Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Echo z gps Toslon Tf 640.
Autor Wiadomość
piotrek71207 
Karpik

Wiek: 38
Posty: 13
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-04-13, 14:22   Echo z gps Toslon Tf 640.

Chciałem zapytać o ten sprzęt? Warto? W sumie echo i gps w jednym. Na yt można znaleźć filmiki i wygląda to nieźle. Może ktoś już kupił i może się podzielić wrażeniami?
 
 
Scarecrow 
Tomek Samel


Wiek: 34
Posty: 91
Skąd: Podbeskidzie
Wysłany: 2014-10-03, 11:10   

Troszkę odkopuję i dołączam się do pytania. Czy ktoś się tym już bawił? Czy ta echosonda ma DI/DSI? Cena nie jest niska, ale może warto?
 
 
Sebson 


Wiek: 34
Posty: 112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-15, 17:50   

Witam, chciałbym kupic te echo . czy jest warte swojej ceny czy lowrance elit 4?


Pisz poprawnie! MateuszJanusz
_________________
Capital Carp Team
 
 
Scarecrow 
Tomek Samel


Wiek: 34
Posty: 91
Skąd: Podbeskidzie
Wysłany: 2014-10-16, 06:20   

Sebson, ja Ci powiem, że też się interesuję tym Tolsonem i trochę o nim oglądałem i czytałem i... dalej nie wiem :) Nie ma zbyt wiele informacji o nim. Ktoś musi go w końcu kupić i ocenić :P Tak, że Sebson działaj :twisted:

O Lowrance Elite 4 muszę poczytać - to też jest bezprzewodowa echosonda?
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-16, 08:28   

Tak, jest bezprzewodowa i podobno nawet są modele z DSI.
 
 
 
Scarecrow 
Tomek Samel


Wiek: 34
Posty: 91
Skąd: Podbeskidzie
Wysłany: 2014-10-16, 09:28   

W tym Toslonie podoba mi się, że ma też GPS w sobie. Nie jest to tani biznes, ale myślę, że jak już kupować echo to takie wypasione ;)
Poszukuję echo które będzie miało GPS, DSI, rozpoznawanie dna i było bezprzewodowe ;) Tylko i aż tyle :idea:
Ma ktoś jakieś propozycje?

PS. Znalazłem manual Toslona
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-10-16, 10:03   

Wydaje mi się, że te elitki się jakoś przerabia na wireless podzespołami oferowanymi przez Lowerance'a. Na stronie jednego z producentów łódek znalazłem, że można do ichniego modelu zaaplikować sobie:

Echo Lowrence Elite 4x dsi gps, koszt takiej zabawki to niestety 5.000 :|
 
 
 
strzała 

Pomógł: 7 razy
Posty: 130
Skąd: Międzyrzecz
Wysłany: 2014-10-16, 14:05   

Co do elitki 4 z GPS to nie jest tak jak się wydaje i chodzi mi tu o GPS. Z tego co kojarzę to to bezprzewodowo chodzi tylko echosonda (klasyczna i DSI) ale GPS chyba nie. GPS po prostu jest w echu ale działa tam gdzie jest ekran a nie tam gdzie jest łódka. Radzę się upewnić jak się niemiło rozczarować.
Siema.
 
 
Sebson 


Wiek: 34
Posty: 112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-22, 21:54   

Czekam własnie na sonde :) pierwsze testy jak nie bedzie lodu po świętach, okazało sie ze moj znajomy zmienił łódkę i ma ten sam model echo . Jest bardzo zadowolony .....
_________________
Capital Carp Team
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-11-24, 09:49   

Sebson o którym echo teraz mówisz?
 
 
 
Sebson 


Wiek: 34
Posty: 112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-24, 10:22   

Echo z gps Toslon Tf 640.
_________________
Capital Carp Team
 
 
Scarecrow 
Tomek Samel


Wiek: 34
Posty: 91
Skąd: Podbeskidzie
Wysłany: 2014-11-24, 17:15   

To ja liczę na obszerny test i recenzję ;) Jak wszystko dobrze pójdzie to na wiosnę będę się przymierzał do zakupu echo...
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2014-11-25, 09:09   

Sebson, to już masz 2 chętnych do przeczytania recenzji, mam taki sam dylemat jak Tomek :)
 
 
 
PaulNight 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Posty: 236
Skąd: Leicester/Konin
Wysłany: 2014-11-25, 09:35   

Chetnych jest o wiele wiecej:)
_________________

 
 
sorek90 
Michał Soszyński


Pomógł: 10 razy
Wiek: 27
Posty: 338
Skąd: Słupca/Oslo
Wysłany: 2015-01-12, 13:49   

Sezon się skończył, może ktoś się wypowiedzieć o tej echosondzie? :D Warto wydać tyle pieniędzy? Pozdrawiam
_________________
C&R
 
 
beny2002 
Benedykt Jaskóła


Wiek: 38
Posty: 45
Skąd: Jemielnica
Wysłany: 2015-01-20, 20:05   

Hm,chyba nikt nie ma tego echo...
 
 
mankimank 
Tomek Kowalski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 130
Skąd: Otwock
Wysłany: 2015-02-04, 13:14   

Posiadam od kilku dni Toslon'a ale na razie jestem w fazie montażu w moim Smartbaot. Generalnie sonda wykonana bardzo dobrze bardzo fajnie przystosowana do domowego montażu. Wbrew temu co pokazują filmy instruktażowe antenę GPS można spokojnie schować do środka łódki (jeśli oczywiście jest na to miejsce). W przyszłym tygodniu postaram się zrobić testy nad wodą. Toslon nie posiada DSI. GPS w sytuacji mgły, nocy i dalekich odległości wydaje się być nieoceniony.
_________________
"Nie ma życia bez życia" Miś Yogi
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-02-05, 12:20   

Tomku, myślisz, że da się tak zamocować sonar i antenę gps, żeby dało się to jakoś rozsądnie przekładać z łódki do pontonu? Sprawdzałem stronę Toslona i drugi komplet sonar + gps kosztuje niemałe pieniądze.
 
 
 
mankimank 
Tomek Kowalski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 130
Skąd: Otwock
Wysłany: 2015-02-08, 10:55   

Chyba najłatwiej byłoby doczepić łódeczkę do pontonu i płynąć takim "zestawem".
_________________
"Nie ma życia bez życia" Miś Yogi
 
 
draxion 
Samuel Siemieniuk



Pomógł: 10 razy
Wiek: 26
Posty: 442
Skąd: Hajnówka/Białystok
Wysłany: 2015-02-08, 14:07   

sskrzypek, sonar możesz "wkleić" (czyt. włożyć) do pojemniczka wypełnionego cieczą (w rc). Nie ma problemu z przerzuceniem sonaru do pontonu. ;)
_________________

www.facebook.com/HajnowskiKlubKarpiowy - Kliknij "Lubię to!" ;)
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-02-09, 12:27   

No niby tak, chyba wszystko zależy jak to montują w modelach, bo jak zaleją żywicą to pipka? Do tego chyba sonar i gps są oddzielnie i każdy gdzieś tam się wpina do prądu w modelu nie?
 
 
 
draxion 
Samuel Siemieniuk



Pomógł: 10 razy
Wiek: 26
Posty: 442
Skąd: Hajnówka/Białystok
Wysłany: 2015-02-09, 13:19   

Jeżeli sonar jest wlaminowany w kadłub to bez sensu jest go przekładać i później wklejać na nowo. Z okablowaniem raczej nie będzie problemu w tym przypadku, chyba że kadłub masz na stałe zamknięty ?
_________________

www.facebook.com/HajnowskiKlubKarpiowy - Kliknij "Lubię to!" ;)
 
 
sskrzypek 
Marcin Skrzypczak

Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 74
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2015-02-10, 09:38   

Na razie to nie mam łódki, noszę się z zakupem, po prostu zastanawiałem się czy była by taka możliwość. Mam porządny ponton, koszt 3800 to nie jest dla mnie jak splunąć dlatego fajnie by było, gdybym echo była na tyle uniwersalna żeby dało się ją przekładać z pontonu do modelu.
 
 
 
draxion 
Samuel Siemieniuk



Pomógł: 10 razy
Wiek: 26
Posty: 442
Skąd: Hajnówka/Białystok
Wysłany: 2015-02-10, 09:44   

sskrzypek, zawsze możesz wystawić sonar echosondy na zewnątrz łódki. Wysięgnik, bądź mocowanie do kadłuba za pomocą rzepu itp.

_________________

www.facebook.com/HajnowskiKlubKarpiowy - Kliknij "Lubię to!" ;)
 
 
PaulNight 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Posty: 236
Skąd: Leicester/Konin
Wysłany: 2015-02-10, 18:54   

Taki montaz na wysiegniku to chyba najlepsze rozwiazanie jesli chce sie uzywac na 2 sposoby...
_________________

 
 
sethh1

Pomógł: 2 razy
Posty: 33
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-02-12, 07:33   

Witam
To się raczej nie uda, ponieważ w łódce jest jeszcze transmiter http://www.toslon.com/Acc...4/05-30/62.html do niego podłączasz GPS, transducer i zasilanie.
Będziesz to demontował?
 
 
draxion 
Samuel Siemieniuk



Pomógł: 10 razy
Wiek: 26
Posty: 442
Skąd: Hajnówka/Białystok
Wysłany: 2015-02-12, 08:26   

sethh1, myślę, że rzep zrobi robotę. ;) Zostanie tylko do odłączenia zasilanie i po sprawie.
_________________

www.facebook.com/HajnowskiKlubKarpiowy - Kliknij "Lubię to!" ;)
 
 
sethh1

Pomógł: 2 razy
Posty: 33
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-02-15, 20:22   

:| Być może, ale to niestety nie tak prosta konstrukcja jak w Humminbirdzie, gdzie transmisja sygnału jest wbudowana w jajo (transducer).
Tutaj musisz w łódce rozłączyć GPS i zasilanie ,wymontować z niej transmiter i transcuder i przełożyć je do pontonu...
Przy kosztach zakupu transmitera w razie uszkodzenia chyba praktyczniej mieć zwykłe echo do pontonu :roll:
 
 
mankimank 
Tomek Kowalski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 130
Skąd: Otwock
Wysłany: 2015-02-15, 23:15   

Ale po co tak kombinować wystarczy że płynie.obok łóżeczka. Nie dość że mamy na pontonie echo to jeszcze możemy zapisywać markery z GPS i nic nie trzeba demontować.
_________________
"Nie ma życia bez życia" Miś Yogi
 
 
Scarecrow 
Tomek Samel


Wiek: 34
Posty: 91
Skąd: Podbeskidzie
Wysłany: 2015-03-08, 17:28   

Czy ktoś już to sprawdził jak się sprawuje zamontowane w łódce RC? Może jakiś filmik albo fotki? :)
 
 
stary_dinozaur 
Jacek Siedlaczek



Pomógł: 29 razy
Wiek: 58
Posty: 1119
Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2015-03-08, 17:46   

Scarecrow napisał/a:
Czy ktoś już to sprawdził jak się sprawuje zamontowane w łódce RC? Może jakiś filmik albo fotki? :)


Mam zamówioną łódkę z tym echem - za jakieś 2 góra 3 tygodnie będzie u mnie. Po przetestowaniu na pewno jakieś post o łódce i echu umieszczę. Sam jestem ciekaw jak na żywo będzie się to wszystko sprawowało.
_________________
Dajmy rybom szansę na przeżycie kolejnego dnia!!!
 
 
mankimank 
Tomek Kowalski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Posty: 130
Skąd: Otwock
Wysłany: 2015-03-11, 10:09   

Jestem użytkowaniem Toslona:
1. Gps działa bez problemów duża dokładność jedynie odświeżanie na poziomie 2hz powoduje że przy szybkim obrocie łódki strzałka nie nadąża ale jest to kwestia przyzwyczajenia
2.Echo działa świetnie widać dokładnie ukształtowanie terenu rodzaj dna podwodne przeszkody itd
3.Zapis markerów odbywa się szybko i płynnie jedynie mała ilość znaków jakimi można określić nazwę miejsca dostarcza trudności bo w przypadku dużej ilości jezior i miejsc można się pogubić. Ja to rozwiązałem opracowując sobie system nazewnictwa skrótami i jest ok.
4. Bardzo łatwo się to montuje wewnątrz łódki. Ja mam wszystko podłączone pod zasilanie łódki żeby widzieć na ekranie stan baterii. Antenę od GPS mam zamontowaną wewnątrz i wszystko działa bez zarzutów. Był z tym mały problem bo miałem jedną antenę i ona pokazywała błędny kierunek łodzi.
5. Świetny serwis Vegaboat. Naprawdę chylę czoła przed nimi bo odesłałem im problematyczny element wraz z całą centralką i już 48 h po tym miałem w domu nowe elementy i wszystko zadziałało bez problemu.
Generalnie dzisiaj nie wyobrażam sobie łódki zdalnie sterowanej bez tego urządzenia, fakt nie jest to tania przyjemność ale choćby wywożenie nocą jest dziecinnie proste i obserwacja dna z poziomu brzegu,bajka.
Jak coś służę radami co do montażu itd
Bardzo bardzo polecam ten produkt
P.s Kontakt z Toslonem w Chinach też odbywa się bez problemu. Miałem jakieś pytania i na wszystko odpowiadali mailowo.
_________________
"Nie ma życia bez życia" Miś Yogi
 
 
ruhh 
Mateusz Pańta


Wiek: 30
Posty: 89
Skąd: Śląskie
Wysłany: 2015-03-11, 10:39   

Informacyjnie będzie wersja tego echo bez gpsa w cenie około 2500 zł.
_________________

 
 
 
kazimierz2907 

Wiek: 32
Posty: 22
Skąd: opolskie
Wysłany: 2015-04-30, 15:34   

zobaczcie cene u naszych zachodnich sąsiadów;
http://www.amazon.de/Futt...boot+Futterboot
Kurczę mniej zarabiamy a jeszcze musimy więcej płacić.. i jaka tu sprawiedliwosć?
 
 
timur 
Andrzej F.

Pomógł: 4 razy
Posty: 306
Skąd: śląskie
Wysłany: 2015-04-30, 17:11   

899 euro to mniej?U nas 3850, jak doliczysz koszty to będzie to samo.
 
 
eleventh 
Grzegorz W.


Wiek: 43
Posty: 47
Skąd: okolice Maków Podh.
Wysłany: 2015-05-13, 16:45   

Mam pytanie do użytkowników tego echa, a w zasadzie GPS'u.
Dzisiaj oddałem łódkę do montażu Teslon TF 640 i w serwisie mnie sprowadzili na ziemię, że realna dokładność GPS to na dzień dzisiejszy +/- 10m

Napiszcie proszę jak to się sprawuje.
Jak z dokładnością GPS?
Rzeczywiście jest taki rozrzut?

Wcześniej już ktoś pisał że dokładne, ale chciałem się upewnić...
Monter twierdzi że spadek dokładności wiąże się z konfliktem na Ukrainie (wojsko, satelity, etc.)

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
Jeszcze mogę zmienić decyzję :)
 
 
Gniewosz 
Gniewosz Matul

Pomógł: 3 razy
Posty: 138
Skąd: Słupsk
Wysłany: 2015-05-13, 17:18   

Dokładność systemu GPS (bez poprawek różnicowych) dla użyteczności cywilnej wynosi obecnie +/- 5 metrów, taką dokładność mamy już ładnych parę lat od czasu jak Amerykanie łaskawie zdegradowali dokładność pozycji z 25 metrów:)
Zasadnym jest zakłócanie dokładności pozycji w czasach konfliktów i tak się też robi ale o 5 metrów to nie bardzo mi się chce wierzyć. Po drugie na nic się nie zda zakłócanie systemu z którego korzysta cała Europa kiedy Rosja korzysta w tym samym czasie z własnego systemu Glonass i gdzieś mają GPS.

pozdrawiam
 
 
wilk325 
Wilk Tadeusz



Pomógł: 9 razy
Wiek: 58
Posty: 436
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-05-13, 20:24   

Bawiłem się tym echem przez 4 dni wywózka z GPS na marker. Wg mojej oceny to dokładność ( przy pasku niebieskim satelit ) to +/- 1m. Kidy pasek spadł na żółty to wtedy około 2 m miała przekłamania. Wywózka około 200m.
Dzisiaj od kolegi słyszałem podobną opowieść :( . Jak masz dużo satelit w zasięgu to dokładność jest bardzo dobra, niestety są momenty że jest ich mniej nad głową.
 
 
kotka1

Posty: 7
Skąd: Wieliczka
Wysłany: 2015-08-17, 23:22   

wilk325, witaj nie mogę sobie poradzić z odczytem twardość dna. Możesz mi coś podpowiedzieć
 
 
arni 
Adam

Pomógł: 1 raz
Wiek: 40
Posty: 132
Skąd: Poręba
Wysłany: 2015-08-18, 06:18   

Cześć. Wilk325 powiedz jako użytkownik toslona czy warto ją kupić czy wziąść inne echo bo cena nie jest mała. Pozdrawiam.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: