12:11   

Witam mam pytanie odnosnie nowszej snondy FISH FINDER 168W http://allegro.pl/najdokl...3008744710.html
czy mial ktos kontakt z tym modelem ?? czy faktycznie jest o wiele lepsza od starszej wersji ?
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2038
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-03-03, 12:20   

kocmo88, Poza gratisami nie widzę nic nowego(parametry techniczne) w stosunku do mojej dwuletniej :P
:oops: sonar ma inny kształt,podświetlenie i zasilanie..
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
kocmo88 

Posty: 9
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2013-03-03, 13:59   

W FISH FINDER 168W jest czujnik jest zasilany napiecem 5v czyli powinien byc zasieg jeszcze lepszy jak w poprzedniej wersji z napiecem 3v ??
 
 
kocmo88 

Posty: 9
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2013-03-16, 17:33   

Witam mam mały problem, zakupiłem sondę FISH FINDER 168 W. Rozkręcilem sonar i nie wiem gdzie przylutować - masę anteny :( może ktoś wie który to pin ? pewnie będzie podobnie jak w wersji starszej.

sonar.jpg
Plik ściągnięto 370 raz(y) 137,7 KB

 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-16, 18:01   

Miernik do ręki i szukaj gdzie jest najbliżej masa.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-03-20, 18:16   

kocmo88 mam prośbę czy mógł byś zrobić i wstawić zdjęcie z od spodu tam gdzie się znajduje bateria ??
 
 
curier99

Posty: 4
Skąd: USA, Chicago
Wysłany: 2013-03-22, 17:45   

https://www.sparkfun.com/products/10153

To wyglada jak ten nadajnik, ponizej jest PDF (Datasheet) a w nim podlaczenmie pinow
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-03-25, 10:31   

Sonar już rozebrałem poniżej wrzucam fotki...

Jutro będę poszukiwać jak tą antenę uchwycić




Uploaded with ImageShack.us
 
 
goryylll 

Wiek: 31
Posty: 14
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2013-03-26, 18:10   

Prawdopodobnie to jest Masa


a zasilanie sondy jest 3,6 - 3,7V
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: