Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dip czosnkowy
Autor Wiadomość
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-14, 16:35   

Raczej nie :lol:
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 56
Posty: 252
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-03-14, 17:56   

Cześć
Oskar spirit może spowodować, że sok z czosnku może się zważyć :oops:
Zrobi się taka galaretka. Może lepiej wódki zamiast spirytusu dolej.
Jak cukier się rozpuścił to możesz jeszcze ze dwie, trzy łyżki dodać.
JK
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-14, 19:32   

JKarp, A więc nalać wódki ?? i ile to ma siedzieć razem z wódką ??
_________________
 
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 56
Posty: 252
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-03-14, 20:43   

Cześć
Żebym ja to wiedział... Myślę, że minimum tydzień do trzech musi się to macerować.
JK
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-14, 21:29   

Aha czyli 2 tygodnie z cukrem i 2 tygodnie z wódką. Dziękuję Ci !
Mizeria
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-16, 22:00   

Miałem dziś zrobić fotorelację z robienia tego specyfiku, ale sprawy potoczyły się inaczej. Po rozmowie z dziadkiem, zostałem przekonany do tego, by czosnek zalać wódką a nie spirytusem. Nabyłem wszystkie składniki i po powrocie do domu zastałem już gotowy "specyfik" :lol: :lol: Okazało się, że dziadek w swojej spiżarce miał troszkę tego i dał mi jeden słoiczek.
Ale mimo wszystko wypytałem się. JemOgórki, zielony przemieni się w "piękny żółty" jak to się "zleżakuje" więc nie masz się o co martwić :mrgreen: :mrgreen:
Teraz tylko pierwszy wypad i będą testy :P
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
zamot89 
Michał Zawadzki

Wiek: 28
Posty: 30
Skąd: Janów Lubelski
Wysłany: 2012-03-24, 09:21   

podajecie przepisy głownie na bazie alkoholu... mi tu brakuje jakiegoś oleju... z tego co wiem wszelakie oleje poprawiają rozchodzenie się zapachów... no i olej nie rozpuszcza PVA... no a wódka... jednak ma sporo zawartości wody...

Przepis to poprawnie pisać po polsku! Popraw post! Rumun
 
 
 
łowca 
Paweł Dulęba


Pomógł: 7 razy
Wiek: 42
Posty: 372
Skąd: PÓŁNOC
Wysłany: 2012-03-24, 13:45   

zamot89 napisał/a:
podajecie przepisy głownie na bazie alkoholu

Ponieważ alkohol dużo lepiej rozpuszcza się w zimnej wodzie i na wiosnę pasuje idealnie.
Olej jak najbardziej w okresie letnim.
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-05-28, 18:24   

Mój dip "był" gotowy :) , dlaczego był ?? Po przygotowaniu postanowiłem go włożyć do pudełka , dzień później pojechałem na zasiadkę. Troszkę było czuć czosnkiem ale dało się wytrzymać , dip był w pojemniku hermetycznym , no i wiadomo w torbie. Niestety nic nie brało na ten specyfik :/ , ale co najgorsze po 3 dniach otworzyłem torbę , i smród tak powalający że mnie tak zaczęło mdlić że myślałem że się ... Wziąłem to i wylałem jak najdalej od domu , niech się koty tym trują. Może ktoś lubi się babrać w czosnku ale mi dalej śmierdzi w torbie , chyba będę musiał ją wyprać. :x
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-05-28, 18:52   

Hah, no to jest właśnie fenomen tego dipu, według mnie :D Fakt, trzeba go trzymać dobrze odizolowanego od reszty klamotów. Ja mam go owinięte w 2 albo 3 hermetyki i do tego kilka reklamówek ;) Mimo to nie trzymam go w torbie, zawsze jedzie na zasiadkę "luzem", gdzieś we wiaderku :D :D :D :D
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Tomek Zabek 
Tom


Wiek: 28
Posty: 101
Skąd: Rydultowy
Wysłany: 2013-02-25, 08:47   

Panowie, testował ktoś ten dip czosnkowy? Mam zamiar go robić ,ale powiedzcie czy to ma sens... Bo nie chce nim sobie misiaczków z łowiska wygonić. Pozdrawiam.
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-02-25, 09:41   

Panowie, a co powiecie na dip z gliceryną, da się to wymieszać z alkoholem? Gliceryna jest dość gęstawa i chyba by fajnie trzymała się kulki po rozpuszczeniu alkoholem. Ciekawy jestem czy jest dobrym nośnikiem zapachów i jak by to pracowało w zimnej wodzie :roll:
 
 
Kinga 
:)

Wiek: 26
Posty: 1
Skąd: Rydułtowy
Wysłany: 2013-02-28, 23:26   

Tomek Zabek napisał/a:
Panowie, testował ktoś ten dip czosnkowy? Mam zamiar go robić ,ale powiedzcie czy to ma sens... Bo nie chce nim sobie misiaczków z łowiska wygonić. Pozdrawiam.



Można spróbować, ale ja nie polecam:)
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-03-01, 11:12   

Witam może komuś pomoże to :

http://animarwitaminy.pl/...00-ml-p-41.html


Stosuje jako dip czosnkowy konsystencja oleista świetnie wnika w kulkę a zapach niesamowity i sama natura :D

Dla ciekawych powiem że bardzo dużo dodatków można wykorzystać do produkcji kulek(dodatki do miksów znakomite) :D

ad3e_gol.jpg.thumb_43x100.jpg
Plik ściągnięto 21121 raz(y) 1,9 KB

 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-03-01, 11:20   

Nie chce zakładać nowego wątku więc dam to tutaj :D
Znana nazwa :

http://animarwitaminy.pl/...00-ml-p-16.html

Super jakość i na 100 % natura.Mam szwagra gołębiarza on byle czego gołąbką nie daje :D
Jak ktoś poszpera w sklepach dla gołębiarzy znajdzie dużo bardzo znajomych rzeczy :D :D

Pozdrawiam.
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2013-03-02, 07:01   

Robert, wszystko cacy, tylko to stężenie ekstraktu z wątroby w tym produkcie - 60g./litr :roll:
To już lepiej chyba Pure Liver Powder - wychodzi taniej i pożądana dawka "zmieści" się w mixie ;)
P.s. Stosowałeś amino dla gołębi w mixie?
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-03-02, 12:45   

Stosowałem do dopalenia powierzchniowo fajnie wpijało w kulki :D Zalewałem takie cieplutkie
ale taż stosowałem na kupne kuleczki Nutrabaits Triga.
Zalewałem Trige dosypywałem miks Trge robiłem ,,błoto '' i tym nęciłem :D
Efekty ?Powiem że troszkę połowiłem ale wiadomo nie same kulki załatwiają sprawę ;)
 
 
piwo
Mariusz Politowicz


Wiek: 41
Posty: 27
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-03-06, 07:46   

Czosnek dobrze wabi leszcze, i tu może być ten zapach/smak nie do końca pożądany.
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-03-06, 08:30   

piwo, a widziałeś efekty na kulki Karel Nikel nocna zmora? ;>
 
 
karpmaniac 
Darek Niestroj

Pomógł: 4 razy
Wiek: 29
Posty: 309
Skąd: Górki k.Opola
Wysłany: 2013-03-06, 08:51   

Karwi, akurat jeżeli chodzi o nocną zmorę , to kolega piwo ma racje, bo sam miałem ten zapach i leszcze bardzo lubiały te kuleczki:)Jednak kulki Monsters Paradise z IB , złowiłem przez dwa lata używania tych kulek jednego leszcza.
 
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-03-06, 08:53   

karpmaniac, na targach rozmawiałem z Karelem i powiedział, że nie miał problemu, wiadomo że jakiś się tam uczepił, ale powiedział, że tak jak na każde bez jakiegoś szczególnego szału leszczy na te kulki.
 
 
karpmaniac 
Darek Niestroj

Pomógł: 4 razy
Wiek: 29
Posty: 309
Skąd: Górki k.Opola
Wysłany: 2013-03-06, 08:59   

Karwi, ja tego nie neguje co napisałeś. To widocznie w moim jeziorku leszcze polubiły tą kuleczkę :twisted:
 
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2013-03-06, 09:31   

Karwi napisał/a:
karpmaniac, na targach rozmawiałem z Karelem i powiedział, że nie miał problemu, wiadomo że jakiś się tam uczepił, ale powiedział, że tak jak na każde bez jakiegoś szczególnego szału leszczy na te kulki.

Przy jego przyponach (włosach) to aż dziw, że jakikolwiek się uwiesił :mrgreen:
A tak na poważnie - jak leszcze wejdą w łowisko, to nie wybrzydzają i żrą co popadnie, a jedynym lekarstwem jest odp. długi włos i spora kulka...
P.s. Same kulki rzadko kiedy wabią leszcze, znacznie szybciej i skuteczniej przyciągają je ziarna i pellety :roll:
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-03-06, 17:25   

karpmaniac

Pytanie do ciebie czy nęciłeś kulkami Monster Paradise IB kładąc zestaw z kuleczką Monster Paradise ?
 
 
karpmaniac 
Darek Niestroj

Pomógł: 4 razy
Wiek: 29
Posty: 309
Skąd: Górki k.Opola
Wysłany: 2013-03-06, 19:17   

rob.carp, chodzi Tobie o regularne nęcenie czy tylko podczas zasiadki?
 
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-03-06, 19:43   

Witam
pytam czym nęciłeś podczas zasiadki łapiąc na kulki Monster Paradise ?
Pozdrawiam
 
 
karpmaniac 
Darek Niestroj

Pomógł: 4 razy
Wiek: 29
Posty: 309
Skąd: Górki k.Opola
Wysłany: 2013-03-06, 19:46   

Worek PVA z pelletem + kulki całe i pokruszone i wokół zestawu dosłownie garść kulek
 
 
 
rob.carp 

Pomógł: 2 razy
Posty: 141
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2013-03-06, 19:50   

Kulki do PVA dawałeś Monster Paradise ? Do nęcenia też to samo wokół zestawu to samo ?
Dzięki za odpowiedz.
 
 
karpmaniac 
Darek Niestroj

Pomógł: 4 razy
Wiek: 29
Posty: 309
Skąd: Górki k.Opola
Wysłany: 2013-03-06, 19:52   

Worek pellet plus parę kulek. Wokół zestawu parę kulek,ale bez pelletu.
 
 
 
piwo
Mariusz Politowicz


Wiek: 41
Posty: 27
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-03-07, 09:44   

Karwi, ja nie pisze że zawsze i wszędzie, ale ogólnie sporo feeder-owców używa właśnie zanęt i zapachów czosnku na Leszcze. Więc leszcz może ciągnąć do tego zapachu/smaku, oczywiście nie wszędzie ale jednak.
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-03-07, 10:09   

piwo, wszystkie zapachy przyciągają leszcze, nie ma czegoś czego nie zjedzą tylko po prostu czosnkowych zapachów używali zazwyczaj do połowu leszczy, ale nie oznacza to, że to jakaś wybitna przynęta.
 
 
piwo
Mariusz Politowicz


Wiek: 41
Posty: 27
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-03-07, 13:31   

Karwi, Oczywiście, ale właśnie ze względu na przyzwyczajanie leszczy do tego smaku, u mnie na łowisku na ten smak brały tylko leszcze. Z tond moje obawy co do tego smaku.
 
 
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2069
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2013-03-07, 13:37   

piwo W takim razie masz dużą populację leszczy bo z doświadczenia widać, że karpiki tez lubią czosnek, ale widocznie u Ciebie na łowisku nie są w stanie się dopchać do haczyka ;/
 
 
Robson 


Wiek: 45
Posty: 10
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2013-11-23, 01:18   

szuszel napisał/a:
Jak chcecie dobry dip czoskowy napiszcie do Marcina z fish fooda to wam zrobi dla mnie w zeszłym roku zrobił i się sprawdził ;) jak się nie mylę to keen karp ma dip i flavor czosnek...


Tak dla wiadomości to mam czosnek z Black Label Baits (flavour, dip, pop up)
Kulaski z czosnkiem są pod nazwą Monkey Shit :mrgreen:
Sprawdzone na Nekielce :twisted:
 
 
tomasz33 
Tomasz Szymkowiak


Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Posty: 447
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2015-01-16, 12:59   

Tak sobie czytam o tym dipie czosnkowym. Zastanawiam się czy nie lepiej czosnek zalać olejem rybnym. Myslę że tak jak oliwy smakowe jadalne świetnie przejdzie aromatem czosnku i nieźle zadipuje nam przynętę. Do tego przechowywany w lodówce nie popsuje się cały sezon. Próbował ktoś takiego rozwiązania?
_________________
Polub nas:)
https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-01-16, 14:48   

tomasz33, Dobrze myślisz ;) W sposób który podałeś można aromatyzować nie tylko olej i nie tylko czosnkiem. Ja w taki sposób aromatyzuje olej papryczką chili ale znam osoby które i czosnek stosują.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
tomasz33 
Tomasz Szymkowiak


Pomógł: 5 razy
Wiek: 38
Posty: 447
Skąd: Szamotuły
Wysłany: 2015-01-16, 17:57   

Ja w ten sposób aromatyzuje w kuchni oliwe do dań, papryczkami, czosnkiem itd. Wiem że się sprawdza, w spożywce. Tylko jeśli chodzi o zastosowanie w dipowaniu. T o zastanawiam sie czy olej nadmiernie nie będzie wypływał z zanęty pod powierzchnie. Na pewno będzie agresywniej działać. Jakiego oleju rybnego używasz? oglądałem tb w rozsądnej cenie za 0,5 l.
_________________
Polub nas:)
https://www.facebook.com/..._homepage_panel
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2015-01-16, 20:42   

tomasz33, Ja stosuje łososiowy wytwarzany na zimno, raczej nie będzie powodował wypływania na powierzchnię ale w chłodnych porach roku może ograniczać pracę zanęt/przynęt. To tez nie jest problem bo tak jak pisałem w ten sposób możesz aromatyzować nie tylko olej, śmiało możesz zastosować ten sposób aromatyzowania do innych płynnych dodatków i pokarmów. Bardzo popularne jest aromatyzowanie w ten sposób CSL lub innych naturalnych ekstraktów i płynnych pokarmów. Tu ogranicza Cię jedynie wiedza o dodatkach i twoja wyobraźnia.

P.S. Piszesz o aromatyzowaniu oliwy czosnkiem, papryczką czy ziołami. W spożywce się sprawdza ale czy w wędkarstwie?? Hehehe wiele osób zapomina że to właśnie z naszej kuchni i tzw spożywki pobierane są dodatki i przynęty do wędkarstwa. Takich przykładów jest masa i można je wymieniać w nieskończoność np aromatyzowanie oleju i innych dodatków, zastosowania różnych ekstraktów które od wieków stosowane są w różnych kuchniach np belachan, chilli, syrop kukurydziany, melasa itp Podobnie ma się też sprawa z aromatami kulek, większość kombinacji jest inspirowana kuchnią lub centralnie zżynana z kuchni np "super hiper duper" nieznany dotąd miks aromatu kordy o nazwie banoffe to nic innego jak aromaty ściągnięte z deseru który powstał na początku lat 70' itd
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: