Spomb czy podróbka, a może jeszcze coś innego? |
Autor |
Wiadomość |
hakiera
|
Wysłany: 2016-08-22, 16:47 Spomb czy podróbka, a może jeszcze coś innego?
|
|
|
Witam interesuje mnie czy opłaca się kupić podróbkę spomba za 11 czy 13 zeta na allegro. Może wybrać spomba jaxona lub LK Baits Crash ball. Chodzi mi o opinnie ludzi którzy używali te różne spomby. Słyszałem że w podrubie coś dzieje się z zawiasami, może jakaś mała modyfikacja i będzie się opłacał taki sprzęt. |
|
|
|
 |
damian90
Damian Wróbel

|
Wysłany: 2016-08-22, 16:57
|
|
|
hakiera, Mam oryginalnego spomba już chyba z 3 lata i ciągle działa... Kiedyś kupiłem dla ojca podróbkę, wyrzucił to po jednej zasiadce. Przy każdym rzucie się rozlatywał na zawiasach. Modyfikują to, opaskami zaciskowymi i niby działa... Lecz czy jest sens? Daj 20 zł więcej i oryginał posłuży Ci chwilę...
Jaxona bym w ogóle nie brał pod uwagę, oglądałem go i na moje oko to totalny badziew. |
_________________ WANTED CARP TEAM
 |
|
|
|
 |
Dawidstu
Dawid Stużyński

|
Wysłany: 2016-08-22, 17:01
|
|
|
Jaxon rozwalił się po 3 pierwszych rzutach. Oryginalnego mam już dość długo i jest ok. |
_________________ Każda godzina spędzona z karpiówką nad wodą bezcenna, za całą resztę zapłacisz kartą MasterCard |
|
|
|
 |
kawon

|
Wysłany: 2016-08-22, 17:38
|
|
|
Impact Spod FOX. Można aktualnie trafić z 30% rabatem. |
|
|
|
 |
hakiera
|
Wysłany: 2016-08-22, 18:21
|
|
|
Wybiore więc oryginał spomb, wielkość midi. 10 żutów i kilogram kukurydzy leży na dnie. O foxie trochę poczytałem i ludzie piszą że mechanizm się często rozwala. |
|
|
|
 |
słowik
Przemysław Słowikowski

|
Wysłany: 2016-08-22, 19:17
|
|
|
kawon napisał/a: | Impact Spod FOX |
Odradzam,odradzam i jeszcze raz odradzam.
Jeżeli spomb to tylko oryginał
Fox jest totalnie do du...y, otwiera się podczas rzutu,nie wypływa po uderzeniu o wodę i trzeba przeciągnąć parę metrów zanim wypłynie,podczas zwijania ściąga go na boki.Jedyny plus to że wygodnie się go ładuję zanętą.
O podróbach nie wspominam,kupno jakiejś firmy "X" to na prawdę wywalona kasa w błoto. |
_________________ Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Altzheimera i zapomnieć wypić |
|
|
|
 |
Dawidstu
Dawid Stużyński

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:12
|
|
|
słowik, podobno wyszła jakaś gorsza seria i ją wycofują. No chyba że Ci się nowa rozwala to rzeczywiście jest do niczego. |
_________________ Każda godzina spędzona z karpiówką nad wodą bezcenna, za całą resztę zapłacisz kartą MasterCard |
|
|
|
 |
MariuszPosmyk
Administrator

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:14
|
|
|
Z tego co się orientuję to po zgłoszeniu wadliwego spomba Foxa, sklepy go wymieniają "od ręki". Właśnie z tego powodu o którym wspomniał Dawidstu, wyszła felerna partia. |
_________________ Kontakt z administracją forum: redakcja@forum-karpiowe.pl |
|
|
|
 |
słowik
Przemysław Słowikowski

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:17
|
|
|
Ja kupowałem w Cottbus,wiec wymienie w przyszłym roku |
_________________ Lepiej mieć Parkinsona i trochę wylać, niż mieć Altzheimera i zapomnieć wypić |
|
|
|
 |
Dawidstu
Dawid Stużyński

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:23
|
|
|
Co do pakowności to kiedyś widziałem oryginalnego spomba zwykłego ze specjalną klapką jak w Foxie a otwierał się jak normalny. Ciekawą alternatywą myślę że jest rakieta LK Baits na magnesy (ustawia się siłę trzymania magnesu od odległości wyrzutu) i można dawać bardziej wodniste zanęty, tylko cenowa jest jak normalny spomb-80zł |
|
|
|
 |
tomekja123
Tomek Łukjaniuk

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:33
|
|
|
hakiera napisał/a: | Chodzi mi o opinnie ludzi którzy używali te różne spomby. | Mam i używam zarówno oryginalnego Spomba jak i rakiety Foxa. Kilka słów.. Jedno i drugie działa bez zarzutu. W Foxie o wiele lepiej ładuje mi się zanęte ze względu na zabudowany mechanizm otwierania rakiety.Tylko nie podoba mi się droga jej powrotna,podczas zwijania żyłki rakieta ,,biega,, po całym łowisku. Znosi ją na boki,ale ogółem wolę ją niż Spomba, choć ta druga rakieta również jest ok. Nie mam jej nic do zarzucenia poza tym,że trzeba uważać na to,że mi pękła sprężyna i rakieta nie otwierała się tak jak bym tego chciał. |
|
|
|
 |
kamionki
Marcin Brzosko

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:34
|
|
|
Ja użytkuję podróbkę i jak na razie bez problemów. |
|
|
|
 |
słowik
Przemysław Słowikowski

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:44
|
|
|
kamionki napisał/a: | Ja użytkuję podróbkę i jak na razie bez problemów. |
Bo rzucasz jak spławikiem
U mnie by tygodnia nie przeżył |
|
|
|
 |
kamionki
Marcin Brzosko

|
Wysłany: 2016-08-22, 20:58
|
|
|
słowik napisał/a: | Bo rzucasz jak spławikiem |
Dobre
słowik napisał/a: | U mnie by tygodnia nie przeżył
|
Ty wszystko potrafisz zepsuć to fakt |
|
|
|
 |
Mateusz91
Mateusz Preisner

|
Wysłany: 2016-08-23, 11:08
|
|
|
Zgadzam się ze Słowikiem. Fox to nieporozumienie. Zwijanie go to męczarnia, nie mówiąc już o bolcu. SPOMB number 1 jak do tej pory |
|
|
|
 |
wpads
|
Wysłany: 2016-08-23, 13:04
|
|
|
Użytkował ktoś spomba i rakiete LK baits i może porównać te dwa produkty? |
|
|
|
 |
kux
Waldemar Kowalski

|
Wysłany: 2016-08-23, 14:15
|
|
|
Może ktoś rozwinąć temat tej regulacji magnesów w LK baits?
Czemu to służy? Co się stanie jak źle wyreguluję?
Sbomb i jego mutacje po prostu otwierają po uderzeniu w wodę. A jak jest Z LK baits? |
_________________ szaleństwo pozawędkarskie:
www.waldemarkowalski.pl |
|
|
|
 |
Dawidstu
Dawid Stużyński

|
Wysłany: 2016-08-23, 14:35
|
|
|
kux, siłę magnesów dobiera się do odległości nęcenia. Przy odległościach pow. 100m zaczepia się na wszystkie magnesy bo przeciążenia przy takim rzucie są ogromne i żeby spomb się nie otworzył w czasie wyrzutu a siła uderzenia o wodę jest taka że i tak otworzy spomba, natomiast przy odległości np. 50m siła uderzenia o wodę jest mniejsza i trzeba dać mniejszą siłę magnesów bo się nie otworzy |
|
|
|
 |
Rumun
Administrator Krzysztof Caban

|
Wysłany: 2016-08-23, 14:37
|
|
|
kux, Waldek, daruj sobie ten wynalazek LK Baits. Stosunek rzutów udanych do ,,otwartych" jest nie do przyjęcia |
|
|
|
 |
kawon

|
Wysłany: 2016-08-23, 15:50
|
|
|
słowik napisał/a: | kawon napisał/a:
Impact Spod FOX
Odradzam,odradzam i jeszcze raz odradzam. | A ja się z tobą nie zgadzam. Mam Spomba i Foxa. Oba bardzo dobre. Wolę Foxa gdyż wygodniej mi się go napycha zanętą. |
|
|
|
 |
słowik
Przemysław Słowikowski

|
Wysłany: 2016-08-23, 17:07
|
|
|
kawon, Być może masz wersję poprawioną
Mojego wywalił byś do kosza po 20 rzutach |
|
|
|
 |
Marcin Mazurek
Marcin M
|
Wysłany: 2016-08-23, 18:10
|
|
|
Tylko oryginalny Spomb, żadnych podróbek ( latają tragicznie i rozlatują się po kilku rzutach - szkoda kasy). Niedawno nabyłem rakietę Alien. Ma dobre opinie ale czas pokarze jak to działa. |
|
|
|
 |
kawon

|
Wysłany: 2016-08-23, 18:25
|
|
|
słowik napisał/a: | kawon, Być może masz wersję poprawioną
Mojego wywalił byś do kosza po 20 rzutach | Być może. |
|
|
|
 |
strzała
|
Wysłany: 2016-08-24, 23:33
|
|
|
Każdy łowi jak lubi. Z wymienionych rakiet mam każdą i najlepsza dla mnie jest lk ale ta nowa (bo była stara ze stałymi magnesami w której pękała rurka termokurczliwa na spężynie i trzeba było pokombinować by się nie otwierała przy mocnym rzucie). Nowa nie ma wad jak umiejętnie się z niej kożysta.
Od spomba i foxa jest lepsza pod wieloma względami. Pierwsze można sobie rzucać samą wodą by poćwiczyć, zaznaczyć odległość. Drugie to ładować i jednocześnie zamknąć można jedną ręką. Trzecie to po naładowaniu można położyć na ziemi, wodzie lub przy rzucie puknąć w ziemię. Czwarte to leci dalej jak dobry operator. Piąte, ostatnie, to gdy ma się wprawę można przy niecelnym rzucie umiejętnie wyhamować ją by tak wpadła, że się nie otworzy i wrócić z towarem.
Aaa przepraszam ma wady. Po zerwaniu tonie chyba, że zamknie się z powietrzem oraz wymaga trochę umiejętności... |
|
|
|
 |
Domin
|
Wysłany: 2016-10-12, 20:30
|
|
|
Ja mam podrobke spomba.Zawiasy są w nim otwarte i czasami podczas zwijania może się rozdwoic.Lekko to zmodyfikowałam i działa bez zarzutu.Osiągi takie same jak oryginał. |
_________________ Zabieram mydło i ręcznik:) |
|
|
|
 |
dawkor
Tomasz Sokołowski
|
Wysłany: 2016-10-12, 21:01
|
|
|
JA małe otworki nawierciłem tyftykami i spiąłem i jest teraz ok otwierają się ładnie i nie rozczepiają się na 2 części, machałem tez fonem (porażka przy zwijaniu)i oryginalnym porównując cenę wole chińczyka (8zl) i 2 tyrtyki |
_________________ Syn mnie pokonał na zawodach |
|
|
|
 |
tomekja123
Tomek Łukjaniuk

|
Wysłany: 2016-10-13, 14:57
|
|
|
dawkor napisał/a: | machałem tez fonem (porażka przy zwijaniu)i oryginalnym porównując cenę wole chińczyka (8zl) i 2 tyrtyki | A widzisz ja mam zupełnie odmienne zdanie. Wolę foxa, choć tu masz rację,że przy ściąganiu to małe nieporozumienie. Lata jak żyd po pustej stodole.. |
|
|
|
 |
dawkor
Tomasz Sokołowski
|
Wysłany: 2016-10-13, 15:41
|
|
|
tomekja123 napisał/a: | dawkor napisał/a: | machałem tez fonem (porażka przy zwijaniu)i oryginalnym porównując cenę wole chińczyka (8zl) i 2 tyrtyki | A widzisz ja mam zupełnie odmienne zdanie. Wolę foxa, choć tu masz rację,że przy ciąganiu to małe nieporozumienie. Lata jak żyd po pustej stodole.. |
Przy dalszych odległościach fox prz zwijaniu płynął gdzie chciał i tym bardziej pod wodę tę potrafił i opor stawiał dosyć ciężki, na zawodach gdzie machaliśmy poł dnia taki to ciężko naprawdę było(za to ładowanie na plus) o wiele lepsze Usuń powtórzony wyraz zwijanie(mniej wysiłku) dla oryginalnego spąga i chińczyka, one po prostu po wodzie skakały po lino prostej do mnie. |
|
|
|
 |
tomekja123
Tomek Łukjaniuk

|
Wysłany: 2016-10-13, 18:01
|
|
|
dawkor napisał/a: | Przy dalszych odległościach fox prz zwijaniu płynął gdzie chciał i tym bardziej pod wodę tę potrafił i opor stawiał dosyć ciężki | Tutaj muszę Ci przytaknąć, bo tak jest faktycznie. Ściąga go w jedną,albo w drugą stronę za to spomba ściągasz w linii prostej. |
|
|
|
 |
Rumcojs
Łukasz Kućka

|
Wysłany: 2016-10-13, 18:04
|
|
|
Sciąganie nowego foxa to tragedia . Spomb jest zbudowany proporcjonalnie a fox ma różne połówki:) |
|
|
|
 |
john21wall
|
Wysłany: 2016-10-26, 13:40
|
|
|
Witam. Noszę się z zamiarem kupna rakiety Spomb i mam pytanie. Na necie jest wiele filmików z nimi ale i tak nie jestem pewien jaką wielkość wybrać. Będę rzucał zwykłą karpiówką o c.w. 120 gram i długości 3,6 metra. Niby najbardziej pasuje tu spomb średni do którego wchodzi właśnie 120 gram ale wydaje mi się trochę mały. Poza tym nie ładuje się w końcu całej pod korek więc może można by było pomyśleć o dużym. Nie chodzi mi o to ile mogę do niego zapakować zanęty, a o to by daleko latał. Chciałbym się poradzić UŻYTKOWNIKÓW spomba. Nie mogłem znaleźć podobnego tematu. Jeśli taki jest to proszę o przeniesienie postu. |
|
|
|
 |
tomekja123
Tomek Łukjaniuk

|
Wysłany: 2016-10-26, 14:27
|
|
|
john21wall napisał/a: | Nie mogłem znaleźć podobnego tematu. | To widocznie źle szukasz.. Wujek Tomek zawsze w pogotowiu Znalazłem Ci link. Poczytaj sobie. LINK |
|
|
|
 |
lapa121
Konrad Wojda
|
Wysłany: 2016-10-26, 17:12
|
|
|
Też jestem zdania że jeśli spomb to tylko oryginalny :-) jesli cos za grosze to rakiete lepiej kupić,przynajmniej nie ma problemów z zawiasami itd. Ja mam największy rozmiar z jaxona jako rezerwa dla spomba gdyby cos było nie tak z nim ;-) |
|
|
|
 |
tomekja123
Tomek Łukjaniuk

|
Wysłany: 2016-10-26, 17:20
|
|
|
lapa121 napisał/a: | Też jestem zdania że jeśli spomb to tylko oryginalny :-) | Ja kolego mam odmienne zdanie. Mam dwa spomby firmy spomb i mam rakietę-foxa. Mi o wiele przyjemniej rzuca się foxem i o wiele lepiej mi ładuje się w niego zanętę. Jedyna wada to ciężko jest wyciągnąć spod wody i przy zwijaniu lata po całym zbiorniku. W spombie tego nie było a wszystko dlatego,że jedna jak i druga polówka były sobie równe. |
|
|
|
 |
tomi84
|
Wysłany: 2016-12-02, 18:59
|
|
|
Ja użytkuję oryginalnego Spomba w największej wersji. Dopóki nie miałem Spoda tylko zwykłą karpiówkę ładowałem go do 3/4 pojemności i dawał rady. Jeśli chodzi o rakiety to ostatnio znalazłem taki wynalazek: http://www.korum.co.uk/pr...s/boilie-rocket |
|
|
|
 |
Pawcio
Paweł Potomski

|
Wysłany: 2017-02-10, 11:25
|
|
|
Używałem spomba podróbkę z targu jakieś pół sezonu. Jak zrobisz odpowiednie przeróbki to jest szansa , że trochę ci posłuży. W moim przypadku wprowadziłem ograniczenie roztwierania się gdyż w podróbkach strzelały zawiasy. Tak jak widać na foto. w miejsce czarnych kropek przekłuwamy rozgrzanym gwoździem później przeciągamy sznurek i wiążemy pęka.To rozwiązanie uważam za dobre ale nie polecam na dłuższą metę - po jakimś czasie w większości podróbek siadał mechanizm czyli ta czerwona część zwalniająca zawias.Sam osobiście używam oryginalnego SPOMBA i uważam ,że to najlepszy wybór.  |
|
|
|
 |
tomekja123
Tomek Łukjaniuk

|
Wysłany: 2017-02-10, 16:05
|
|
|
Pawcio napisał/a: | po jakimś czasie w większości podróbek siadał mechanizm czyli ta czerwona część zwalniająca zawias. | Ja używałem oryginalnego spomba i się nic złego nie działo. Może temu,że nie jestem zwolennikiem tanich rzeczy karpiowych. Wolę wydać raz pieniądze a kupić coś dobrego co posłuży kilka sezonów. |
|
|
|
 |
kamionki
Marcin Brzosko

|
Wysłany: 2017-02-10, 21:48
|
|
|
Ja dla odmiany używałem 2 sezony podróbki i wszystko z nim jest w porządku. Przed nim sezon trzeci.
?Inną sprawą jest intensywność eksploatacji.Mój był w ostatnim sezonie katowany dość mocno. |
|
|
|
 |
dawkor
Tomasz Sokołowski
|
Wysłany: 2017-02-11, 08:09
|
|
|
Podróbkę dobrze jest tylko założyć 2 tyrtytki i lata aż milo żadnego rozwalania itp. mam oryginał i podróbkę i różnicy nie widzę. |
|
|
|
 |
|