Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dip czosnkowy
Autor Wiadomość
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 56
Posty: 252
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-02-07, 16:34   Dip czosnkowy

Cześć
No ten czosnek :oops: i zdrowy i ryby go lubią.
Jak nie jest to tajemnica to jak robicie ten dip czosnkowy.
Bo ja to sobie umyśliłem że:
główkę czosnku obiorę ( np może z dwie ). Ząbki drobno posiekam nożem. Przełożę do jakiegoś słoiczka i zasypię to cukrem. Odstawię gdzieś w ciemne miejsce. Poczekam aż puści soki i kupię 0,5l spirytu. Tak ze 100ml dam do tego dipu a resztą może sam się zadipuję ;)
Co myślicie o tym ostatnim zdaniu ?
JK
 
 
Kasia i Bogdan 
Kasia i Bogdan Wareluk


Pomógł: 5 razy
Wiek: 50
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-07, 16:38   

Janusz , jeżeli mogę doradzić, to ząbki czosnku lepiej przeciśnij przez praskę, odda więcej soku, a co do ostatniego zdania............... no cóż będziesz bardzo zadipowany
 
 
 
słowik 
Przemysław Słowikowski



Pomógł: 129 razy
Wiek: 37
Posty: 2202
Skąd: OLEŚNICA
Wysłany: 2012-02-07, 16:39   

JKarp napisał/a:
a resztą może sam się zadipuję

Tu się zgadzam w 100% ;)
JKarp napisał/a:
Przełożę do jakiegoś słoiczka i zasypię to cukrem

Czyli będzie podobnie jak z robieniem syropu z cebuli :roll:
_________________
Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Altzheimera i zapomnieć wypić
 
 
Przemo 
Przemysław Piątek


Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Posty: 1132
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-07, 16:44   

Robienie kulek, past pelletowych itp. rozumiem, ale dipy? :shock: :mrgreen:
Mówiąc szczerze to nigdy nawet przez myśl mi to nie przeszło. ;)
Co do Dipu czosnkowego to uważam na tą chwilę iż Monster Paradise z Imperial Baits nie ma sobie równych. Używam tego dipka wczesną wiosną oraz późną jesienią. Jest tak intensywny, że gdy go wącham to natychmiast zaczynam kichać i prychać... :P
 
 
 
słowik 
Przemysław Słowikowski



Pomógł: 129 razy
Wiek: 37
Posty: 2202
Skąd: OLEŚNICA
Wysłany: 2012-02-07, 16:48   

Przemo napisał/a:
ale dipy?

Przemek,a może by należało wypróbować?
To żaden koszt,dwie główki czosnku trochę cukru,no i wspomniany przez Jarka spiryt :mrgreen:
Ja tam spróbuje na wiosnę zadipować kilka kulek w ten sposób na wiosnę ;)
_________________
Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Altzheimera i zapomnieć wypić
 
 
słowik 
Przemysław Słowikowski



Pomógł: 129 razy
Wiek: 37
Posty: 2202
Skąd: OLEŚNICA
Wysłany: 2012-02-07, 16:58   

Przemo napisał/a:
Co do Dipu czosnkowego to uważam na tą chwilę iż Monster Paradise z Imperial Baits nie ma sobie równych.

Przyznam szczerze że nie wiedziałem że IB ma dip czosnkowy :oops:
 
 
Nowicjusz256 

Wiek: 41
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-07, 17:04   

Janusz dip czosnkowy na spirytusie to nic innego jak nalewka czosnkowa. Cała masa przepisów w necie pod hasłem: nalewka czosnkowa. Swoją drogą sprawdzony lek na przeziębienie. Mi właśnie od tego przeznaczenia została kapka na dnie w słoiczku i stąd eksperymenty z kulaskami. Tylko z doświadczenia podpowiem nie mocz za długo kulek w tym specyfiku bo stają się kruche.

[ Dodano: 2012-02-07, 17:06 ]
I nie musisz dodawać cukru.... moja propozycja nie zalewaj od razu czystym spirytem tylko najpierw odrobiną wódki. Spirytus ma to do siebie że ścina. Galaretka może się zrobić.
_________________
Połamania kija!!!!
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 56
Posty: 252
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-02-07, 17:08   

Cześć
Przemek ja co prawda dipu nie mam ale kulaski i owszem.
Mam za to dip Crem ;)
Ale do rzeczy. Kulki IB Monter Paradise są tak pieruńsko słodkie jak rzadko które.
A walą tym czosnkiem jak ... no właśnie jak dobry boczuś...
To naprawdę dobry zapach bo jesienią misiom smakowało jak karabin był no tego znaczy utylizowany ups rozbrajany :oops:
JK

[ Dodano: 2012-02-07, 17:14 ]
Witaj
Dzięki za podpowiedzi. A ta galaretka to całkiem też dobry pomysł.
JK
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-02-07, 21:22   

Czekam na efekty. Niestety mój dip cynamonowo-waniliowy poleciał dzisiaj do śmieci, ściął się za bardzo i można było go gnieść jak plasteline. Do tego w ogóle nie kleił sie do kulki ale kto nie ryzykuje ten nie.. :lol: Jakby ktoś miał przepis na coś ciekawego to chętnie poczytam. Pozdrawiam.
 
 
cebul 
Michał Cebulak


Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Posty: 237
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2012-02-07, 22:38   

Mogę podzielić się przepisem na inny dip. W tamtym roku robiłem dip z dzikiej róży na liny. Poszedłem do parku i zrywałem z kumplem płatki róż, wszystko było miło, aż pewna osoba nie zapytała czemu je dewastujemy, ale grzecznie odpowiedziałem " na Boże ciało " i był spokój. Każdy dip, aromat robi się podobnie. Akurat z róży ważne aby odcinać białe końcówki, bo są gorzkie, ale zabawa straszna. Płatki miażdży się, daje cukru, zalewa ciepłą wodą i w butelkę (plastikową, bo szklaną rozsadzi) i zostawia na jakiś czas.
Po miesiącu odkręciłem i piękny zapach różany, rybkom też smakowało :)

pozdro
Ostatnio zmieniony przez cebul 2012-02-07, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-02-08, 07:12   

Jak z gęstością takiego dipu? Napisz coś więcej. Płatków upchałeś cała butelkę (np. 0,5l) czy połowe i reszte cukier.
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
cebul 
Michał Cebulak


Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Posty: 237
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2012-02-08, 10:01   

Szczerzę robiłem to na oko. Płatków napychałem, jak najwięcej do słoika litrowego. Na pewno płatków było równo z wieczkiem i trochę dopychałem, ale dokładnie ile to Ci nie powiem. Potem je miażdżyłem, zalewałem gorącą wodą, do ostygnięcia i do butelki na zakrętkę. Z gęstością u mnie było średnio - nie była to woda, ale też nie gęsta mieszanina. Kolega dodawał więcej cukru i mu wychodziła o wiele gęstsza ciecz. Ja tym dipem zalewałem pęczak, łubin i fajnie to pachniało.
Co ważne, po nalaniu do butelek, trzeba ją zgnieść, aby powietrza nie było, gdyż wydzielający CO2 musi mieć miejsce dla siebie :)

pozdro
 
 
 
szuszel 


Wiek: 30
Posty: 70
Skąd: Orzesze
Wysłany: 2012-02-08, 12:58   

Jak chcecie dobry dip czoskowy napiszcie do Marcina z fish fooda to wam zrobi dla mnie w zeszłym roku zrobił i się sprawdził ;) jak się nie mylę to keen karp ma dip i flavor czosnek...
_________________
100% NO KILL!!!
 
 
 
adrian1231989 
Adrian Okła


Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-12, 19:42   

Ja bym poekspermentował z czosnkiem w proszku np. Kamisa albo...? Uwaga... czosnkiem w płynie! Widziałem coś takiego ostatnio na allegro olej czosnkowy czy jakoś tak.
 
 
 
ocznik 
Michal Kucharski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 145
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2012-02-12, 20:21   

Czosnek w proszku Kamisa jest słaby, po przerobieniu na cokolwiek daje mało aromatu moim zdaniem. Nie ma to jak normalny czosnek.
Ja próbowałem zrobić taki dip jesienią z wykorzystaniem oleju i spirytusu, jednak konsystencja nie wyszła zbyt ciekawa do moczenia kulek, jednak w wodzie o temperaturze 10 stopni - test w wiaderku rozchodziło się bardzo ładnie.

Dodatkowo zrobiłem dip pieprzowy, taki mega ostry. Zrobiłem go przy okazji robienia nalewki zwanej "pieprzówka" (bardziej spirytus z pieprzem niż nalewka). Niestety nie przetestowałem bo córka łaskawa była wylać skutecznie. Jednak powiem tak... powinien działać bo w kuchni przez tydzień kręciło w nosie nawet po wytarciu tego dipu na mokro z 10 razy.
 
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2012-02-13, 12:13   

Mógłbyś napisać coś więcej o tym pieprzowym? Co do czosnku to granulowany według mnie nie nadaje się w ogóle. Ma on za słaby aromat.
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
ocznik 
Michal Kucharski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 145
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 2012-02-13, 18:45   

Kupiłem dwie torebki po 100 gr pieprzu, chyba w Lidlu albo Auchan.
Pieprz wrzuciłem do czegoś na kształt rondla i bez dodatków został podsmażony. Następnie zagotowany w 1 litrze wody. Lekko przegotowany. Po odstaniu woda z wywarem poszła na pieprzówkę. W garnku zostaje szlam z pieprzu - cholerstwo było naprawdę ostre. Miało już prawie samo w sobie konsystencję dipu. Wyszło tego jakieś 100-150 ml. Podzieliłem na 2 części - jedna zalana mieszanką oleju kukurydzianego oraz rybnego. Drugi olej z alkoholem. Zostało podgrzane do wymieszania, zarzucone mała ilością słodzika/cukru. Druga część dostała trochę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia i przegotowana.
Jak już prawie wystygło poszło na ostygnięcie. Testów się nie doczekało w wodzie bo wylądowało na podłodze jak dziecko brało kartki do rysowania. Na pewno powtórzę produkcję chociażby przy kolejnej produkcji.


Mam zamiar zrobić dip z chili i ostrej papryczki jalapenos (czy jakoś tak) ale muszę skombinować jedną maszynę. Mianowicie chce przepuścić te papryczki przez sokowirówkę co wyciśnie trochę soków a resztę sproszkuje, będzie do suszenia jako aromat do kulek. Co wy na to?
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-13, 18:56   

ocznik napisał/a:
Mam zamiar zrobić dip z chili i ostrej papryczki jalapenos (czy jakoś tak) ale muszę skombinować jedną maszynę. Mianowicie chce przepuścić te papryczki przez sokowirówkę co wyciśnie trochę soków a resztę sproszkuje, będzie do suszenia jako aromat do kulek. Co wy na to?


Proponuje podsuszyć niż dać przez sokowirówkę, straci trochę moc a i wcale się nie zdziwię jak sam się poparzysz wiec uważaj. Ja za każdym razem jak mam do czynienia ze świeża (osobiście wole mocniejsze od jalepenos) to i tak się poparzę :D mimo iż uważam
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-04, 21:40   

A z tym dipem czosnkowym to w końcu co dodać do niego ?? Ile materiału z każdego produktu i dajcie mi jakąś licencję żeby mama wiedziała że to na dip na ryby ;)
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-04, 21:46   Re: Dip czosnkowy

JKarp napisał/a:
Cześć
Bo ja to sobie umyśliłem że:
główkę czosnku obiorę ( np może z dwie ). Ząbki drobno posiekam nożem. Przełożę do jakiegoś słoiczka i zasypię to cukrem. Odstawię gdzieś w ciemne miejsce. Poczekam aż puści soki i kupię 0,5l spirytu. Tak ze 100ml dam do tego dipu JK

Oskar czytaj dokładnie :mrgreen:
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-04, 22:00   

To znaczy że ten przepis z cukrem jest dobry ??
Jeżeli tak to jutro zabieram się do roboty :twisted:

[ Dodano: 2012-03-04, 22:03 ]
No dobrze , ale ile mam dodać cukru na te dwa ząbki czosnku ?
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-04, 22:14   

Nie dwa ząbki, a dwie główki czosnku. A z tym cukrem to tyle, by zasypać :D
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-11, 14:45   

Do jakich kulek go stosujecie ?? Bardziej coś słodkiego czy śmierdzącego czy na przykład Scopex dobry byłby żeby tym dipem go dopalić ??
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-11, 15:40   

Jest to dip na wiosnę, więc kulki dopalaj te, na które chcesz łowić wiosną. Ja mam zamiar wszystkie dopalić :P
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-11, 16:27   

wolus, no tak , ale ja jeszcze kulek nie kupiłem , zamawiam dopiero w tym tygodniu , i jakie kulki NAJLEPIEJ współpracują z tym dipem ?
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-11, 16:30   

A w tej sprawie to będę mógł pomóc przed następną wiosną :P W tym roku testy, za rok porady ;)
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2012-03-11, 16:31   

Oskar poczytaj dobrze forum.Wiele było pisane na temat dobierania kulek,dipów.I nie ma na to reguły :) Twoje pytanie jest w stylu ,jaka herbata najlepiej współpracuje z cukrem :)
Nie ma reguły mieszania smaków,zapachów.Musisz tak kombinować aby rybką się kombinacja podobała.
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-11, 16:31   

OK. to się zdaję na swoje 2 sezonowe doświadczenie :P . Nie wiem co zasilę ale coś na pewno , spróbuje Scopex i Halibut :)
_________________
 
 
 
Zbyniu86 
Zbigniew Romanowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Posty: 122
Skąd: Krapkowice-Otmęt
Wysłany: 2012-03-12, 20:04   

JemOgórki napisał/a:
Scopex dobry byłby żeby tym dipem go dopalić ??

Karel Nikl ma zapach scopex-czosnek ( jak dla mnie bardzo fajny zapach) także myślę,że możesz spróbować :)
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-13, 15:57   

Dziwne , mój czosnek zrobił się zielony , siedzi w dość chłodnym miejscu no i przede wszystkim ciemno tam jest. To jest jakiś poważny problem czy normalne ?? I ile ma siedzieć ten czosnek w tym cukrze ? Tylko nie mówcie aż się rozpuści cukier , ile ma siedzieć zanim zaleje to spirolem ?
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-13, 15:59   

JemOgórki napisał/a:
Tylko nie mówcie aż się rozpuści cukier

No to nie powiem :P
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-13, 16:03   

wolus, Spoko :) , ale czy też miałeś taki przypadek. Mama mi doradziła żebym wziął to do jasnego pomieszczenia , ale jakoś do tego nie jestem przekonany , co o tym myślicie ?
_________________
 
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 56
Posty: 252
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-03-13, 17:08   

Cześć
Oskar a ten czosnek to rozgniotłeś czy całe ząbki tym cukrem zasypałeś?
Twoja Mama ma rację - postaw to naczynko w miejscu słonecznym i ciepłym. Przy dobrych układach cukier powinien się rozpuścić. Co prawda zależy ile go dałeś nie jest bez znaczenia.
Janusz JKarp
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-13, 17:26   

JKarp, rozdrobniłem w siekaczu włożyłem do słoika i zasypałem 10 łyżeczkami cukru.
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-13, 20:27   

JemOgórki, moja produkcja opóźniła się delikatnie i jutro robię. Wystaw na słoneczko i informuj nas o dalszych losach dipu.
A co do mojego to zaleję napierw wódką (a nie cukrem) i później spiryt ;)
Pozdr.
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-13, 20:29   

wolus, będzie relacja live :) . Jutro powiem co i jak o moim dipku. Jedynie co mogę powiedzieć (na razie) to śmierdzi nieziemsko .
_________________
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-13, 20:32   

JemOgórki napisał/a:
śmierdzi nieziemsko

To akurat jest jego wielkim plusem :twisted:
A mój opóźnił się, bo czosnku nie miałem w poniedziałek, dziś kupiłem razem z chili i robię jutro ;)
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-14, 15:38   

Na razie soku nie widzę , cukier prawie w całości się rozpuścił. Tak jak mówię czosnek jest zielony nie biały ale to prawdopodobnie jest spowodowane że siedział w słoiku razem z cukrem. Ile mam jeszcze czekać zanim zaleje spirolem ??. I czy ten czosnek zalać spirytem czy odcedzić sok od czosnku i zalać ten sok ?? Proszę o odpowiedź i z góry dzięki.
Mizeria
Ostatnio zmieniony przez Ogórek 2012-03-14, 15:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wolus 
Kamil Wolek


Pomógł: 10 razy
Wiek: 23
Posty: 677
Skąd: Giecz/Środa Wlkp.
Wysłany: 2012-03-14, 16:28   

Tak jak jest zalej i będzie git :D Tylko poczekaj jeszcze z 2,3 tygodnie. To rada mojego dziadka, który robi sobie taki "syrop" :mrgreen:
_________________
Zawsze jadę NA ryby, a nie PO ryby!!!
Catch, kiss & release
 
 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2012-03-14, 16:34   

wolus, OK dziękuję. A to nie spleśnieje w środku ??
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: