Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bezprzewodowy GPS
Autor Wiadomość
Michalb 
Michał

Wiek: 29
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-16, 00:39   Bezprzewodowy GPS

Witam

Długo szukałem sposobu jak wykonać bezprzewodowy odbiornik GPS do swojej łódki i już w zasadzie zebrałem wszystkie info żeby zrobić sobie układ oparty o arduino/atmega kiedy wpadłem na pomysł, że można do tego zaprzęgnąć smartfona. Przecież wystarczy przesłać dane NMEA pomiędzy telefonami, wielkim ułatwieniem okazało się odnalezienie już gotowej aplikacji do tego która korzysta z WIFI więc i zasięg jest przyzwoity.

Poniżej opis jak się do tego zabrać i co nam będzie potrzebne.

Na początek potrzebujemy dwa telefony ja użyłem swojego starego LG P970 jako serwer oraz Szajsunga S5 ;)
Następne ściągamy ze sklepu dwie aplikacje
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bricatta.GPSTetherClient_FE na telefon który będziemy mieli przy sobie
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bricatta.GPSTetherServer_FE na telefon który będzie w łódce.
Aplikacje w wersji darmowej działają tylko 5 min (po tym czasie następuje reset połączenia) więc do testów nam starczy, sama apka nie jest droga gdyż jest to wydatek jedynie 5zł za jedną, w sumie 10zł.

Teraz jak zainstalowaliśmy aplikacje na telefonach musimy pogrzebać w menu, i tak:
-na serwerze włączamy GPS oraz WIFI, dane pakietowe muszą być włączone jedynie w darmowej wersji, ja dodatkowo musiałem wyłączyć wygaszacz ekranu gdyż po jego włączeniu aplikacja przestawała działać w tle.

-na kliencie musimy wyłączyć GPS oraz włączyć WIFI, dodatkowo musimy wejść w opcje programisty (nie trzeba się bać telefon nie zostanie zrootowany więc nie stracimy gwarancji) i włączyć opcję "zezwalaj na fikcyjną lokalizację" (jeżeli w naszym androidzie nie widać opcji trybu programisty musimy wejść w informacje o urządzeniu i następnie 7 razy kliknąć w "numer wersji" jak dobrze pamiętam to po 3 razie będą pojawiać się komunikaty że jeszcze 4 razy i zostaniemy programistami :twisted:
Na koniec w kliencie musimy włączyć hotspota i zlinkować telefony (nie będę może tego opisywał jak ktoś nie wie jak to zrobić zapraszam do google ;) ) telefony można połączyć jeszcze inaczej, ale o tym napiszę dalej.

Teraz jak wykonaliśmy wszystkie kroki włączamy serwer tutaj wszystko powinno zadziałać bez problemu.
Następnie włączamy klienta i na dzień dobry dostaniemy taki obrazek

naciskamy close gdyż jeżeli wykonaliśmy wszystkie poprzednie kroki to wszystko jest w porządku.

Teraz aplikacja powinna wyświetlać takie info (to o wieku mózgu niekoniecznie ;) )


Następnie musimy dodać serwer. Można to zrobić wciskając scan server lecz jeżeli to nie pomoże to wciskamy add server i po kolei uzupełniamy okna:
Tutaj przepisujemu ip serwera które znajedziemy po lewej stronie w aplikacji serwera "server ip (this device)"

Naciskamy ok i w drugiem oknie przepisujemy także z aplikacji serwera "server port"

I zatwierdzamy ok.

Uwaga jeżeli przy wciskaniu scan lub add sever mamy taki komunikat:

To znaczy, że nie włączyliśmy opcji "zezwalaj na fikcyjną lokalizację"

Teraz nasz ekran powinien wyglądać mniej więcej tak:


W celu ostatecznego przetestowania poprawności działania aplikacji wystawiamy nasze serwer na zewnątrz i czekamy kilkanaście sekund aż GPS się zafixuje, wtedy na kliencie pokażą się współrzędne GPS lat/lon otaz reszta parametrów. Tutaj ekranu może nie pokaże gdyż nie che mi się wymazywać współrzędnych ;)

Aby aplikacja działała w tle na kliencie musimy z niej wyjść przyciskiem home, jeżeli to zrobimy przyciskiem back zamkniemy aplikację. Łatwo to sprawdzić gdyż przy działającej aplikacji powinien się wyświetlać podobny komunikat:


To już w zasadzie koniec pozostaje nam zamontować jeden telefon w łódce, a na klienta ściągnąć jakąś aplikację do nawigacji. Ze swojej strony polecam oziexplorer ewentualnie polaris navigation (aplikacja naprawdę user frendly) można też korzystać z google maps (tutaj fajnie bo możemy online zapisywać waypoiny). Wszystkie aplikacje które wymieniłem mają możliwość tworzenia waypointów oraz nawigowania się na nie czyli to co nam jest najbardziej potrzebne.

Pozostaje kwestia zasięgu, sam podczas testów osiągałem różne wyniki od 100 do ok 200m lecz tutaj możemy pokombinować instalując aplikacje które podbiją nam sygnał, od siebie mogę polecić wifi analyzer który podpowie nam jaki kanał wifi wybrać. Dobrym pomysłem jest zabieranie bezprzewodowego routera i stworzenie normalnej sieci wifi (to rozwiązanie nad wodą będę testował 15/08, póki co testy w warunkach domowych zapowiadają się obiecująco i przy zastosowaniu anteny panelowej możemy osiągnąć pokaźny zasięg) przy tej opcji na kliencie nie tworzymy hotspota tylko podłączamy się do sieci wifi, którą utworzyliśmy przy pomocy routera analogicznie podłączamy serwer. Jest jeszcze ostatnia opcja lecz oznacza zniszczenie telefonu/tabletu to rozebranie go i podmiana anteny na klasyczną dookólną. Też rozważam tą opcje gdyż dwa chińczyki i tak będą tańsze niż najtańszy GPS dedykowany do łódki.


Działanie aplikacji przetestowałem na androidzie 4.0.4 oraz 4.4.2 (nawet jeżeli posiadacie stary tel z poprzednią wersją androida i okazałoby się, że aplikacje nie działają to aktualizacja do 4.0.4 nie stanowi problemu konieczne będzie tylko zrootowanie telefonu, a opisów jak to zrobić jest w sieci zatrzęsienie)

Na koniec mała porada gps ten z którego my korzystamy czyli w darmowej wersji (raczej wątpię aby ktoś do łódki inwestował w asg-eupos ) jest w stanie osiągnąć dokładność na poziomie ok 2-3m ale tylko w momencie kiedy się poruszamy, jeżeli się zatrzymamy bardzo często nasza pozycja może przeskoczyć nawet o kilka metrów, dlatego też waypointy należy stawiać jak najszybciej wtedy mamy gwarancję, że znajduje się on tam gdzie chcemy. Oczywiście później będziemy zawsze się prawidłowo nawigować na niego lecz co z tego skoro może się on już znajdować poza obszarem który nas interesuje. I tutaj nie ma reguły czy zastosujemy rozwiązanie które ja zaproponowałem czy też kupimy gotowy kit bezprzewodowego gps'u zawsze będziemy mieli ten sam problem.

Mam nadzieję, że temat w miarę wyczerpałem i ktoś skorzysta z tego poradnika ;) W razie pytań postaram się na wszystkie odpowiedzieć aczkolwiek rozwiązanie testuję dopiero kilka tygodni i nie gwarantuję, że znam odpowiedzi na wszelkie możliwe pytania.
 
 
Drozdi 

Wiek: 31
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-25, 21:46   

Witam,
mam pytanie, jak wiadomo większość odbiorników i nadajników w naszych łódkach do wywózki działa na częstotliwości 2,4 GHz, a to również częstotliwość sieci WiFi które możemy rozsyłać - czy przypadkiem sam system GPS opracowany przez ciebie nie zakłóci nam aparatury ? Bo bądź co bądź zasięg może się drastycznie zmniejszyć gdy w granicach kilku - kilkunastu cm od odbiornika ustawimy hotspot.
Czy zdarzyły ci się kiedykolwiek jakieś problemy ze sterowaniem łódką podczas pracy GPS i WiFi ?
Pozdrawiam
 
 
 
Twinstar 

Posty: 5
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-11-20, 19:43   

Przepraszam, że odkopałem temat
Jestem na etapie przygotowywania dla kolegi karpiarza zestawu do testów autopilota z gps z waypointami oraz możliwością dalszej rozbudowy. Jeżeli testy wypadną pozytywnie to przygotuję zestaw komercyjny w bardzo konkurencyjnej cenie do obecnie występujących na rynku zwłaszcza w sklepie baitboat.pl,gdzie ceny są z kosmosu i sprzedający jest oderwany z cenami od realiów ( 4400PLN za zestaw autopilot z gps w obudowie "home made" to jakiś żart.) wydaje mi się, że po wstępnych przymiarkach na pewno da się zejść z ceną o przynajmniej 1000 -1500 zł za zestaw plug and play ( do 2500-3000PLN lub 2000-2500zł za kit do samodzielnego montażu )
 
 
wojtek straub 

Pomógł: 93 razy
Wiek: 37
Posty: 2628
Skąd: Tułowice
Wysłany: 2016-11-20, 20:35   

Twinstar, teraz do tych cen dolicz vat, dochodowy i składki zus jakie będziesz musiał zapłacić chcąc legalnie to sprzedawać... Jeśli będziesz zbywał towar bezpośrednio, to tylko tyle, jak przez pośredników, to do swojej marży dolicz kolejne min. 30% +vat...
_________________
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną
 
 
wilk325 
Wilk Tadeusz



Pomógł: 9 razy
Wiek: 57
Posty: 410
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-11-20, 21:44   

wojtek straub napisał/a:
Twinstar, teraz do tych cen dolicz vat, dochodowy i składki zus jakie będziesz musiał zapłacić chcąc legalnie to sprzedawać... Jeśli będziesz zbywał towar bezpośrednio, to tylko tyle, jak przez pośredników, to do swojej marży dolicz kolejne min. 30% +vat...

No jeszcze koszty siedziby firmy (prąd, gaz, telefon sprzątaczka, doraźne naprawy i remonty), reklama (w prasie, internecie-własna strona, koszty serwera, koszt fotografa), koszty pośrednie jak księgowa, dojazdy, samochód ( jego zakup, ubezpieczenie, serwis ); no i od czasu do czasu koszty nie przewidziane.
Fajnie się komuś zagląda w kieszeń, no ale to wolny kraj więc każdy może prowadzić działalność - tylko proszę legalną; a ta trochę inaczej wygląda :( .
 
 
kawon 


Pomógł: 7 razy
Wiek: 53
Posty: 375
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-11-21, 08:42   

Cytat:
No jeszcze koszty siedziby firmy (prąd, gaz, telefon sprzątaczka, doraźne naprawy i remonty), reklama (w prasie, internecie-własna strona, koszty serwera, koszt fotografa), koszty pośrednie jak księgowa, dojazdy, samochód ( jego zakup, ubezpieczenie, serwis ); no i od czasu do czasu koszty nie przewidziane.
Właściwie to nie znamy kolegi Twinstar. Być może aktualnie prowadzi on działalność gospodarczą i ponosi już wymienione koszty. ;)
 
 
darek1976 
Dariusz Grudzień

Pomógł: 2 razy
Wiek: 41
Posty: 78
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2016-11-21, 18:40   

Panowie widzę że własna działalność to same wydatki, :shock: :shock:
 
 
astrauss 
Administrator
Artur Strauss


Pomógł: 13 razy
Wiek: 52
Posty: 943
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-11-21, 22:32   

darek1976 napisał/a:
Panowie widzę że własna działalność to same wydatki, :shock: :shock:


A kolega myślał, ze wszelkie fajerwerki typu + i inne to z druku pieniądza, albo Amerykanie lub UE dotują? Nie kolego to z naszych pieniędzy (w tym także przedsiębiorców),... ale proponuję sprowadzić tak za 1000-2000$ towaru z Ali. Wpadnie na cło, może zahaczy o akcyzę. Potem o swoje upomni się US, może jakiś domiar dołoży :)

A tak na poważnie... Prowadzę działalność ponad 20 lat, wkurzają mnie daniny, ale cierpliwie je płacę i wkurza mnie jak jakiś cwaniak próbuje na lewo prowadzić biznes
_________________
Jeden z dwóch najbardziej konserwatywnych Adminów F-K
-----------------------------------------------------------
Pozdrawiam

Artur Strauss
Ostatnio zmieniony przez astrauss 2016-11-21, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 66 razy
Wiek: 60
Posty: 2018
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2016-11-22, 17:46   

astrauss napisał/a:
wkurza mnie jak jakiś cwaniak próbuje na lewo prowadzić biznes
Czy to konkretnie odnosi się do Twinstar? Cwaniactwo to Polacy mają w genach, inaczej by nie przetrwali jako naród. Sytuacja nie wskazuje by szybko to miało się zmienić i nie "cwaniaków" bym za to winił....
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
 
 
astrauss 
Administrator
Artur Strauss


Pomógł: 13 razy
Wiek: 52
Posty: 943
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-11-22, 23:29   

AndrzejN. napisał/a:
astrauss napisał/a:
wkurza mnie jak jakiś cwaniak próbuje na lewo prowadzić biznes
Czy to konkretnie odnosi się do Twinstar? Cwaniactwo to Polacy mają w genach, inaczej by nie przetrwali jako naród. Sytuacja nie wskazuje by szybko to miało się zmienić i nie "cwaniaków" bym za to winił....


Nie mam nikogo konkretnego na myśli, podsumowałem tylko pewien zakres tego wątku. Nie oceniam Twinstar. To jego życie i ewentualne kłopoty...
_________________
Jeden z dwóch najbardziej konserwatywnych Adminów F-K
-----------------------------------------------------------
Pozdrawiam

Artur Strauss
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: