Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw z fluorocarbonu
Autor Wiadomość
Marios92 

Posty: 40
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2015-12-22, 21:12   Zestaw z fluorocarbonu

Witam

Czy można zamiast leadcora zastosować około 1m fluorocarbonu na nim zamontować bezpiecznego klipsa o zbudować taki zestaw? I czy fluorocarbon będzie przylegał do dna tak jak leadcore?
 
 
MateuszJanusz 
Mateusz Janusz


Pomógł: 24 razy
Wiek: 28
Posty: 1087
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2015-12-22, 21:27   

Marios92, Oczywiście że można ale nie dociąży on zestawu tak jak ledcore więc odpowiedź jest jasna :)
Pozdrawiam
_________________
Carp Team Łowicz
 
 
Marios92 

Posty: 40
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2015-12-22, 21:38   

Rozumiem bo słyszałem mit ze podobno leadcore ryby widza i są bardziej ostrożne. Nie chciałem w to wierzyć jednak przez cały sezon nie złowiłem ryby większej niż 8kg (na swoim jeziorze) na innych to rybom nie przeszkadzało. Kolega z którym wedkuje stosuje identyczne metody jak ja różnica jest tylko w tym że on nie stosuje leadcorów i zaliczył kilka wiekszych karpi. Z tego powodu zastanawiam się jak zmontować zestaw który bedzie mało widoczny a przylegal ladnie do dna. Dodam ze używam żyłki fluo
 
 
MateuszJanusz 
Mateusz Janusz


Pomógł: 24 razy
Wiek: 28
Posty: 1087
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2015-12-22, 21:45   

Marios92, Ja stosuje odcinek 1m ledcore Jaxon, również używam żyłki fluo i nie zauważyłem aby przeszkadzało to rybom w pobieraniu zestawu.
_________________
Carp Team Łowicz
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 36
Posty: 1359
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2015-12-22, 21:48   

Marios92, fluorocarbon dobrze tonie (jest cięższy od wody) i przylega do dna, ja na nim robię zestawy do choda i czasami na jeziorze jak łowię na b.płytkie wodzie. Zresztą jest praktycznie niewidoczny (o ile jest czysty) w wodzie ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
Marios92 

Posty: 40
Skąd: Oświęcim
Wysłany: 2015-12-22, 21:53   

daniels Czyli jeżeli zbuduje zestaw w taki sposób ze zastosuje okolo 2m fluorocarbonu zamiast leadcora i na nim umieszcze bezpiecznego klipsa to bedzie spelnial zadanie ladcora lecz bd mniej widoczny ?
 
 
MateuszJanusz 
Mateusz Janusz


Pomógł: 24 razy
Wiek: 28
Posty: 1087
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2015-12-22, 22:05   

daniels, Jaki masz fluorocarbon bo mój Avid w testach akwariowych nie przylegał do dna akwarium .. :(
_________________
Carp Team Łowicz
Ostatnio zmieniony przez MateuszJanusz 2015-12-22, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 36
Posty: 1359
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2015-12-22, 22:49   

Marios92, Moim zdaniem tak, ja leadcory stosuję dlatego bo są bardziej bezpieczne dla karpi(nie powodują utraty łusek) jak żyłki czy plecionki, no i nie ma obawy o przecięcie, o płetwę grzbietową.
Ale przy łowieniu na pływaki często leadcory zastępuję fluo.
MateuszJanusz, oczywiście foxa 0,5 mm, inaczej zachowuje się fluo w akwarium, a inaczej w wodzie z ciężarkiem z jednej strony i 100 m żyłki z drugiej ;)
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
qdl 


Wiek: 34
Posty: 147
Skąd: Pl
Wysłany: 2016-01-08, 22:25   

MateuszJanusz napisał/a:
daniels, Jaki masz fluorocarbon bo mój Avid w testach akwariowych nie przylegał do dna akwarium .. :(

Woda z kranu, zawarty w niej chlor i inne pierdoły powoduje, że przypony, żyłki i inne artykuły, które w zazwyczaj w wodzie deszczowej toną, w tym przypadku są unoszenie.
_________________
JEŻELI NIE MOŻESZ ZMIENIĆ ŚRODOWISKA, ZMIEŃ ŚRODOWISKO
 
 
Piotr Ostrowski 



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Posty: 1987
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 2016-01-09, 00:27   

MateuszJanusz, Fluo z Avida? :shock: Jak to wygląda, bo nie kojarzę by avid miał fluo w ofercie.
_________________

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku
NO KILL CATCH&RELEASE
Piotr Ostrowski
www.CarpCity.pl
 
 
 
wojt 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 36
Posty: 98
Skąd: wodzisław śląski
Wysłany: 2016-01-09, 13:41   

qdl napisał/a:
MateuszJanusz napisał/a:
daniels, Jaki masz fluorocarbon bo mój Avid w testach akwariowych nie przylegał do dna akwarium .. :(

Woda z kranu, zawarty w niej chlor i inne pierdoły powoduje, że przypony, żyłki i inne artykuły, które w zazwyczaj w wodzie deszczowej toną, w tym przypadku są unoszenie.
hehe nie wieże w to że przez chlor woda zmienia właściości fizyczne na tyle że fluorocarbon raz pływa raz nie.

Pisz poprawnie. Rumun
 
 
qdl 


Wiek: 34
Posty: 147
Skąd: Pl
Wysłany: 2016-01-09, 22:32   

"Powstający HClO rozkłada się na świetle z wydzieleniem tlenu"
Jeżeli WIERZYĆ cioci Wikipedii.
Wystarczy przyjrzeć się(można użyć soczewki), niektóre pęcherzyki tlenu są widoczne, plus te małe niewidoczne praktycznie, tworzące się na mikroporach powierzchni zaczynają unosić, w tym przypadku małe niewiele gęstsze od wody materiały.
Spróbuj w deszczówce i kranówie taki sam materiał.
Jeżeli woda jest odstana, przemięszana, albo zawiera mniej chloru to nie powinno być problemu.
_________________
JEŻELI NIE MOŻESZ ZMIENIĆ ŚRODOWISKA, ZMIEŃ ŚRODOWISKO
 
 
golduz

Posty: 8
Skąd: Krk/Lub
Wysłany: 2016-02-27, 17:44   

Hej, mam takie pytanie, jaki polecacie fluorocarbon zamiast ledcora? I jaka grubość? 0,6 mm wystarczy?
 
 
daniels 
Daniel Solowski



Pomógł: 52 razy
Wiek: 36
Posty: 1359
Skąd: Jordanów
Wysłany: 2016-02-27, 18:04   

golduz napisał/a:
Hej, mam takie pytanie, jaki polecacie fluorocarbon zamiast ledcora? I jaka grubość? 0,6 mm wystarczy?

Tak
_________________
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi
 
 
JackHerer 

Pomógł: 3 razy
Wiek: 31
Posty: 112
Skąd: Grodzisk Maz
Wysłany: 2016-09-12, 21:22   

Też stosuje fluorocarbon zamiast leadcora.. Obecnie mam prologic v2, trzeba wymieniać co miecha.. bo traci swoje właściwości.. ale jak świeży (przezroczysty nie biały) to jest lepszy moim skromnym zdaniem..po czasie się utlenia i nie jest już przezroczysty.. wtedy trzeba zmienić.Długość 100-120 cm
_________________
Prawda jest jak dupa, każdy ma swoją własną.
 
 
Paritys 

Posty: 2
Skąd: poznań
Wysłany: 2016-09-14, 12:33   

Oczywiście że można ale na początek to średni pomysł ;)
 
 
jony 
Jan Zaprawa


Pomógł: 7 razy
Wiek: 54
Posty: 496
Skąd: Chełm
Wysłany: 2016-09-14, 13:30   

Paritys napisał/a:
Oczywiście że można ale na początek to średni pomysł ;)
Ale na początek czego?
_________________
Im więcej wolno tym mniej wypada
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: