Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Miękkość kulek
Autor Wiadomość
Realier 
szczecin

Posty: 42
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-18, 23:11   Miękkość kulek

Panowie i Panie jeśli są :) Jak zrobić, żeby kulka robiona przeze mnie była tak miękka jak SK 30 np.? Mam klopsa,bo nie wiem. Pomocy :)
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 35
Posty: 1340
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2017-03-19, 06:03   

To kwestia mixu, jeszcze glikol robi robotę, zatrzymuje wodę w kulce, jest bardziej miękka i wilgotna. No o jescze olej ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Realier 
szczecin

Posty: 42
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-19, 09:13   

Glikol propylenowy? Ja używam glikolu jako konserwantu i to sporo w sumie. Kulki suszę 2 dni.
Jeśli chodzi o skład miksu to podstawą są mąka kuku sojowe odtł. i pełna i pszenna.
Reszta to dodatki typu: mączki rybne i ptasie pokarmy.
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2017-03-19, 18:16   

Realier napisał/a:
Glikol propylenowy? Ja używam glikolu jako konserwantu i to sporo w sumie. Kulki suszę 2 dni.
Jeśli chodzi o skład miksu to podstawą są mąka kuku sojowe odtł. i pełna i pszenna.
Reszta to dodatki typu: mączki rybne i ptasie pokarmy.

Susz trochę krócej, np. dobę i po suszeniu zapakuj do worków strunowych. Szczelnie zamknięte, nie stwardnieją, a pierwotna powierzchniowa suchość-efekt suszenia zniknie. Wilgotność i twardość się wyrówna.
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Realier 
szczecin

Posty: 42
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-19, 19:14   

A nie bać się tego,że spleśnieją?
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2017-03-19, 19:50   

Realier napisał/a:
A nie bać się tego,że spleśnieją?

Przecież pisałeś, że stosujesz konserwant(glikol). Przykład: 2-letnie kulki "sklepowe", które są ori szczelnie zamknięte w opakowaniu, po otwarciu są spleśniałe?
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1974
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-03-19, 19:58   

Realier, Tak jak Andrzej pisze skróć suszenie do doby i zobacz. Wszystko zależy od warunków suszenia, niby a temperatura normalna, pokojowa itd., ale wilgotność będzie miała zasadniczy wpływ na szybkość suszenia. Dla przykładu zimą w tym samym miejscu będziesz suszył dzień, latem dwa dni. W okresie zimowym czytaj grzewczym wilgotność powietrza spada do około 30%, w okresie letnim wzrasta do 60-70%.
Poza tymi składnikami dawałeś jakieś mleczne??
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Realier 
szczecin

Posty: 42
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-19, 21:21   

Niet. Mlecznych nie. No dobra zobaczymy suszenie było około 28-29 godzin. Zobaczymy. Widziałem ja kakimś filmie, że przed wrzuceniem do torby producent zalewał jeszcze kulki małą ilością liquidu(nie wiem jakiego). Co myślicie o czymś takim? Dopaleniu zewnętrznemu przed wrzuceniem do szczelnego opakowania?
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-28, 07:52   

Ja susze godzinę (czasem dwie w zależności ile czasu idzie na kręcenie) pierwszą partię a ostatnią 15 minut. Później strunówki i mrożenie - dla mnie najlepszy sposób, zawsze miękkie, zawsze łowne ;)
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
Realier 
szczecin

Posty: 42
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-28, 16:03   

A stosowałeś konserwant i suszenie godzinę? Ciekawi mnie ile wody trzeba odparować z kulek ,aby konserwant zadziałał.
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2017-03-28, 19:08   

Stosowałem glikol jako konserwant, kulki robiłem na jajkach. Od września ubiegłego roku leżą zapakowane w litrowy pojemnik i pleśni ani grama. Suszone były tyle co trwało dokończenie kulania i sprzątanie (obstawiam, że około 2-3 godzin).
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: