Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Witam wszystkich użytkowników zaglądających jeszcze na to forum! Forum Karpiowe zostało całkowicie odświeżone i znajduje się pod nowym adresem ForumKarpiowe.pl Zapraszamy!

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietypowe kombinacje aromatów w kulkach
Autor Wiadomość
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 48
Posty: 485
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-02-11, 18:34   

wolantos, Koniec kwietnia -początek maja
To było na Solinie a więc woda głeboka i zimna.
 
 
dap 
Przemysław Malanowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 135
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2012-02-11, 18:50   

joker87 napisał/a:
Ten czosnek obieracie i zakładacie od razu na włos, czy wcześniej macerujecie go w czymś?


Też się podłącze pod to pytanie :?:
_________________
Karpiarstwo - obsesja maniakalna (dla zwykłego śmiertelnika)
Karpiarstwo - sposób na życie (dla wtajemniczonych)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 19:15   

Kulki ochotka/czosnek zrobione chwile wyschną to zdam sprawozdanie co do dawki czosnku i moich "wrażeń".

EDIT: Zrobiłem dwie wersje 2 i 5g na 100g miksu (wyższa dawka to coś około 3% całości licząc miks i jajka) moim zdaniem jeśli chce się uzyskać jakiś posmak to to jest mało, swoją role będzie tu tez odgrywa skład miksu. Przy dawce wyższej po przełamaniu już coś jakby czuć ale nie posiada posmaku. Myślę że jeśli chodzi jedynie o nadanie delikatnego posmaku to 100g na 1kg suchego miksu powinno wystarczyć.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
dap 
Przemysław Malanowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 135
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2012-02-11, 20:21   

Panowie, a co myślicie o kurkumie jako dodatku smakowego :?:
_________________
Karpiarstwo - obsesja maniakalna (dla zwykłego śmiertelnika)
Karpiarstwo - sposób na życie (dla wtajemniczonych)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 20:26   

dap napisał/a:
Panowie, a co myślicie o kurkumie jako dodatku smakowego :?:


Pamiętam jak kiedyś kiedyś tato stosował kurkumę, dodawał ją do makaronu. Myślę że bardziej wartościowe są jej właściwości niż aromat.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
dap 
Przemysław Malanowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 135
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2012-02-11, 20:43   

Wynalazłem przepis na kopytka z ziemniaków z kurkumą i chcę go dopasować do karpi,stąd moje pytanie o kurkumę. Czytając wasze posty pomyślałem o dodaniu czosnku świeŻego lub w postaci proszku, w sumie ziemniak i czosnek z tego co wiem jest w menu karpia. Co tym sądzicie aby naszym milusińskim zaserwować takie kopytka, po ugotowaniu i przesuszeniu można to na włoś spróbować założyć.
_________________
Karpiarstwo - obsesja maniakalna (dla zwykłego śmiertelnika)
Karpiarstwo - sposób na życie (dla wtajemniczonych)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 21:05   

Ale chcesz robić kopytka czy kulki? :D
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
dap 
Przemysław Malanowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 135
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2012-02-11, 21:10   

Piotrek chodzi ci o kształt czy cały produkt jako kulka proteinowa, osobiście myślałem żeby wałeczki robić jak na kulki, ale nie rolować póżniej tylko pociąć nożem na takie kwadraciki.
_________________
Karpiarstwo - obsesja maniakalna (dla zwykłego śmiertelnika)
Karpiarstwo - sposób na życie (dla wtajemniczonych)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-11, 21:26   

Chodzi mi o to czy to ma być kulka proteinowa czy kopytka :D
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
dap 
Przemysław Malanowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 38
Posty: 135
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2012-02-11, 22:05   

Nio ogólnie to maja być kopytka :D

Dodam jeszcze, że przepis jest podany jako przynęta na lina i dlatego wpadłem na pomysł pokombinowania w strone karpi.
_________________
Karpiarstwo - obsesja maniakalna (dla zwykłego śmiertelnika)
Karpiarstwo - sposób na życie (dla wtajemniczonych)
Ostatnio zmieniony przez dap 2012-02-11, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 58
Posty: 228
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-02-11, 23:22   

Cześć
Piotrek z czosnkiem ładnie łączy się miód lub wanilia :mrgreen:
Coś słyszałem o wątrobie i ciekawe jak belachan z czosnkiem :oops:
JK
 
 
nanus 
Wojciech Łęgocki


Zaproszone osoby: 8
Pomógł: 12 razy
Wiek: 50
Posty: 164
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-02-12, 08:33   

Panowie, a co myślicie o kurkumie jako dodatku smakowego

Kurkume łaczyłem z kozieradką na wiosnę sprawdzała mi sie taka kompozycja na leszcza , wiem że kurkumy powinno sie dodawać w zimnych porach roku aby utrzymywała smak i zapach pozostałych dodatków np: kozieradki która w zimnej wodzie ginie ( czytaj zapach , smak) poza tym to bardzo dobry barwnik, ale to tylko moje zdanie.
 
 
wędkarz 

Posty: 63
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-02-12, 12:24   

Robiłem w tamtym roku belachan na czosnku fajnie kulasy wyszły
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-12, 12:33   

wędkarz napisał/a:
Robiłem w tamtym roku belachan na czosnku fajnie kulasy wyszły


Jaki czosnek stosowałeś i w jakich dawkach? Ja robiłem i belachan z przepisu ccm i trochę innych miks ale tez o znacznej dawce belachanu, mi osobiście spodobała się opcja belachan z czarnym pieprzem w postaci czy to olejku czy po prostu zmielony.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wędkarz 

Posty: 63
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-02-12, 14:46   

Dawka czosnku 25 gr na kilo , czosnek był pierwszego sortu dawał mocno po nosie do miksu dodane było 30 ml belachan extract , 6 ml zapaszku belachan i 60gr bloku sfermentowanego .Ponadto był to miks rybny ,dopalony przyprawami ostrymi . Powiem więcej nie wiem dlaczego ,ale nawet amurki interesowały się tym miksem .
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-12, 20:29   

Jednak czosnek czosnkowi nie równy ;) Wczoraj robiłem partie próbną i w jednej partii była proporcja 5g/100g miksu, dziś robiłem trochę 20stek, ale na tyle skutecznie schowałem czosnek ze musiałem przejść się i kupić. Dałem dawkę 10g/1kg suchego miksu i wyszło cacy :D
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 39
Posty: 2599
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2012-02-12, 21:10   

Piotr Ostrowski napisał/a:
Jednak czosnek czosnkowi nie równy ;)

Takie małe ale Panowie - czosnków u nas dostatek, również odmian. Do tego kraj pochodzenia - w obecnej chwili sporo tego towaru na sklepowych półkach pochodzi z ... CHRL :shock: W porównaniu do naszego, swojskiego... nie ma co porównywać :roll:
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 48
Posty: 485
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-02-12, 21:52   

Panowie...A próbował ktoś z was ostrych przypraw np do grillowanego mięsa czy kurczaka pieczonego?? albo przyprwy maggi czy kostki rosołowej??
 
 
wędkarz 

Posty: 63
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-02-13, 16:34   

Piotrek z czosnkiem trzeba uważać ,bo jak dodajesz go do miksu jest lekko wyczuwalny a po uparowaniu kulek daje ostro po nosie (przynajmniej u mnie tak było ) ,a fakt czosnek czosnkowi nie równy to fakt ,ale dawka 10% to już chyba leka przesada .
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-13, 16:41   

wędkarz napisał/a:
Piotrek z czosnkiem trzeba uważać ,bo jak dodajesz go do miksu jest lekko wyczuwalny a po uparowaniu kulek daje ostro po nosie (przynajmniej u mnie tak było ) ,a fakt czosnek czosnkowi nie równy to fakt ,ale dawka 10% to już chyba leka przesada .


Źle podałem to w wcześniejszym poście, podałem że robiłem wczoraj w proporcji 10g czosnku/1kg miksu, ale się pomyliłem bo robiłem porcje po 0,5kg miksu i na taką porcje dawałem 10g czosnku wiec to jakieś dwa lub nawet mniej procent całości. Tak jak piszesz cały aromat pojawia się po uparowaniu i wstępnym wysuszeniu. Dzis wróciłem do domu otwieram drzwi i czuje delikatnie czosnek :D wiec myśle że 20g na 1kg miksu jak najbardziej odpowiednia dawka.

P.S. O tych 10% pisałem wcześniej ale to było spowodowane niską jakością czosnku. :D
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wędkarz 

Posty: 63
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-02-13, 18:17   

Myślę że taka dawka będzie optymalna ,oby rybki jeszcze podzielały nasze zdanie .
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-02-25, 15:20   

Wracając do nietypowych aromatów, próbował ktoś robić kulki serowe? Jakieś sugestie, rady, jaki rodzaj miksu dobrze by się z tym komponował? Może jakieś kombinacje tego aromatu?
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
JKarp 
Janusz Kozłowski


Pomógł: 8 razy
Wiek: 58
Posty: 228
Skąd: Legionowo
Wysłany: 2012-02-25, 18:57   

Cześć
" Kulki Gold sea - wykonano na bazie miksu ze skorupiaków, o nucie zapachowej słodkiej maślanej z zawartością aromatu sera z dodatkami wzmacniającymi smak i zapach oraz przyspieszającym trawienie. "
Tak myślę, że masz wskazówkę :mrgreen:
JK
 
 
Mooolek

Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-03-28, 08:02   

Odświeżę temat.

Piotr jak sprawdziły się kulki ? Czy te ilości czosnku są odpowiednie ? zamierzam pobawić się dodając go do miksu rybnego zastanawiam się tylko ile.
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2018-03-28, 16:11   

Mooolek, Jeśli chodzi o kulki z dodatkiem czosnku to powiem szczerze że średni. Coś tam połowiłem,ale bez szału.Od tego czasu rozmawiałem z kilkoma osobami i potwierdziły moje obawy o zbyt dużej dawce. Od tamtego czasu coś tam jeszcze kombinowałem z czosnkiem,ale już wersją proszkową i efekty o niebo lepsze. Na ten rok mam coś około 25kg kulek krewetka/czosnek,więc testy nadal trwają ;) Z rozmów z innymi wędkarzami i producentami przynęt doszedłem do wniosku,że o wiele lepiej postawić na koncentrat czosnkowy w proszku, potocznie zwany czosnkiem w proszku, jednak jest on czymś innym niż czosnkiem w proszku tym z półek sklepów spożywczych.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Mooolek

Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-03-29, 06:42   

ok, a ile tego dodajesz na 1 kg mixu ?
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 57 razy
Wiek: 36
Posty: 1822
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2018-03-29, 12:44   

Mooolek, 5g/kg i to już jest mega dawka, obym znowu nie przesadził :mrgreen:
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Mooolek

Posty: 37
Skąd: Polska
Wysłany: 2018-03-30, 06:24   

Ok dzięki wielkie, będziemy próbować :D
 
 
korki 

Wiek: 29
Posty: 61
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-06-05, 16:28   

Łamał może ktoś kryla czarną porzeczką? Czym warto przełamać kryla?
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 53 razy
Wiek: 38
Posty: 1348
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2018-06-10, 05:59   

korki, a dla czego nie? Stosuję różne kombinacje ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Witam wszystkich użytkowników zaglądających jeszcze na to forum! Forum Karpiowe zostało całkowicie odświeżone i znajduje się pod nowym adresem ForumKarpiowe.pl Zapraszamy!