Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kołowrotek Anaconda Magic Runner IV
Autor Wiadomość
jeanpascale 

Pomógł: 10 razy
Wiek: 45
Posty: 426
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2014-02-17, 20:21   

Spokojnie przestraszyć to się można ale Daiwy BG 90 :P mam to wiem
_________________
NIGDY NIE MÓW NIGDY
 
 
Adrian_Biała 
Adrian

Wiek: 25
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-02-17, 20:43   

Kiedy ja kupiłem pierwszy kołowrotek karpiowy Okume LB 65, też wydawała się ogromna i bardzo ciężka, kiedy przyszedł MRIV okazał się jeszcze większy ale już nie zrobił na mnie takiego wrażenia po mimo tego że jestem jeszcze laikiem :) Teraz jak patrze na moje poprzednie kołowrotki które mam wydają się być zabawkami dla dzieci, pomimo tego że kiedyś były spoko :) Tak jak koledzy piszą kwestia oswojenia się i przyzwyczajenia :)
 
 
 
ruhh 
Mateusz Pańta


Wiek: 30
Posty: 89
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2014-02-19, 12:29   

WItam, jak wyglądają jego zdolności rzutowe ?
Pozdrawiam
_________________

 
 
 
raczyk 
Konrad Raczyński


Pomógł: 2 razy
Wiek: 26
Posty: 164
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 2014-02-19, 12:47   

Kołowrotek nie posiada zdolności rzutowych :p ale szpula jest spora i jeśli ty masz takie zdolności to rzucanie nie jest problemem.
 
 
ruhh 
Mateusz Pańta


Wiek: 30
Posty: 89
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2014-02-21, 11:07   

Dobra Dobra, wiadomo o co chodzi :mrgreen: . Posiadacie informację gdzie na tą chwilę można w dobrej cenie dostać 2 nowe takie młynki ?
_________________

 
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-02-21, 11:25   

ruhh Mateusz Tu masz AMRIV a w Sklep-Karpiowy masz z gratisami a i renoma obsługi mówi sama za siebie.
_________________
I do not Kill
 
 
marco102 
Marek Lis



Pomógł: 22 razy
Wiek: 20
Posty: 1094
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2014-02-21, 12:00   

W Okoniu są w dobrej cenie. Reklamacje uwzględniają bez problemu. Niedawno oddałem Andzię DC do serwisu, a w zamian dostanę Andzię Spod :D
 
 
raczyk 
Konrad Raczyński


Pomógł: 2 razy
Wiek: 26
Posty: 164
Skąd: Busko Zdrój
Wysłany: 2014-02-21, 12:06   

W sklepie bażant też nie ma problemu z serwisem ;] wiem z autopsji :)
 
 
krzaku111 
Kamil Krzak


Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Posty: 158
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2014-02-21, 12:35   

fakt w bazancie mi nawet wyslali dodatkowa szpule ponieważ w jednym z dostarczonych młynków brakowało klipsa przy szpulce

A kolega z Sacza to zapoznal sie z regulaminem forum ? Damian
 
 
 
maniak827 
Damian Gruszka

Posty: 34
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2014-02-23, 20:43   

Witam koledzy,

Mam problem, dzisiaj na targach zakupiłem ten młynek, w domu zdjąłem szpule i nie mogę jej założyć. Gdy zakładam to szpula jest krzywo i obciera o część kołowrotka. Nigdy nie miałem z tym problemów (coś wcześniej ktoś pisał w temacie ale to o coś z wolnym biegiem chodziło). Może mi ktoś pomóc?

 
 
Ogórek 
Oskar Hajduk


Pomógł: 42 razy
Wiek: 19
Posty: 789
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2014-02-23, 20:47   

maniak827, Zdejmij szpulę i wrzuć zdjęcie szpuli od środka i mechanizmu
_________________
 
 
 
mariusz605 
Mariusz Jasiński



Pomógł: 12 razy
Wiek: 36
Posty: 416
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2014-02-23, 20:55   

Tam jest jakaś blaszka-plastik czy coś takiego. Małe ustrojstwo ściągane, nie wciskaj na siłę. Dopytaj bo inaczej pogniesz, temat już gdzieś był... Na pw wyślę Ci telefon do kumpla który przerabiał ten problem. Na pewno Ci odpowie ;) .
Przejrzyj jeszcze ten temat od 12 strony.
Tu masz filmik który nagrał Bury.
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-02-23, 21:03   

Też po targach oglądałem kołowrotek, zdemontowałem szpulę i nie mogłem jej założyć, w środku jest jak Pisze mariusz605 taka blaszka, którą musisz wcisnąć do srodka w szpulę, ja nałożyłem szpulę, i okręcając delikatnie wciskałem, i szpula wskoczyła na swoje miejsce.
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
maniak827 
Damian Gruszka

Posty: 34
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2014-02-23, 21:06   

Ogórek,

Kod:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/1888471_643946012339498_1415849901_n.jpg?oh=d4d0778d5b4f685db6a3b54c57c1bfcf&oe=530C37D0&__gda__=1393303071_90016c6f912b7806b0360ce70e626964

Kod:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/v/t34/1926860_643946539006112_1653394156_n.jpg?oh=c91479daa930811de14153b90763539d&oe=530BF20B&__gda__=1393319328_71875eb3b0331f3979f8f7a5b885a42d

Kod:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/1901323_643951735672259_562406830_n.jpg?oh=862c66e095679b80ce53bc1405724f53&oe=530BEF71&__gda__=1393296031_996058da50689158be89a7afd213d7e9

Kod:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/1661042_643951042338995_1510415588_n.jpg?oh=6456f88db9c143afc6e72db11ba21b2d&oe=530BE9F3&__gda__=1393324092_628d0eeef26051b79249ada9e7caa974

Kod:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/1939421_643951339005632_2063148578_n.jpg?oh=1075282f5f9d753dd5b4d0739fe9b985&oe=530C6EAF&__gda__=1393314016_4ffc51c7d78d072d0dc478efe47875bc



Wstawiam w CODE ponieważ nie chce zaśmiecać tematu :)

EDIT: Polecę z tym na gwarancję, wydałem pieniądze więc chce mieć w pełni sprawny młynek bez żadnego bawienia się i poprawiania czegoś...
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 36
Posty: 1359
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2014-02-24, 07:57   

maniak827 napisał/a:
EDIT: Polecę z tym na gwarancję, wydałem pieniądze więc chce mieć w pełni sprawny młynek bez żadnego bawienia się i poprawiania czegoś...

Kolego on jest sprawny po prostu źle zakładasz szpulę, lub przy ściąganiu wyleciała ci tam taka mała podkładka. Jak ją zakładasz to nałóż lekko i przekręć odwrotnie do wskazówek zegara, i ci fajnie najdzie :) Sam miałem ten problem za pierwszym razem ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
krzaku111 
Kamil Krzak


Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Posty: 158
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2014-02-24, 08:44   

Więc jest tam blaszka v-kształtna, która po prostu ma wejść w środek szpuli(tam są takie wyżłobienia wokoło), jeśli nie chce najść to przekręc szpulkę jak najwyżej odciągnij ten plastikowy "kosz" pod szpulką, weź coś cienkiego i wciśnij tę blaszkę żeby weszła w wyżłobienie and...that's all! będzie działało jak złoto! poprostu zajrzyj pod szpulę to przekonasz się, że to głupota.
 
 
 
maniak827 
Damian Gruszka

Posty: 34
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2014-02-24, 14:01   

krzaku111 napisał/a:
Więc jest tam blaszka v-kształtna, która po prostu ma wejść w środek szpuli(tam są takie wyżłobienia wokoło), jeśli nie chce najść to przekręc szpulkę jak najwyżej odciągnij ten plastikowy "kosz" pod szpulką, weź coś cienkiego i wciśnij tę blaszkę żeby weszła w wyżłobienie


Faktycznie, nie weszła a teraz pencetą docisnąłem tą blaszkę i ładnie weszło. Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Kurcze, ale wstyd...Nie umieć szpuli założyć :oops: :oops:
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 36
Posty: 1359
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2014-02-24, 15:26   

maniak827 napisał/a:
Kurcze, ale wstyd...Nie umieć szpuli założyć :oops: :oops:

Nie przejmuj się nie ty pierwszy i na pewno nie ostatni ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
bullet 

Posty: 8
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-03-01, 15:58   

a spotkaliście się z czymś takim, że kołowrotki inaczej terkoczą? Mam 3 MR IV i w każdym przy wolnym biegu inaczej słychać terkotanie :D Swoją drogą w każdy inaczej też działa wolny bieg :P No w miarę normalne?
 
 
marcinek75 
marcin.carp


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Posty: 88
Skąd: Kielce
Wysłany: 2014-03-01, 18:17   

Ja mam taki problemik. Szykowałem sobie ostatnio wędki i przy jednym kołowrotku podczas wyciągania żyłki ze szpuli ( poluzowałem szpulę pokrętłem do końca prawie) nie słychać terkotania. Co może być przyczyną? A w drugim MRIV jest ok.
 
 
rusnar 
Konrad Rusnarczyk

Pomógł: 1 raz
Wiek: 18
Posty: 109
Skąd: stary sącz
Wysłany: 2014-03-02, 12:42   

Mam tak samo jak kolega wyżej lecz jeszcze troszke słychać ale minimalnie :/
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 30
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2014-03-02, 12:55   

Blaszka odpowiedzialna za trejkotranie szpuli mogla sie wyrobic i wystarczy ja troche podgiac , lub szpula nie zostala odpowiednio zamontowana , przez co ta blaszka nie siedzi na Swoim miejscu.
Ostatnio zmieniony przez DamianHryniewicz 2014-03-02, 13:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
FCBuniasty6
Grzegorz Brocławik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 22
Posty: 116
Skąd: Jasło
Wysłany: 2014-03-02, 22:57   

Panowie ja mam z kolei problem ze starszym z moich kołowrotków MR IV. Przy obróceniu kołowrotka "do góry nogami" czyli stopką do dołu coś klika w mechanizmie i włącza się wolny bieg, bez użycia sprzęgiełka.
Wysłałem kołowrotek do Przemka i zobaczymy co będzie dalej ;)
bullet, edytuj swoje posty a nie pisz nowych bo zaśmiecasz temat
_________________
Liczy się sport i dobra zabawa :)
 
 
greagfh

Posty: 36
Skąd: z Polski
Wysłany: 2014-03-08, 09:55   

Panowie ma ktoś nawięte na ten kołowrotek Prologic XLNT HP camou? Mam zamiar kupić szpulę 1000 metrów tylko nie wiem ile jej wchodzi na MRIV, jaką wybrać średnice żyłki żeby nie zabrakło na 2 kołowrotki. 0,33 będzie odpowiednia? Czy jednak kupić 0,35 dla spokoju o wytrzymałość i to że nawinę do końca obie szpule w kolowrotkach? Nigdy nie łowiłem na tak grubą żyłkę więc trochę się obawiam 0,35 czy nie będzie za toporna.
 
 
erde 
Radek Dziedzic


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 236
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-03-08, 10:42   

greagfh napisał/a:
Panowie ma ktoś nawięte na ten kołowrotek Prologic XLNT HP camou? Mam zamiar kupić szpulę 1000 metrów tylko nie wiem ile jej wchodzi na MRIV, jaką wybrać średnice żyłki żeby nie zabrakło na 2 kołowrotki. 0,33 będzie odpowiednia? Czy jednak kupić 0,35 dla spokoju o wytrzymałość i to że nawinę do końca obie szpule w kolowrotkach? Nigdy nie łowiłem na tak grubą żyłkę więc trochę się obawiam 0,35 czy nie będzie za toporna.


Miałem 0,30 Sufixa i niestety 1000m mi brakło żeby dwie szpule ładnie wypełnić :/
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-03-08, 11:27   

erde a to dziwne bo na szpuli jest napisane 0,30/480m. Ciekawe czemu tak CI się stało...
Kupiłem 2 te młynki na targach, mam do nich nasha 0,34 1000m mam nadzieję że u mnie nie będzie problemów.
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
erde 
Radek Dziedzic


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 236
Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-03-08, 11:33   

maniek231 napisał/a:
erde a to dziwne bo na szpuli jest napisane 0,30/480m. Ciekawe czemu tak CI się stało...
Kupiłem 2 te młynki na targach, mam do nich nasha 0,34 1000m mam nadzieję że u mnie nie będzie problemów.


Jest kilka opcji. Mogło nie być na szpuli dokładnie 1000m mimo opisu, średnica podana przez producenta żyłki mogła być nie do końca zgodna z prawdą itp. Nie wnikałem ;)
Następnym razem albo wezmę nieco grubszą albo szpulę 1200m. Ew. nawinę w sklepie ;)
 
 
krzaku111 
Kamil Krzak


Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Posty: 158
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2014-03-08, 11:41   

Problem istnieje w przypadku gdy właśnie średnica żyłki jest zaniżona (w wielu przypadkach żyłki gardnera lub też jet fish'a), u mnie niestety ale dwóch młynków pod sam rant nie dało się 0,35 Jet'a zapełnić.Ale ten temat był przerabiany.
 
 
 
greagfh

Posty: 36
Skąd: z Polski
Wysłany: 2014-03-08, 13:16   

Czyli kupię 1000 metrów 0,35 tego prologica, jak nawinę to zdam relację ile weszło na szpulę.
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-08, 13:32   

greagfh, Tylko wiedz jedno ze w Polsce najważniejszy parametr to jest średnica a w innych krajach szczególnie anglosaskich to lbs jest tym parametrem.I dlatego występują takie odchylenia w średnicach żyłek-a dlaczego tak jest ,mianowicie jest jeszcze pozycjonowanie produktu .Żyłki różnych producentów mogą różnić sie średnicą ale mieć taka sama wytrzymałość lbs. A ze u nas patrzy sie średnica to po prostu zawyża sie średnice by pokazać ze żyłka jest mocniejsza bo grubsza.I jeśli żyłka
greagfh napisał/a:
0,35 tego prologica
ma taka średnice to ci jej zostanie ale jeśli będzie miała inna to zabraknie ?
_________________
I do not Kill
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-03-08, 16:10   

Właśnie nawinąłem nasha nxt d-cam mono 0.34. Coś przed nawinięciem mnie podkusiło żeby zrobić podkład, lepiej niech zostanie żyłki niż ma braknąć, i chwała mi za to, betoniary pełne, a na szpuli prześwituje już dno, gdyby nie podkład byłbym w dup**
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-08, 16:13   

maniek231, To widać ze moje przypuszczenia sie sprawdzają.
_________________
I do not Kill
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-03-08, 16:44   

Na to wygląda. Czyli ogólnie mówiąc, albo kupować 2 szpule po 1000m i spokojnie sobie nawijać do pełna z jednej i drugiej szpuli, albo kupić jedną, i robić podkład.
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-08, 16:49   

maniek231, Ja kupiłem Gardnera 1040 i starczyło niby 0,35mm a miała 0,30mm po pomiarze,idealnie dwie szpule pod sam rant.
_________________
I do not Kill
 
 
miszczu113 
Bartek


Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Posty: 73
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-03-08, 18:39   

Panowie a z czego najlepiej zrobić podkład? maniek231 jak gruby podkład zrobiłeś?
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-03-08, 18:49   

Podkład zrobiłem z czegoś takiego:



Nawinąłem dratwę miejsce w miejsce tak równo jak potrafiłem, a wierzch okleiłem taśmą izolacyjną. Moja dratwa ma grubość około 1,7mm.
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
Can-d 
Kamil Perepeczko


Pomógł: 2 razy
Wiek: 42
Posty: 337
Skąd: Barzowice
Wysłany: 2014-03-08, 18:50   

Ja nawijam worki foliowe bo dratwa może pęcznieć i gnić.
_________________
I do not Kill
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-03-08, 18:57   

Wszystko zależy jak szczelnie owinę izolacją wierzch. Btw, nigdy nie zdażyło mi się gnicie/pęcznienie podkładu, pomysł sprzedał mi ojciec który też to stosuje od lat, ale jak to napisałeś, zaczynam się niepokoić :roll:
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
jony 
Jan Zaprawa


Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Posty: 496
Skąd: Chełm
Wysłany: 2014-03-08, 19:01   

Czy nie byłoby prościej zrobić podkład z grubej żyłki?
_________________
Im więcej wolno tym mniej wypada
 
 
maniek231 
Mariusz Wągiel


Pomógł: 6 razy
Wiek: 24
Posty: 293
Skąd: Głogów
Wysłany: 2014-03-08, 19:02   

jony jeśli zależy komuś by podkład na obu szpulach był identycznej grubości, gruba żyłka nie wydaję mi się prostszym rozwiązaniem. Ale każdy ma swoje patenty ;)
_________________
Zaz­drośnik plu­je tyl­ko na te­go, kto go przewyższa.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: