Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Klasyczny zestaw bezpieczny,samo-zacinający
Autor Wiadomość
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-01-06, 12:56   Klasyczny zestaw bezpieczny,samo-zacinający

Na żyłkę główną nawlekamy rurkę silikonową ,ja stosuje do tego odcinki o długości 40cm.
Następnie na żyłkę główną nawlekamy Łącznik gumowy.

W sklepach są dostępne różne rodzaje łączników gumowych.

Następnie nawlekamy na żyłkę Bezpieczny klips do którego mocujemy ciężarek.

Gdy wszystko mamy nawleczone na żyłkę możemy całość poskładać do kupy.
Na rurkę silikonową nawlekamy gumowy łącznik.W gumowy łącznik wciskamy bezpieczny klips.Zestaw jest prawie gotowy.

Pozostaje nam teraz przywiązać przypon z krętlikiem do żyłki głównej I krętlik od przyponu wcisnąć w klips bezpieczny .

Zestaw mamy gotowy
 
 
vanplesniak11 
Piotr Kazimierczak


Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 9 razy
Wiek: 22
Posty: 349
Skąd: Syców
Wysłany: 2011-01-06, 12:59   

Taki zestaw na początku stosowałem, ale ta rurka czasami nabiera powietrza i unosi się nad dnem :) Zastępowałęm go leadcorem :)
_________________
Kaz21
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-01-06, 13:05   

Jeżeli masz odpowiednio dobraną rurkę do średnicy żyłki to nic nie będzie się unosić nad dnem.
 
 
michalTCK 
Michał Czogała


Pomógł: 9 razy
Posty: 212
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-01-06, 13:11   

Możecie powiedzieć mi coś więcej na temat tego leadcore ? Kiedy go stosować itd ?
 
 
vanplesniak11 
Piotr Kazimierczak


Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 9 razy
Wiek: 22
Posty: 349
Skąd: Syców
Wysłany: 2011-01-06, 13:13   

No to może pomoże Ci w zawiązaniu ten filmik instruktażowy:
http://www.youtube.com/wa...l&v=g4FfTJw3zKA
_________________
Kaz21
 
 
arek1985 

Posty: 12
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2011-02-04, 14:19   

A ja mam małe pytanko gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z karpiami :) A mianowice jakiej masy musi być ciężarek by uzyskać efekt samozacięcia???
 
 
PrzemekBździuch 
sklep-karpiowy.pl



Pomógł: 54 razy
Wiek: 40
Posty: 790
Skąd: Sławoborze
Wysłany: 2011-02-04, 14:30   

Witam
Żeby mogło nastąpić pewne samozacięcie, to ciężarek powinien mieć minimum 80 gr.
pozdrawiam
Przemek
 
 
 
lukmik 
ŁUKASZ MIKOŁAJCZYK


Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Posty: 46
Skąd: WRONIAWY
Wysłany: 2011-03-28, 19:34   

DamianHryniewicz, a można taki zestaw bez tej rurki antysplątaniowej stosować?
 
 
 
PrzemekBździuch 
sklep-karpiowy.pl



Pomógł: 54 razy
Wiek: 40
Posty: 790
Skąd: Sławoborze
Wysłany: 2011-03-28, 21:40   

Oczywiście możesz bez rurki. Jak zamiast rurki daje ledcor lub fluorocarbon. W tamtym roku łowiłem na czyste fluorocarbony zamiast żyłki i nie używałem nic więcej. Klips i ciężarek.
 
 
 
brygiel 
Piotr Krygier

Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Posty: 80
Skąd: Luton-UK-Elbląg
Wysłany: 2011-06-07, 12:37   

http://www.foxint.com/upl..._RigGuideUK.pdf wiele ciekawych informacji,opisy i rysunki.
_________________
C&R
 
 
Baroo 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 13
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-10, 04:28   

A czy możliwe będzie skonstruowanie tego zestawu końcowego ale z ciężarkiem przelotowym ?
Jak by to wtedy wyglądało no i czy zestaw byłby nadal skuteczny ? ;)
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2011-06-10, 07:23   

Baroo napisał/a:
A czy możliwe będzie skonstruowanie tego zestawu końcowego ale z ciężarkiem przelotowym ?
Jak by to wtedy wyglądało no i czy zestaw byłby nadal skuteczny ? ;)

Nie wiem o jakim zestawie myślisz, ale ciężarek przelotowy montujesz bezpośrednio na lince głównej nie wciskając do niego krętlika. Można wykorzystać zestaw jak z tytułu tematu jako przelotowy nie wciskając krętlika w bezpieczny klips. W obu przypadkach zestaw nie jest skuteczny czyli nie ma efektu samo zacięcia, a brań trzeba pilnować czujnie i odpowiednio reagować :P
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-06-10, 10:34   

Tak jak napisał AndrzejN., Zestaw będzie przelotowy gdy nie wciśniesz krętlika w bezpieczny klips , ale nie uzyska se wtedy efektu samo zacięcia. Można też zastosować ciężarek centryczny by zestaw był przelotowy ale wtedy nie będzie to zestaw bezpieczny bo nie będziemy mieli bezpiecznego klipsa w takim zestawie.
 
 
Baroo 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Posty: 13
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-10, 20:10   

DamianHryniewicz napisał/a:
ale wtedy nie będzie to zestaw bezpieczny bo nie będziemy mieli bezpiecznego klipsa w takim zestawie.

A tego byśmy nie chcieli żeby miśki pływały ze zbędnym balastem.

Chciałem pójść trochę na łatwiznę ale po raz kolejny przekonuję się ,że nie warto.

A co do zestawu to mam jeszcze jedno małe pytanko.
Gdy zrezygnujemy z rurki ,to jakimś cudem klips nie będzie nam się przemieszczał po żyłce/plecionce ?
Pytam ponieważ w swych rękach nie miałem jeszcze i a ze zdjęć błędnie mogę rozkminić konstrukcje klipsu.
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-06-10, 20:28   

Nie będzie się przemieszczał bo będzie wciśnięty w krętlik który łączy przypon z żyłką główną.
 
 
Cypisek 
Cyprian Gutkowski


Pomógł: 30 razy
Wiek: 35
Posty: 1590
Skąd: Piastów
Wysłany: 2011-06-10, 20:59   

Chyba że wypadnie co też się zdarza, jeśli nie mamy blokowania klipsa :)
 
 
 
Pietras 
Piotr Polański


Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 2 razy
Posty: 274
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2011-07-17, 11:48   

cześć


Po wczorajszej zasiadce mam jeden problem, mianowicie korzystam z zestawów TB. Po holu ryby lub nawet po troche energiczniejszym ściąganiu zestawu rurka wchodząca w gumke notorycznie wypada.


Kupiłem już leadcore, ale może macie jakies sposoby na to ?
 
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-07-17, 13:29   

Po prostu rurka jest nie dobrana odpowiednio do średnicy gumki.Sposobem będzie nie używanie zestawów gotowych z TB :P
 
 
Pietras 
Piotr Polański


Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 2 razy
Posty: 274
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2011-07-17, 21:17   

Co konkretnie polecasz (czyt. firmy) ?
 
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2011-07-17, 21:31   

Z Gardnera kupowałem fajne zestawy,były nie drogie i na prawdę wszystko super dopasowane.fakt że nie ma w nich rurek .Ale rurki nie są aż tak potrzebne,zamiast nich można zastosować fluorocarbon.leadcor albo w ogóle nic nie zakładać :)
 
 
Sawi 


Pomógł: 2 razy
Posty: 44
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-12-30, 22:31   

Przede wszystkim do skutecznego samo zacięcia musi być bardzo ostry hak . I nieprawdą jest że 80gr. to minimum potrzebne do samo zacięcia . Ja miałem bardzo dobre wyniki z 60-cio gramowymi ciężarkami
 
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2012-01-02, 07:00   

Cypisek napisał/a:
Chyba że wypadnie co też się zdarza, jeśli nie mamy blokowania klipsa :)

Ja lubię jak wypada :mrgreen: Dlatego zamiast krętlika stosuję Korda Kwik Link ...

[ Dodano: 2012-01-02, 07:04 ]
DamianHryniewicz napisał/a:
Z Gardnera kupowałem fajne zestawy,były nie drogie i na prawdę wszystko super dopasowane.fakt że nie ma w nich rurek

Też używałem klipsów Gardnera - trzymają ciężarek na tyle mocno by nie spadł przy rzucie, jednak spada przy braniu (pow. 70g. choć zależy to też od kształtu)...
 
 
K@mil12 
Kamil Nowak

Wiek: 19
Posty: 13
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2012-06-11, 20:47   

Witam,A może być np.rułka antysplątaninowa do tego ciężarek i przypon?
 
 
Sawi 


Pomógł: 2 razy
Posty: 44
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-06-11, 20:54   

Oczywiście że może . Ja zaczynałem takimi zestawami karpiowanie , i to z powodzeniem
 
 
 
Wilk_ 
Robert Wilk


Posty: 62
Skąd: Lodz
Wysłany: 2012-11-24, 19:59   

PrzemekBździuch napisał/a:
Jak zamiast rurki daje fluorocarbon. W tamtym roku łowiłem na czyste fluorocarbony


Przemek, a możesz wrzucić jakieś rysunki, albo jeszcze lepiej film, jak zmajstrować taki zestaw? Jakie węzły, długość itd.
_________________
Póki wilk krwawi - wilk żyw!
 
 
 
DamianHryniewicz 
Captain Morgan



Pomógł: 51 razy
Wiek: 29
Posty: 2628
Skąd: Hattingen\Koszalin
Wysłany: 2012-11-24, 20:39   

Ja stosuje takie same kombinacje jak Przemek.
Do żyłki głównej dowiązuje odcinek fluorocarbonu minimum 60 cm. Na fluorocarbon jest nawleczony bezpieczny klips z łącznikiem gumowym. Od strony gdzie jest klip dowiązuje krętlik z Przyponem.

Na tym odcinku żyłki głównej gdzie jest rurka porostu wstawiam kawałek fluorocarbonu.
 
 
Rafal1984 
Rafał Skrzyński


Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Posty: 43
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 2012-11-26, 12:16   

Witam
Czytałem ten temat i na jednym z filmów Kordy pokazywali jak zrobić bezpieczny zestaw z ciężarkiem centrycznym. Jak tylko to znajdę to postaram się to wrzucić. Wyglądało to bardzo ciekawie.
Pozdrawiam
Rafał

No i udało się znalazłem o proszę (mam nadzieję, że o to chodziło)
korda bezpieczny zestaw z centrycznym ciężarkiem

Miłego oglądania
Pozdrawiam
Rafał
 
 
 
jony 
Jan Zaprawa


Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Posty: 482
Skąd: Chełm
Wysłany: 2013-05-05, 13:51   

Pojawił mi się pewien problem. Otóż stosując bezpieczne klipsy Gardnera na trzeciej w tym roku zasiadce zaczęły mi spadać ciężarki przy zarzucaniu zestawu ( w sumie dzisiejszej nocy straciłem 4 szt.). Problem ten pojawił się po dwukrotnej wymianie ciężarka. W związku z tym mam pytanie, czy jest jakiś sposób na trwalsze montowanie zestawów?
_________________
Im więcej wolno tym mniej wypada
 
 
ghostrider 
Paweł Bolek


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 113
Skąd: Radlin
Wysłany: 2013-05-05, 14:16   

Wyjmij blokade klipsa..
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2013-05-05, 14:32   

ghostrider napisał/a:
Wyjmij blokade klipsa..
a co ma piernik do wiatraka? :shock:
jony napisał/a:
Otóż stosując bezpieczne klipsy Gardnera na trzeciej w tym roku zasiadce zaczęły mi spadać ciężarki przy zarzucaniu zestawu ( w sumie dzisiejszej nocy straciłem 4 szt.)
Nie miałem takiego problemu z tymi klipsami, a ciężarki zmieniałem często (bo przy braniu spadywały), ale... stosowałem w miarę lekkie ciężarki ;)
jony napisał/a:
W związku z tym mam pytanie, czy jest jakiś sposób na trwalsze montowanie zestawów?
wystarczy przed rzutem "podwiązać" klipsa nicią/taśmą pva ;)
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
jony 
Jan Zaprawa


Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Posty: 482
Skąd: Chełm
Wysłany: 2013-05-05, 15:58   

wojtek straub napisał/a:
Nie miałem takiego problemu z tymi klipsami, a ciężarki zmieniałem często (bo przy braniu spadywały), ale... stosowałem w miarę lekkie ciężarki ;)

Mi spadały ciężarki 60 g :(
_________________
Im więcej wolno tym mniej wypada
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 61
Posty: 1042
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2013-05-06, 08:45   

Od kąd zacząłem stosować te klipsy to problem zniknął :D
FC klips TB
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2015-05-08, 14:44   

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy mimo braku rurki przeciw splątaniowej zabezpieczającej przypon(naciąganej na krętlik) przypon z plecionki nie pląta się?
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 35
Posty: 1340
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2015-05-08, 18:03   

Yucao napisał/a:
przypon z plecionki nie pląta się?

Zależy czy rzut, czy wywózka i jaka plecionka ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2015-05-08, 19:22   

daniels napisał/a:
Yucao napisał/a:
przypon z plecionki nie pląta się?

Zależy czy rzut, czy wywózka i jaka plecionka ;)

Jak rozumiem miękka plecionka będzie się plątać a w otulinie nie powinna?
Rzut.
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 35
Posty: 1340
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2015-05-08, 20:31   

Yucao napisał/a:
Jak rozumiem miękka plecionka będzie się plątać

Jest duże prawdopodobieństwo splątania, chyba że dobra technika rzutu i na niezbyt dalekie dystanse to obleci.
Yucao napisał/a:
a w otulinie nie powinna

Mniejsze prawdopodobieństwo, ale zależy to od sztywności otuliny, ponieważ są plecionki w otulinie prawie tak miękkie jak te bez ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Ralph_Fridge 
Marcin Kołodziejczyk



Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Posty: 696
Skąd: Polska
Wysłany: 2015-05-09, 10:21   

Yucao napisał/a:
daniels napisał/a:
Yucao napisał/a:
przypon z plecionki nie pląta się?

Zależy czy rzut, czy wywózka i jaka plecionka ;)

Jak rozumiem miękka plecionka będzie się plątać a w otulinie nie powinna?
Rzut.

Możesz rzucać i drutem, jak jesteś 'zdolny' to też go poplączesz.
_________________
Im więcej wolno, tym mniej wypada.
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2015-05-09, 11:42   

A mógłby mi ktoś polecić jakiś dobry patent jak zapobiec plątaniu się? Rzucam raczej ile fabryka dała, próbowałem stosowac nakladki na kretlik ale one spadaly gdyz trzymaly sie na samym oczku i wszystko sie platalo jeszcze bardziej.
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 35
Posty: 1340
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2015-05-09, 14:02   

Yucao w większości przypadków
Kwik change& sleeves
+ sztywny przypon, załatwia sprawę ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Brajan230v 
BRAJAN230V

Posty: 10
Skąd: Rypałki
Wysłany: 2015-12-28, 14:55   

Jeśli stosujemy leadcore zamiast rurki, to wystarczy nawlec bezpieczny klips i wcisnąć w niego kretlik? Czy od drugiej strony tez trzeba go zabezpieczyć?
_________________
Brajan
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: