Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Echo z gps Toslon Tf 640.
Autor Wiadomość
boras1 
Kuba Borkowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Posty: 115
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-09-05, 11:02   

Chciał bym podziękować użytkownikom forum za zainteresowanie moim problemem. Okazało się że złącze sonaru było lekko uszkodzone (elemement gniazda był zgięty). Na szczęście obyło się bez odsyłania sprzętu do serwisu - domowym sposobem udało się wyprostować nadgiętą blaszkę :D Sprzęcik naprawdę fajny, jeszcze muszę dopieścić ustawienia bo jakieś drobne dziwactwa tam od czasu do czasu wyskakują, ale naprawdę sporadycznie (silne deszcze nie pozwoliły mi na obfite testy :( )
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 30
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-09-17, 17:32   

A mnie to ostatnio szlag trafił. Ostatnio bylem na zasiadce i moge powedzieć że normalnie cuda były zz tą sondą. Pokazywało dziwne smugi i wykresy na ekranie oraz głębokosc oszukiwało. Może raz było idealnie dobrze i bez błędnie rownież głebokosci pokazywało. A tak to tam gdzie 2.7 metra to 1.5 pokazywało. Nie wiem co moze byc przyczyną. Niżej na obrazku wyświetla sie co jest grane. Mógły mi ktoś pomóc ?

14360480_1469460403070421_1341828300_o.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 186,6 KB

 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 30
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-09-18, 10:01   

kolasek napisał/a:
Witam, dzisiaj kupiłem echo Toslona640 i mam pytanek kilka:

1. W instrukcji echosondy Toslon 640 jest napisane, że jak do zasilania transmitera użyję się akumulatora to może powodować zakłócenia, jak się do tego odniesiecie? czy rzeczywiście jest to prawda?

2. Na ekranie Toslona 640 są takie parametry jak NAPIĘCIE TRANSMITERA ECHOSONDY i drugi parametr NAPIĘCIE MONITORA ECHOSONDY w jakich granicach mają być te parametry?

3. Jakiego akumulatora użyć do zasilania echosondy Toslon 640? żeby był wydajny, dobrej jakości i spełniał wymagania stawiane przez Toslona? co polecicie?

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

W któym miejscu masz te ustawienia ? bo ja mam te sonde i jakoś ich nie widziałem
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 47
Posty: 2815
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-09-18, 11:06   

krikok, Zacznij od sprawdzenia ,,całości" anten i połączeń echa w łódce....
 
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 30
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-09-18, 13:53   

Rumun napisał/a:
krikok, Zacznij od sprawdzenia ,,całości" anten i połączeń echa w łódce....

Ok ale dziś pływałem u siebie blisko domu i już było elegancko

14394049_1472353886114406_1028721050_o.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 237,73 KB

 
 
boras1 
Kuba Borkowski


Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Posty: 115
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-09-19, 10:35   

krikok napisał/a:
A mnie to ostatnio szlag trafił. Ostatnio bylem na zasiadce i moge powedzieć że normalnie cuda były zz tą sondą. Pokazywało dziwne smugi i wykresy na ekranie oraz głębokosc oszukiwało. Może raz było idealnie dobrze i bez błędnie rownież głebokosci pokazywało. A tak to tam gdzie 2.7 metra to 1.5 pokazywało. Nie wiem co moze byc przyczyną. Niżej na obrazku wyświetla sie co jest grane. Mógły mi ktoś pomóc ?


Na jednym jeziorze też mi tak czasami pokazywało (nawet już jak echo działo poprawnie) - Na dole dno rysuje poprawnie, a nad nim jakaś dziwna warstwa. Najgorsze w tym jest to że głębokość jaką wtedy pokazuje to jest właśnie głębokość tej górnej warstwy, a nie dna. Ze względu że problem występował tylko na jednym jeziorze i to nie zawsze to doszedłem ze znajomym do wniosku że może to być termoklina. Zmniejsz czułość to powinno pomóc.
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 30
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-09-23, 21:10   

boras1 napisał/a:
krikok napisał/a:
A mnie to ostatnio szlag trafił. Ostatnio bylem na zasiadce i moge powedzieć że normalnie cuda były zz tą sondą. Pokazywało dziwne smugi i wykresy na ekranie oraz głębokosc oszukiwało. Może raz było idealnie dobrze i bez błędnie rownież głebokosci pokazywało. A tak to tam gdzie 2.7 metra to 1.5 pokazywało. Nie wiem co moze byc przyczyną. Niżej na obrazku wyświetla sie co jest grane. Mógły mi ktoś pomóc ?


Na jednym jeziorze też mi tak czasami pokazywało (nawet już jak echo działo poprawnie) - Na dole dno rysuje poprawnie, a nad nim jakaś dziwna warstwa. Najgorsze w tym jest to że głębokość jaką wtedy pokazuje to jest właśnie głębokość tej górnej warstwy, a nie dna. Ze względu że problem występował tylko na jednym jeziorze i to nie zawsze to doszedłem ze znajomym do wniosku że może to być termoklina. Zmniejsz czułość to powinno pomóc.


Termoklina to nie jest napewno bo inaczej ją pokazuje. Foto poniżej. A tu chodzi o jakieś zakłocenia i właśnie miałem to tylko na 1 łowisku jak sie okazuje niedaleko łowiska jest linia napiecia jak i również prace koparek były. Mało tego w nocy było OK podczas wywózki a w dzien od rana znowu zakłócenia.

A tak w ogółe miał ktoś taki przypadek ze kompas sie rozkalibrował ? Bo mi tak. Jak mam łódke prosto to strzalka na ekranie pokazuje lekko w prawo. Sam nie wiem od czego to sie porobiło.

14397379_1474570289226099_2097729303_n.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 17,96 KB

 
 
ali 

Posty: 11
Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-10-10, 19:01   

Witam.

Koledzy macie jakiś dobry system zapisywania waypointów??
_________________
SCH
 
 
 
deszczowatwarz 
Rafał M.


Wiek: 39
Posty: 16
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2017-01-10, 22:58   

Takie pytanko próbował ktoś Tośka zaadoptować do łowienia podlodowego. Mamy piękną zimę i tak się zastanawiam czy zdał by on egzamin :) .
 
 
 
Sonny00 

Posty: 2
Skąd: Alwernia
Wysłany: 2017-03-17, 11:32   Re: Echo z gps Toslon Tf 640.

Witam zakupiłem Sondę Toslon Tf 640 i łódkę zanętowa Cyber fly3 i nie wiem,dlaczego gubi mi zasięg w toslonie po 130m? Nie wiem czy łódka może wpływać na sondę? Robi jakieś zakłócenia? Co może być przyczyną? Proszę o pomoc.
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-03-21, 06:54   Re: Echo z gps Toslon Tf 640.

Sonny00 napisał/a:
Witam zakupiłem Sondę Toslon Tf 640 i łódkę zanętowa Cyber fly3 i nie wiem,dlaczego gubi mi zasięg w toslonie po 130m? Nie wiem czy łódka może wpływać na sondę? Robi jakieś zakłócenia? Co może być przyczyną? Proszę o pomoc.


Mogą się robić zakłócenia,bo aparatura jest na 2,4GHz i TF640 też na 2,4GHz. Masz w Toslonie do wyboru 20 kanałów częstotliwości, wybierz doświadczalnie jakiś inny niż ten co teraz używasz i powinno to poprawić zasięg.
 
 
Sonny00 

Posty: 2
Skąd: Alwernia
Wysłany: 2017-03-25, 13:13   

Ok fajnie że odpisałes sprawdzę czy będzie działać i napisze czy jest wszystko ok
 
 
elipse 
Mariusz Niemyjski

Pomógł: 2 razy
Posty: 70
Skąd: Białystok
Wysłany: 2017-03-25, 13:42   

Często echosonda szaleje gdy na dnie jest dużo warstwa mułu. Wtedy musisz pobawić się w ustawieniach.
 
 
arbibarbi 

Posty: 1
Skąd: Niepołomice
Wysłany: 2017-03-26, 17:16   kalibracja kompasu

Witam. Kupilem toslona tf640 i mam problem ze skalibrowaniem kompasu robie tak jak w instrukcji i nic pokazuje mi,że łódka płynie w bok,gdy płynie prosto. Echo mam skierowane tyłem do lustra wody, wszystko było montowane w serwisie vega. Ma ktoś jakiś pomysł??
Jeżeli tak to proszę o pomoc,bo sezon tuż tuż i niechciał bym wysyłać sprzętu do serwisu.
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2017-06-28, 18:15   

Czy może mi ktos odpowiedzieć na pytanie ile waży przetwornik plus sonar tej echosondy????
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
mirko

Posty: 3
Skąd: 21-040
Wysłany: 2017-08-21, 18:43   

Mam echo tf460,sonda,gps czy jest możliwość uzupełnienia tego zestawu o autopilota od Toslona. Wiem,że Toslon wypuścił na rynek x-1,ale w moim przypadku to nadmierny koszt ok 1800. Zna ktoś inne możliwości??
 
 
CELT 

Posty: 35
Skąd: Chorzele
Wysłany: 2017-09-29, 17:46   

Witam poszukuję informacji , jak zwiększyć zasięg TF640 ; obecnie mam 330 m a chcę podciągnąć na 400 m. Co można z tym fantem począć?
 
 
miszczu113 
Bartek


Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Posty: 73
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-10-05, 15:50   

Widziałem, że cześć osób stosuje większe anteny przy ekranie echosondy. Niestety sam tego nie próbowałem.
 
 
CELT 

Posty: 35
Skąd: Chorzele
Wysłany: 2017-10-06, 02:11   

Do ilu dbi można zamontować?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: