Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Gabriel
2013-02-27, 22:49
Łódka do wywozu zanęty/przynęty.
Autor Wiadomość
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-05, 19:27   

damian.1, a powiedz mi woziles nia na jakies ekstremalne odleeglosci czyt powyzej 350m? Znajomy ma te sama aparature i troszke gubi zasieg po tej odleeglosci i chcialem podpytac czy moze tylko u niego takie zaklocenia wystepuja bo ogolnie fajna apka za rozsadna kase wg mnie. Pozdrawiam
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-12-05, 19:51   

mich4s4, SD5G na Rybniku spokojnie 400m,w łódce warm2000,Nie napisałeś do jakiej łódki chcesz to radio(1silnik,2silniki)Na forum jest w kilku tematach te radio opisane(opcja szukaj) jak praktycznie każde inne radio dostępne w Polsce.

sd5g to proste radio do podstawowej obsługi łódki rc,pobiera trochę prądu,zasięg dobry,drogi odbiornik jak co,z tego co wiem już chyba nie produkują tych apek?ale widze że dostępne na rynku.
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-05, 21:00   

mariusz123, mam lodke na jednym silniku szczotkowym samorobke niestety moja aparatura wariuje po ok 200m (slaby model) chyba sie skusze naa ta sanwe. Glownie wlasnie chodzi o rybnik. Dzieki i pozdrawiam
 
 
marek3232 
Przemysław Markowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 132
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-12-05, 22:37   

Kup Turnigy 9x i bedziesz zadowolony, mam tą apkę w swojej łódźi i sprawuje się bardzo dobrze. Zasięg jaki uzyskałem to 800 metrów
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-05, 22:53   

Kurcze wlasnie czytam artykul ze kolega z forum plywa na mojej aparaturze nawet 600m. Moze to kwestia ustawien napisalem juz do niego zobaczymy czy mi pomoze. Niestety dla mnie elektronika to czarna magia bede siee jeszcze kontaktowal z chopem co mi robil lodke moze on cos pomoze. Pozdrawiam
 
 
damian.1 
Damian Szczukocki


Pomógł: 5 razy
Posty: 91
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2015-12-05, 23:04   

mich4s4[b], powyżej 350m nie woziłem, na do 250m bez problemu
 
 
zigi 
Łukasz Gadziński

Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Posty: 78
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 2015-12-05, 23:36   

marek3232, model modelowi chyba nie równy bo u mnie przy 300-350 tracę zasięg.
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-12-06, 08:25   

mich4s4, Napisz co masz za apke?Niska-wysoka łódka?na forum masz opisane jaki gdzie montować odbiornik.Gdzie dawać reszte podzespołów w kadłubie itp...Ja mam np. taniego HK za 180zł i nic innego nie chce do łódki jednosilnikowej....

Niestety widziałem już wynalazki,,,jak chińczyk zlutował tak działa. :mrgreen:
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-06, 09:32   

Wieczorem bede w domu to wrzuce zdjecia lodki, aparTure mam hitec 4 lite. Lodka wg mnie normalna nie wysoka specjalnie raczej niska
 
 
marek3232 
Przemysław Markowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 132
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-12-06, 09:43   

Moją łódkę robiłem i bardzo ważne jest ustawienie anteny oraz przylutowanie do silnika/ów rezystorków odkłucających, bez nich są bardzo duże zakłócenia wpływajace na zasięgnaszych skorup.

tu moja własnoręcznie wykonana skorupa,


https://youtu.be/YBqi8kuRV8M
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-06, 10:04   

marek3232, ja w mojej lodce nie mamm antenty tylko ten drucik z odbiornika krotki schowany w kadlubie moze dokupic jakas antene i dorobic na kadkubie? Zdjecie wrzuce wieczorem. Z silnikami nie mamm problemow w ogole przy duzych odleglosciach nie przerywa nic ich pracy tylko jest opoznienie przy sterze i powrocie do pozycji prostej. Pozdrawiam
 
 
marek3232 
Przemysław Markowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 132
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-12-06, 13:32   

mich4s4 napisał/a:
marek3232, ja w mojej lodce nie mamm antenty tylko ten drucik z odbiornika krotki


I to właśnie jest anten, którą trzeba odpowiednio ułożyć w najwyższym punkcie łódki, ja mam schowaną w środku pod "sufitem"skorupy
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-06, 22:15   

Poniżej zdjęcie wysokości mojej łódki, oraz ułożenie odbiornika przyklejony jest w górnej części kadłubu na tyle. Łódka ogólnie lekko ucieka w lewo jak się zagapię na 5 sekund i jej nie kontruje sterem w prawo to już zaczyna świrować czytaj ucieka w lewo i tak jest od samego początku jak ją odebrałem. Zastanawiam się czy to może być wina tej siatki osłaniającej śrubę, steru, czy może ustawienia aparatury ?


http://www.fotosik.pl/zdj...cpBHZbl3S3_dcvI

w czerwonej obwódce ułożenie antenki odbiornika

http://www.fotosik.pl/zdj...ZGMwkKHW2nPDtp4
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 328
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2015-12-06, 22:33   

mich4s4, Bogdan ci ta łódka robił?czym ster bliżej śruby tym bardziej łódka czuła ,czym dalej brzegu tym gorzej takim sterem korygować.Antena ta co idzie w dół daj pionowo w góre,czyli jedna poziomo jedna pionowo.W takiej łódce powinien być silnik wolno obrotowy.Najlepiej jakiś 700-800 max 4tysiaki.To że ucieka to jest normalne,znaczy po przepłynięciu po tafli bez uciągu wody łódka skręci po 100m kilka stopni.Ciężko coś ustalić jak się łódki nie widzi w akcji.....
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-06, 23:04   

mariusz123, Tak Bogdan. rozmawiałem z kolegą co mi doradził zmianę aparatury na mocniejsza i zasięg oraz operowanie łódką bedzie lepsze na dużych odległosciach. Mówił też że można zmienić jeszcze śrubę na mniejszą jednak łódka straci na predkości i nie wiadomo czy coś to da jeśli chodzi o te samoczynne skręcanie przy odległosciach powyżej 300m. Myśle czy nie zadzwonić do Bogdana i jego zapytać czy on by czegoś nie zaproponował co w niej idzie pokombinować.
 
 
marek3232 
Przemysław Markowski


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 132
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2015-12-07, 09:50   

Na tej aparaturze i odbiorniku powinieneś bez problemu uzyskać zasieg min 400m. Anteny ustaw tak jak kolega napisał.
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-07, 10:18   

Tak też zrobie, w czwartek jade na Rybnik to dam znać czy się poprawiło. Dzieki za pomoc panowie na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam.
 
 
Prezes-Artek 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Posty: 257
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2015-12-07, 15:10   

A może wystarczy zmienić antenę przy aparaturze na jakąś lepszą? np. panelową.
_________________
Artur Popiński C&R
 
 
SławomirJ 

Wiek: 47
Posty: 112
Skąd: Leszno
Wysłany: 2015-12-07, 16:37   

A masz dwie anteny przy odbiorniku ?

Jak masz dwie, to ustaw je pod kątem 90 stopni w stosunku do siebie.

9) punkt http://abc-rc.pl/template...s-i6-abc-rc.pdf
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-07, 17:02   

SławomirJ napisał/a:
A masz dwie anteny przy odbiorniku ?

Jak masz dwie, to ustaw je pod kątem 90 stopni w stosunku do siebie.

9) punkt http://abc-rc.pl/template...s-i6-abc-rc.pdf


Dzieki wielkie za ta instrukcje teraz mam jak na tacy jak mam ulozyć te antenki. Mam dwie jedna jest przyklejona silikonem poziomo a ta druga skierowałem pod kątem 90* w dół. Pozdrawiam.
 
 
Prezes-Artek 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Posty: 257
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2015-12-09, 19:50   

Nie może być skierowana w dół, najlepiej jak obie są równolegle do wody ustawione ale jest zachowany kąt 90' miedzy jedną a drugą, poczytaj trochę o promieniowaniu anten albo chociaż pooglądaj rysunki.
_________________
Artur Popiński C&R
 
 
mich4s4 

Posty: 37
Skąd: Katowice
Wysłany: 2015-12-11, 09:35   

WItam, niestety nie mogę ustawić dwóch anten równegle do wody, gdyż mam odbiornik zamontowany przy samym dachy kadłubu. Ustawiłem jedną antene równolegle do wody drugą pod kątem 90* w górę. Sytuacja identyczna jak w momencie gdy jedną z anten miałem skierowaną w dół okolo 200m opożniony sygnał. Łódka zaczyna szaleć. Ewidentnie wina aparatury. Jadąc łodzią koło 300m czekałem ponad 5 sekund na dojście sygnału do łódki. Prezes-Artek, mógłbyś mi podrzucić jakieś przykładowe anteny panelowe do łódek ? Czy to zwiększy zasięg? po wczorajszym walczeniu aby wrócić do brzegu naprawdę mam dość i jestem w stanie kupić nową apkę z odbiornikiem, jak ta antena by nic nie zdziałała. Pozdrawiam.
 
 
Prezes-Artek 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Posty: 257
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 2015-12-11, 16:47   

Nie bierz tego co wstawiłem dosłownie bo nie wiem jakie jest złącze antenowe w Twojej aparaturze i nie wiem czy będzie pasować ale poglądowo chodzi o coś takiego Antena kierunkowa FrSky 2.4 Ghz
Osobiście zastosowałem podobną antenę do przekazu wideo i jak na zwykłym baciku przy 150m już praktycznie obrazu nie było tak teraz 300m i mam ładny czysty obraz a dalej jeszcze nie pływałem.
_________________
Artur Popiński C&R
 
 
Perła 

Wiek: 36
Posty: 145
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: 2015-12-16, 11:14   

Jakie macie sprawdzone konektory do akumulatorów?
 
 
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2015-12-16, 11:40   

Polecam takie Sam używam ich od kilku lat z dobrym skutkiem. To złącze nazywa się Dean-T Ładowarka zakończona końcówką typu "samczyk" i oprócz dobrego połączenia jest też pewność, że nie pomylimy polaryzacji!
 
 
krych24

Wiek: 31
Posty: 12
Skąd: Strzelce opolskie
Wysłany: 2015-12-26, 13:03   

Witam, poszukuje jakiegoś kadłuba do łódki. Najbardziej pasuje mi ten od Vega boat tylko cena wydaje mi się trochę za wysoka. Możecie mi coś doradzić, która konstrukcja jest dobra i lepszy jest z plastiku czy laminatu?
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2016-07-17, 14:10   

Witam po długiej przerwie;) w związku z moją kombinacją z napędem strugowodnym a kadłubem feeder boat 2 miało to się troche nijak z montażem były trudności w wkomponowaniu uszczelnieniu itp.aby to miało jakąś estetyke no i czsu było brak. Otóż nie dawno przypadkiem wpadłem na gościa który dość mocno jest w temacie spawania aluminium itp. chętnie zgodził się wykonać dół tego kadłuba z blachy aluminiowej z czystej ciekawości oczywiście zachowując kąty i wymiary oczywiście dół pływaków został poszerzony i wyższy o 3cm projekt został narysowany w programie komputerowym i inny szpec wypalił elementy na CNC efekt jak dla mnie niesamowity, co najlepsze cześć dolna waży tyle samo co oryginalny laminat 3kg no i wyporność większa bo 3cm wyższe pływaki,teraz zamontować napędy to pikuś











no i napędy strugowodne :P

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
prowider 

Wiek: 49
Posty: 14
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-07-17, 20:27   

Jedna sprawa mnie ciekawi jaki wpływ będzie miało aluminium na odbiornik w łódce czy to nie będzie czasem nie będzie przeszkadzało? nie znam się na tym ale mam wątpliwości.
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2016-07-17, 21:59   

Jak budowałem pierwszy model w 2007 roku całkowicie z blachy ocynk też miałem wątpliwości :/ nie ma żadnych po prostu trzeba wypuścić antenę na zewnątrz :D aby nie zrobić puszki pandory w tym projekcie jest jeszcze łatwiej bo góra jest z laminatu
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
Specjal ford 
tel.795607903


Wiek: 43
Posty: 90
Skąd: Dębica
Wysłany: 2016-07-27, 00:33   

Mechanizm zrzutu gotowy







_________________
http://www.youtube.com/watch?v=3Ra1dxGLCrE
 
 
bartekost23

Posty: 3
Skąd: warszawa
Wysłany: 2016-08-11, 09:28   

Macie może jakiś pomysł jak zamontować czujnik od echosondy do łódki zanetowej . Nie chciał bym go uszkodzić lub rozszczelnienia lub co gorsza żebym go zgubił podczas wywózki.

IMG_20160811_080023-1280x719.jpg
Plik ściągnięto 15 raz(y) 154,38 KB

 
 
JarekTRZ 

Wiek: 32
Posty: 5
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2017-02-23, 22:46   

Ja mocuje do oczka na łódce poprzez leadcore i agrafkę z krętlikiem
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: