Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowa żyłka plus podkład
Autor Wiadomość
slaj8 

Posty: 14
Skąd: śląsk
Wysłany: 2018-02-14, 12:19   Nowa żyłka plus podkład

Witam, jest pytanie mam na kołowrotka nawiniętą jakąś tam żyłkę konkretnie nie wiem jaką bo kręciołki kupiłem w zeszłym sezonie używane z tą żyłką (grubość 0,35). Zakupiłem Gardner Mirage Fluorocarbon 600m i chcę go podzielić na dwie części i nawinąć na kołowrotki. Szpule są pojemne około 500m więc potrzebuję podkładu i tu moje pytanie czy mogę odwinąć z każdego kołowrotka po 300m żyłki i na to nawinąć fluorocarbon jeżeli tak to jak to zrobić precyzyjnie.
Pozdrawiam.
 
 
CzasemCoChyce 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 176
Skąd: Tychy
Wysłany: 2018-02-14, 13:00   

Nawinąłbym na pustą szpule nową żyłkę ( tyle ile przewidujesz, Gardner chyba ma czerwony oznacznik na połowie długości czyli na 300m ? )
a reszte ile wejdzie dowinąłbym starej. Potem pozostaje tylko nawinąć całość na kolejną pustą szpulkę i masz gotowe.
Jeśli byś jeszcze coś sobie chciał przeliczyć to zawsze możesz tu https://kalkulator-zylek.pl.tl/
_________________
Mało tego, że złowię i wypuszczam, ja nawet w święta nie jem.
 
 
slaj8 

Posty: 14
Skąd: śląsk
Wysłany: 2018-02-14, 13:10   

I tu jest problem bo nie mam zapasowych szpul do tych kołowrotków.
 
 
jony 
Jan Zaprawa


Pomógł: 7 razy
Wiek: 55
Posty: 484
Skąd: Chełm
Wysłany: 2018-02-14, 13:20   

Zrób tak jak napisał Kolega powyżej, potem wbij np. dwie podpórki (odległość dowolna) i rozwiń na nich żyłkę. Następnie w odwrotnej kolejności zacznij nawijać od końca podkładu.
_________________
Im więcej wolno tym mniej wypada
 
 
tomelek 

Wiek: 53
Posty: 40
Skąd: Poznań
Wysłany: 2018-02-14, 17:44   

slaj8 napisał/a:
I tu jest problem bo nie mam zapasowych szpul do tych kołowrotków.


Ale masz przynajmniej dwa kołowrotki czyli dwie takie same szpule. Można kombinować.
 
 
CzasemCoChyce 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Posty: 176
Skąd: Tychy
Wysłany: 2018-02-14, 20:50   

Ps. Pusta szpulka po żyłce ( mam na myśli szpulkę na której ją kupiłeś ), jakaś stara + wkrętarka. Zamiast kręcić korbką jedziesz wkrętarą na pustą szpulkę aż iskry lecą.
Ale uważaj bo linka lubi się skręcać ;)
_________________
Mało tego, że złowię i wypuszczam, ja nawet w święta nie jem.
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 53 razy
Wiek: 37
Posty: 1348
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2018-02-14, 21:06   

Nawijasz połowę fluo na kołowrotek, resztę dowijasz podkładu, potem przewijasz na 2 kołowrotek z tej szpuli licząc obroty korbką (oczywiście podkładu) i nawijasz podkład na drugi tyle co naliczyłeś, i dowijasz fluo ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12