Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Can-d
2014-09-23, 10:05
Budowa łodzi zanętowej na bazie kadłuba FROG II
Autor Wiadomość
shivan 



Pomógł: 42 razy
Wiek: 31
Posty: 2439
Skąd: szuflandia
Wysłany: 2017-11-13, 08:07   

3 łopaty mają lepszy uciąg... a co do silników to weź sobie te które ma prolam a nie żadne swifty igarashi itd.
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2017-11-13, 09:36   

Masz na myśli te Silniki pro550 boat?
 
 
shivan 



Pomógł: 42 razy
Wiek: 31
Posty: 2439
Skąd: szuflandia
Wysłany: 2017-11-13, 10:48   

Nie wiem jak one się dokładnie nazywają...chodzi o te które idą min. do huntera.
Mają bardzo dobre osiągi a przy tym nie pobierają dużo prądu.
Przerobiłem trochę silników i te są najlepsze.
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2017-11-13, 10:54   

Dzięki za pomoc.
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2017-11-13, 11:09   

Regulatory też polecasz z Prolamu czy jakieś inne?
 
 
grzesiekcichy 
Grzegorz Ciechanowski

Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 126
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2017-11-13, 11:36   

Możesz brać z Prolam-u tylko ładnie przepłacasz.
 
 
shivan 



Pomógł: 42 razy
Wiek: 31
Posty: 2439
Skąd: szuflandia
Wysłany: 2017-11-13, 12:48   

Ja graupnery ze stopem (syf) wymieniłem na prolam,ale nie znam się na tym za bardzo...nie doradzę.

Wały na pewno prolam bo lepszych nie ma...regle ktoś inny ci musi podpowiedzieć.
 
 
cinek_86 

Wiek: 31
Posty: 4
Skąd: zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-11-13, 22:45   

Witam planuje zakup kadłuba SZANTI 2 posiada ktoś opinie na jego temat.
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2017-11-14, 13:14   

Ostatnio właśnie dostałem ten kadłub i na tą chwilę mogę powiedzieć że wykonanie pierwsza klasa. , kadlub wydaje się solidny dobrze wykonany. Zobaczymy jak będzie się sprawował podczas pływania
 
 
marco102 
Marek Lis



Pomógł: 22 razy
Wiek: 21
Posty: 1094
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-11-14, 21:44   

Ja ze swojej strony polecam wały MP-Jet, regle Bodziocha, switche do włączania oświetlenia Turnigy (także jest regulacja jasności), silniki Igarashi (model zależy od rodzaju kadłuba i zastosowanych śrub). Do dysz korta tylko 3 łopatowe ;)
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2017-11-14, 22:44   

Patrzyłem na wały MP-Jet ale żaden z nich nie ma otworu do smarowania i zastanawiam się dlaczego. Znalazłem wały ze smarownicą i plastikowym kielichem w którym jest sprzęgło kłowe ale jest tylko jedna długość która mi sie odpowiada.
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2017-11-17, 12:15   

Miał ktoś z was do czynienia z wałami uszczelnionymi simmeringiem smarowane olejem od STS? Wyglądają podobnie jak z prolamu tylko są dużo tańsze. W prolamie wychodzą 150 zł za sztukę a w STS 85 zł.
 
 
zycior 
Marcin Nizioł

Posty: 1
Skąd: Grudziądz
Wysłany: 2017-12-01, 18:32   

marco102 napisał/a:
Ja ze swojej strony polecam wały MP-Jet, regle Bodziocha, switche do włączania oświetlenia Turnigy (także jest regulacja jasności), silniki Igarashi (model zależy od rodzaju kadłuba i zastosowanych śrub). Do dysz korta tylko 3 łopatowe ;)


Z technicznego punktu widzenia do dyszy korta najbardziej "pasowne" byłyby śruby 4-5 łopatowe. Sruby 3 łopatowe to najczęściej stosowany (zarówno w "małej" jak i "dużej" żegludze) kompromis między skutecznością, wibracjami i jak to określiłeś "ciągiem".
Np. śruby 5 łopatowe mają najlepsze przyspieszenie z tzw. startu zatrzymanego, 3 łopatowe natomiast najwyższą prędkość maksymalną oraz nieźle przenoszą moc w spokojnych warunkach.

Co do regli i switchy się nie wypowiem bo uznacie to za kryptoreklamę ;)
_________________
www.mosfet.com.pl
 
 
kux 
Waldemar Kowalski


Pomógł: 4 razy
Wiek: 42
Posty: 140
Skąd: kuj-pom
Wysłany: 2017-12-01, 19:59   

pitex1667 napisał/a:
Miał ktoś z was do czynienia z wałami uszczelnionymi simmeringiem smarowane olejem od STS? Wyglądają podobnie jak z prolamu tylko są dużo tańsze. W prolamie wychodzą 150 zł za sztukę a w STS 85 zł.


Z tymi nie, ale to żadna filozofia - wały uszczelnione simeringiem zrobi każdy tokarz.
_________________
szaleństwo pozawędkarskie:
www.waldemarkowalski.pl
 
 
lukaem 

Wiek: 30
Posty: 1
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2017-12-27, 17:18   

Witam, przymierzam się do budowy swojej łajby, przeczytałem cała lekturę i zważywszy na fakt ze wiele postów jest z 2012 roku. A sam temat jest oparty na kadłubie droga, którego jak wiadomo już nie ma w sprzedaży. A technika idzie do przodu, wole zapytać doświadczonych kolegów.
Pytanie wiec następujące, który z obecnie dostępnych kadłubów na rynku jest godny uwagi, Ew który omijać szerokim łukiem. Wiadomo każdy ma swoje zdanie wiec wystarczy mi pare propozycji bo oprócz fish huntera, jhuntera 650 oraz szanti nie mogę za bardzo znaleźć innych modeli.
Pozdrawiam
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2018-01-02, 22:08   

Ja miałem ten sam dylemat i wybór padł na Szanti, właśnie jestem w trakcie budowy. Fish hunter trochę mały i różne opinie czytałem, Hunter 650 nie mogłem znaleźć. Na stronie prolamu skorupa niedostępna w sprzedaży. Szanti w sumie kupiłem w ciemno bo nie było zbyt wiele o nim w necie ale jak narazie wygląda dobrze. Zobaczymy jak będzie pływać
 
 
marcinklb07


Wiek: 25
Posty: 92
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-05-16, 21:44   

Witam,
Panowie mam takie pytanko do was jak zamontować włącznik głównego zasilania łódki. Włącznik kupiłem z prolamu ale jest tam kilka bolców. I teraz pytanie. Czy wystarczy podłączyć tam plus i minus i będzie to działać ? Co w pozostałymi bolcami tego włącznika ? Są bezużyteczne ? I czy trzeba dawać przekaźnik pod ten włącznik ? Jak tam to może jakiś schemat macie jak to podłączyć ?
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2018-05-17, 00:54   

Dwa piny to plus i minus podswietlenia kolejne 3 od załaczania. Najlepiej daj przez przekaznik
 
 
marcinklb07


Wiek: 25
Posty: 92
Skąd: Kielce
Wysłany: 2018-05-17, 20:43   

Witam,
może jeszcze jakaś podpowiedz jak podłaczyć ten włacznik on/off od Prolamu przez przekaźnik ?









Na włączniku widzę bolec "plus" i "minus" jest jeszcze "com" i "n0" i "nc" (jeśli dobrze widzę).

Na przekaźniku jest 5 bolców ponumerowanych jak na zdjęciu ( 85, 86 87, 87a, 30)

Może ktoś mógł by mi to jakoś łopatologicznie wyjaśnić co do czego podpiąć ?
Pytanie jeszcze czy musi to być podpięte przez przekaźnik ?
Czy ten włącznik on/off i przekaźnik można użyć też do zasilania echosondy ?
Dziękuję o odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam
 
 
grzesiekcichy 
Grzegorz Ciechanowski

Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 126
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2018-05-17, 22:24   

Co do przekaźnika to:
- 86 to "-" akumulatora
- 85 to "+" po przełączniku. "+" na tą końcówkę zwiera styki 30 i 87 i rozwiera 30 i 87a
- 30 to wspólny "prądowy"
- 87 to wyjście z przekaźnika. 30 i 87 zwierają się po zasileniu 85"+" rozwarte w stanie bez napięciowym.
- 87a to wyjście z przekaźnika. 30 i 87azwarte w stanie bez napięciowym po podaniu zasilenia na 85"+" rozwierają się.
Co do wyłącznika wydaje mi się że:
- "+" i "-" są do podświetlenia
- "com" - wspólny
- "no" - styk zwierny. Po wciśnięciu zwiera się z "com" tworząc przejście w obwodzie
- "nc" - styk rozwierny. Po wciśnięciu rozwiera z "com" tworząc przerwę w obwodzie
Co do podłączenia to:
"+" akumulatora podłączasz do "com" przełącznika. Z "no" przełącznika podłączasz do "85" przekaźnika. Zacisk 86 podłączasz do "-" akumulatora. Do "30" doprowadzasz "+" z akumulatora a z "87" wyjście. Co do podświetlenia to może być żę "-" do zacisku "86" a "+" do "87" tak podłączone powinno świecić po załączeniu przekaźnika.
  
 
 
pitex1667 

Wiek: 28
Posty: 20
Skąd: Uniejów
Wysłany: 2018-05-18, 01:38   

Echo daj na osobnym włączniku i nie musi byc przez przekaznik.
 
 
Zgredzik 

Posty: 6
Skąd: małoposka
Wysłany: 2018-05-18, 06:01   

Na jednej ze stron w tym temacie był schemat ale proszę...Może rozjaśni co i jak z przekażnikiem i włącznikiem. Wrzucam go, bo nie chce mi się szukać :mrgreen:

s_e_f_2_resize_p.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 249,4 KB

  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by
phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!




Sponsorzy forum: