Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kulinarne przepisy karpiarza
Autor Wiadomość
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 27
Posty: 3481
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2016-12-22, 19:00   Kulinarne przepisy karpiarza  

Panie i Panowie,

za Waszą namową odpaliliśmy dział, w którym możecie dzielić się z innymi użytkownikami Waszą wiedzą z zakresu kulinariów na zasiadkach ;)

Bawcie się dobrze!
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
 
 
 
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 27
Posty: 3481
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2016-12-22, 19:04     

P.S Do tablicy wywołuję Piotrka Ostrowskiego! Twój pomysł, to zaczynasz pierwszy kolego ;)

Proponuję żeby każdy ochotnik założył sobie swój temat w tym dziale.
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
Ostatnio zmieniony przez MariuszPosmyk 2016-12-22, 19:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Posty: 1325
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2016-12-22, 19:12     

To ja zacznę:
składniki
1 szklanka (ewentualnie więcej, w zależności od ilości "głodnych"osób)
min. 0,7 (co najmniej 40% napoju na głowę)
pepsi
lód
Sposób przyrządzenia:
do szklanki 3 kostki lodu, 1/3 napoju 40%, 2/3 pepsi.
Wersja dla bardziej zaawansowanych:
Szklanki wyrzucamy i zastępujemy kieliszkiem :mrgreen:
SMACZNEGO :twisted: :mrgreen:
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
tomekja123 
Tomek Łukjaniuk



Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Posty: 788
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 2016-12-22, 19:14     

No to jedziemy :) Jako zwykły chłopak z Podlasia, gdzie kuchnia rosyjska nie jest mi obca postanowiłem zrobić ,,Sało,, to jest słonina w przyprawach. A więc: Do garneczka,brytwanki czy kamiennego naczynia na sam spód sypiemy sól - ok.1cm. Później kładziemy surową słoninę i przysypujemy ją różnymi przyprawami, np.pieprzem ziarnistym, listkiem laurowym,cebulą,czosnkiem i przysypujemy ją solą.. I tak lecimy do samej góry.. Później przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce.. Dużo nie muszę pisać,ale do wódki jest ideał.. Chyba,ze ktoś ma Pańskie podniebienie i nie lubi białej szynki..
 
 
creatav 
creatav


Pomógł: 3 razy
Wiek: 29
Posty: 139
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2016-12-22, 19:29     

Jadłem to. Tylko że słonina byla ulozona warstwami z cebulką i do tego jeszcze byl dodany ocet... Pod wódkę pierwsza klasa.
 
 
tomekja123 
Tomek Łukjaniuk



Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Posty: 788
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 2016-12-22, 19:32     

creatav napisał/a:
Tylko że słonina byla ulozona warstwami z cebulką i do tego jeszcze byl dodany ocet
Moja akurat się jeszcze przegryza. Powyższe zdjęcie jest tylko podglądowe.
 
 
shivan 
NIE



Pomógł: 40 razy
Wiek: 30
Posty: 2336
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2016-12-22, 20:10     

Od siebie polecę:

Mizerie ze śledzikiem:





Kromka z pasztetem po krakowsku:

_________________
Bream Hunter
 
 
mafubaLBN 
Piondło Mateusz


Pomógł: 5 razy
Wiek: 24
Posty: 197
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-12-22, 21:49     

Tosty z Małpy :)
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1963
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-12-22, 22:05     

Ho ho zacne te propozycje, tak że nie jeden Makłowicz musiałby oddać fartucha.

Przepis nie jest mój śmiało mogę to polecić jako opcja do przygotowania nad wodą

Składniki:
- Piwo w ilości wystarczającej + to co do potrawy
- Karkówka pokrojona w plastry około 1-1,5cm (Uwaga: nie rozbijać)
- Najlepiej cebula cukrowa lub zwykłe, ewentualnie inne warzywa
- Przyprawy wg uznania
- Naczynie z przykrywką, głębsza patelnia lub garnek.

Kolejność czynności jest dowolna ale proponowałbym zacząć od piwa

Następnie karkówka, pokrojona w plastry i nierozbita. Jeśli macie czas ogarnąć ją w domu i trochę doprawić będzie ok jak nie to ... :lol:
Cebule i inne warzywa (robiłem na samej cebuli i gitara) pokroić w piórka?? hahahah No ten tego plastry nie :D
Piwo, tu chyba chyba instrukcji nie będę podawał. W wersji dla nieletnich obowiązkowo piwo 0,00%

Tak przygotowane składniki wrzucamy do naczynia i zalewamy piwem tak by tylko zakryło wszystkie komponenty "paszy" i odstawiamy do pryczenia się :P na małym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu trzeba przemieszać i uzupełniać poziom piwa.

W tym czasie w wersji dla pełnoletnich częstymi czynnościami bywają takie które są podzielne przez 0,7

Na ciepło do podania z pieczywem, pyrami czy innymi pyzami. Na ciepło jest zajebista, a na zimno jeszcze lepsza.

EDIT: Zdjęć brak - mój aparat nie jest podzielny przez 0,7
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wilk325 
Wilk Tadeusz



Pomógł: 8 razy
Wiek: 57
Posty: 402
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-12-23, 16:29     

Piotr Ostrowski napisał/a:
Ho ho zacne te propozycje, tak że nie jeden Makłowicz musiałby oddać fartucha.

Przepis nie jest mój śmiało mogę to polecić jako opcja do przygotowania nad wodą

Składniki:
- Piwo w ilości wystarczającej + to co do potrawy

Bo piwo ma witaminę B:
1 piwo to B1
2 piwa to B2
sześciopak to B6
2 sześciopaki to B12
skrzynka piwa to B compex :)
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 47
Posty: 2807
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-12-23, 18:13     

wilk325, Klasa, hehehe. A to po to, aby Nam awitaminoza nie groziła :D
Ostatnio zmieniony przez Rumun 2016-12-23, 19:14, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
creatav 
creatav


Pomógł: 3 razy
Wiek: 29
Posty: 139
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wysłany: 2016-12-23, 18:55     

Musiałem to żonie pokazać ze piwo to jednak samo zdrowie
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1963
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-12-24, 09:29     

wilk325 napisał/a:

Bo piwo ma witaminę B:
1 piwo to B1
2 piwa to B2
sześciopak to B6
2 sześciopaki to B12
skrzynka piwa to B compex :)


Heheheh takie podejście do sprawby bardzo mi się podoba :)
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
clarkson 
Paweł N


Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Posty: 151
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-12-24, 12:21     

To może i ja dodam swój ulubiony przepis zasiadkowy. :D

Pół szklaneczki rudego trunku z Kentucky, plaster cytryny
i trochę coli. . Nadaje się na śniadanie, obiad i kolację.. jak kto lubi
 
 
dieselek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Posty: 68
Skąd: zabrze
Wysłany: 2017-01-18, 18:23     

Witam Panowie.Moj sposob na dobre danie z grila to Kaszanka z cebulą i kiszoną kapusta zawinietą w sreberku.Do tego dobre piwko.(w miare szybko i dobre).
 
 
MariuszPosmyk 
Administrator


Pomógł: 48 razy
Wiek: 27
Posty: 3481
Skąd: Krzanowice
Wysłany: 2017-01-18, 19:51     

dieselek napisał/a:
Witam Panowie.Moj sposob na dobre danie z grila to Kaszanka z cebulą i kiszoną kapusta zawinietą w sreberku.Do tego dobre piwko.(w miare szybko i dobre).


Zgadzam się :D
_________________
Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl
 
 
 
shivan 
NIE



Pomógł: 40 razy
Wiek: 30
Posty: 2336
Skąd: Szuflandia
Wysłany: 2017-01-18, 20:13     

Wsadzcie sobie do tej 2 stronnej patelni pizze jak guseppe czy coś.... zaskakująco dobra wychodzi.
_________________
Bream Hunter
 
 
damian90 
Damian Wróbel



Pomógł: 22 razy
Wiek: 27
Posty: 605
Skąd: Jarosław
Wysłany: 2017-01-18, 20:14     

MariuszPosmyk napisał/a:
dieselek napisał/a:
Witam Panowie.Moj sposob na dobre danie z grila to Kaszanka z cebulą i kiszoną kapusta zawinietą w sreberku.Do tego dobre piwko.(w miare szybko i dobre).


Zgadzam się :D


Dodam tylko, że super jest naciąć jeszcze kaszaneczkę i wcisnąć do środeczka dwa plasterki sera żółtego... Rozpuszcza się i kaszanka go wchłania... Palce lizać ! :)
_________________
WANTED CARP TEAM
 
 
tomekja123 
Tomek Łukjaniuk



Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Posty: 788
Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 2017-01-18, 20:14     

Nie ma nic lepszego nad wodą niż slonina i cebula.. Niby nic a niebo w gębie.. Wiem,ktos może powie,że jestem chłop z wiochy,ale jestem Tomus..
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1963
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-01-18, 20:56     

Mam zaaaebisty przepis gdy po zrzuceniu się z wyrka uświadamiamy sobie że jakoś ciśnienie wysokie a i powietrze jakoś suche :) Rewelacje jednym słowem no i pożywne. Może kilku z was kojarzy meksykańskie śniadanie na kaca?
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
damian90 
Damian Wróbel



Pomógł: 22 razy
Wiek: 27
Posty: 605
Skąd: Jarosław
Wysłany: 2017-01-18, 21:09     

Piotr Ostrowski napisał/a:
Mam zaaaebisty przepis gdy po zrzuceniu się z wyrka uświadamiamy sobie że jakoś ciśnienie wysokie a i powietrze jakoś suche :) Rewelacje jednym słowem no i pożywne. Może kilku z was kojarzy meksykańskie śniadanie na kaca?


Jajka Ranczera??? :D
_________________
WANTED CARP TEAM
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1963
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2017-01-18, 21:29     

Może to i to. Z fasolą? :D
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
Silton 
Michał Zaworski



Pomógł: 14 razy
Wiek: 31
Posty: 281
Skąd: Miłosław
Wysłany: 2017-01-18, 21:31     

Jak meksykańskie to pikantne. Ale więcej szczegółów można prosić?
 
 
 
damian90 
Damian Wróbel



Pomógł: 22 razy
Wiek: 27
Posty: 605
Skąd: Jarosław
Wysłany: 2017-01-18, 21:33     

Tak.. Fasola, pomidory, czosnek, cebula, chili.... itp :D Daje w palnik :D
_________________
WANTED CARP TEAM
 
 
provokator 
Na imię mi Legion

Posty: 18
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2017-03-18, 12:51     

Kiełbasa ( dobra) na patyku pieczona nad ogniskiem. Mogę ją wcinać co wieczór. Do tego zimne piwko lub wódeczka i jestem w raju. Grille się chowają.
_________________
Kiedyś chciałem zmienić świat, teraz chciałbym zmienić siebie
 
 
Zabol 
Melchior P.


Pomógł: 1 raz
Wiek: 21
Posty: 78
Skąd: Księstwo Cieszyńskie
Wysłany: 2017-04-27, 08:30     

Ja rzucę swoim ulubionym daniem, które ratuje mi dupę zawsze kiedy chce mi się czegoś ciepłego, a nie mam nastroju na długie babranie.. :)

Bierzemy patelenkę, na teflon trochę tłuszczu, nagrzewamy i jedziemy.
Najpierw leci cebulka pokrojona jak komu wygodniej, u mnie dominuje kostka.
Cebula się podsmaża, dorzucamy zależnie od tego co mamy drobno pokrojoną kurę lub w wersji fit kiełbaskę w kosteczkę. Po lekkim podsmażeniu wrzucamy tam łyżkę przecieru pomidorowego :lol: w międzyczasie kroimy sobie ładnie pomidorka, bez skóry a jak komuś się nie chce pier...tego to skóra też jest jadalna :) Jak mam pod ręką to dorzucę do tego jeszcze jakąś paprykę konserwową i czosnek pokrojony w plastereczki.
Jak mięso będzie dobre to wrzucamy te pomidory etc. i na eleganckości sobie dusimy, ja temu daje kilka minut. Teraz najważniejsze. Doprawiamy to solą, pieprzem, ostrą, słodką papryką i wszystkim ostrym co mamy, do tego oregano, troszkę bazylii, czosnku w proszku, jakąś przyprawą do mięcha. Dodajemy łyżkę lub dwie śmietany 18%, jak śmietana się rozejdzie to sera żółtego potartego lub pokrojonego w miarę na drobno rozrzucamy po całej patelni i mieszamy, żeby był wszędzie. :D

PS. słabsze żołądki niech sobie śmietanę darują.
PS2. Smakuje lepiej niż brzmi :mrgreen:
 
 
CzasemCoChyce 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 30
Posty: 86
Skąd: Tychy
Wysłany: 2017-04-27, 09:16     

Niezależnie od tego czy tłukę się Camperem nad wodę (tutaj jednak mam lepsze pole do popisu bo można "jak w domu" ) , czy biwakuje pod namiotem, robię to samo śniadanie - szybkie, pożywne i treściwe.
4 kromy białego pieczywa moczę w rozbełtanych jajkach ( wystarczą dwa + co kto lubi z przypraw – ja Vegeta+bazylia+pieprz+papryka słodka ) , wrzucam na patelnie na dłuższą chwile po czym na jedną z kromek nakładam pokrojoną w plasterki kiełbasę i plasterek sera żółtego, nakładam drugą kromę i robi nam się jajeczny tost.

Ketchup + majonez żeby podbić wartość kaloryczną.

Smacznego !
_________________
Mało tego, że złowię i wypuszczam, ja nawet w święta nie jem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik: 


Wygaśnie za Dni
 
 
 
 
 
 
 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: