Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Echosonda toslon tf500
Autor Wiadomość
witton12 



Pomógł: 5 razy
Posty: 285
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-28, 09:13   

Czujnik nigdy nie będzie działał prawidłowo bez wody, nawet umieszczenie go w dużym zbiorniku np. 600litrów nie spowoduje jego prawidłowej pracy, tylko praca w naturalnych warunkach gwarantuje poprawną pracę.
Czujnik musi być wklejony klejem twardym który doskonale przeniesie sygnał z przetwornika do wody i z wody do przetwornika. Silikony nie nadają się do tego.
_________________
To co tutaj piszę jest Najmojsze TEL. 783391995
 
 
birki 

Wiek: 29
Posty: 12
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2016-03-28, 09:25   

witton12 Dla mnie najszybszym sposobem było by (tak jak wskazywałeś) wklejenie przetwornika da poksylinę i ponowny test łódki. Ciężko będzie mi przetestować (przynajmniej na tą chwilę) przetwornik bez łódki zanętowej. Pytanie do Ciebie, czy w przypadku ew. niepowodzenia kolejnych testów jest jakiś dobry sposób na odklejenie przetwornika przyklejonego do kadłuba poksyliną ?
 
 
witton12 



Pomógł: 5 razy
Posty: 285
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-28, 10:38   

Poxylina nie wiąże się na stałe z czujnikiem i laminatem poliestrowym, zrób z niej małą kulkę i przyklej na środek czujnika, potem delikatnie rozsmaruj po czujniku, dociśnij do kadłuba nadmiar który zostanie wyciśnięty usuń. W ten sposób nie przykleisz czujnika na stałe ale do testu starczy. Nie zapomnij o osobnym zasilaniu całego ustrojstwa. A tak z ciekawości jaki to kadłub ?
_________________
To co tutaj piszę jest Najmojsze TEL. 783391995
 
 
birki 

Wiek: 29
Posty: 12
Skąd: Wlkp
Wysłany: 2016-03-28, 17:13   

Jestem po kolejnym teście wykonanym po zmianach zgodnie z wskazówkami witton12 (z wyjątkiem niezależnego źródła prądowego dla echosondy :) )

Jak się okazało, to właśnie sposób wklejenia przetwornika był problemem ! Wklejenie przetwornika za pomocą poxyliny wg. wskazówek witton12 rozwiązało problem i wszystko działa wyśmienicie. Echosonda podłączona jest do źródła prądowego, do którego podłączone są również regulatory z silnikami. Wygląda na to, że na szczęście nie powodują one zakłóceń.

witton12 bardzo dziękuję za udzielenie pomocy i wskazanie faktycznego problemu, bo przyznam szczerze, że nie podejrzewałem silikonu jako materiału do przyklejenia przetwornika. Podejrzewałem jedynie, że problemem mogą być pęcherzyki powietrza w silikonie (pomiędzy przetwornikiem a kadłubem). Co do pytania o kadłub, to jest to kadłub STS Boat (co widać na filmiku).

Czy taka "testowa" ilość poxyliny wystarczy na trwałe przytwierdzenie przetwornika do kadłuba, czy muszę wykonać jeszcze raz klejenie z większą ilością ?

Poniżej link do filmu mojego autorstwa z streszczeniem dzisiejszego testu :)

LINK
 
 
witton12 



Pomógł: 5 razy
Posty: 285
Skąd: Katowice
Wysłany: 2016-03-28, 21:26   

Jeśli nie będziesz miał potrzeby wyjmowania czujnika to wzmocnij to jeszcze poxiliną w razie potrzeby demontażu poxylinę można potraktować lutownicą to zacznie się kruszyć i da się ją usunąć.
_________________
To co tutaj piszę jest Najmojsze TEL. 783391995
 
 
romanolo 


Pomógł: 3 razy
Wiek: 39
Posty: 107
Skąd: Białystok
Wysłany: 2016-04-29, 10:39   

Witajcie mam do Was pytanko odnośnie interpretacji poniższych "skanów" dna, jeżeli odpowiedzi będą banalnie proste to przepraszam, ale nie mam jeszcze doświadczenia w tej materii i liczę na Waszą pomoc. Czułość ustawiona na 9.

1. kupa zielska?



2. może drzewo, gałęzie?





3.nie mam pomysłu, na zielsko za wcześnie



 
 
paweliam

Posty: 37
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2016-06-12, 20:48   

Witam panowie czy da się dokupić do echosondy dodatkowy sonar tak aby można było jej używać w łodce zanętowej , oraz w pontonie bez demontażu wszystkiego z łódki ?

Pozdrawiam
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 58
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-06-12, 21:35   

Tutaj masz linka i podane ceny szukaj na dole w "Accessories" ale nie ma tam chyba transmitera do TF500 jest tylko do TF640.
http://toslon.com/Product.html

Ewentualnie napisz do Vegaboat bo oni są dystrybutorem Toslon'a w Polsce.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 462
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-07-13, 20:32   

Na jakiej minimalnej głębokości można pływać z tf 500 żeby nie wariowała w odczytach?
_________________
Carp Team Chełm
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 6 razy
Posty: 199
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2016-07-13, 21:01   

wild_scorpio46 napisał/a:
Na jakiej minimalnej głębokości można pływać z tf 500 żeby nie wariowała w odczytach?

Minimalny odczyt echo to 0,6m, później już nie pokazuje.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 462
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-07-13, 21:06   

To w takim razie u siebie będę musiał pogrzebać w ustawieniach bo przy głębokości 1 metra czasami dostaje świra.
_________________
Carp Team Chełm
 
 
Yucao
Tomasz Krawczyk

Pomógł: 6 razy
Posty: 199
Skąd: Zielonki
Wysłany: 2016-07-13, 21:35   

wild_scorpio46 napisał/a:
To w takim razie u siebie będę musiał pogrzebać w ustawieniach bo przy głębokości 1 metra czasami dostaje świra.

Stary_dinozaur wrzucał gdzieś w temacie o tf-640 chyba swoje ustawienia, ustawiłem swoją tak jak on i jest całkiem sympatycznie, z głębokością tak jak pisałem, u mnie przestaje pokazywać przy 0,6m.
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 58
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-07-18, 18:55   

wild_scorpio46 napisał/a:
To w takim razie u siebie będę musiał pogrzebać w ustawieniach bo przy głębokości 1 metra czasami dostaje świra.


Wyłącz tryb głębokości z "auto" na jakąś głębokość to będzie pokazywał bez wariowania.
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 462
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-07-18, 21:19   

bierutek, mam ustawione na 5 metrów przy średniej głębokości zbiornika 1,5 - 2,0 metry i pokazuje jakieś cuda. Czułość na 9. Do połowy głębokości (patrząc od dna) pokazywanej na echu są gęsto usiane pionowe linie w czerwonym kolorze. Z tego co wiem przy tych ustawieniach czerwony kolor oznacza miękkie dno. Wiem że w miejscu gdzie to sprawdzałem dno jest nie zarośnięte , z 15-sto centymetrowym namułkiem. Następna sytuacja to wpłynąłem nad piaszczyste dno i było to samo. Kombinowałem z ustawieniami i nie mogę dojść co jest że nie pokazuje czystego twardego dna. W miarę możliwości wrzucę zdjęcia z różnymi ustawieniami bliżej weekendu kiedy łódka będzie stała nad piaszczystym twardym dnem.
Wnerwia mnie to bo ostatnio szukałem sporych rozmiarów twardego placu wśród roślinności na gliniance i nie mogłem go znaleźć a wiem że jest w tym miejscu bo widziałem go z pontonu.
I jeszcze jedno.
Czy wartość napięcia akumulatora zasilającego przetwornik ma wpływ na odczyt echa ?
A dokładnie czy napięcie poniżej 10,5V będzie miało wpływ na poprawność działania przetwornika echa?
Moim zdaniem mieć nie powinno chyba że się mylę.
_________________
Carp Team Chełm
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 29
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-08-18, 18:42   

Mam pytanie w tych toslonach sonda odroznia rodzaj dna pokazujac innymi kolorami żwir a muł?
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 58
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-08-18, 21:39   

Pokazuje warstwy na dnie. Im więcej warstw tym więcej różnego rodzaju mułu i miękkiego podłoża. Jak nie wiele warstw to może znaczyć że to będzie żwirek, a jak nie ma żadnych warstw znaczy to że jest twarde dno. Ta echo ma sporo ustawień czułości kolorów lini itp. Trzeba się nauczyć ją interpretować w zależności jak się ją ustawi.
 
 
krikok 
Krystian


Wiek: 29
Posty: 101
Skąd: Nowa Dęba
Wysłany: 2016-08-19, 08:24   

Ok dzieki za info bo myśle którą kupić
 
 
domin92 
Dominik Mikoś


Pomógł: 1 raz
Wiek: 24
Posty: 123
Skąd: Brzyska/Kraków
Wysłany: 2016-08-19, 09:01   

krikok, mam TF 500 od początku roku, używam i jest ok ale jeśli masz możliwość to bierz TF 640, GPS przyda Ci się na pewno...
 
 
miczo1 
Michał


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Posty: 64
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2016-08-31, 08:37   

Chciałem zapytać jak to echo prądowo wygląda, tzn. czym zasilacie nadajnik i odbiornik i na ile pracy to starcza?
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 00:13   

Pomocy!!
Witam co może być nie tak z moim echem?
Filmiki:
film 1
film 2
Głębokość wody ok 1.5-1,8m
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 462
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-09-03, 07:02   

Mi to wygląda na zielsko. Pewny jesteś że tam gdzie pływałeś było nie zarośnięte dno ?
_________________
Carp Team Chełm
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 07:48   

Tak na 100% jestem pewien, bo wczesniej na innym zbiorniku o podobnej głębokości to samo sie działo.
A czy czystość (przejrzystość) wody może powodowac takie przekłamania?
 
 
wild_scorpio46 
Przemek Śliwiński



Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Posty: 462
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-09-03, 09:09   

U mnie był podobny problem. Gdy miałem ustawioną czułość na 9 echo pokazywało coś pdobnego jak u ciebie. Tylko w kolorze zielonym ( nie pamiętam w tej chwili na którym poziomie miałem ustawiony kolor lini). Przestawiłem czułość na auto i problem zniknął
_________________
Carp Team Chełm
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 09:28   

Ok ustawie tak jak radzisz i dzis kolejny test.
Dzieki.
 
 
chmielu.pw 
Paweł Chmielewski

Posty: 47
Skąd: Teresin
Wysłany: 2016-09-03, 09:45   

Teraz zobaczylem, że na filmie 2 55 sek. ustawilem czułość na auto i lipa.
 
 
Mahone 

Wiek: 25
Posty: 16
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-03, 17:04   

Ja mam ustawione na 6 bo też mi pokazywała różne dziwne rzeczy. Czasami zmieniam nawet na 4.

Pozdrawiam
 
 
bierutek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 58
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-09-04, 16:53   

Na moje oko jest po prostu za płytko. Właśnie wróciliśmy dzisiaj z Gajdowego gdzie poniżej 0,6m głębokości Toslon TF640 i TF500 wariował tak samo jak Twój. Niestety powinno być trochę głębiej by używanie tych echo miała sens.
 
 
miczo1 
Michał


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Posty: 64
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2017-01-11, 10:51   

Jak macie zasilany odbiornik? Tzn. chodzi mi czy można podpiąć akumulator żelowy czy np akumulatorki paluszki i jak długo to pracuje na poszczególnym rodzaju zasilania i przy jakiej pojemności aku?
 
 
sorek90 
Michał Soszyński


Pomógł: 4 razy
Wiek: 26
Posty: 240
Skąd: Słupca/Oslo
Wysłany: 2017-01-11, 16:27   

miczo1, Ja mam akumulatorki i przez 4 dni dały radę, a pływałem naprawdę dużo :) 3 wędki i wywózka na ok 100-110 metrów, za każdym razem echo włączone w jedną stronę, żeby trafić w miejsce. W sumie miałem wtedy 30 brań i po każdym wywózka modelem.
_________________
C&R
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 5 razy
Wiek: 35
Posty: 306
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2017-01-11, 22:32   

Zasilasz bezpiecznym napięciem między 6v a 12v,może być żelówka.Nadajnik jak i odbiornik działa na żelówce 6v.
 
 
miczo1 
Michał


Pomógł: 1 raz
Wiek: 37
Posty: 64
Skąd: Włoszczowa
Wysłany: 2017-01-12, 08:28   

sorek90 napisał/a:
miczo1, Ja mam akumulatorki i przez 4 dni dały radę, a pływałem naprawdę dużo :) 3 wędki i wywózka na ok 100-110 metrów, za każdym razem echo włączone w jedną stronę, żeby trafić w miejsce. W sumie miałem wtedy 30 brań i po każdym wywózka modelem.

O to dobrze słyszeć bo zawsze mnie wk... na zasiadkach że wszystko wkoło pożera prąd więc przynajmniej tu na jednych akumulatorkach weekend się objedzie. Dzięki za info chłopaki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: