Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-25, 13:29   

Nie kupiłem cały zestaw z łódką baitboat i strasznie żałuje;(
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-25, 13:33   

Hmmm to jeszcze spróbuj włożyć nowe baterie i do odbiornika i do zasilania sonaru.

Niestety jak samemu się nie przerobiło to ciężko powiedzieć jak to zostało zrobione. Może jakiś kabelek się odlutował. Może jednak te echo jest przerobione przez tego kolesia jak w linku w/w to wtedy tragedia.

Po teście z nowymi bateriami jak nie będzie poprawy to pozostanie odesłać to komuś kto przerabiał echosondy. Na forum takim kumatym gościem jest Speedaco :idea:
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-25, 15:10   

Baterie są nowe. Sonda dopóki nie jest włączony nadajnik łódki działa poprawnie, ma też przebłyski na wodzie że działa dobrze. Odeślę ja do serwisu u producenta niech się wykaże.
 
 
rasti 

Posty: 11
Skąd: kraków
Wysłany: 2013-07-25, 17:24   

Teraz na dodatek zaczęło coś piszczeć w łódce po włączeniu nadajnika.
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-07-25, 19:42   

Witam
poproszony do tablicy przez kolegę ,,mefisto'' kilka fotek łódki :D :D

IMG_2328.JPG
Plik ściągnięto 446 raz(y) 207,04 KB

IMG_2331.JPG
Plik ściągnięto 316 raz(y) 209,89 KB

IMG_2323.JPG
Plik ściągnięto 71 raz(y) 196,14 KB

IMG_2322.JPG
Plik ściągnięto 89 raz(y) 193,46 KB

IMG_2320.JPG
Plik ściągnięto 86 raz(y) 219,16 KB

IMG_2316.JPG
Plik ściągnięto 75 raz(y) 181,45 KB

 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-07-25, 19:50   

Przepraszam kolega pytał jak wkleiłem sonar :D wywierciłem otwór 22 mm wiertłem i wkleiłem na żywice jest na równo z poszyciem kadłuba.Oczywiście wyciąłem sensor z kaczuszki czyli pływaka :D
 
 
mefisto
[Usunięty]

Wysłany: 2013-07-27, 11:33   

rob.carp, Ładnie i pięknie. Masz zdolności. :D
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-07-27, 14:21   

Wiesz że gdyby nie pomoc kolegi Zbyszka w sprawach doboru silnika oraz kilku jeszcze rzeczy to nie było by tak proste a tak dwa dzionki i łódeczka pływa :D :D no i koszty minimalne :D
Pozdrawiam.
 
 
Wielkiszu 

Pomógł: 1 raz
Posty: 40
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2013-08-09, 14:42   

Koledzy możecie podpowiedzieć gdzie można najtaniej wyrwać Fish Findera? Bierzecie z All.... czy może jakieś inne źródło?
Będę wdzięczny za info.
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 34
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-08-09, 14:46   

Z Allegro. Nigdzie taniej nie widziałem.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-08-09, 21:18   

Witam
kupcie koledzy u Chińczyka i nie słuchajcie o gwarancji :D bo jest taka sama jak u sprzedawców w Polsce :D
Kupiłem swoje echo za 190 zł z wysyłką , wysyłka była gratis :D
Podaje stronę nie kupujcie u cwaniaczków :D

www.aliexpress.com/item/W.../463011946.html

Przesyłka do polski idzie około 10 dni u mnie tyle to trwało :D
 
 
Wielkiszu 

Pomógł: 1 raz
Posty: 40
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2013-08-10, 14:31   

O dzięki za informacje. W porównaniu do Allegro to ponad 80zł. Chyba taniej już się nie da niż to co zaproponowałeś. A tak przy okazji jak jest z ich awaryjnością? często są awarie?
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-08-10, 15:05   

Nie odpowiem ponieważ mam ja 2 miesiące :D na razie działa choć powycinałem poprzerabiałem, powklejałem :D :D
 
 
Tomiix 
Tomasz Świątek


Posty: 39
Skąd: SZO
Wysłany: 2013-08-13, 15:01   echo

Witam
Ja również doposażyłem się w tą echosondę przeróbką zajął się kolega z forum speedaco za co mu wielkie dzięki robota wykonana perfekcyjnie a ja tak na szybko zamontowałem ją na pokładzie mojego froga.
Pozdrawiam
Tomiix

Zdjęcie0038z.jpg
Plik ściągnięto 437 raz(y) 232,49 KB

 
 
Wielkiszu 

Pomógł: 1 raz
Posty: 40
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2013-08-13, 22:11   

Kolego Tomiix pytanko- nie ma żadnych problemów z uwagi na montaż sonaru za silnikiem? Chodzi mi czy echo wskazuje rzeczywisty wygląd dna i głębokość?
 
 
pawel-gliwice
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-14, 10:12   

Witam kolegoTomiix, również mam pytanie jak się sprawuje ci takie rozwiązanie echo we frogu. Czy nie ma zakłóceń czy umiejscowienie jest dobre a może lepiej było by z przodu (propozycja) jakbyś mógł napisać który to model ff i czy pokazuje dobre wskazania na płytkiej wodzie
 
 
Tomiix 
Tomasz Świątek


Posty: 39
Skąd: SZO
Wysłany: 2013-08-14, 15:12   

Witam
Jeżeli chodzi o umiejscowienie sonaru to przy większych odległościach w trakcie płynięcia potrafi zgubić zasięg ale jak łódka stanie to jest zasięg możliwe że przyczyną jest umiejscowienie sonaru za śrubą.
Przerobiłem już uchwyt pomiędzy pływakami ale jeszcze nie testowałem .
Jeżeli chodzi o zakłócenia od silnika to według mnie nie powinno być róźnicy w umiejscowieniu sonaru ponieważ silniki w frogu są na środku.
Echosonda to Fish Finder z dwoma sonarami drugi sonar do pontonu.
Pozdrawiam
Tomiix
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-15, 10:56   

Silniki w większości łódek są bliżej środka kadłuba ale jest jedno "ale" - kawitacja czyli tworzenie się pęcherzyków powietrza w czasie pracy śruby napędowej co w przypadku umiejscowienia sonaru tuż za śrubą może powodować błędne wskazania.
Lepiej montować sonar tam gdzie takich zaburzeń nie ma....

 
 
gttga 
gttga

Wiek: 51
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2013-08-18, 09:09   

Witam . Jestem nowy i proszę o wyrozumiałość . Mam taki problem . Zakupiłem w USA echosondę PrianhaMax230 I chciałbym ją przerobić . Nie wiem czy dobrze obliczyłem długość anteny . Jeśli pracuje na 900 Mhz (pływak seledynowy) . Podstawiłem do wzoru 300/900*0,25 =Długość anteny . Czyli teoretycznie 8,25 cm . Prosiłbym o pomoc bo rybki czekają :D
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-18, 09:29   

Ściągnij sobie program stąd Anteniak wpiszesz częstotliwość a on Ci obliczy długości anteny ćwierćfalowej, półfalowej i pełnej :mrgreen:
 
 
gttga 
gttga

Wiek: 51
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2013-08-18, 10:00   

Super . jesteś Wielki . Nie uwzględniłem współczynnika skrócenia a było na elektrodzie . Szkoda że będę też odbierał sms-y . Co się ma to się lubi . Jutro zabieram się do montażu . Dam znać jak mi to wyszło . :D
 
 
gttga 
gttga

Wiek: 51
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2013-08-18, 11:51   

Mam jeszcze jedno pytanko . Lepiej zrobić antenę 1/2 czy 1/4 fali ( na której będzie lepszy zysk) i czy muszą być jednakowe na odbiorniku i nadajniku , czy ma to jakiś wpływ na jakość sygnału ? Jak byście doradzili ? :D
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-08-18, 12:03   

Kompletnie się na tym nie znam o co pytasz ale u mnie chodzi wszystko na 1/4 fali na jednakowych antenach i spisuje się dobrze wg mnie... ale sonar jest na 433 MHz. Nie wiem jak u innych kolegów i nie mam doświadczeń z 900MHz
 
 
gttga 
gttga

Wiek: 51
Posty: 4
Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2013-08-18, 12:32   

Według wyliczeń 1/4 fali ( teoretycznie) ma długość 7,86 cm a 1/2 15,72 . Nie są to aż takie długości anten by nie można było sobie na nie pozwolić (nie przeszkadzały by w praktyce - długość ). Chodzi mi o zysk , i czy ma to większe znaczenie . I jeszcze jedno . Czy w fotce nie ma błędu . Bo jeśli jest to już antena to OK . Ale jeśli to jest tylko kabel z ekranem do złączki to myślę że powinny być odwrotnie przylutowane . Ale jest to tylko moja opinia . Mogę się mylić . :lol:

coaxhand1.jpg
Plik ściągnięto 245 raz(y) 48,43 KB

 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-08-27, 10:27   

Mam problem. odlutowałem 2 kabelki czerwony i czarny od sonaru żeby wyciąć i wyciągnąć to co jest pod płytką drukowaną, i zapomniałem gdzie był czerwony i czarny. ma ktos odpowiedź??? ja mam fishfinder 918W. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie???
 
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-08-27, 14:55   

Witam owszem ma znaczenie jest to plus i minus :D Czerwony plus czarny minus.
Minus anteny jest wspólny też dla zasilania , sprawdż miernikiem gdzie jest minus na płytce.
Dotknij do minusa anteny czyli ekranu oraz do punktu pod który był podpięty czujnik tam gdzie będzie piszczał miernik jest przejście to pod lutuj czarny drugie miejsce na płytce to plus czerwony.
Pozdrawiam :D
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-08-27, 19:42   

Po zmontowaniu wszystkiego nie ma zasięgu. chyba anteny na 2,4 Ghz nie mogą być. jutro będę próbował z własnej roboty.
 
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-08-29, 18:46   

Te czujniki( 2 srebrne bolce to muszą być całkowicie zamoczone w wodzie??bo u mnie są i nic zero zasiegu. a ja wyciągne ten pływak z wody to zasieg jest. raz jest i znika. tez tak macie??
można kupic osobno taki sonar??
 
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-08-29, 22:16   

rob.carp
ty masz oddzielnie tą membranę( tzn. przedłużałeś kable do sonaru czy na tych krótkich masz) i druga sprawa co z tym bolcami od czujnika wody??? masz je zwarte czy jakiś rezystor masz który to oszukuje.
 
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-08-29, 22:41   

Witam rezystor 100 om wlutowany miedzy ,,dwa bolce na płytce''
Sonar jest wycięty i wklejony w kadłub na żywice epoksydową.
Przedłużyłem przewody do sonaru przekrojem 0,25 mm jest wszystko ok działa pięknie :D
Pozdrawiam :D
 
 
wojtas1974

Posty: 9
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2013-09-14, 16:56   

Witam.
Trochę inna firma ale zagadnienie podobne, czy ktoś wie czy da się przerobiś CONDOR 250 WI ?

http://www.condorsonar.com/250wi.asp

Chodzi o zwiększenie zasięgu i zamontowaniu jej na łódkę - nie myślę o wzmacniaczu lecz o wymianie anten.
Szukałem na googlach ale nie mogę zanleźć żadnych opini na temat tej echosondy. Mało jest na jej temat na necie. Może już ktoś przerabiał temat.
Pozdrawiam.
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-30, 00:21   

Czy przypadkiem ktos nie rozbierał tego czarnego przetwornika z kablem od echosondy???
 
 
 
CalaKiller 

Wiek: 34
Posty: 5
Skąd: Świdnica
Wysłany: 2013-10-30, 22:40   

jest w ogóle opcja przerobienia zwykłej przewodowej echosondy, w bezprzewodową z dobrym zasięgiem (150 m)? Mam x4 pro i gdzieś widziałem : http://www.youtube.com/watch?v=y4YlgIYd1AQ , że niby się da , ktoś wie jak ?

PZDR
_________________
FISH OR DIE
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 61
Posty: 2060
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-10-30, 23:15   

CalaKiller, pewnie się da, ale za jaką cenę? Myślę, że taka modyfikacja będzie nieopłacalna.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-31, 00:39   

W tym sklepie też jest podłączany nadajnik pod ten przetwornik na kablu i nawet ładna cena.
Bezprzewodowa echosonda
A dzisiaj jeszcze znalazłem coś takiego.
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 61
Posty: 2060
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-10-31, 10:43   

pablojarocin napisał/a:
W tym sklepie też jest podłączany nadajnik pod ten przetwornik na kablu i nawet ładna cena.
Bezprzewodowa echosonda

Cena wcale nie taka ładna biorąc pod uwagę dodatkową konieczność przystosowania do łódki zanętowej. Drugi link to jest sam zespół nadawczy, a nie kompletna sonda.....
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-31, 13:51   

AndrzejN. napisał/a:

dodatkową konieczność przystosowania do łódki zanętowej. Drugi link to jest sam zespół nadawczy, a nie kompletna sonda.....


Dla mnie to są 2 inne rzeczy.
Konieczność przystosowania do łódki??? W 1 linku jest kompletna echosonda( chyba problemem nie będzie tego rozebrać i przykleić w pływaku?? żadnej w tej filozofii nie ma)
A drugi to jest tylko sonar z nadajnikiem.
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 61
Posty: 2060
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-10-31, 14:13   

pablojarocin napisał/a:
AndrzejN. napisał/a:

dodatkową konieczność przystosowania do łódki zanętowej. Drugi link to jest sam zespół nadawczy, a nie kompletna sonda.....


Dla mnie to są 2 inne rzeczy.
Konieczność przystosowania do łódki??? W 1 linku jest kompletna echosonda( chyba problemem nie będzie tego rozebrać i przykleić w pływaku?? żadnej w tej filozofii nie ma)
A drugi to jest tylko sonar z nadajnikiem.

Nie wiem czemu się dziwisz :shock: . Ja odniosłem się do linku, który pokazywał tę sondę w wersji przewodowej ( dziwnie zniknął z Twojego postu :shock: ) i tego dotyczyła pierwsza część mojej wypowiedzi, nie sposobu zamontowania, bo tych jest wiele, jak komu pasuje.
Odnośnie drugiego(trzeciego) linku..., czy napisałem coś innego od Ciebie ?, chyba nie zrozumiałeś co ja piszę...
Ps. to jest ten model o którym piszę, a link którego usunąłeś ECHO
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
pablojarocin 
pablojarocin

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Posty: 129
Skąd: Jarocin
Wysłany: 2013-10-31, 15:05   

Nic nie usunąłem wszystkie linki są!!!
Ja nic nie pisałem że to jest to samo tylko jak byś doczytał JEST NAPISANE ŻE JESZCZE DZISIAJ TAKIE COŚ ZNALAZŁEM!!!
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 61
Posty: 2060
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2013-10-31, 15:13   

pablojarocin napisał/a:
A w drugim masz tylko transducer.
,
to chyba o innym linku piszesz ;) , bo ja widzę ten z angielskiego sklepu... :mrgreen:
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by
phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,9 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!




Sponsorzy forum: