Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
Kamen31 

Wiek: 27
Posty: 21
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-02-25, 08:23   

Próbowałem przerobic echo outlife xj-01 i niestety moja przeróbka nic nie dała, zasięg jaki był taki pozostał. Czy ktoś mógłby mi wskazać co zrobiłem źle?
Stworzyłem dwie anteny o długości 33cm (według wyliczen anteniaka) anteny zostaly stworzone z przewodu koncentrycznego, tylko z jego rdzenia ponieważ otuline ekranową usnąłem. Zyle główna przewodu przylutowalem do pinu zlacza sma i to tyle jesli chodzi o anteny

Nastepnie zabralem sie za sonar.

W sonarze na płytce drukowanej znajduje sie antena w formie drucika ktory w polowie odciąlem i do niego dolutowałem kawałek kabla koncentrycznego bez otuliny ekranowej i wyglada to tak:


Po całej przeróbce pełen nadzieji wkrecilem anteny i udałem sie na zewnatrz aby dokonać testów

Niestety podczas testów okazało się że zasięg echo jest taki sam jak przed przerobieniem, czyli około 60m
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie popełniłem bład? Czy otulina ekranowa powinna zostac na przewodzie i zostać wlutowana do masy? Proszę o pomoc...
_________________
Prawdziwa pasja, po tygodniu zasiadki złowić karpia po czym zwracasz mu wolność...
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 37
Posty: 323
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2018-02-25, 19:20   

Kamen31, Z tego co widzę, wlutowałeś tylko rdzeń wewnętrzny,a co z zewnętrznym ?,,,,Wlutowałeś w masę???
 
 
Kamen31 

Wiek: 27
Posty: 21
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-02-25, 19:46   

Masy właśnie nie lutowałem, myślisz że to tutaj będzie problem? w odbiorniku antena która była w zestawie też nie miała lutowanej masy tylko sam gorący przewód... druga sprawa antenka którą widać na drugim zdjęciu też nie ma lutowanej masy tylko sam + więc wydawało mi się że masa tutaj nie ma znaczenia. Może się myliłem, nie znam się aż tak na elektronice
_________________
Prawdziwa pasja, po tygodniu zasiadki złowić karpia po czym zwracasz mu wolność...
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 37
Posty: 323
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2018-02-25, 21:21   

Kamen31, Bez przylutowania masy,nie zrobisz przedłużacza do anteny...Teraz masz antenę po staremu a nawet gorzej.Antena to część bez rdzenia zewnętrznego,w twoim przypadku usuwasz końcową część z kabelka te 30-33cm i masz antenę.
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-04, 12:15   

Fajnie to wygląda ale stroiłeś te anteny? Robiłem anteny na różne pasma do 2,4GHz i generalnie nie jest to prosta robota. Wydawałoby się, że antena zwiera trochę metalowych elementów, złącza i to wszystko. Nic bardziej mylnego właściwe wykonanie i zestrojenie anteny wymaga poświęcenia wiele czasu. Niezbędne są również minimum wyposażenia laboratoryjnego (reflektometr) lub lepiej analizator antenowy, miernik natężenia sygnału 3 osiowy, pomieszczenia (nie mówię już o komorze bez odbiciowej bo to są już potężne koszty).
_________________
Paweł
 
 
Kamen31 

Wiek: 27
Posty: 21
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-03-05, 14:38   

Powiem szczerze że zakończyłem już walkę z przeróbką tego sonaru... niestety efektów brak. Próbowałem już wszystkiego, dolutowałem masę i było jeszcze gorzej. Kupiłem anteny 433Mhz, kupiłem anteny 2,4Ghz i niestety nie przebiłem się zasięgiem dalej niż 90m. Sezon pokażę czy będę mimo to z tego korzystał, jeśli nie to raczej wystawię na sprzedaż bo raczej przyda się osobie która łapie na krótkie dystansy.
_________________
Prawdziwa pasja, po tygodniu zasiadki złowić karpia po czym zwracasz mu wolność...
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-06, 17:18   

Są dwie możliwości można dorobić anteny lub/i wzmacniacz w.cz. Jak coś to służę pomocą.
_________________
Paweł
 
 
Kamen31 

Wiek: 27
Posty: 21
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-03-08, 14:11   

Odezwę się na PW...
_________________
Prawdziwa pasja, po tygodniu zasiadki złowić karpia po czym zwracasz mu wolność...
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-20, 21:42   

Tak się ostatnio dobrze stało, że jedna echosonda trafiła w moje ręce. Wykonałem dodatkowo kilka pomiarów, które potwierdziły, że ze standardowej wersji echosondy zbyt wiele się nie wyciągnie. Przyszła pora na przeróbkę. Mam dość bogatą galerię. Nie będę zaśmiecał forum dlatego wstawię tylko kilka wybranych zdjęć:


Rozcięcie echosondy


Oszlifowanie obudowy (wstępne przygotowanie pod sklejenie)


Przylutowanie przewodu koncentrycznego:



Wzmacniacz:



Wzmacniacz w metalowej obudowie:



Złącze antenowe:


Zasilanie




GOTOWE

_________________
Paweł
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-21, 18:58   

W dniu dzisiejszym przeprowadziłem testy zasięgu (teren pomiędzy blokami), udało mi się odejść ok 500m i jeszcze miałem pełen zasięg :) Przypuszczam, że z 1km da się odpłynąć w linii prostej. Przed przeróbką był pewny zasięg ok 60m.
_________________
Paweł
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 9 razy
Posty: 244
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2018-03-21, 19:41   

pawel35 napisał/a:
W dniu dzisiejszym przeprowadziłem testy zasięgu (teren pomiędzy blokami), udało mi się odejść ok 500m i jeszcze miałem pełen zasięg :) Przypuszczam, że z 1km da się odpłynąć w linii prostej. Przed przeróbką był pewny zasięg ok 60m.


A czy przy tak dużym wzmocnieniu nie będzie problemu z szumami/zniekształceniami sygnału-> przekłamaniami w odczycie?

Jeśli to nie jakaś tajemnica to wrzuć proszę schemat wzmacniacza.
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-21, 23:12   

Wzmacniacz jest oddalony od echosondy, zaś pomiary są stabilne tak samo jak bez wzmacniacza. Wzmacniacz dodatkowo został przebadany i zestrojony tak aby nie zakłócał innych urządzeń.
_________________
Paweł
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-23, 18:40   

Pomiary mocy echosondy


Pout - ok 7,7mW


Pomiary echosondy ze wzmacniaczem


Pout - ok 70mW
_________________
Paweł
 
 
Zgredzik 

Posty: 6
Skąd: małoposka
Wysłany: 2018-03-26, 09:15   

Czy kolega"poprawia" też Deepera Pro+ jako urządzenie współpracujące z łódką zanętową w temacie zasięgu czy tylko tradycyjne echosondy i głębokościomierze ?
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-03-26, 14:07   

To tak naprawdę nie ma znaczenia bo medium transmisyjnym są fale radiowe. Większy problem jest jeżeli jest to transmisja dwu kierunkowa.
_________________
Paweł
 
 
Zgredzik 

Posty: 6
Skąd: małoposka
Wysłany: 2018-03-28, 19:41   

Jeżeli tak, to czy "poprawienie" deepera jest możliwe w Twoim wykonaniu czy nie? Pytam, bo się na tym nie znam a nie dostałem jasnej dla mnie odpowiedzi. Próbowałem dopytać na PW i email ale chyba nie czytasz tego co zostało do Ciebie wysłane... :roll:
 
 
kubica_kolo

Posty: 1
Skąd: Koło
Wysłany: 2018-05-07, 19:34   

Witam! Kupilem w okazyjnej cenie FF FD19 po probie przerobki. Gubi zasieg po 30m, przegrzana sciezka idaca do anteny i zastapiana nitka miedziana, oraz nie ma kondensatora smd przez ktory szedl sygnal przed sama antena. idzie cos z tym zorbic ew. dokupić nowa kaczuszke?

af7c.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 173,34 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 15