Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-11-16, 08:48   Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER

Naszym zadaniem jest "poprawienie" zakupionego urządzenia do badania dna i jego struktury
w taki sposób by z deklarowanego "na papierze" zasięgu 70 m zwiększyć możliwość pracy echosondy powiększając dystans na którym możemy tego dokonać. Temat jest głównie przeznaczony dla posiadaczy łódek zdalnie sterowanych do wywożenia zanęty i zestawów i opracowany pod kątem montażu urządzenia w modelu łódki Warboat X2100 ale można go implementować do innych modeli oczywiście wg własnego pomysłu.

Zaczynamy od kupna stosunkowo taniego modelu echosondy a mianowicie FISH FINDER
Cena takiego urządzenia to około 270 złotych

Kolejnym krokiem będzie rozpołowienie sonaru za pomocą ostrego noża introligatorskiego w taki sposób by nie uszkodzić płytki drukowanej wewnątrz urządzenia.
Gotowe!
W związku z tym,że sonar posiada własne zasilanie w postaci baterii CR2032 - nie musimy wykonywać extra zasilania sonaru bo łatwy dostęp przez odkręcenie wieczka w sonarze pozwala na wymianę baterii. Wg sprzedawcy urządzenia powinna ona starczyć na 3 lata lub 500 godzin pracy.
Kolejnym krokiem będzie wylutowanie oryginalnej antenki( sprężynki) pokazanej na zdjęciu
i wlutowanie do pinów jak na fotce przewodu( linki) z kabelka do przedłużacza anteny telefonicznej GSM o impedancji 50 Ohm-ów lub linki H-155 firmy Belden (koszt 1 mb. kabelka to około3-6 zł
Z drugiej strony lutujemy gniazdo SMA Złączka ma grubą tylną część środkowego pina (pin w wersji SMA z dziurką) i duży otwór w pinie pasujący na kabel H-155 lub inny podobny.
Są to złączki wyjątkowo wygodne w zakładaniu na lince H-155. Nie wymagają nawet lutowania .... No i są POZŁACANE (GOLD) - co zapewnia małe straty, estetykę i odporność na wpływy środowiska.
W celu dostosowania do mocowania w łódce sonaru zastosowałem nietypowe rozwiązanie a mianowicie wykorzystałem kołek rozporowy a w zasadzie jego część plastikową jako korpus dla mocowania po czym całość wstawiłem w osłonę po grubym świetliku 10 cm długości stosowanym również w wędkarstwie do punktowego oświetlenia.
Całość wygląda po montażu tak
Teraz pozostaje skleić obie połówki sonaru ( ja użyłem kleju dwuskładnikowego Araldite)
Kolejny krok to zakup anten 2,4GHz w ilości 2 sztuki. Montujemy jedną do odbiornika w miejsce oryginalnej
i do sonaru

Pozostaje tylko zamocowanie soanru do łódki ( ja wykorzystałem do tego uchwyt elektryczny do mocowania rurek plastikowych prowadzących instalacje elektryczne i jazda nad wodę!
Zasięg uzyskany na wodzie to 160 metrów ( łowisko na którym testowałem ma tak ograniczone rozmiary) na sucho 245 metrów
Myślę, że nie jest to kres możliwości echa na wodzie...

Krótki zapis video z pracy echa na poparcie tego o czym pisałem tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=_Pg4fm_LI2o ( w ustawieniach zmień jakość na HD! lepiej widać :mrgreen: ) Kąt stożka sondy to 90 stopni. Obszar dna jaki pokazuje to okrąg o promieniu około 4 metrów...
W miejscach gdzie pokazują się wypłycenia ( górki) echo wskazuje głębokość większą niż powinna np. jest skok z 1,6m do 2,4 m lub 2,90 m ale jest to błąd o którym mówi instrukcja a mianowicie że w miejscach gdzie głębokość nie przekracza 70 cm echo może pokazywać błędne wskazania. Test przeprowadzany był tylko na jednym rodzaju ustawień odbiornika. Na uwagę zasługuje fakt, że nadajnik zdalnego sterowania łódki pracujący w paśmie 2,4GHz w żaden sposób nie zakłócał pracy echa ( odbiornika) mimo iż odległość urządzeń nie była większa niż 50 cm !!! W markowych droższych echosondach zakłócenia te pojawiają się i mają wpływ na właściwe wskazania echosondy.

Na zakończenie jedna z ważniejszych rzeczy a mianowicie koszty tej "operacji"
Koszt przeróbki to:
antena 2,4GHz 3dB SMA - 2 sztuki = 30zł
kabelek 50 Ohm - 1 sztuka (13 cm) = 10 zł
klej Araldite dwuskladnikowy - 1 kpl. = 14 zł
kołek rozporowy - 1 sztuka = 2 zł
gniazdo SMA zaciskane na kabel RG174 1 sztuka = 4 zł
uchwyt rurki elektrycznej - 1 sztuka = 1,20 zł
świetlik pałka gruba - 1 sztuka = 4,50
---------------------------------------------------------------------
Razem koszt materiałów -----> 65zł 70 groszy Wkład pracy własnej i pomoc kolegów - bezcenna !!!!

[ Dodano: 2012-12-07, 23:18 ]
W ostatnich dniach za namową kolegów domontowałem jednak zasilanie sonaru w miejsce baterii CR2032. Teraz sonar zasilany jest z aku żelowych służących do zasilania łódki. Zamontowałem w poszyciu kadłuba elektroniczny przetwornik zmieniający 12V na 3 V ( koszt około 20 zeta). Nie ma więc oprócz mocowania sonaru na części dziobowej żadnych elementów wystających poza kadłub co ma wpływ na estetykę jak i po trosze na funkcjonalność łódki. Sprawdzone na wodzie. Wszystko działa jak trzeba!

[ Dodano: 2012-12-12, 20:34 ]
Gdyby ktoś był zainteresowany zakupem przetwornika elektronicznego 12V/3V - namiar podam na PW lub email

[ Dodano: 2012-12-15, 11:49 ]
W uzupełnieniu opisu po analizie dostępności na rynku anten 2,4GHz z dodatkowym elementem jakim jest gotowe gniazdo SMA już z kabelkiem antenowym odpada nam konieczność zakupu extra kabelka H-155 firmy Belden 50Ohm. Nie będę podawał tutaj gdzie bo z a chwilę link wygaśnie. Zainteresowani tematem dowiedzą się na PW. :mrgreen:
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-20, 11:30   

Ja jeszcze dodam od siebie, że warto echosondę zasilać małym akumulatorem żelowym 6V. Taki akumulatorek spokojnie bez ładowania "pociągnie" cały sezon. Ja testowałem echo z nowymi bateriami AAA i po paru godzinach zjadło 50%. Zakupiłem akumulator, dorobiłem kabelki i jest OK :idea:
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-12-20, 13:39   

marec-ki, a dokładniej co zasilasz akumulatorkiem? Sonar czy odbiornik?
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-20, 13:41   

Fotki zasilania echa ( sposobu prowadzenia i podłączenia kabla) Ja to zrobiłem na gniazdku-wtyczce Tamiya


Kabelek do przetwornika 12/3V idzie pomiędzy sklejonymi skorupami połówek łódki ale można to zrobić w dowolny sposób wybrany przez siebie.
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-20, 14:25   

AndrzejN. napisał/a:
marec-ki, a dokładniej co zasilasz akumulatorkiem? Sonar czy odbiornik?


Dokładnie to odbiornik. Zasilanie sonara mam tak samo jak Speedaco - ten sam układ stabilizujący 12V->3V. Dodatkowo dodam, ze według twórcy, ów układ podaje stabilne napięcie 3V nawet przy napięciu wejściowym 5-6V.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-20, 15:08   

Żeby zasilić odbiornik trzeba go delikatnie rozebrać ( boczne uchwyty te czarne klejone są na taśmie dwustronnej) i podłączyć jak na foto. Nie wyklucza to ewentualnego stosowania AAA jak czasem zapomnimy aku a po drodze na łowisko jest gdzie kupić baterie.

 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-12-20, 15:28   

Dobre rozwiązanie :idea: "Radio" do łódki już adaptowałem na alternatywne zasilanie z aku.,teraz kolej na echo ;) . U mnie sonar również jest na 4xAA, ale tam baterie długo wytrzymują w przeciwieństwie do odbiornika.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-29, 12:54   

Jeszcze jedna uwaga jeżeli chodzi o montaż gniazd antenowych tak w sonarze jak i w odbiorniku jeżeli będziemy stosować anteny 2,4GHz W związku z tym, że anteny te są "żeńskie" czyli posiadają centralnie w gnieżdzie - otwór a nie bolec musimy wymienić gniazda tak w sonarze jak i w odbiorniku. Przy antenach prętowych 433MHz nie musimy tego robić bo tutaj jest wybór na męskie i żeńskie.
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-30, 21:07   

Tak sobie pomyślałem, że można by spróbować zastosować przejściówkę jeżeli nie chcemy ruszać odbiornika i wylutowywać gniazda antenowego ale u siebie tego nie sprawdzałem więc nie wiem jak to zadziała. Oczywiście dotyczy to stosowania anten 2,4GHz.
Myślę jednak że warto spróbować zanim rozgrzejemy lutownicę i zaczniemy wymieniać gniazdo antenowe w odbiorniku. Z ciekawości chyba pokuszę się o taki manewr.
Jeżeli ktoś będzie szybszy ode mnie i sprawdzi to w Swoim sprzęcie -----> proszę niech się tutaj pochwali co i jak !!
Szukamy przejściówki do połączenia takich elementów jak niżej:


Czyli takiego patentu: To oczywiście jeden element tylko widok z dwóch stron... :mrgreen:
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-31, 16:51   

edit 31.XII.2012

Niestety towar opisany wyżej jest nie do zdobycia w tradycyjnych hurtowniach w kraju – rzadko spotykany i przez to nieopłacalny w sprzedaży (informacje z 3 łódzkich hurtowni).

Pozostaje zakup za granicą lub gdzieś na aukcji lub zrobienie kabla (jumpera) do połączenia obu gniazd.

Znalazłem coś takiego na ebay

http://www.ebay.co.uk/itm...c58d8eb46#payId

http://www.ebay.co.uk/itm...=item3361270261

http://www.ebay.co.uk/itm...=item3a70f9d9fa


Ceny dobra bo około funt za sztukę. Ostatnia aukcja to 2 sztuki za 1,57 funta

Na każdy egzemplarz do przeróbki potrzebujemy 2 sztuki.
Nie mam konta na ebay ale jeżeli znalazł by się ktoś kto ma konto to można by ustalić ilość chętnych, zrobić zrzutkę i kupić większą ilość. Z tego co wyczytałem to koszt wysyłki do Polski jest free...

Mam propozycję dla zainteresowanych! Jeżeli ktoś ma konto na ebay proszę o kontakt na PW do mnie!!!

I druga rzecz - proszę o zgłoszenia na PW chętnych na zakup. Może tak udało by się coś wykombinować w tym temacie.

Jeżeli nie będzie kontaktu w obu opisywanych sprawach w jakimś sensownym czasie uznam temat zakupu za niebyły i damy sobie spokój...
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1976
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-12-31, 17:49   

Speedaco, Ja byłbym chętny, a i ebay'em nie biedzi problemu. W styczniu zacznę robić łajbę, ale na przyszłość takie przejściówki będą jak znalazł. Jak nie zapomnę to jutro odezwę się na PW, jeśli z powodu dzisiejszego wieczoru będę miał amnezję to śmiało pisz.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-31, 17:51   

OKI! ;) Dobrej zabawy!
 
 
kosciej72 
Grzegorz


Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Posty: 39
Skąd: Kraków i okolice
Wysłany: 2012-12-31, 17:59   

Witaj poniżej zamieszczam linka tu są chyba takie przejściówki
http://www.dipol.com.pl/przej%C5%9Bcie,search-4344
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-31, 18:11   

Przepraszam ale pokaż mi choć jedną SMA ... i identyczną z tym co pokazałem
Sądzisz, że nie przekopałem się przez neta w poszukiwaniu tego co potrzeba i sobie wymyślam ebay?? Przepraszam Grzegorz ale żle odrobiłeś lekcję!! Siadaj! Dwója! Przyjdż z rodzicami na następną wywiadówkę :mrgreen: :mrgreen: To co pokazujesz to przejściówki tzw. "efki" BNC lub RCA lub inne i nie ma tam żadnej SMA a tym bardziej SMA-F na RP-SMA-F. Doceniam Twoje dobre chęci ale...
 
 
kosciej72 
Grzegorz


Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Posty: 39
Skąd: Kraków i okolice
Wysłany: 2012-12-31, 18:13   

Poprawiłem linka ale również nie ma takiej co proponujesz poz 19 i 20
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-31, 18:19   

Czytaj dobrze: ..."Niestety towar opisany wyżej jest nie do zdobycia w tradycyjnych hurtowniach w kraju Nie wyssałem tego z palca! Naprawdę spędziłem dużo czasu w necie i wysłałem kilka maili w temacie do sklepów i producentów. To co pokazujesz to przejściówki lub końcówki do anten lub przewodów antenowych 75 ohm a my pracujemy na echo na 50 ohm poza tym SMA to co innego niż RCA, F, N, BLN... http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82%C4%85cze_SMA
 
 
kosciej72 
Grzegorz


Pomógł: 1 raz
Wiek: 45
Posty: 39
Skąd: Kraków i okolice
Wysłany: 2012-12-31, 18:22   

Dobrze już dobrze nie krzycz na mnie .......
chciałem dobrze w wyszło do dupy

byłem pewny że w dipolu dostaniesz taką przejściówkę i na szybko wkleiłem linka zlekceważyłem mistrza :)
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-31, 18:40   

Nie no bez przesady! Gdzie mię tam do miszcza :mrgreen: Nie krzyczę tylko piszę co i jak coby uniknąć nieporozumieniów ;) . Już koniec pisania idę pić.....
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-01, 13:08   

Jest światełko w tunelu! Kolega grego3231 znalazł namiar na to czego szukamy w naszym kochanym kraju ( widać kiepsko szukałem choć bardzo się starałem) - tak więc dokonam zakupu, posłużę za królika doświadczalnego i opiszę co i jak zanim wskażę namiar i potrzebę zakupu ( bo mam pewne podejrzenia co do tego dlaczego to działa na antenach 2,4GHz choć w zasadzie nie powinno) i opiszę co stwierdziłem. Jednak co kilku Sherloków Holmesów to nie jeden... :mrgreen:
 
 
chmiel2001r 

Wiek: 16
Posty: 49
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2013-01-01, 17:55   

Nie rozumiem tego; wlutowanie do pinów jak na fotce przewodu( linki) z kabelka do przedłużacza anteny telefonicznej GSM o impedancji 50 Ohm-ów lub linki H-155 firmy Belden (koszt 1 mb. kabelka to około3-6. Może mi ktoś to wytłumaczyć?
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-01, 18:08   

Nie wiem czego kolega chmiel2001r nie rozumie ale spróbuję jaśniej. W sonarze po jego rozebraniu czyli rozcięciu na dwie połówki i wylutowaniu sprężynki pełniącej role anteny widać 3 piny ( jak powiększysz obrazek widać 3 wystające "kołeczki" z których pierwszy po lewej jest wolny - nic tam nie jest przylutowane a pozostałe dwa gdzie strzałki wskazują "masa" i "żyła centralna" są dolutowane) Przewód jak jest przylutowany to w moim przypadku przedłużacz anteny GSM telefonicznej stosowany w telefonach komórkowych o impedancji 50 ohmów ale równie dobrze może to być przewód(linka - takie określenie stosuje się do niektórych rodzajów przewodów z racji ich budowy) o oznaczeniu H155 firmy Belden. Taki kabelek firmy Belden o oznaczeniu H155 kosztuje 3-6 zł Jasna sprawą jest przynajmniej dla mnie, że drugi koniec tego co przylutowaliśmy w sonarze musi się kończyć gniazdem antenowm ale o to kolega nie pyta więc nie będę tworzył epopei. Gdybyś wpisał w szukajkę w google np. Belden H155 wiedziałbyś co i jak a opis na 1 stronie wydaje się być jasny ale może się mylę...
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-06, 22:34   

Jeżeli ktoś chce pogłębić swoją wiedzę na temat tego modelu echa proponuję rzucić okiem tutaj: http://www.horizonfishfinders.com/ Nieznajomość języka można pominąć wklejając link do przeglądarki Google Chrome, która automatycznie przetłumaczy treść strony na wybrany język (np. polski :mrgreen: ) W zakładkach po lewej można znależć kilka ciekawych informacji. Jeżeli ktoś nie potrafi sobie poradzić z przeróbką zawsze można zamówić "gotowca" w UK To tylko około 100 funtów z małym haczykiem wraz z wysyłką.
Miłej lektury!
 
 
POGUS 
Hubert Pogoda


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 81
Skąd: Łopuchówko
Wysłany: 2013-01-07, 20:38   

Witam
Panowie mam echo smart cast rf15 wersje z seledynowym nadajnikiem czyli Angielka.
Problem polega na tym że nie wiem gdzie przylutować masę od anteny...
Ma ktoś może zdjęcie dokładne gdzie to wlutować??
_________________

 
 
 
POGUS 
Hubert Pogoda


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 81
Skąd: Łopuchówko
Wysłany: 2013-01-07, 20:55   

Ok ogarnąłem sprawę

pozdrawiam :mrgreen:
 
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-07, 20:57   

Seledynowy nadajnik ( sonar) to raczej amerykaniec - europejczyk jest na bank żółty!
Jeżeli chodzi o wlutowanie anteny do odbiornika to może to ci się przyda http://www.baronerosso.it...5-beforemod.jpg i to http://www.baronerosso.it...5-coaxhand1.jpg

Co do częstotliwości pracy to amerykaniec działa na częstotliwości 900MHz czyli naszych telefonów komórkowych GSM. Więc np. SMS na echu może być górką... Bierzesz to pod uwagę? :mrgreen:

edit: byłeś szybszy... :P
 
 
POGUS 
Hubert Pogoda


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 81
Skąd: Łopuchówko
Wysłany: 2013-01-07, 20:59   

Tak zdarzyłem się zorientować ,że będzie problem z tel który zakłóca prace echa...

Dzięki pomogłeś ;-) :mrgreen:
 
 
 
teqiao 

Wiek: 36
Posty: 6
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-01-10, 19:09   

Witam ma któs dostep do tych zlotych złaczek meskich SMA????? Też bym byl zainteresowany!
_________________
C&R
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-10, 19:12   

http://allegro.pl/show_item.php?item=2870124559 o to Ci chodzi czy o cóś innego??
 
 
teqiao 

Wiek: 36
Posty: 6
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-01-10, 19:16   

Speedaco napisał/a:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2870124559 o to Ci chodzi czy o cóś innego??



Nada mi sie to do podlaczenia anteny 2,4 pod sonde i pod antene do sonaru??zebym nie musial przerabiać gniazd w sondzie jak i sonarze???pozdraiwam
_________________
C&R
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-10, 19:22   

Spróbował bym póki co bez tego patentu bo mam podejrzenia, że antena 2,4GHz działa dlatego ( choć teoretycznie nie powinna) bo ma kontakt tylko z masą czyli jednym przewodem od sonaru. Nie sprawdzałem tego jeszcze w terenie bo nie mam kiedy i warunki atmosfericzne do pupy. To złącze zawsze możesz dokupić to nieduży wydatek. Albo kupić już i spróbować obydwu opcji - ze złączem i bez i sprawdzić zasięg. Nic nie ryzykujesz! A nadać się nada.
 
 
teqiao 

Wiek: 36
Posty: 6
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-01-10, 19:27   

Speedaco napisał/a:
Spróbował bym póki co bez tego patentu bo mam podejrzenia, że antena 2,4GHz działa dlatego ( choć teoretycznie nie powinna) bo ma kontakt tylko z masą czyli jednym przewodem od sonaru. Nie sprawdzałem tego jeszcze w terenie bo nie mam kiedy i warunki atmosfericzne do pupy. To złącze zawsze możesz dokupić to nieduży wydatek. Albo kupić już i spróbować obydwu opcji - ze złączem i bez i sprawdzić zasięg. Nic nie ryzykujesz! A nadać się nada.


Bo tak posiadam sonde ze zlaczem SMA i do tego antene 433 3 dbi chodazi mi o zwiekszenie zasiegu sondy ! Czyli czy da sie zastosowac antene 433 do sonaru 5 dbi i bedzie zasieg np 200 m??????
_________________
C&R
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-10, 19:30   

To coś mieszasz kolego bo post wcześniej piszesz o 2,4
teqiao napisał/a:
Speedaco napisał/a:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2870124559 o to Ci chodzi czy o cóś innego??



Nada mi sie to do podlaczenia anteny 2,4 pod sonde i pod antene do sonaru??zebym nie musial przerabiać gniazd w sondzie jak i sonarze???pozdraiwam


Do anteny 433MHz nie potrzebujesz takiej złączki. Gdybyś czytał cały temat uważnie - doczytałbyś ...
 
 
teqiao 

Wiek: 36
Posty: 6
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-01-10, 19:32   

Speedaco napisał/a:
To coś mieszasz kolego bo post wcześniej piszesz o 2,4
teqiao napisał/a:
Speedaco napisał/a:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2870124559 o to Ci chodzi czy o cóś innego??



Nada mi sie to do podlaczenia anteny 2,4 pod sonde i pod antene do sonaru??zebym nie musial przerabiać gniazd w sondzie jak i sonarze???pozdraiwam


Nie mieszam nastawialem sie glownie na zasrosowanie anten 2 szt 2,4 do sondy i sonaru ale problem jest z tymi przejsciowkami!! dlatego pytam o ten 2 warjant????
_________________
C&R
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-10, 19:38   

Nie mogę na dzisiaj i w najbliższym okresie miesiąca czasu sprawdzić tego bo wyjeżdżam jutro ale jeżeli chcesz możesz to sam sprawdzić. Namiar na żródło przejściówki SMA podałem. Spróbuj wymienić tylko w sonarze antenę spiralną na takie gniazdo SMAGniazdo i powinno działać. Jak pisałem W każdej chwili można dokupić przejściówkę.
 
 
teqiao 

Wiek: 36
Posty: 6
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-01-10, 19:45   

Speedaco napisał/a:
Nie mogę na dzisiaj i w najbliższym okresie miesiąca czasu sprawdzić tego bo wyjeżdżam jutro ale jeżeli chcesz możesz to sam sprawdzić. Namiar na żródło przejściówki SMA podałem. Spróbuj wymienić tylko w sonarze antenę spiralną na takie gniazdo SMA http://upload.wikimedia.o...Gniazdo_SMA.jpg i powinno działać. Jak pisałem W każdej chwili można dokupić przejściówkę.


Dzieki wielkie wlasnie dzwonilem do pana odnosnie przejsciowek z komunikacja nie ma problemu zasiegim i czestotliwoscia wystepuje, sa stosowane rowneirz w komunikacji wi-fi
pozdrawiam
_________________
C&R
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-10, 19:47   

Cieszę się , że się cieszysz i że jakoś tam pomogłem... :mrgreen:
 
 
teqiao 

Wiek: 36
Posty: 6
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2013-01-10, 19:54   

Speedaco napisał/a:
Cieszę się , że się cieszysz i że jakoś tam pomogłem... :mrgreen:


Dzieki dzieki dzieki jestes wielki:)
_________________
C&R
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2013-01-10, 19:58   

Noooo 193 cm wzrostu, 120 kg żywej wagi
 
 
milek22 
milek22

Wiek: 54
Posty: 15
Skąd: tarnów
Wysłany: 2013-02-07, 07:18   Zwiększenie zasięgu echosondy FISH FINDER

Witam Panowie
Przyłączę sie do tematu bowiem zrobiłem łódkę a teraz chciałbym zamontować w dnie łódki sonar do echa.
Dużo cennych informacji poczytałem na forum a szczególnie speedaco wrzucił dużo info w temacie zwiększenia zasięgu chińczyka.
Ja chciałem w dnie łódki wkleić sonar (żółty) i zwiększyć zasięg.
Czy ma sens wyprowadzenie kabla od sonaru (H 155) do wysokości pokrywy tj. około 20 cm a następnie zakończonie gniazdem antenowym SMA do przykręcenia anteny.
Jak to się ma do jakości i w miarę poprawnej pracy echa i zasięgu.
Chińczyk to prawdopodobnie częstotliwość 433Mhz, czy mogę użyć anten 2,4Ghz np od routera bezprzewodowego?
Proszę o pomoc
pozdrawiam wszystkich
_________________
Pozdrawiam Jurek
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-07, 09:25   

Cytat:
Czy ma sens wyprowadzenie kabla od sonaru (H 155) do wysokości pokrywy tj. około 20 cm a następnie zakończonie gniazdem antenowym SMA do przykręcenia anteny.


Ma sens, bowiem na takiej długości kabla nie ma praktycznie strat sygnału.

milek22 napisał/a:
Chińczyk to prawdopodobnie częstotliwość 433Mhz, czy mogę użyć anten 2,4Ghz np od routera bezprzewodowego?


Możesz - Speedaco tak zrobił. W przypadku Humminbirda rf15e koledze te anteny się nie sprawdziły.
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: