Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER
Autor Wiadomość
Speedaco
[Usunięty]

Wysłany: 2016-02-26, 21:16   

Tylko sprężynka powinna mieć określone parametry -długość, szerokość... Ale pewnie wiesz co robisz. A może nie ma to znaczenia ;)
 
 
ŁukaszM 

Wiek: 29
Posty: 4
Skąd: Wola
Wysłany: 2016-03-28, 22:01   

Witam kolegów. Na portalu aukcyjnym pojawiła się Echosonda Lucky. Sprzedawca deklaruje zasięg 120m. Jest to dla mnie wystarczający zasięg. Czy ktoś kupił może i testował? Chciałbym kupić ale boję się wtopy. Kolejne pytanie to czy ingerencja w czujnik (dorobienie dodatkowej rurki tak jak pokazane jest to w pierwszym poście) w celu montażu do łódki zanetowej nie spowoduje zakłóceń, przekłamań?
Pozdrawiam.
 
 
Smerf81 

Posty: 1
Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-04-07, 18:48   

Cześć koledzy,
W zeszłym roku kupiłem echo bezprzewodowe z Chin, niestety od początku mam problem z moją zabawką. Jak nie słaby zasięg przy sondowaniu to w końcu jego brak. Więc postanowiłem troszkę pokombinować z zasięgiem. Przeczytałem forum karpiowe i wziąłem się do pracy zgodnie z sugestiami kolegów. Na pierwszy strzał poszło zamontowanie anten 2,4GHz w nadajniku i w odbiorniku. Pierwsze testy i niestety nic, brak połączenia miedzy urządzeniami. Więc następnie postanowiłem wlutować antenkę spiralną w nadajniku a do niej antenę 2,4Ghz i to samo zrobiłem w odbiorniku i nadal nic. Może macie jakieś pomysły co może być przyczyną braku zasięgu? Będę WDZIĘCZNY za pomoc.
 
 
ryba8 

Posty: 1
Skąd: Głgów
Wysłany: 2016-05-01, 19:00   

witam wszystkich mam pytanie czy antena 433mhz 6dpi 19 cm będzie dobra do przerobienia echo ffw718
http://www.ebay.com/itm/171632492617
 
 
paweliam

Posty: 40
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2016-06-18, 14:42   Czy dobrze mówię

Witam napiszę jak chcę przerobić moją echosondę i proszę mnie poprawić czy dobrze myślę .

Zakupiłem na allegro .

ECHOSONDA BEZPRZEWODOWA -FISHFINDER- 2 CZUJNIKI

opis

Czujniki się gubią lub rozbijają o kamienie. W cenie czujnik zapasowy taniej (120 zł), zwykła cena 140 zł.
LUCKY FISHFINDER-PRAWDOPODOBNIE NAJLEPSZA ECHOSONDA BEZPRZEWODOWA NA RYNKU Z NAJWIĘKSZYM ZASIĘGIEM NADAJNIK - ODBIORNIK. NOWOŚĆ! WYMIENNA BATERIA W CZUJNIKU i DODATKOWA ANTENA ZEWNĘTRZNA ZWIĘKSZAJĄCA ZASIĘG DO 120 METRÓW (w sprzyjających warunkach nawet wiecej)! GŁĘBOKOŚĆ ZWIĘKSZONA DO 42 METRÓW. NOWOŚCIĄ JEST RÓWNIEŻ ROZRÓŻNIANIE WIELKOŚCI RYB NA MNIEJSZE I WIĘKSZE (2 wielkości symboli Fish Icon).

Odpowiednik sondy Smart Cast firmy Humminbird ale wydaje się bardziej zaawansowana. Sonda służy głównie do pracy z brzegu. Najlepiej rzucić czujnik na spinningu i ściągać powoli do brzegu. Tak zbadamy kształt i strukturę dna, głębokość, roślinność, wykryjemy doły, załomy i... ryby:-) Echosonda była również używana zimą i można badać teren np. w przeręblu (przez lód nie!).
Jestem wędkarzem, sprzedałem ponad 5 tysięcy echosond, używam wszystkiego, co wystawiam na Allegro, proszę pytać:-)
Dane techniczne i funkcje:
Zasięg/głębokość: 42 metry, aktualna głębokość w metrach wyświetlana w lewym górnym rogu ekranu, razem z temperaturą w stopniach Celsiusza.
Zasięg/odległość czujnik-urządzenie główne: do 120 metrów .
Wyświetlacz: wysokokontrastowa matryca FSTN LCD, przekątna 6,2 cm, 128x64 piksele, czysty i klarowny widok.
Czujnik: Odpowiednik SmartCast Humminbirda, nawet pasuje, wymienna popularna bateria CR2032 (zegarki, komputery, sprzęt elektroniczny, do kupienia u każdego zegarmistrza, w sklepach elektronicznych lub foto itd.). Częstotliwość sygnału 125 kHz, sygnał radiowy 433 Mhz, kąt stożka 90 stopni, zblokowany z czujnikiem temperatury. Żywotność baterii czujnika: do 500 godzin na wodzie lub 3 lat, potem można wymienić, koszt ok. 2 zł.
Fish Icon (przy wykryciu ryby pojawia się ikona, 2 wielkości), Fish Track (głębokość wyświetlana obok ikony), Fish Alarm (piknięcie przy wykryciu ryby, ustawienie dla 3 wielkości). Funkcje te można wyłączyć i wtedy mamy realne odbicie (dot matrix)- funkcja preferowana przez doświadczonych wędkarzy. Regulacja czułości sygnału (5 poziomów).
Depth Alarm- alarm na ustawionej wcześniej głębokości
ZOOM- automatyczne śledzenie obszaru przy dnie.
AUTO- automatyczne śledzenie dna lub ręczne ustawienie zakresu.
Wbudowany moduł pamięci: raz wprowadzone ustawienia są zachowane przy następnym uruchomieniu.
Klasa wodoodporności IPX4- można używać w czasie deszczu. Podświetlany jasną diodą na biało ekran (można włączyć lub wyłączyć)
Zasilanie urządzenia głównego: 4 baterie AAA (małe paluszki). Wskaźnik stanu baterii.
Komplet zawiera: echosondę, antenę, czujnik-pływak X 2 , baterię do czujnika, smycz, instrukcję angielską i polską, Gwarancja 6 miesięcy, serwis pogwarancyjny.

zdj





Chcę zostawić jeden sonar bez żadnych przeróbek ( będę go używał do sondowania z pontonu).

By przerobić drugi sonar muszą go otworzyć , wylutować oryginalną antenę . Wlutować w miejsce anteny kabel " Kabel koncentryczny RG174 50 Ohm "

zdj



wyprowadzić kabel z sonaru , przeprowadzić przez np kołek rozporowy i na końcu kabla zamontować " Złącze SMA żeńskie, 50om, zaciskane na kabel RG174 "
zdj

.

i w gwint mogę wkręcić antenę 2,4ghz

Opis

Antena patykowa dookólna 360° 9~12dBi 2.4GHz wkręcana bezpośrednio do kart bezprzewodowych oraz Access Pointów ze złączką RP-SMA
Antena może być wykorzystywana w urządzeniach aktywnych (Punkt Dostępowy, Karta bezprzewodowa PCI lub USB), jak i w komputerach przenośnych, wyposażonych w karty ze złączem RP-SMA.
Zysk energetyczny : 9~12 dBi
Częstotliwość pracy : 2,400-2,483 GHz
Wysokość : 38 cm
VSWR < 1.5 Average
Kąt promieniowania w płaszczyźnie pionowej - 12 stopni
Kąt promieniowania w płaszczyźnie poziomej - 360 stopn
Polaryzacja : pionowa
Impedancja : 50 Ohm
Temperatura pracy : -10-+60 stopn
Maximum Input Power 50 W
Rodzaj złącza : RP-SMA
Produkt wykonany jest w najnowszej technologii z wysokiej jakości materiałów
Towar spełnia wymagania Unii Europejskiej - posiada certyfikat CE

zdj



By zamontować antenę 2,4ghz w odbiorniku muszę kupić adapter "Przejściówka wtyk SMA - gniazdo SMA-RP"

Opis

"Przedmiotem aukcji jest przejściówka wtyku męskiego SMA

na gniazdo żeńskie SMA-RP ( gniazdo SMA z odwróconym

pinem, zamiast "dziurki mamy bolec").

Przejściówka do wykorzystania w radiokomunikacji ,

łączności WiFi , łączności GSM. "

zdj

i do tej przejściówki mogę wkręcić taką antenę jak podałem powyżej do sonaru.

Aby używać odbiornika z sonarem nieprzerobionym z pontonu muszę do odbiornika wkręcić oryginalną antenę 433mhz.

Czy dobrze myślę czy popełniłem gdzieś błąd ?
 
 
Twinstar 

Posty: 5
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-06-26, 23:32   WAŻNE ZANIM PRZEROBISZ- PRZECZYTAJ

Witam kolegów.

W opisie przeróbki echosondy dokonano błędu łącząc 2 różne systemy częstotliwościowe. NIE WOLNO dawać anteny 2,4GHz do systemu 433MHz ( na takim pracuje nadajnik i odbiornik echosondy ) celowo w 1 systemie jest antena z końcówką żeńską a w drugiej z męską, ABY PRZYPADKIEM NIE PODŁĄCZYĆ 2,4GHz DO 433MHz i odwrotnie. W przeróbce opisanej w pierwszym poście wszystko inne jest OK tylko antenę powinno się dać zgodną z systemem. Anteny do 433MHz są dużo trudniejsze do zdobycia i droższe, ale są. Antena 1/4 ( "ćwierćfalówka") dla 433MHz powinna mieć ok 16,7cm w zależności od tzw współczynnika skrócenia, a 2,4GHz ok 31mm czyli 3 cm. jak widać różnice są duże.
Pozdrawiam i Życzę udanych przeróbek.
 
 
mariusz123 
mariusz zieliński


Pomógł: 6 razy
Wiek: 37
Posty: 333
Skąd: gaszowice
Wysłany: 2016-06-27, 14:31   

Jak już ruszyłeś temat,jestem po drugim teście tej śmiesznej echocoś tam.....w obu testach jajko ciągłem za łódką(na sztywno sonar),Jak na razie to zwykła zabawka nic więcej,rysowanie dna jak się jej chce,pokazuje głębokośc,ale czym szybciej płyniesz tym dziwniej pokazuje. Temperatura w mojej to już w ogóle hokus pokus....Zasięg na orginalnym jajku z odbiornikiem nad głową to około 100m.Rysunek dna ma się inaczej do pokazywania głębokośći,raz szybciej pokazuje spad na ekranie a raz szybciej na metrach?

Właśnie przerabiam jajko i wklejam w dno łódki,zobacze co i jak...
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 48
Posty: 2816
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-06-27, 15:39   

Twinstar napisał/a:
celowo w 1 systemie jest antena z końcówką żeńską a w drugiej z męską, ABY PRZYPADKIEM NIE PODŁĄCZYĆ 2,4GHz DO 433MHz i odwrotnie


Kolego, z całym szacunkiem prawisz bzdury, ponieważ obie częstotliwości anten występują w wersji RP-SMA (żeńska) i SMA (męska).
 
 
 
shivan 



Pomógł: 42 razy
Wiek: 31
Posty: 2443
Skąd: szuflandia
Wysłany: 2016-06-28, 10:21   

mariusz123 Bo to są takie magiczne głębokościomierze ... kiedyś próbowałem sprzedać swój, ale każdy pytał jaką robotę to robi:) A Ja nie lubię nikomu wciskać kitu, więc ostatecznie musiałem z nim zostać.
 
 
Twinstar 

Posty: 5
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-06-28, 22:04   

Rumun napisał/a:
Twinstar napisał/a:
celowo w 1 systemie jest antena z końcówką żeńską a w drugiej z męską, ABY PRZYPADKIEM NIE PODŁĄCZYĆ 2,4GHz DO 433MHz i odwrotnie


Kolego, z całym szacunkiem prawisz bzdury, ponieważ obie częstotliwości anten występują w wersji RP-SMA (żeńska) i SMA (męska).



Kolego Rumun. Czy posiadasz tę echosondę?
Sprawdź jakie gniazdo zastosował producent w odbiorniku. ( jest żeńskie, a w antence męskie) w większości (nie mówie że we wszystkich) popularnych i łatwo dostępnych antenach do WIFI ( 2,4 GHz ) końcówki anten są żeńskie a gniazda w nadajnikach męskie - odwrotnie niż dla 433MHz.
W dodatku czytasz trochę selektywnie bez związku z moją uwagą dotyczącą przeróbki, aby nie podłączać anten przewidzianych do 2,4GHz do systemu 433MHz z uwagi na niedopasowanie częstotliwościowe. ( porównaj długości anten ćwierćfalowych podanych przeze mnie )

mariusz123 napisał/a:
Jak już ruszyłeś temat,jestem po drugim teście tej śmiesznej echocoś tam.....w obu testach jajko ciągłem za łódką(na sztywno sonar),Jak na razie to zwykła zabawka nic więcej,rysowanie dna jak się jej chce,pokazuje głębokośc,ale czym szybciej płyniesz tym dziwniej pokazuje. Temperatura w mojej to już w ogóle hokus pokus....Zasięg na orginalnym jajku z odbiornikiem nad głową to około 100m.Rysunek dna ma się inaczej do pokazywania głębokośći,raz szybciej pokazuje spad na ekranie a raz szybciej na metrach?


Kolego oczekujesz parametrów echosondy za ponad 2000PLN od zabawki za 300-400zł. To co przekazuje ta echosonda są dane raczej bardzo orientacyjne.
Niestety jaka cena taka jakość :mrgreen: Jak w życiu - nic za darmo.
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 48
Posty: 2816
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-06-29, 11:30   

Twinstar napisał/a:
Kolego Rumun. Czy posiadasz tę echosondę?


Nie piszesz o echosondzie, tylko o antenach... A tak właśnie jest. Nie będę tu linkował bo odrobina inwencji netowej i znajdziesz to o czym ja piszę, a Ty się mylisz.

Dalej twierdzę, że w modelarstwie, i nie tylko, występują obie wersje anten :idea:
 
 
 
Twinstar 

Posty: 5
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-06-30, 00:20   

Rumun napisał/a:
Twinstar napisał/a:
Kolego Rumun. Czy posiadasz tę echosondę?


Nie piszesz o echosondzie, tylko o antenach... A tak właśnie jest. Nie będę tu linkował bo odrobina inwencji netowej i znajdziesz to o czym ja piszę, a Ty się mylisz.

Dalej twierdzę, że w modelarstwie, i nie tylko, występują obie wersje anten :idea:


Rumun napisał/a:

Dalej twierdzę, że w modelarstwie, i nie tylko, występują obie wersje anten :idea:


Echosonda jest tu klinicznym przyładem nieprawidłowego "pożenienia" systemu 433MHz na jakim ona pracuje z systemem 2,4GHz na których pracuje wifi.

Owszem występują w modelarstwie obie wersje anten, a we wcześniejszych aparaturach jeszcze 27MHz 35MHz 40MHZ oraz do FPV 1,2GHz i obecnie także 5,4GHz chociaż te dwie ostatnie to transmisja Video w FPV

Jesteś modelarzem???? Bo ja tak - od 35 lat Lotnicze RC.
W związku z powyższym nigdy bym w latającym samolocie lub szybowcu nie pozwolił sobie na takie niedopasowanie anten. Proponuję podobne mądrości wygłosić na PMFRC lub innym forum modelarskim zwłaszcza lotniczym to zostaniesz szybko uświadomiony,że tak nie wolno robić.
Tu najwyżej nie będziesz miał zasięgu w "echo".

Jak do aparatury ( moduł nadawczy) wsadzisz antenę 2,4GHz do nadajnika 433MHz ( są takie prawda?? - jeżeli jesteś modelarzem to powinny Ci coś mówić nazwy Corona , eLeReS, Orange itp) to w najlepszym razie spalisz moduł w gorszym stracisz zasięg i samolot ci spadnie, a najgorszym kogoś uszkodzisz. W stosowanych tu łódkach zanętowych W razie utraty zasięgu włączy się odbiorniku fail safe o ile taką funkcje posiada i łódka popłynie zgodnie z wcześniej zaprogramowanymi ustawieniami , stanie lub popłynie w siną dal i będziesz ja gonił na drugi brzeg. W samolotach niestety grawitacja jest nieubłagana.

Gdyby karpiarze byli modelarzami to nigdy w życiu nie kupiliby łódki droższej niż 2000-2500zł ( pomijam zakup dobrej echosondy ) w dodatku z pełnym wyposażeniem typu kamera, gps z dokładnością do 10cm(!!!!) pełna telemetria, funkcja RTH ( Return To Home) albo z funkcją zaprogramowanej trasy - płynie samodzielnie, wyładowuje i wraca praktycznie bez udziału operatora. Zasięg rzędu 4km z anteną kierunkową i trackingiem itp itd. Ale co ja się tu będę rozpisywać przecież jesteś modelarzem i znasz różnice w nadawaniu 2,4GHz i 433MHz.

Ad rem.
Nie mówię,że fizycznie nie da się podłączyć anteny 2,4GHz do 433MHZ nawet przez przejściówkę, ale że tego nie powinno się , nie wolno robić.
 
 
Rumun 
Administrator
Krzysztof Caban


Pomógł: 60 razy
Wiek: 48
Posty: 2816
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-07-01, 18:47   

Twinstar, Ty takze czytasz wybiorczo.... Mowa byla o rodzajach wejsc antenowych i o tym sie wypowiadalem.

Z reszta absolutnie sie z Toba zgadzam :roll:
Ostatnio zmieniony przez Rumun 2016-07-01, 18:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Twinstar 

Posty: 5
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-07-02, 21:43   

W takim razie się niedogadaliśmy.
Moim zadaniem było poinformowanie kolegów przerabiających nadajnik echosondy na antenę zewnętrzą, że pomimo podobieństw nie można do nadajnika 433MHz jakim jest echosonda podłączać anteny od WiFi które jest na 2,4GHz, bo można spalić nadajnik echosondy, a na pewno nie zwiększy to jej zasięgu.


Kolegów, którzy chcieliby zasięgnąć informacji jak tanio zaopatrzyć łódkę dokładny GPS ( wszystkie elementy dostępne za ok 500zł ) lub zaadoptować kamerę cofania za 80-100zł tak, aby mieć FPV ( First Person View ) i móc płynąć do markera nawet w egipskich ciemnościach ewent. waypoint & return to home ( to droższa opcja ok 1500-2000 jeżeli zaczynamy od "0" ale niedostępna nawet w łódkach za grube tysiące złotych . Zapraszam na forum modelarskie np.PFMRC FPV.pl i inne.
W razie możliwości odpowiem jak dokonać znacznego upgrade'u łódki za niewielkie pieniądze - kilkaset-do tysiąca złotych w zależności od tego co kto chce.

Osobiście uważam , że dobry ponton np.Kolibri lub Pro marine o długości ok.330cm z pawężą i sztywną podłogą + silnik elektryczny jest rozwiązaniem znacznie bardziej uniwersalnym . Do tego można za tanie pieniądze dokupić agregat prądotwórczy do akumulatora i można na tydzień jechać w głuszę.
 
 
kubaks 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 39
Posty: 100
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2017-02-14, 18:35   

Panowie mam taką przerobioną echosondę i coś się sp.... tzn.dwa lata chodziła,teraz pokazuje cały czas jedną głębokość.Nie ważne czy jest w wodzie,czy na brzegu cały czas 1.40 :D .Dzwoniłem do gościa który mi ją przerabiał,powiedział że ją zrobi.Nie bardzo mi to pasuje,bo musze wysłać całą łodke.Może ktoś miał taki sam problem i podpowie coś żebym to mógł sam ogarnąć.
_________________
Karpiarstwo moja pasja!!!
 
 
kazimierz2907 

Wiek: 32
Posty: 22
Skąd: opolskie
Wysłany: 2017-02-28, 08:07   

Jestem na etapie sklejania sonaru z przedłużką anteny.Może ktoś doradzi jakiego użyć kleju? Echo ff 718.
 
 
scottie76

Posty: 3
Skąd: Świętochłowice
Wysłany: 2017-04-18, 13:07   antena do odbiornika FFW-718

Witam
Na jednym z zagranicznych portali aukcyjnych znalazłem takie oto cudo:

http://www.ebay.pl/itm/Ae...LsAAOSwuLZY6oRK


Czy rzeczywiście jest szansa by montaż takiej anteny spowodował dwukrotne zwiększenie zasięgu jak pisze sprzedawca????

Michał/1976/Śląsk
 
 
Szczuply_ 

Wiek: 35
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-04-18, 13:24   

Mam pytanie posiadam Echosonda Lucky FF718Li
https://wielkiszczupak.pl/product-pol-709-Echosonda-Lucky-FF718Li.html


I mam pytanie jak wymienić w nim antenę w odbiorniku, bo ta jest bardzo cienka i chyba nie ma możliwości wyjęcia jej, pytanie czy jak wymienię antenę w tym żółtym to w tym drugim też muszę czy może uda się jakoś to ominąć i zwiększy się zasięg choć o około 50m dla mnie wystarczy. proszę o info. dziękuję pozdrawiam

Mam antenkę z routera wifi i pytanie czy to będzie ok.
Opisz link.tomekja123
 
 
jezykkarp 

Posty: 2
Skąd: Dębica
Wysłany: 2017-08-27, 11:09   Re: Zwiększenie zasięgu echosondy bezprzewodowej FISH FINDER

witam. Poszukuję kogoś kto zwiększy zasięg w echo ff718. Oczywiście zapłacę.Ja się nie nadaje do tego.
 
 
harry95mix 
DUXON TEAM


Pomógł: 2 razy
Wiek: 22
Posty: 119
Skąd: Opatów
Wysłany: 2017-09-15, 22:06   

Witam Przerabiał już ktoś takie Echo
Czy da się zmienić Antenę tą składaną w odbiorniku na lepszą ?

ECHO.png
Plik ściągnięto 6058 raz(y) 149,22 KB

_________________
Prezes Karwów Fishing Club

C&R

STRONA - Karwów Fishing Club
 
 
maja 
maja

Posty: 50
Skąd: wlkp
Wysłany: 2017-10-27, 19:25   

Ma ktoś namiar na kolegę Speedaco lub namiar na FF to poproszę na pw
 
 
daro77 
Darek Kopiec

Wiek: 40
Posty: 72
Skąd: Palowice
Wysłany: 2018-01-07, 19:42   

Witam. Mam pytanie odnośnie echo FF718 Li C-W widocznego na foto powyżej. Zastanawiam się nad zakupem i tu pojawia się pytanie czy ktoś z kolegów posiada lub testował jak to z tym zasięgiem? Czy jest realne te 100m jak jest w specyfikacji i czy da radę powiększyć ten zasięg tak żebym mógł sondować na 150m? Zbiornik na którym łowię ma miejscówki oddalone 145m od brzegu.
 
 
 
jezykkarp 

Posty: 2
Skąd: Dębica
Wysłany: 2018-01-31, 12:12   

Witam. Potrzebuje namiary na ana speedaco. Pomozcie. Chyba że ktoś robi przeróbki żółtka.
 
 
Kamen31 

Wiek: 27
Posty: 21
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-02-03, 18:05   

Witam, kupiłem echo Outlife xj-01.



I standardowe pytanie, czy ktoś ma pomysły jak zwiększyć zasięg echo?
Obecnie to około 50m więc bardzo mało jak na wędkarstwo karpiowe :/
_________________
Prawdziwa pasja, po tygodniu zasiadki złowić karpia po czym zwracasz mu wolność...
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-02-04, 09:28   

Witam szanownych Kolegów. Mam na imię Paweł i tak się dobrze składa, że buduję wzmacniacze pracujące od 1MHz-2GHz może mógłbym Wam w czymś pomóc.
_________________
Paweł
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-04, 11:42   

pawel35, A masz pomysł na Deepera pro +,jak zwiększyć zasięg lub sygnał Wi-fi przy tablecie lub tel ? [img][/img]
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-02-04, 12:35   

Jeżeli chodzi o wzmacniacz sygnału nadawanego wi-fi 2,4GHz (w łodzi) można zastosować dodatkowy wzmacniacz : https://www.dmtrade.pl/p6...ns-sh-2500.html

i antenę odbiorczą z dużym zyskiem. W łodzi stosujesz antenę 1/2 fali zaś w stacji odbiorczej antenę panelową. Z tabletem lub kom jest trudniej bo nie ma złącz. Można np spróbować dołączyć do tel lub tableta poprzez złącze USB zewnętrzną kartę wi-fi niestety nie robiłem takiego zabiegu więc należałoby spróbować.
_________________
Paweł
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-04, 12:45   

pawel35 napisał/a:
Jeżeli chodzi o wzmacniacz sygnału nadawanego wi-fi 2,4GHz (w łodzi) można zastosować dodatkowy wzmacniacz : https://www.dmtrade.pl/p6...ns-sh-2500.html


Ale co mi to da jak podłącze do łódki ?
To ma być do Deepera,bo normalnie,w dobrych warunkach ma zasięg do 105 m z rzutu,a przy łódce zasięg się zmniejsza do 60/70 m
Mam znajomego który zwiększył zasięg,ale trza ingerować bezpowrotnie,bezpośrednio w Deepera i kosz przeróbki to około 1200 zł. Więc mija się to z celem.
A nie będę eksperymentował w kartą,gdy jeszcze nie jest to sprawdzone. Wolę uczyć się na cudzych błędach :)
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-02-04, 13:05   

Bo może źle zrozumiałem. Może usystematyzujmy cały temat: czyli masz tak: Deepera, który nadaje po wi-fi i przesyła sygnał do komórki lub do tableta. Nie chcesz w niego ingerować i szukasz rozwiązania, które pozwoli zwiększyć zasięg bez dodatkowych podłączanych bezpośrednio do urządzenia elementów. Dobrze teraz myślę? Czy się mylę?
_________________
Paweł
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-04, 13:31   

pawel35 napisał/a:
Bo może źle zrozumiałem. Może usystematyzujmy cały temat: czyli masz tak: Deepera, który nadaje po wi-fi i przesyła sygnał do komórki lub do tableta. Nie chcesz w niego ingerować i szukasz rozwiązania, które pozwoli zwiększyć zasięg bez dodatkowych podłączanych bezpośrednio do urządzenia elementów. Dobrze teraz myślę? Czy się mylę?
_________________
Paweł


Dokładnie kolego :D

A widziałem na USA stronie taki wzmacniacz do tableta,ale tylko na Windowsa,a potrzebny na Androida.
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-02-04, 14:05   

Są dwa sposoby na ten temat:

1) Urządzenie nazywa repeater wi-fi i to faktycznie działa ale mogą pojawić się następujące problemy:

a) Jeżeli łódź jest daleko od brzegu - wszystko działa OK
b) Jeżeli łódź zbliża się do brzegu to mogą być widoczne dwie sieci macierzysta i ta ze wzmacniacza

2) Access point - po 2,4GHz pomiędzy deeperem a access pointem po częstotliwości 5,8GHz pomiędzy access pointem a np tabletem lub komórką

a) Wada tego rozwiązania jest taka, że 5,8Ghz jest bardziej tłumione w przestrzeni
_________________
Paweł
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-04, 14:56   

Wrzuciłeś mi tutaj symboli,nr jak mi by to coś mówiło :mrgreen:
Napisz konkretnie,jak to podłączyć,do czego i jaki koszt. Bo takich repeaterów jest mnogo.
Ja prosty chłop i trzeba łopatologią tłumaczyć. :D
 
 
Kamen31 

Wiek: 27
Posty: 21
Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-02-16, 10:38   

osobiście dużo szukałem części do przerobienia mojej echosondy i jak coś to podaje namiary na przewód z gniazdem SMA do wlutowania w płytkę sonaru oraz anteny 6dbi o częstotliwości 433mhz.



link: złączka



link: antena
_________________
Prawdziwa pasja, po tygodniu zasiadki złowić karpia po czym zwracasz mu wolność...
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-16, 12:05   

Taką antenę znalazłem na AliExpress. Kliknij
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-16, 12:24   

A jak już jesteśmy w temacie anten to może ktoś z kolegów podrzuci mi namiar gdzie mogę kupić antenę do radia od łódki Vega Boat Mini,bo u mnie się wykruszyła na załamaniu. Potrzebuje razem z przewodem. Bo ze starej anteny nie można wyciągnąć. :( [img][/img] [img][/img] [img][/img]
 
 
pawel35 

Posty: 12
Skąd: Trouń
Wysłany: 2018-02-16, 12:39   

Zobacz może tu: https://celtor.pl/4751,antena-2-4ghz-zlacze-ipex-u-fl-lamana-z-kablem-20cm.html
_________________
Paweł
 
 
miro56 
Mirosław Głowacki



Pomógł: 23 razy
Wiek: 62
Posty: 1063
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2018-02-16, 12:43   

pawel35 napisał/a:
Zobacz może tu
Tylko czy to pewne że ma te same parametry co oryginalna,żeby nie straciła na zasięgu ?
 
 
greagfh

Posty: 43
Skąd: z Polski
Wysłany: 2018-02-20, 14:16   

Wie ktoś co może być przyczyną braku połączenia echosondy z sonarem? Sonar nie jest przerobiony i sygnału nie ma wcale nawet z bardzo bliska. Baterie są nowe więc to odpada. Jest sens rozpoławiać sonar i próbować przerobić go na większy zasięg? Czy to raczej coś grubszego i pozostaje wywalić kaczuche do kosza i kupić nową?
 
 
zigi 

Pomógł: 2 razy
Wiek: 37
Posty: 79
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2018-02-22, 21:33   

greagfh napisał/a:
Wie ktoś co może być przyczyną braku połączenia echosondy z sonarem? Sonar nie jest przerobiony i sygnału nie ma wcale nawet z bardzo bliska. Baterie są nowe więc to odpada. Jest sens rozpoławiać sonar i próbować przerobić go na większy zasięg? Czy to raczej coś grubszego i pozostaje wywalić kaczuchę do kosza i kupić nową?

Może to banalne co napisze ale żeby odbiornik złapał sygnał ,kaczucha musi być zanurzona w wodzie. Albo poślinić palec i przyłożyć do metalowych kropek pod kaczką. Ktoś kto ma to pierwszy raz w ręku może nie do końca wiedzieć jak to działa. 8)
 
 
greagfh

Posty: 43
Skąd: z Polski
Wysłany: 2018-02-23, 11:46   

Wiem o tym, że musi być w wodzie, nie raz używałem tego ustrojstwa :)
Problem okazał się tak banalny że wstyd nawet mi o tym pisać, ale dla potomnych roztargnionych tak jak ja jednak napiszę. Źle wsadzałem baterię, ta blaszka na zdjęciu poniżej zagięła się i po prostu wsadzałem na nią baterię, a nie tak jak na zdjęciu pod nią :mrgreen:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by
phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!




Sponsorzy forum: