Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Konserwant do kulek
Autor Wiadomość
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-01-29, 21:00   Konserwant do kulek

Witam
Panowie jakich konserwantów do kulek używacie? Kupujecie firmówki czy używacie spożywczych?
Musze kupić coś co wystarczy na 20- 25 kg kulasów - z tego połowa na wędzonej szprotce, tuńczyku z puchu i mleku w proszku- wytrzyma do września i nie nie zwiększy znacznie ceny kilograma kulek?

[ Dodano: 2012-01-29, 21:02 ]
Przepraszam
Panie i Panowie- przepraszam :oops:
 
 
Wasyl 
Damian Wasielewski



Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Posty: 626
Skąd: Krapkowice-Otmęt
Wysłany: 2012-01-29, 21:06   

Ja stosowałemKonserwant traper z dobrym skutkiem. Dobre bo polskie :mrgreen: A cena nie powala.
_________________
SEN ? A CO TO TAKIEGO ?
 
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-01-29, 21:22   

Dzięki , jest to jakaś opcja.
Ja w tamtym roku stosowałem Tb ale opakowanie na 10 mak 15 kg wystarcza i z tego co pamiętam ok 20 zł kosztował.
Czekam na inne propizycje :mrgreen:

[ Dodano: 2012-01-29, 21:24 ]
Pomyłka- 5 max 10 kg mixu.
Właśnie puste opakowanie znalazłem
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-01-29, 21:32   

Cześć Marcin .
Więc tak.Znajomy testował konserwanty spożywcze w proszku (nawet nie znam nazwy) i stwierdził że nie dają rady, kulki rybne psuły sie już po 2 tygodniach.
Co do konserwantów wędkarskich to ponoć są bezwonne ale jakoś w to niewierze (kiedyś miałem TB i śmierdział chemią) po drugie konserwanty znacznie podnoszą cene kulek,o ile pamiętam dawkowanie ok 100 mll na kilo mixu więc łatwo obliczyć że na 25 kg wchodzi 2,5 litra tej chemii.
5 butelek 0,5l x 16 zł (średnio) = 80zł.
Moim zdaniem najlepiej mrozić a gdy nie masz możliwości suszyć.
Ja nie mam gdzie mrozić więc suszę kulki na tzw kamień ,dawniej suszyłem 10-14 dni po czym pakowałem kulki do papierowych toreb , teraz susze 5-6 dni po czym kulki przesypuje do specjalnych ;) worków z drobnej siatki (np starej siatki wędkarskiej lub worka po cebuli) no i kuleczki wieszam gdzieś na strychu.Mogą tak wisieć i pół roku.
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-01-29, 21:50   

jarekb11 mi w zamrażarkę_ jedna szuflada moja- to max z 8 kg wejdzie, suszenie na max może dałbym rade, ale :
1. kulka jest za lekka do nęcenia kobrą
2. za twarda na włos- rozpada się przy wierceniu
3. przy niektórych mixach - dużo zmielonej konopi+mleko w proszku+mąka sojowa odtłuszczona i kula może pływać ( chociaż nie musi)
Konserwant jednak trochę daje. W tym roku chcę spróbować kulek szybko pracujących (krótkie gotowanie lub parowanie+ trochę suszenia) a tu konserwant jednak się przyda.
Konserwant TB tak mocno nie jechał chemia a w miksie i kulkach to już wcale no i działa bo kulasy z tamtego roku (w lipcu robione) dalej są spoko.
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-01-29, 22:23   

Marcin Mazurek napisał/a:
suszenie na max może dałbym rade, ale :
1. kulka jest za lekka do nęcenia kobrą
2. za twarda na włos- rozpada się przy wierceniu
3. przy niektórych mixach - dużo zmielonej konopi+mleko w proszku+mąka sojowa odtłuszczona i kula może pływać ( chociaż nie musi)
Konserwant jednak trochę daje. W tym roku chcę spróbować kulek szybko pracujących (krótkie gotowanie lub parowanie+ trochę suszenia) a tu konserwant jednak się przyda.
Konserwant TB tak mocno nie jechał chemia a w miksie i kulkach to już wcale no i działa bo kulasy z tamtego roku (w lipcu robione) dalej są spoko.


Nie twierdze że konserwant w płynie nic nie daje .Napisałem tylko że spożywcze (w proszku) niewiele dają w przypadku kulek rybnych.
Poza tym kulkami suszonymi da rade nęcić (wbrew temu co napisałeś) wiem bo nęciłem ,może nie leciało daleko ale z 70 m dało rade.
Z ciekawości zszedłem do piwnicy i spróbowałem przekłuć (bez wiercenia) i spokojnie szydełko z jaxsona daje rade ,kulki robione 3-4 tygodnie temu zarówno na moim mixie jak i na mixie kupnym nie pękają.
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2012-01-29, 22:26   

Cytat:
2. za twarda na włos- rozpada się przy wierceniu
Po prostu źle dobrane składniki mixu ,lub mix dziadowski jeśli był już gotowy.
Ja zawsze suszyłem kulki w suszarce elektrycznej do grzybów a następnie przechowywałem je w kartonach po butach.
 
 
Wasyl 
Damian Wasielewski



Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Posty: 626
Skąd: Krapkowice-Otmęt
Wysłany: 2012-01-29, 22:29   

DamianHryniewicz napisał/a:
kartonach po butach.
A z kąd ty Wiesz gdzie ja kulasy trzymam? :lol: Robiłem swoje na konserwancie Trapera w Pażdzierniku i jak na razie jest im dobrze w piwnicy :D
_________________
SEN ? A CO TO TAKIEGO ?
 
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-01-29, 22:47   

jarekb11 nic nie mówię że coś jest nie tak. Wiem że do 50 - 70 m da się nęcić kobra , nic nie mówię o konserwancie w proszku czy innym bo nie używałem i nie mam prawa się wypowiadać. Mówie tylko że nie mam możliwości przechowywać kulasów bez dobrego konserwantu.
DamianHryniewicz. Może i zły skład ale ryba pasuje i na ten rok niewiele zmienię :mrgreen: .W ostateczności nie będę kulał tylko robił ciasto i przepuszczał przez pistolet/maszynkę do mięsa i kroił wałki. Ważne żeby się produkt nie psuł.
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2012-01-30, 07:07   

Marcin Mazurek napisał/a:
.W ostateczności nie będę kulał tylko robił ciasto i przepuszczał przez pistolet/maszynkę do mięsa i kroił wałki. Ważne żeby się produkt nie psuł.

To, że niby co :?: Okrągłe psują się szybciej jak walce :shock:

[ Dodano: 2012-01-30, 07:08 ]
I jak to ma się do nęcenia cobrą, o którym spomniałeś :?:
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-01-30, 20:50   

1. Czy kulka czy walec czy inny dziwoląg- wszystko bez konserwantu psuje się podobnie
2. Cobra- jak jest zły mix, źle dobrane składniki mixu-nie da się rolować ( w kulkę)rozpada się przy rolowaniu,suszeniu, wierceniu czy przy rzucie ( siła odśrodkowa działająca na kulkę przy rzucie cobrą powoduje że kulka potrafi się rozpaść - fajnie to wygląda :D ale utrudnia precyzyjne nęcenie :( )- o tym mówił DamianHryniewicz
3. żeby dobrze - celnie i powtarzalnie nęcić kulkami to kulka musi być kulką, walcem tak daleko się nie rzuci .
Wojtek straub- czytaj dokładniej posty.
 
 
Karpiu 


Wiek: 25
Posty: 34
Skąd: Lubuskie
Wysłany: 2012-01-30, 21:18   

A jeśli do worka z kulkami włożę pochłaniacz wilgoci to zapobiegnie to psuciu się kulasów?
Bo myślałem o tym, ale nie wiem czy zdałoby to egzamin :|
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-01-30, 21:41   

Karpiu napisał/a:
A jeśli do worka z kulkami włożę pochłaniacz wilgoci to zapobiegnie to psuciu się kulasów?
Bo myślałem o tym, ale nie wiem czy zdałoby to egzamin :|

Wszystko zależy od tego do jakich kulek, tj. jak zakonserwowanych wstawisz ten pochłaniacz wilgoci. Kulki wysuszone nie potrzebują żadnego pochłaniacza wilgoci, wystarczy suche pomieszczenie i perforowana skrzynka np. z warzywniaka. Kulek z konserwantem również nie suszymy długoterminowo, tylko po podsuszeniu pakujemy do szczelnych pojemników jak worek foliowy, wiaderko z przykryciem itp.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
szuszel 


Wiek: 30
Posty: 70
Skąd: Orzesze
Wysłany: 2012-02-02, 21:09   

Co do konserwantu to pofatygowałem się go skosztować i był bardzo gorzki kwaśny i nieprzyjemny jakiś wpływ to na jakość kulek pewnie ma :roll:
ps. Oczywiśćie nie walnąłem sety tylko delikatnie :twisted:
_________________
100% NO KILL!!!
 
 
 
Lukasz 
Łukasz Patoka


Pomógł: 3 razy
Wiek: 36
Posty: 56
Skąd: Nowa Sól
Wysłany: 2012-02-09, 20:01   Glikol Propylenowy jako konserwant

Witam!
Czy używał ktoś tego specyfiku (glikol propylenowy) do konserwowania własnych kulek? Jeśli tak to poproszę o jakieś informacje.
Ostatnio zmieniony przez Lukasz 2012-02-09, 23:19, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
AeSeF
c3n50r3d


Pomógł: 23 razy
Wiek: 26
Posty: 569
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-02-09, 20:12   

Na 90% glikol propylenowy jest jednym z głównych składników aromatów spożywczych używanych w cukiernictwie itp, jutro jeszcze zerknę na butelkę i rozwieje wątpliwości, choć kulki mojej roboty z domieszką właśnie takiego aromatu wciąż się trzymają i nie naszła na nie pleśń, w porównaniu do tych, które aromatu nie dostały.
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-23, 13:44   

Witam

Temat stary, ale to chyba nie szkodzi

Glikol propylenowy 99 % , dozowanie 10 ml na jedno jajko

Kupicie np na alledrogo 5l okolo 60 zl

Nie kupujcie tych konserwantow firm karpiowych, tam jest glikol tylko ze cena 200 % wyzsza

:)
 
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-12-23, 13:56   

Tak tyle że 5l starczy na 50 kilo mixu= ok 80 kilo kulek, niewielu karpiarzy robi takie ilości kulek.
A nie wiem czy taki konserwant ma jakiś termin ważności.
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-23, 14:06   

Są też mniejsze pojemności 100 ml, 500 ml , 1 litr

Poszukaj
 
 
 
Kuros 

Pomógł: 2 razy
Posty: 65
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-23, 14:33   

jarekb11 napisał/a:
Tak tyle że 5l starczy na 50 kilo mixu= ok 80 kilo kulek, niewielu karpiarzy robi takie ilości kulek.
A nie wiem czy taki konserwant ma jakiś termin ważności.
Kupujesz takie opakowanie z innym karpiarzem i masz konserwant na 40kg kulek za 30zł. A z tego co się orientuje to za 30zł mamy butelkę 500ml "karpiowego konserwantu" :D
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-12-23, 15:19   

Kuros, TB sprzedaje 500 ml za 18 zł (cena sklepowa) 1l=36 pln.

Na alledrogo glikol propylenowy cena 1l -16 pln+koszt wysyłki 11-13 pln= 27-30 pln.
Oszczędność niby jest ale niewielka i nie wiem czy warto,tu parę pln oszczędzisz a za chwile na dipie czy czymś przepłacisz.

Przy dużej ilości być może warto ale na litrze oszczędność żadna.
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-23, 17:12   

Ja już glikolu używam od kilku lat, raz na 2 lata kupuje 5l, nie stwierdzam, aby przez te dwa lata zmienił swoje właściwości, a niech tylko nikt nie pisze ze kupując 5l nie masz żadnych oszczędności, podobnie wszelakie rodzaje mączek jak kupuje to tylko w workach po 25 kg, szczelnie zamknięte w pojemnikach i nic się nie psuje.
 
 
 
Kuros 

Pomógł: 2 razy
Posty: 65
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-12-23, 18:04   

jarekb11, nawet na litrze jest oszczędność jak sam wyliczyłeś. Niestety "marketing" tak namieszał nam karpiarzom w głowach, że myślimy że to co "karpiowe" jest najlepsze. Przepłacamy za konserwanty, specjalnie wyselekcjonowane komponenty :lol: , odzież, wszystko...
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-12-23, 19:03   

Kuros, Ja wcale nie twierdzę, że "karpiowe" jest najlepsze, tylko, że przy małych (1l) ilościach oszczędność niewielka. Ja mało jeżdżę na ryby, więc 10 kg mixu na dwie osoby to max, co zużywam (max 1-1,5 l konserwantu), więc nie będę kanistra 5l kupował, bo i po co? Żeby mi to w piwnicy 5 lat stało??
Ja osobiście wolę iść do sklepu i kupić w takiej ilości, jaką potrzebuję. Jeśli ktoś robi kulki "na tony" ;) to faktycznie lepiej i taniej kupić na Alledrogo.
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-23, 19:10   

Piszecie o czymś takim:

Glikol 5l

Glikol 1l
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-12-23, 19:25   

Marec-ki, może za 1 l to rewolucji cenowej nie ma, ale te 5 l to niedługo sam kupię, bo na przyszły rok planuje dużo nęcić kulkami :twisted: . Jak ktoś mało kręci to te 5 litrów można na 2-3 osoby zakupić i zostanie kasa na mączki ( też najlepiej kupić 25-50 kg na 2-4 osoby) i plecki ( czy jak kto woli granulat paszowy- dla mnie 0 różnicy a rybki lubią :mrgreen: ).
 
 
jarekb11 
Jarosław Bajek


Zaproszone osoby: 4
Pomógł: 16 razy
Wiek: 46
Posty: 506
Skąd: Wilkowice
Wysłany: 2012-12-23, 19:35   

No ja o tym drugim piszę, bo nie wiem czy ten dla świń jak i ten "maszynowy" to jest to samo? Jest jeszcze i taki do e-szlugów i czort wie, czym one się różnią. Może tam coś dodają??.
Chemikiem nie jestem dla tego wole kupić "karpiowy" konserwant
 
 
Soyale 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Posty: 151
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-23, 19:40   

Marcin - to kup 5 l to ja mogę brać 2,5 litra.
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-12-23, 19:42   

Ok, dam znać na PW, tylko, że ja za ok miesiąca biorę.
 
 
maciek 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 41
Posty: 568
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-12-23, 19:46   

Ja mimo wszystko konserwantów unikam. Wole osobiście przed każdym wyjazdem nakulać świerzych kulek lub ewentualnie mrozić.
_________________
Maciej Dziarłowski
 
 
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-23, 19:48   

Marcin, podrzuć który dokładnie bierzesz to też wezmę z kimś na spółę ;)

A no to ten sam co podałem w linku wyżej - tylko ten z linka tańszy o 10zł :)
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Marcin Mazurek 
Marcin M

Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Posty: 209
Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2012-12-23, 20:24   

Admin usunął post bo link nie działa. Na wszelki wypadek wklejam stronę sklep Galvet. Warto poszukać bo mają preparaty mlekozastępcze, glikol i glicerynę roślinną- do boosterów jak znalazł :mrgreen: .
Nie jestem związany z w/w sklepem i nie mam żadnych profitów z jego reklamy czy sprzedaży- stronę znalazłem przypadkowo.
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-23, 23:04   

Na temat glikolu propylenowego poczytajcie poniżej

Glikol propylenowy

Nie ma żadnej różnicy czy sprzedawca napisze na aukcji że do tytoniu, czy jako konserwant czy dla bydła, glikol to glikol, tak jak i spirytus ma różne zastosowania :)
 
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-24, 11:53   

Marcin, preparaty mlekozastępcze kupuje bezpośrednio u producenta, nie robią większych problemów z wysyłką worka 25 kg

A dokładnie koncentrat mleczny , zastępujący odtłuszczone mleko w proszku
Firma Polmass



Nie pamiętam dokładnie, ale za worek 25 kg wraz z wysyłką kurierem coś około 100 zł.

Post poprawiony. Proszę opisywać linki. Biegan.
 
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2012-12-25, 18:42   

Tomczyk, a sprawdzałeś w hurtowniach, np. zaopatrujących piekarnie, jaka jest cena mleka w proszku?
Bo jak policzyć w.w. worek + przesyłka, niewiele taniej wyjdzie jak odtłuszczone w spożywczaku...
A w w.w. worku co? Jak dla mnie serwatka + odtłuszczona mączka lub izolat/koncentrat sojowy + odrobina WPC i ew. wypełniacze...
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-25, 21:02   

Witam

W spożywczaku odtłuszczone mleko w proszku kosztuje 6 zł za 250 gram, więc w przypadku 25 kg jest to 600 zł, więc różnica w cenie jest znaczna.
Ja wiem że ty jesteś ekspertem w tej dziedzinie i być może masz rację, natomiast ja osobiście gównie zwracałem uwagę na zawartość białka która wynosi 38 %.

Stosuję już od kilku lat w swoich kulkach, wcześniej było mleko w proszku teraz ten koncentrat, różnicy w braniach nie widzę, kulek w sezonie robię sporo więc z ekonomicznego punktu widzenia jest to jakiś zamiennik
 
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2012-12-25, 21:40   

Tomczyk, zaraz po świętach aż się do sklepu przebiegnę :shock:
A jak karpie nie wybrzydzają to no problem, ale chyba i tak taniej wyjdzie zakupić serwatkę i mączkę sojową...
P.s. Hurtowo koszt kilograma mleka w proszku jest znacznie niższy ;)
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-12-25, 21:52   

Również stosowałem Pollac, ale zmieniłem na serwatkę, bo cena podobna, a "preparat" to mieszanka serwatki i mąki sojowej...., więc kupuję jak potrzeba te komponenty "czyste" :P
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
dood94 
Dominik Kwoka

Pomógł: 6 razy
Wiek: 23
Posty: 235
Skąd: k. Rzeszowa
Wysłany: 2012-12-27, 09:55   

Dzisiaj dzwoniłem do miejscowej hurtowni dla cukierników/piekarzy i dowiedziałem się cen za mleko w proszku: Pełne 17zł/kg, Odtłuszczone 14zł/kg. Cena lepsza niż w detalu, ale opakowania 25kg, a tego pewnie w ciągu 2 sezonów nie wykorzystam :/
 
 
Tomczyk 


Wiek: 38
Posty: 37
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2012-12-27, 12:27   

Dogadaj się z jakimś kolegą i weźcie na spółkę
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: