Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Echosonda toslon tf500
Autor Wiadomość
witton12 



Pomógł: 5 razy
Posty: 305
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-28, 10:13   

Czujnik nigdy nie będzie działał prawidłowo bez wody, nawet umieszczenie go w dużym zbiorniku np. 600litrów nie spowoduje jego prawidłowej pracy, tylko praca w naturalnych warunkach gwarantuje poprawną pracę.
Czujnik musi być wklejony klejem twardym który doskonale przeniesie sygnał z przetwornika do wody i z wody do przetwornika. Silikony nie nadają się do tego.
_________________
To co tutaj piszę jest Najmojsze TEL. 783391995
 
 
birki 

Wiek: 30
Posty: 12
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2016-03-28, 10:25   

witton12 Dla mnie najszybszym sposobem było by (tak jak wskazywałeś) wklejenie przetwornika da poksylinę i ponowny test łódki. Ciężko będzie mi przetestować (przynajmniej na tą chwilę) przetwornik bez łódki zanętowej. Pytanie do Ciebie, czy w przypadku ew. niepowodzenia kolejnych testów jest jakiś dobry sposób na odklejenie przetwornika przyklejonego do kadłuba poksyliną ?
 
 
witton12 



Pomógł: 5 razy
Posty: 305
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-28, 11:38   

Poxylina nie wiąże się na stałe z czujnikiem i laminatem poliestrowym, zrób z niej małą kulkę i przyklej na środek czujnika, potem delikatnie rozsmaruj po czujniku, dociśnij do kadłuba nadmiar który zostanie wyciśnięty usuń. W ten sposób nie przykleisz czujnika na stałe ale do testu starczy. Nie zapomnij o osobnym zasilaniu całego ustrojstwa. A tak z ciekawości jaki to kadłub ?
_________________
To co tutaj piszę jest Najmojsze TEL. 783391995
 
 
birki 

Wiek: 30
Posty: 12
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2016-03-28, 18:13   

Jestem po kolejnym teście wykonanym po zmianach zgodnie z wskazówkami witton12 (z wyjątkiem niezależnego źródła prądowego dla echosondy :) )

Jak się okazało, to właśnie sposób wklejenia przetwornika był problemem ! Wklejenie przetwornika za pomocą poxyliny wg. wskazówek witton12 rozwiązało problem i wszystko działa wyśmienicie. Echosonda podłączona jest do źródła prądowego, do którego podłączone są również regulatory z silnikami. Wygląda na to, że na szczęście nie powodują one zakłóceń.

witton12 bardzo dziękuję za udzielenie pomocy i wskazanie faktycznego problemu, bo przyznam szczerze, że nie podejrzewałem silikonu jako materiału do przyklejenia przetwornika. Podejrzewałem jedynie, że problemem mogą być pęcherzyki powietrza w silikonie (pomiędzy przetwornikiem a kadłubem). Co do pytania o kadłub, to jest to kadłub STS Boat (co widać na filmiku).

Czy taka "testowa" ilość poxyliny wystarczy na trwałe przytwierdzenie przetwornika do kadłuba, czy muszę wykonać jeszcze raz klejenie z większą ilością ?

Poniżej link do filmu mojego autorstwa z streszczeniem dzisiejszego testu :)

LINK
 
 
witton12 



Pomógł: 5 razy
Posty: 305
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-28, 22:26   

Jeśli nie będziesz miał potrzeby wyjmowania czujnika to wzmocnij to jeszcze poxiliną w razie potrzeby demontażu poxylinę można potraktować lutownicą to zacznie się kruszyć i da się ją usunąć.
_________________
To co tutaj piszę jest Najmojsze TEL. 783391995
 
 
romanolo 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 40
Posty: 109
Skąd: Białystok
Wysłany: 2016-04-29, 11:39   

Witajcie mam do Was pytanko odnośnie interpretacji poniższych "skanów" dna, jeżeli odpowiedzi będą banalnie proste to przepraszam, ale nie mam jeszcze doświadczenia w tej materii i liczę na Waszą pomoc. Czułość ustawiona na 9.

1. kupa zielska?



2. może drzewo, gałęzie?





3.nie mam pomysłu, na zielsko za wcześnie



 
 
paweliam

Posty: 37
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2016-06-12, 21:48   

Witam panowie czy da się dokupić do echosondy dodatkowy sonar tak aby można było jej używać w łodce zanętowej , oraz w pontonie bez demontażu wszystkiego z łódki ?

Pozdrawiam
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-06-12, 22:35   

Tutaj masz linka i podane ceny szukaj na dole w "Accessories" ale nie ma tam chyba transmitera do TF500 jest tylko do TF640.
http://toslon.com/Product.html

Ewentualnie napisz do Vegaboat bo oni są dystrybutorem Toslon'a w Polsce.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 494
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-07-13, 21:32   

Na jakiej minimalnej głębokości można pływać z tf 500 żeby nie wariowała w odczytach?
_________________
Nadburzański Klub Karpiowy
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2016-07-13, 22:01   

wild_scorpio46 napisał/a:
Na jakiej minimalnej głębokości można pływać z tf 500 żeby nie wariowała w odczytach?

Minimalny odczyt echo to 0,6m, później już nie pokazuje.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 494
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-07-13, 22:06   

To w takim razie u siebie będę musiał pogrzebać w ustawieniach bo przy głębokości 1 metra czasami dostaje świra.
_________________
Nadburzański Klub Karpiowy
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2016-07-13, 22:35   

wild_scorpio46 napisał/a:
To w takim razie u siebie będę musiał pogrzebać w ustawieniach bo przy głębokości 1 metra czasami dostaje świra.

Stary_dinozaur wrzucał gdzieś w temacie o tf-640 chyba swoje ustawienia, ustawiłem swoją tak jak on i jest całkiem sympatycznie, z głębokością tak jak pisałem, u mnie przestaje pokazywać przy 0,6m.
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-07-18, 19:55   

wild_scorpio46 napisał/a:
To w takim razie u siebie będę musiał pogrzebać w ustawieniach bo przy głębokości 1 metra czasami dostaje świra.


Wyłącz tryb głębokości z "auto" na jakąś głębokość to będzie pokazywał bez wariowania.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 494
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-07-18, 22:19   

bierutek, mam ustawione na 5 metrów przy średniej głębokości zbiornika 1,5 - 2,0 metry i pokazuje jakieś cuda. Czułość na 9. Do połowy głębokości (patrząc od dna) pokazywanej na echu są gęsto usiane pionowe linie w czerwonym kolorze. Z tego co wiem przy tych ustawieniach czerwony kolor oznacza miękkie dno. Wiem że w miejscu gdzie to sprawdzałem dno jest nie zarośnięte , z 15-sto centymetrowym namułkiem. Następna sytuacja to wpłynąłem nad piaszczyste dno i było to samo. Kombinowałem z ustawieniami i nie mogę dojść co jest że nie pokazuje czystego twardego dna. W miarę możliwości wrzucę zdjęcia z różnymi ustawieniami bliżej weekendu kiedy łódka będzie stała nad piaszczystym twardym dnem.
Wnerwia mnie to bo ostatnio szukałem sporych rozmiarów twardego placu wśród roślinności na gliniance i nie mogłem go znaleźć a wiem że jest w tym miejscu bo widziałem go z pontonu.
I jeszcze jedno.
Czy wartość napięcia akumulatora zasilającego przetwornik ma wpływ na odczyt echa ?
A dokładnie czy napięcie poniżej 10,5V będzie miało wpływ na poprawność działania przetwornika echa?
Moim zdaniem mieć nie powinno chyba że się mylę.
_________________
Nadburzański Klub Karpiowy
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 30
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-08-18, 19:42   

Mam pytanie w tych toslonach sonda odroznia rodzaj dna pokazujac innymi kolorami żwir a muł?
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-08-18, 22:39   

Pokazuje warstwy na dnie. Im więcej warstw tym więcej różnego rodzaju mułu i miękkiego podłoża. Jak nie wiele warstw to może znaczyć że to będzie żwirek, a jak nie ma żadnych warstw znaczy to że jest twarde dno. Ta echo ma sporo ustawień czułości kolorów lini itp. Trzeba się nauczyć ją interpretować w zależności jak się ją ustawi.
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 30
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-08-19, 09:24   

Ok dzieki za info bo myśle którą kupić
 
 
domin92 
Dominik Mikoś


Pomógł: 2 razy
Wiek: 25
Posty: 127
Skąd: Brzyska/Kraków
Wysłany: 2016-08-19, 10:01   

krikok, mam TF 500 od początku roku, używam i jest ok ale jeśli masz możliwość to bierz TF 640, GPS przyda Ci się na pewno...
 
 
miczo1 
Michał


Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Posty: 98
Skąd: Wło-wa
Wysłany: 2016-08-31, 09:37   

Chciałem zapytać jak to echo prądowo wygląda, tzn. czym zasilacie nadajnik i odbiornik i na ile pracy to starcza?
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 01:13   

Pomocy!!
Witam co może być nie tak z moim echem?
Filmiki:
film 1
film 2
Głębokość wody ok 1.5-1,8m
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 494
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-09-03, 08:02   

Mi to wygląda na zielsko. Pewny jesteś że tam gdzie pływałeś było nie zarośnięte dno ?
_________________
Nadburzański Klub Karpiowy
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 08:48   

Tak na 100% jestem pewien, bo wczesniej na innym zbiorniku o podobnej głębokości to samo sie działo.
A czy czystość (przejrzystość) wody może powodowac takie przekłamania?
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 494
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-09-03, 10:09   

U mnie był podobny problem. Gdy miałem ustawioną czułość na 9 echo pokazywało coś pdobnego jak u ciebie. Tylko w kolorze zielonym ( nie pamiętam w tej chwili na którym poziomie miałem ustawiony kolor lini). Przestawiłem czułość na auto i problem zniknął
_________________
Nadburzański Klub Karpiowy
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 10:28   

Ok ustawie tak jak radzisz i dzis kolejny test.
Dzieki.
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 10:45   

Teraz zobaczylem, że na filmie 2 55 sek. ustawilem czułość na auto i lipa.
 
 
Mahone 

Wiek: 26
Posty: 21
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-03, 18:04   

Ja mam ustawione na 6 bo też mi pokazywała różne dziwne rzeczy. Czasami zmieniam nawet na 4.

Pozdrawiam
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-04, 17:53   

Na moje oko jest po prostu za płytko. Właśnie wróciliśmy dzisiaj z Gajdowego gdzie poniżej 0,6m głębokości Toslon TF640 i TF500 wariował tak samo jak Twój. Niestety powinno być trochę głębiej by używanie tych echo miała sens.
 
 
miczo1 
Michał


Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Posty: 98
Skąd: Wło-wa
Wysłany: 2017-01-11, 10:51   

Jak macie zasilany odbiornik? Tzn. chodzi mi czy można podpiąć akumulator żelowy czy np akumulatorki paluszki i jak długo to pracuje na poszczególnym rodzaju zasilania i przy jakiej pojemności aku?
 
 
sorek90 
Michał Soszyński


Pomógł: 8 razy
Wiek: 27
Posty: 311
Skąd: Słupca/Oslo
Wysłany: 2017-01-11, 16:27   

miczo1, Ja mam akumulatorki i przez 4 dni dały radę, a pływałem naprawdę dużo :) 3 wędki i wywózka na ok 100-110 metrów, za każdym razem echo włączone w jedną stronę, żeby trafić w miejsce. W sumie miałem wtedy 30 brań i po każdym wywózka modelem.
_________________
C&R
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 36
Posty: 320
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2017-01-11, 22:32   

Zasilasz bezpiecznym napięciem między 6v a 12v,może być żelówka.Nadajnik jak i odbiornik działa na żelówce 6v.
 
 
miczo1 
Michał


Pomógł: 1 raz
Wiek: 38
Posty: 98
Skąd: Wło-wa
Wysłany: 2017-01-12, 08:28   

sorek90 napisał/a:
miczo1, Ja mam akumulatorki i przez 4 dni dały radę, a pływałem naprawdę dużo :) 3 wędki i wywózka na ok 100-110 metrów, za każdym razem echo włączone w jedną stronę, żeby trafić w miejsce. W sumie miałem wtedy 30 brań i po każdym wywózka modelem.

O to dobrze słyszeć bo zawsze mnie wk... na zasiadkach że wszystko wkoło pożera prąd więc przynajmniej tu na jednych akumulatorkach weekend się objedzie. Dzięki za info chłopaki.
 
 
clarkson 
Paweł N


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 149
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-11, 10:18   

Panowie w najbliższym czasie będę montował Toslona tf500 w swoim frogu. Macie jakieś ciekawe pomysły jak zamontować sonar
do kadłuba. Nie chce wycinać otworu w pływaku bo mam obawy że będzie nie szczelnie. Bardziej myślę żeby przymocować do kadłuba przed przednia komorą na środku między pływakami .. Może jakieś foto co by mi pomogło..
 
 
clarkson 
Paweł N


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 149
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-27, 18:13   

Widzę las rąk do pomocy :D
Może ktoś podpowie mi na co wkleić przetwornik echo w pływak bo jednak wycinam otwór w łódce. Gdzieś czytałem że na poxiline gdzieś z kolei na poxipol..
 
 
shivan 
NIE



Pomógł: 35 razy
Wiek: 30
Posty: 2309
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2017-02-27, 18:25   

Wycinanie jest konieczne? Nic się w tym temacie nie zmieniło?

Nie montuj tak sondy do froga...chyba,że chcesz zbudować "kubek z żelkotu" w którym to będzie siedzieć.
Jak transduktor będzie wystawał za obrys pływaka to trochę patola.
_________________
Bream Hunter
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2017-02-27, 18:31   

shivan napisał/a:
Wycinanie jest konieczne? Nic się w tym temacie nie zmieniło?

Nie montuj tak sondy do froga...chyba,że chcesz zbudować "kubek z żelkotu" w którym to będzie siedzieć.
Jak transduktor będzie wystawał za obrys pływaka to trochę patola.


Nie jest, można przykleić do kadłubu na poxylinie(tej brązowej plastelinie, a nie na przeźroczystym poxipolu). Ktoś pisał, że wtedy traci się gwarancje na sonar, ale tutaj już nie wiem, nie zgłębiałem tego tematu.
 
 
clarkson 
Paweł N


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 149
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-27, 18:38   

Nie mogę przykleić do pływaka bo jest w kształcie litery V od spodu. Gdyby było płasko to ok.
shivan, wkleiłbym go na zero z pływakiem. Jest jeszcze opcja z boku pływaka od wewnątrz łódki,ale mam obawy o sterowność.
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 8 razy
Posty: 229
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2017-02-27, 18:43   

clarkson napisał/a:
Nie mogę przykleić do pływaka bo jest w kształcie litery V od spodu. Gdyby było płasko to ok.


Też mam froga, mam przyklejony do pływaka i działa.
 
 
clarkson 
Paweł N


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 149
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-27, 18:53   

A cykniesz mi fote od wewnątrz i zewnątrz..na PW
Stawiam piwko :D
 
 
shivan 
NIE



Pomógł: 35 razy
Wiek: 30
Posty: 2309
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2017-02-27, 18:56   

Yucao napisał/a:
clarkson napisał/a:
Nie mogę przykleić do pływaka bo jest w kształcie litery V od spodu. Gdyby było płasko to ok.


Też mam froga, mam przyklejony do pływaka i działa.


Standardowo do dna pływaka,tak?
_________________
Bream Hunter
 
 
clarkson 
Paweł N


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 149
Skąd: Poznań
Wysłany: 2017-02-27, 19:00   

shivan, a jak u Ciebie to wygląda ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: