Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gabriel
2013-02-27, 22:49
Łódka do wywozu zanęty/przynęty.
Autor Wiadomość
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2015-05-05, 22:13   

Witajcie szkutnicy :D troche czasu miałem wiec dokańczam mój napęd



Poprawiłem link. shivan... btw. gruby ten napęd :twisted:
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2015-05-05, 22:31   

Dzięki za poprawienie ;) dokładnie średnica 50x50mm cały z silnikiem waży 980g będą dwa takie w kadłubie FEDER BOAT 2 :D
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
Koikiing 
Wild Magikarp appeared!


Pomógł: 2 razy
Wiek: 27
Posty: 43
Skąd: jest najwięcej brań?
Wysłany: 2015-05-06, 02:21   

Po pracy tego napędu można pomyśleć, że budujesz torpedę zanętową, a nie łódź.
 
 
Storm 
Grzegorz Apanowicz


Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Posty: 444
Skąd: Ełk
Wysłany: 2015-05-06, 07:52   

To może być bardzo ciekawe. Czekamy na film z pierwszego wodowania ;)
_________________
...::: NO KILL :::...
Odwiedź i polub nas na Facebook-u :)
Zajrzyj również na nasz kanał na YouTube :)
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2015-05-06, 12:37   

Będą zamontowane w kadłubie FEDER BOAT 2
[img] [/img]
Prace trwają nad przeróbką pływaków

Sruby zostają zamontowane z poprzedniego modelu na łożyskach tocznych uszczelnionych simeringiem bez obsługowe i awaryjne ;)
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-05-06, 14:34   

Ciekawy projekt,tak trzymać i do przodu ;)

Pytanie mam?Jest różnica w poborze amper między standardowym napędem a tym nowym,przy tak samo ustawionej aparaturze?.Masz to zrobione na zasadzie dyszy korta?czy odwrotność dyszy korta?
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2015-05-06, 15:30   

Zasada jest podobna do dyszy korta , choć nazwa techniczna to pompa strugowodna itp. oryginalnie śruby stosowane w takich napędach kształt spiralny to coś w rodzaju pompy śrubowej dlatego mniejsza moc do napedu większa skuteczność ,co do poboru prądu to zależy dużo od wielkości śruby i dyszy wylotowej można to porównać tak jeśli zamontujesz śrube np 40mm i taką samą w napędzie to przy tych samych obrotach popłyniesz minimum dwa razy szybciej,ja mam narazie problem z śrubą w filmiku jest zastosowana od tradycyjnego napędu więc moc wyrzutu wody niska jak to dopracuje wówczas sprawdzę pobór prądu i porówna z danymi z po przedniego modelu bo mam to udokumentowane ;)
tu jest w pełni dopracowany model w warunkach domowych śruba 65mm
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-05-06, 16:05   

W tym filmie mamy odwrotność dyszy korta,zamyka się końcowa część dyszy.W tym układzie najważniejsza jest chyba śruba,taka zawinięta jak w napędach np.rt4.Jak to dopracujesz to będzie ciekawy napęd.

Taki układ może być otwarty?śruba plus odpowiednia dysza?co daje tylna zamknięta część?Obudowa jest zrobiona po to,by może na płytkiej wodzie nie zasysało powietrza z boków?
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2015-05-06, 16:42   

Dokładnie tak działa
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
Paciak 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: SKP
Wysłany: 2015-05-18, 22:02   

Jak macie rozwiązane polączenie silnik z osią walu? Mam wał z kielichem i w srodku oś silnika z osią walu polączona jest za pomocą tulejki ze srubami wpustowymi do sciskania- takie z zestawu wałów. Problem mam mam taki, że przy pierwszych testach chodż nie wiem jak mocno bym to skrecił obraca się to i nie napędza wału. Jak to można inaczej poączyć by bylo w przyszlości demontowalne?
 
 
marek3232 
Przemysław Markowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 132
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-05-19, 07:12   

W tulejce masz po dwóch stronach śruby, dwie na trzpień wału i dwie na trzpień śruby. Na pewno nie zauważyłeś i przykręciłeś tylko z jednej strony :D
 
 
Paciak 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: SKP
Wysłany: 2015-05-19, 07:19   

Problem w tym, że jednak zauważyłem...... niestety ;)
 
 
marek3232 
Przemysław Markowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 132
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-05-19, 15:19   

Może nie dochodzi trzpień do srubek, jest za krótki bo innej możliwości nie ma.Jeżeli przykręcisz po dwóch stronach musi trzymać. Sprawdz z kawalkiem drutu,preta tej średnicy czy trzyma, może tak zobaczysz.

Jest jeszcze możliwośc że kupiłeś nie tą średnice, masz np.M3 a kielich pod M4 i nie możesz dokrecić.
 
 
Paciak 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: SKP
Wysłany: 2015-05-19, 20:31   

Dzięku za rady, "spłaszczyłem" odrobine powierzchnie styku ze śrubami plus lekki preparat do blokowania gwintów i dało rade.

Ale... :lol: Kadłub wyszedł zbyt wyporny i muszę wały-śruby dać niżej czyli pod kątem bo na prawie płasko łapie powietrze. Czy to bardzo zmieni parametry napędu?
 
 
Storm 
Grzegorz Apanowicz


Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Posty: 444
Skąd: Ełk
Wysłany: 2015-05-20, 12:35   

Paciak, a już wodowałeś łódkę z akumulatorami? W tedy kadłub będzie miał większe zanurzenie i nie trzeba będzie nic przerabiać. Jeżeli wały są ustawione wzdłuż kadłuba (inaczej mówiąc równolegle do tafli wody) w tedy napęd jest najefektywniejszy (100% energii napędza łódkę), jeżeli ustawisz je pod kątem to łódka będzie wolniej płynąć (Utrata energii względem ułożenia wałów), prościej mówiąc im większy kąt tym większa będzie utrata energii.
_________________
...::: NO KILL :::...
Odwiedź i polub nas na Facebook-u :)
Zajrzyj również na nasz kanał na YouTube :)
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-05-20, 15:40   

Paciak, Zapodaj zdjęcia ,bo nawet nie wiemy jaki to typ kadłuba?Napęd robisz pod kadłub ,nie każdy kadłub ogarnia silniki wyżej kręcone z małą śrubą,jedne wolą nisko obrotowe z większą śrubą.
 
 
Paciak 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: SKP
Wysłany: 2015-05-20, 18:08   

Tak wodowałem z akumulatorami które nie robią na nim wrażenia. Co prawda jest bez "góry" światełek ale dopiero jak dociążyłem ...... gaśnicą samochodową tył (to miałem pod reką :mrgreen: ) wtedy elektywniej płyneła. Nie było slychać zasysania powietrza. Kadłub samoróbka zblizony wizualnie i gabarytami(chyba) do Froga. 80x60 Duża w sumie chyba aż za jak dla mnie to ale po wyjęciu z formy sobie to uświadomiłem :mrgreen: . Silniki igrashi 500, śruby 3płatowe 35mm plus dysze korta. Aku 12ah.
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-05-20, 18:53   

Paciak, Daj zdjęcia łódki od dołu,ile masz zanurzone śruby pod powierzchnie wody?Te silniki to standardowe nisko obrotowe,nawet w nisko zatopionym kadłubie powinny się spokojnie sprawdzić.Dawaj foty wtedy ustalimy jaki masz w ogóle rodzaj kadłuba?Na oko za wiele nie doradzimy.....
 
 
Paciak 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: SKP
Wysłany: 2015-05-20, 21:21   

Nie komentujcie estetyki bo to na szybkiego by sprawdzić czy dziala.... :roll: ;)
Odnośnie zanurzenia. Jest około 2cm od krawędzi w którą jest wpuszczona dysza korta.Dysza jest poniżej tej krawędzi ok 1cm.
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-05-20, 21:46   

Paciak, Po jakiego grzyba zrobiłeś te wcięcia na pływakach? śruby za głęboko w dyszach.1cm woda nad dyszami..hmmmm ? to praktycznie śruby masz na równo z taflą wody jak wliczysz fale np.?jak ruszasz kadłub wchodzi w ślizg? Dźwiga lekko przód?1-2cm np.

Opisz ogólne zachowanie łódki na wodzie?jak już ruszy to płynie prosto czy cały czas łapie powietrze i łódka wali test łosia?Przy mniejszych obrotach łódka rozpędza się?


PS,kto ci doradził zrobienie tak pływaków,tak szerokich?.Tak wąskiej komory zanętowej?Czemu nie zrobiłeś sobie mocowań na dysze?nie podchodzi mi trochę budowa tych pływaków,na oko będziesz miał chyba z 15kg wyporności do brzucha przy wadze samej łódki 10kg?....ale jak już ustrugałeś to będziemy kombinować...

Podaj dane tych silników,,,igrashi500??to te słabe 244457,bo tak z zdjęć w kadłubie stwierdzam,to trochę za słabe(W,NM) silniki jak co...one mają przy 9-12voltach obroty kole8-10tysięcy chyba...
 
 
Paciak 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Posty: 64
Skąd: SKP
Wysłany: 2015-05-20, 22:12   

Siliki to Igarashi X-Drive 540-1, Numer produktu: 244457 SKU: X-Drive 540-1.Miały być Swifty 500 ale te "ponoć" nie gorsze i tak padło na nie.

Odnośnie kadłuba to zaczołem od d**y strony bo najpierw zaczołem rzeźbić a później gormadzić komponenty typu dysze ect. Spód chyba przerobie żeby to lepiej wszystko pasowało chodź sie zastanawiam teraz czy nie lepiej kupić kadłob gotowca i odpuścić tą rzeźbe tym bardziej jeśli jest niekoniecznie poprawny.....

Przód podnosi, załadowałem jej 8kg i wyporność bez problemu tylko sterowność i chyba moc juz gorzej. Postaram się jakoś wrzucić filmik.
 
 
Remkowy
Remek Szelongiewicz

Posty: 88
Skąd: Polski Stolica
Wysłany: 2015-08-26, 12:52   

Wybaczcie za pytanko czy ktos ma schemat jak podłączyć elektronike w łodce zastanawiam się nad zrobieniem ale najpierw wypada się wyedukowac troche :)
 
 
sebush 

Posty: 23
Skąd: Skarżysko
Wysłany: 2015-09-01, 22:56   

Ja korzystałem z tych schematów. Może Ci pomogą ;)

s_e_f_2_resize_p.jpg
Plik ściągnięto 210 raz(y) 249,4 KB

SHEMAT.jpg
Plik ściągnięto 118 raz(y) 123,35 KB

Przekaznik.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 116,19 KB

 
 
hidden72 

Posty: 16
Skąd: Legnica
Wysłany: 2015-09-24, 19:10   Witam.Apropos edukacji

Czy w takim przypadku montaż dyszy Korta ma sens ?

tu.jpg
Plik ściągnięto 15113 raz(y) 46,44 KB

 
 
marco102 
Marek Lis



Pomógł: 22 razy
Wiek: 20
Posty: 1093
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-09-24, 20:27   

No pewnie, że tak. Jeśli wgłębienie nie jest mniejsze niż dysza, to ja bym montował ;)
 
 
hidden72 

Posty: 16
Skąd: Legnica
Wysłany: 2015-09-26, 18:02   Silnik bezszczotkowy-pytania

Zaczynam budowę łódki na kadłubie katamarana o wymiarach 78x55x24 .Zdecydowanie prym wiodą silniki szczotkowe z racji ceny,ale chciałbym dowiedzieć się jak sprawa wyglądałaby na bezszczotkowych.Konkretnie jaką wybrać moc,prędkość,napięcie jaką śrubę itd.Myślę,że taka wiedza przyda się wielu użytkownikom.Zacznę od silników 750obr, 11,1-14,8 V , 265W , max 18A, będą oczywiście dwa.
 
 
Storm 
Grzegorz Apanowicz


Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Posty: 444
Skąd: Ełk
Wysłany: 2015-09-28, 21:10   

hidden72, Myślę że te silniki które proponujesz będą za silne i za bardzo prądożerne... Może i szybko byś po wodzie się poruszał, ale za to byś zrobił kurs lub dwa (zależy od aku jakie zastosujesz) i po baterii... Pomyśl o silnikach Swift klasy 500 lub mocniejsze 600, śruby 3-łopatowe i wały np. od użytkownika Prolam.

P.S. Poczytaj temat od początku. Są wypowiedzi tutaj i w innych tematach o silnikach bezszczotkowych :)
_________________
...::: NO KILL :::...
Odwiedź i polub nas na Facebook-u :)
Zajrzyj również na nasz kanał na YouTube :)
 
 
hidden72 

Posty: 16
Skąd: Legnica
Wysłany: 2015-09-28, 21:22   

Przewertowałem forum i temat silników bezszczotkowych nie jest popularny.Może nie potrafię szukać ale dziękuję i będę szukał dalej.
 
 
POGUS 
Hubert Pogoda


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 81
Skąd: Łopuchówko
Wysłany: 2015-10-16, 19:49   

Witajcie

Mam problem z aparatura Turnigy x9 a w sumie z jej ustawieniem...
Nie mogę ustawić aparatury tak by sterować silnikami...
Jest ktoś ogarnięty w okolicy poznania kto by mi to zrobił :D ?
Of course nie za free :D
_________________

 
 
 
kux 
Waldemar Kowalski


Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Posty: 131
Skąd: kuj-pom
Wysłany: 2015-10-16, 22:10   

Opisz dokładniej problem - może da się przez net :)
_________________
szaleństwo pozawędkarskie:
www.waldemarkowalski.pl
 
 
zigi 
Łukasz Gadziński

Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Posty: 78
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2015-10-17, 22:53   

POGUS, odezwij się na pw.
 
 
marcinklb07


Wiek: 25
Posty: 86
Skąd: Kielce
Wysłany: 2015-10-24, 20:30   

Witam Panowie.
Sezon wędkarski się już kończy więc przydała by się konserwacja mojej łodzi zanętowej. Będę wymieniał kilka elementów itp.
Chce też pomalować moją łódkę na inny kolor. Powłoka do malowania to żelkot. Czym to najlepiej pomalować. Czy może być jakiś lakier samochodowy w sprayu? A może folia karbon 3D ? Tylko z folią może być taki problem że łódka nie ma jednolitego kształtu. Niby folia się kurczy pod ciepłem ale nie jestem jednak do tego przekonany.
Czym to najlepiej pomalować ?
 
 
grzesiekcichy 
Grzegorz Ciechanowski

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 121
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2015-10-30, 20:42   

Jak Wam się spisują te silniczki Swift 500 i jakie macie śruby założone? Jakim napięciem je zasilacie 6V czy 12V?
 
 
POGUS 
Hubert Pogoda


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 81
Skąd: Łopuchówko
Wysłany: 2015-10-31, 12:53   

Witajcie
Problem z aparatura ogarnięty wszystko podłączone halogen założony.
No i jak to bywa nowy problem.
Podczas pływania łódkę ściąga na prawo w dość znaczący sposób.
Zauważyłem na brzegu że jeden silnik działa wolniej znacznie wolniej.
No i nie wiem czym to może być spowodowane...
Mam do was pytanie czy jest możliwość ze regulatory są trefne?
Mam je od pana Bodziocha ( w 3 łajbach zero problemu).
Czy może z wałem być coś nie tak?
Miał ktoś taka sytuacje?
_________________

 
 
 
marco102 
Marek Lis



Pomógł: 22 razy
Wiek: 20
Posty: 1093
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2015-10-31, 15:32   

Sprawdź na ile procent masz ustawione silniki. Wejdź w menu, potem klucz, a następnie e. points. Dwie pierwsze pozycje to silniki ;)
 
 
POGUS 
Hubert Pogoda


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 81
Skąd: Łopuchówko
Wysłany: 2015-11-22, 21:49   

120% na obydwa display pokazał że są równo na aparaturze.
Łajba do tyłu płynie szybciej niż do przodu xD
Ze skręcaniem ogarnąłem to bo był mocniej wał skręcony.
Jutro przetestuje łajbę na wodzie i dam znać co i jak...
pozdro ;-)
_________________

 
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-03, 13:40   

Panowie jaka aparaturke polecacie do 400zł. Taka z zasiegiem do 400m? Pozdrawiam.
 
 
Storm 
Grzegorz Apanowicz


Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Posty: 444
Skąd: Ełk
Wysłany: 2015-12-04, 07:55   

Turnigy 9X proszę bardzo.
_________________
...::: NO KILL :::...
Odwiedź i polub nas na Facebook-u :)
Zajrzyj również na nasz kanał na YouTube :)
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-04, 23:50   

Dzieki wielkie, a używa ktoś z forumowiczów moze aparature sanwa sd 5g? Jak się ona sprawuje ?
 
 
damian.1 
Damian Szczukocki


Pomógł: 5 razy
Posty: 91
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2015-12-05, 19:11   

Ja użytkuję Sanwe o którą pytasz. Mam ją ponad rok, działa bez zarzutów. Z innymi radiami nie miałem do czynienia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: