Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprawdzanie temperatury wody
Autor Wiadomość
marec-ki 
Marek Przewodowski


Pomógł: 26 razy
Wiek: 33
Posty: 1348
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-06, 13:36   Sprawdzanie temperatury wody

Czy jadąc na ryby macie jakiś termometr i sprawdzacie temperaturę wody ? Jeżeli tak to jak ?;) czy tylko przy brzegu czy również dalej i głębiej ? Ci co mają łódki z echo lub ponton i echo mogą sobie odczytać temperaturę. A czy jest jakiś termometr sam w sobie jako oddzielne urządzenie ?
_________________
"Człowiek wykształcony mówi skomplikowanym językiem o rzeczach prostych. Człowiek inteligentny mówi prostym językiem o rzeczach skomplikowanych"

Pozdrawiam - Marek !
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 47
Posty: 2812
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-01-06, 14:22   

Posiadam na wyposażeniu zwykły, akwariowy termometr tonący :idea:
Do górnej części za pomocą rurki termokurczliwej dołączyłem linkę i w ten sposób mogę zmierzyć temperaturę na dowolnej głębokości. Oczywiście temperaturę odczytuję także z echa.
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-01-06, 15:37   

Tak, tylko temperatura z echa to jest powierzchniowa, a termometr zmierzy tam gdzie go umieścisz :D
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Marcin T 
Marcin Turko

Pomógł: 28 razy
Wiek: 44
Posty: 602
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-01-06, 16:10   

marec-ki napisał/a:
Ci co mają łódki z echo lub ponton i echo mogą sobie odczytać temperaturę

Masz rację ale czasami są dość spore różnice między temperaturą na powierzchni(którą najczęściej odczytuje echo) a tą głębinową. Moim zdaniem zwłaszcza podczas solidnych upałów warto mierzyć tą głębinową gdzie miśki płyną za tlenem.
Ja w zeszłym sezonie kupiłem takiego typu termomentr samochodowy
Sprawdza się znakomicie tylko trzeba szukać wersji z dłuższym przewodem do czujnika.
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-01-06, 17:49   

Marcin T napisał/a:
temperaturą na powierzchni(którą najczęściej odczytuje echo)

A rzadziej to jaką temperaturę odczytuje echo?, bo nie mam bladego pojęcia, a zaciekawiło mnie powyższe Twoje stwierdzenie.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 47
Posty: 2812
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-01-06, 17:54   

AndrzejN. napisał/a:
Tak, tylko temperatura z echa to jest powierzchniowa, a termometr zmierzy tam gdzie go umieścisz :D


No a o czym ja napisałem w moim poście... właśnie o tym :P
 
 
 
Marcin T 
Marcin Turko

Pomógł: 28 razy
Wiek: 44
Posty: 602
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-01-06, 18:07   

AndrzejN. napisał/a:
A rzadziej to jaką temperaturę odczytuje echo?

No np. jak ktoś będzie miał sporo samozaparcia i zapragnie spuścić czujnik echa na dno.
Nie wpadłeś na to? :lol:
 
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 47
Posty: 2812
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-01-06, 18:10   

Marcin T napisał/a:
AndrzejN. napisał/a:
A rzadziej to jaką temperaturę odczytuje echo?

No np. jak ktoś będzie miał sporo samozaparcia i zapragnie spuścić czujnik echa na dno.
Nie wpadłeś na to? :lol:


Słowo Marcin, że chciałem to dodać w moim poście w P.S. ale stwierdziłem, że po tym padnie pytanie, po co ktoś tak spuszcza przetwornik echosondy...
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-01-06, 18:22   

Obaj macie fantazję, ale nie prościej na dno posłać termometr? Sonar służący jako tylko termometr, jakoś wole prostsze rozwiązania,. Właśnie Rumun, po co? , chyba tylko jako stukadełko, no i termometr :mrgreen:
ps. tak na marginesie, żadna instrukcja montażu, nie przewiduje umieszczania sonaru na dnie :\
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
Ostatnio zmieniony przez AndrzejN. 2012-01-06, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Marcin T 
Marcin Turko

Pomógł: 28 razy
Wiek: 44
Posty: 602
Skąd: Bytom
Wysłany: 2012-01-06, 18:23   

Andrzej, luzu więcej :)
Przecież my sobie jaja robimy :mrgreen:
Wszystko można ale właśnie...po co sobie utrudniać życie :)
 
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-01-06, 18:29   

Wiem,że ta dyskusja zeszła na te tory :lol: , ale jak cofniesz się wstecz, zauważysz,że chodziło mi o precyzję stwierdzeń :P
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Mirek 
Mirosław Langner


Pomógł: 5 razy
Wiek: 41
Posty: 236
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2012-01-06, 20:34   

Ja kupiłem zwykły termometr do mierzenia temp. wody i przywiązałem do niego sznurek a z drugiej mały ciężarek. Ponieważ nie mam żadnego transportu to większość mierzenia odbywa się w zasięgu rzutu ręką. Jak chcę posłać dalej to czasami mocowałem termometr do wędziska i "sru" ile się da albo ile trzeba. Nie wiem tylko czy w trakcie ściągania nie zmienia się temperatura, a jeżeli tak to pewnie w niewielkim stopniu.
 
 
ipi 
Haczyk Carp Team Lublin


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Posty: 209
Skąd: Radzyń Podlaski
Wysłany: 2012-01-06, 21:20   

Ja też używam samochodowego termometr dokładnie jak w linku mam dzięki temu temperaturę w wodzie i na brzegu. Mierzyłem też kiedyś z pontonu przy dnie też się sprawdza nie trzeba zwijać i rozwijać temperatura pokazywana na bierząco i odczyt w pontonie .
_________________
Z karpiowym pozdrowieniem
Maciek - Haczyk Carp Team Lublin
 
 
maar 


Wiek: 49
Posty: 23
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-01-21, 22:33   

a to jest mój termometr.


Zrobiłem go z kawałka rurki (np. aluminiowa do kupienia w castoramie), termometru akwariowego (wybrałem wersję cienką i długą) i dwóch śrub imbusowych.

Mój termometr zrobiony jest z rurki stalowej (kwasoodpornej) więc waży około 100g, a tak ciężkim termometrem, to mogę rzucić praktycznie gdzie chcę (oczywiście podczepiam go do linki głównej na wędce).

Ważne, żeby był tak wykonany, aby "pił" wodę od strony gdzie termometr ma zbiorniczek z alkoholem i przy ściąganiu (staram się robić to w expresowym tempie) zatrzymywał wodę w okolicach tego zbiorniczka.

Termometr sprawuje się bardzo dobrze, a jego "pancerna" budowa zapewnia to, że jest bardzo trwały.
 
 
 
Wasyl 
Damian Wasielewski



Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Posty: 626
Skąd: Krapkowice-Otmęt
Wysłany: 2012-01-21, 22:48   

ipi napisał/a:
termometr
Ile metrów ma ten kabelek? Interesująca propozycja.
_________________
SEN ? A CO TO TAKIEGO ?
 
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2012-01-22, 00:20   

maar, Ciekawa propozycja, ale nasuwają mi się dwa pytania. Po pierwsze czy użyłem jakiś gumowych uszczelek tak by termometr sie nie obijał oraz po drugie jak to się ma do mierzonej temperatury czy nie zostanie zniekształcona poprzez zwijanie przez różne partie/głębokości zbiornika?
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2012-01-22, 01:17   

A o "leniwym termometrze" koledzy nie słyszeli :P :?:
W skrócie - akwariowy, zamknięty w szczelnej "fiolce" z wodą, oczywiście dociążonej i przezroczystej. Znacznie wolniej "łapie" temp. "otoczenia" jak i ją "oddaje", przez co pomiar jest znacznie dokładniejszy - "zwykły" akwariowy potrafi już na "dystansie" kilku m. "złapać" lub "zgubić" kilka stopni...
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
maar 


Wiek: 49
Posty: 23
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-01-22, 13:47   

Piotr Ostrowski napisał/a:
maar, Ciekawa propozycja, ale nasuwają mi się dwa pytania. Po pierwsze czy użyłem jakiś gumowych uszczelek tak by termometr sie nie obijał oraz po drugie jak to się ma do mierzonej temperatury czy nie zostanie zniekształcona poprzez zwijanie przez różne partie/głębokości zbiornika?


Jak dokładnie przyjrzysz się mojemu zdjęciu, to możne zauważysz na liczbie 10 z przezroczystej gumy (wykonałem to z gumowego wężyka) nakładkę na termometrze. Jest ona tak dobrana, że mocuje termometr w rurce, usztywniając go, a zarazem zapewniając odstęp między szkłem termometru a rurką. Tym samym nie ma mowy o tym, że termometr w rurce "tłucze się" po jej wnętrzu.

Co do utrzymywaniu temperatury. To rozwiązałem to w ten sposób, że w miejscu gdzie znajduje się zbiorniczek termometru z spirytusem zostawiłem w rurce trochę wolnej przestrzeni, gdzie wlatuje woda. Przy szybkim skręcaniu żyłki na kołowrotek, kiedy wyciągasz termometr z wody, woda która wlała się do leżącego na dnie łowiska termometru, nie powinna się wylać (nie ma jak wylecieć, bo wylot jest u góry), a więc teoretycznie powinna przez te kilka-kilkanaście sekund utrzymać temperaturę z miejsca gdzie leżał termometr.


 
 
 
ipi 
Haczyk Carp Team Lublin


Pomógł: 8 razy
Wiek: 34
Posty: 209
Skąd: Radzyń Podlaski
Wysłany: 2012-01-22, 22:51   

Damian Wasyl Wasielewski napisał/a:
ipi napisał/a:
termometr
Ile metrów ma ten kabelek? Interesująca propozycja.


Nigdy dokładnie nie mierzyłem ale ok 3m na bank.
_________________
Z karpiowym pozdrowieniem
Maciek - Haczyk Carp Team Lublin
 
 
dap 
Przemysław Malanowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Posty: 136
Skąd: Łomianki
Wysłany: 2012-01-23, 20:33   

ipi napisał/a:
Damian Wasyl Wasielewski napisał/a:
ipi napisał/a:
termometr
Ile metrów ma ten kabelek? Interesująca propozycja.


Nigdy dokładnie nie mierzyłem ale ok 3m na bank.


Bardzo fajna propozycja, tylko właśnie ograniczenie kablowe mnie tutaj odpychają, długiego kabla potrzebowałbym bo nie posiadam jeszcze środka pływającego i będę w tym sezonie kombinował jeszcze z brzegu.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2014-10-26, 21:13   

A co powiecie na temat tego bezprzewodowego termometru ?
http://allegro.pl/dokladn...4717131135.html
Najważniejsze co mnie w nim interesuje to zasięg ok. 100 metrów. Nie mam możliwości mierzenia temperatury wody pływając na pontonie więc zostaje pomiar za pomocą wędki i zawieszonego na jej końcu termometru. Więc wymyśliłem sobie że taki oto bezprzewodowy termometr, a konkretnie jego czujnik opakuję w jakieś wodoszczelne etui, dociążę ciężarkiem i wrzucę do wody. Ciekawi mnie tylko na ile woda zakłóci sygnał i o ile zmniejszy się zasięg ? Myślę że tym pudełkiem nie rzucę dalej niż 70 metrów ale dla mnie w zupełności wystarczy. Gdyby to zadziałało byłaby to fajna sprawa.
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
Mateusz91 
Mateusz Preisner



Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 215
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-10-27, 12:00   

wild_scorpio46, Hej, sygnał zmniejszy Ci się najprawdopodobniej do kilku centymetrów. Chciałem zrobić coś takiego z kamerką gopro, aby nadawała sygnał po wifi do smartfona i taki właśnie był zasięg.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2014-10-27, 12:18   

Czyli wygląda na to że to co wymyśliłem zda egzamin.
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
Mateusz91 
Mateusz Preisner



Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 215
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-10-27, 12:50   

Nie zda :D chyba, że interesuje Cie kilkucentymetrowy zasięg.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2014-10-27, 12:56   

Nie zrozumiałem twojej wcześniejszej wypowiedzi 😜
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
Mateusz91 
Mateusz Preisner



Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Posty: 215
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2014-10-29, 10:10   

Ehh.. W wodzie sygnał radiowy zmniejsza się do kilku centymetrów. Co oznacza tyle, że aby Twój odbiornik zczytywał odczyt temperatury musi się znaleźć w odległości powiedzmy 5cm od termometra. Więc nie uda Ci się zczytać z brzegu temperatury wody.
 
 
emilioni 

Wiek: 24
Posty: 37
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-10-30, 17:51   

Tak wracam, bo sprawdzam przy pomocy termometru z kabelkiem długości 3m. Pytanie jeżeli zbiornik jest płytki (1.5m ) jaka może być teraz różnica temperatur miedzy brzegiem a 30m dalej na gł 1.5m? Bedzie duża amplituda?
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2016-10-31, 07:52   

Pod koniec słonecznego dnia, na nawietrznym brzegu, biorąc pod uwagę ogólnie niską temperaturę wody o tej porze, to spora... Ale wszystko zależy od wielkości zbiornika i siły wiatru, oraz czasu od jakiego wieje z danego kierunku... Na małej wodzie, po kilku dniach wiatru z tego samego kierunku, okazać się może, że cieplejszą wodę znajdziesz przy brzegu zawietrznym...
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-10-31, 08:37   

Na niewielkich i płytkich zbiornikach bardzo często woda jest wymieszana równomiernie. Ewentualnie różnica temperatury może wynosić kilka dziesiątych stopnia.
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
emilioni 

Wiek: 24
Posty: 37
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-10-31, 12:08   

Hmmm....
Wczoraj przy brzegu miałem 8.9*C. Czyli pewnie na tych 1.5m gdzieś bliżej trzciny może być koło 10. Jak to na karpia ma wpływ? Wierzyć w tezy, że poniżej 12 już karp przestaje żerować? Podobną teorie słyszałem tyczyla się jednak 6C. Ludziska łapią zimą ale to na dużych zbiornikach. Moja 1ha woda raczej temu nie sprzyja.
 
 
stary_dinozaur 
Jacek Siedlaczek



Pomógł: 29 razy
Wiek: 58
Posty: 1118
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2016-10-31, 12:12   

emilioni napisał/a:
Hmmm....
Wczoraj przy brzegu miałem 8.9*C. Czyli pewnie na tych 1.5m gdzieś bliżej trzciny może być koło 10. Jak to na karpia ma wpływ? Wierzyć w tezy, że poniżej 12 już karp przestaje żerować? Podobną teorie słyszałem tyczyla się jednak 6C. Ludziska łapią zimą ale to na dużych zbiornikach. Moja 1ha woda raczej temu nie sprzyja.



Mierzyłeś na powierzchni czy na głębokości ?

Ja łowiłem karpiki spod lodu gdzie głębokość wynosiła 1.5 m wiec ......
_________________
Dajmy rybom szansę na przeżycie kolejnego dnia!!!
 
 
emilioni 

Wiek: 24
Posty: 37
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-10-31, 12:18   

Mierzyłem 3m od brzegu na głębokości 0.5m .

Cały dzień NW wiatr. Silny. I właśnie na brzegu nawietrznym siedziałem.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 497
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-10-31, 15:21   

Przykład z sobotniej zasiadki. Na lubelszczyźnie od kilku dni mocno wieje. Glinianka 3,5 ha. Na stronie zawietrznej temperatura wody na głębokości około 1metra 10,3 stopnia a przy powierzchni 7,2 mierzona na echo z łódki. Na stronie nawietrznej na metrze głębokości temperatura 10 stopni a przy powierzchni 7-6,9 stopnia.
_________________
Nadbużański Klub Karpiowy
 
 
carpic 

Wiek: 31
Posty: 1
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-10-31, 22:22   

Ja to bardziej na czuja wszystko, ale szwagier często mierzy, tyle, że chyba sam nie wie po co.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: