Wędkarstwo karpiowe Strona Główna Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dipy - własnoróbki
Autor Wiadomość
Karwi 
Paweł Karwat



Pomógł: 20 razy
Wiek: 30
Posty: 2070
Skąd: Łowicz
Wysłany: 2012-07-21, 08:51   

AndrzejN.,
Tam nikt na słoik takiego koncentratu nie zwróci uwagi bo z tego co pamiętam z czasów pracy tam to chyba 50 kg jest marginesem błędu stanu magazynowego, a swoja drogą w 2009 roku po remanencie okazało się, że 448 palet towaru wyjechało na lewo co daje 32 tiry w skali roku :D To jest specyficzny zakład i tam jeśli poinformuje kierowniczkę, że to sobie bierze to nie będzie problemu bo co komu znaczy taki mały słoiczek z wielkiego 62 tonowego silosu w jakich są przechowywane poszczególne koncentraty.
 
 
AndrzejN. 
Andrzej Najberg



Pomógł: 67 razy
Wiek: 60
Posty: 2026
Skąd: z miasta Żory
Wysłany: 2012-07-21, 10:45   

kamionki, link podałem kilka postów wyżej Aromaty spożywcze(niebieski)
Karwi takich ilości tych koncentratów nie jesteś w stanie wykorzystać, te z Allegro w zupełności starczają na nasze potrzeby. Mam również namiary na producentów tych koncentratów, ale najmniejsze jednostkowe opakowanie to ok. 1L i nie są drogie, ok. 20zł, zależy od zapachu i promocji :D , więc nie warto ryzykować i "załatwiać".
okon27 kulki zanętowe i przynętowe tonące robię sam ze swojej kompozycji miksów, ale zdarza się też kupić gotowy miks np. Quench, z aromatami też kombinuję i powiem, że różnicy w efektach nie zauważyłem :mrgreen:
ps. na takich samych koncentratach robią swoje produkty "firmy" produkujące karpiowe żarcie :mrgreen: , dipy, boostery, flavoury...
_________________
"Mądrość niektórych, ogranicza się do ograniczania mądrzejszych"
Ostatnio zmieniony przez AndrzejN. 2012-07-21, 10:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kamionki 
Marcin Brzosko



Pomógł: 13 razy
Wiek: 37
Posty: 457
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-07-21, 11:04   

AndrzejN., Faktycznie,przeoczyłem :oops:
 
 
 
Mlody891 
Piotr Śnioch

Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 40
Skąd: Nowe Skalmierzyce
Wysłany: 2014-05-30, 19:36   

Odgrzeje kotleta.
Mam pytanie ile aromatu (flavoru) należy dodać do gliceryny jak robimy swój Dip/Booster ? i wogóle czy ma ktoś sprawdzone przepisy na takie wynalazki ?
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2014-05-31, 21:34   

Mlody891 napisał/a:
Odgrzeje kotleta.
Mam pytanie ile aromatu (flavoru) należy dodać do gliceryny jak robimy swój Dip/Booster ? i wogóle czy ma ktoś sprawdzone przepisy na takie wynalazki ?


Możliwości masz wiele, jeśli masz chęci możesz pobawić się w zrobienie np Goo. Dodając mąki kukurydzianej + aromat/flavor i barwnik. Na yt jest nawet porównanie oryginalnego Goo vs domowej roboty, i wyniki są bardzo interesujące. Proporcje też masz podane.

Pytanie jest następujące: ile % ma twoja gliceryna?(chodzi o gęstość płynu) jeśli ma 86% lub w tych okolicach wyjdzie ci z tego Goo bait smoke(aby nasączyć kulki), jeśli 96% lub więcej zrobisz power smoke'a (do "oblepiania kulek i lania na pellet, pva itd).

Co do proporcji innych "zalewajek" na jakieś 100ml zazwyczaj daje się 5-8ml. Możesz dać nawet i 30% jeśli nie masz jakiegoś intensywnego zapachu, ale takie typowe np. do produkcji kulek są bardzo mocne i można przesadzić.
 
 
adrian1231989 
Adrian Okła


Pomógł: 9 razy
Wiek: 28
Posty: 423
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-01, 06:45   

bezik, możesz podlinkować ten filmik?
 
 
 
Mlody891 
Piotr Śnioch

Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Posty: 40
Skąd: Nowe Skalmierzyce
Wysłany: 2014-06-01, 07:58   

adrian1231989 napisał/a:
bezik, możesz podlinkować ten filmik?


https://www.youtube.com/watch?v=6gVIiiOhI2w

jest w innym temacie
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2014-06-01, 09:03   

Moim zdaniem efekt końcowy powala :) tylko szkoda, że po włosku

 
 
timur 
Andrzej F.

Pomógł: 4 razy
Posty: 306
Skąd: śląskie
Wysłany: 2014-06-01, 09:06   

Ile mąki kukurydzianej się dodaje na 100 ml i czy wystarczy wymieszać, czy może zagotować? (nie wszyscy znają angielski).... Może ktoś przetłumaczy z włoskiego.Jeśli mamy glicerynę 96% to czym ją rozcieńczyć żeby zrobić np. booster.
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2014-06-01, 09:21   

timur napisał/a:
Ile mąki kukurydzianej się dodaje na 100 ml i czy wystarczy wymieszać, czy może zagotować? (nie wszyscy znają angielski).... Może ktoś przetłumaczy z włoskiego.



Filmik po ang.
Gliceryna 75ml
Mąka kukurydziana około 25g
flavor 5-10ml
barwnik wedle uznania (pewnie około 3-5ml płynnego, 1/3 łyżeczki sypkiego)

Dobrze byłoby dodać jakiś słodzik lub coś co poza zapachem wzbogaci smak.
Musisz bardzo dokładnie wymieszać, lepszy efekt byłby również po podgrzaniu w wodzie ( tak jak rozpuszcza się czekoladę) do temp 60-70 stopni.

Filmik po włosku
Gliceryna 100-150ml (nie widać oznaczenia na butelce ani pudełku ale raczej 100)
Robin red liquid 15ml w jego przypadku
Olej scopex 5ml
mączka z kryla 1 płaska łyżka
mąka kukurydziana 1,5 łyżki

timur napisał/a:
Jeśli mamy glicerynę 96% to czym ją rozcieńczyć żeby zrobić np. booster.

Można to zrobić spirytusem spożywczym.
Jednak sugerowałbym wybrać się do aptek,i po ok.2zł/30ml kupisz glicerynę 86% (tą rzadką) ja dostałem 500ml za 32zł.
 
 
koniuxxx 

Wiek: 24
Posty: 4
Skąd: kalisz
Wysłany: 2014-06-09, 10:29   

Panowie a co myslicie o dodaniu niewielkich ilości kisielu do dipów ?
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2014-06-09, 19:11   

koniuxxx napisał/a:
Panowie a co myslicie o dodaniu niewielkich ilości kisielu do dipów ?


Nikt nie zabroni, aczkolwiek jeśli masz na myśli taki z torebki to odradzałbym ze względów wypisanych na opakowaniu :) Kisiel to nic innego jak woda, owoce, cukier i mąka ziemniaczana(ten prawdziwy oczywiście).

Ja osobiście preferuję kupić sok/nektar z prawdziwego zdarzenia(cena trochę większa ale pewność składników), zredukować go na małym ogniu do zgęstnienia.
Ewentualnie dodać mąki ziemniaczanej/kukurydzianej jako zagęszczacz.

A jak ktoś jest leniwy to kupić jakiś syrop smakowy i dolać trochę.
 
 
timur 
Andrzej F.

Pomógł: 4 razy
Posty: 306
Skąd: śląskie
Wysłany: 2014-06-13, 09:47   

bezik napisał/a:
Można to zrobić spirytusem spożywczym.
Jednak sugerowałbym wybrać się do aptek,i po ok.2zł/30ml kupisz glicerynę 86% (tą rzadką) ja dostałem 500ml za 32zł.



Tylko że gliceryna roslinna 99,5% 5 litrów kosztuje 40 zł na allegro. Mąka kukurydziana nie powoduje zagęszczenia syropu.(sprawdzałem na Paola)
 
 
dood94 
Dominik Kwoka

Pomógł: 6 razy
Wiek: 23
Posty: 235
Skąd: k. Rzeszowa
Wysłany: 2014-06-13, 18:02   

Proponuję poszukać gliceryny paszowej 86% bo wychodzi taniej. Dodatkowo można kupić jeszcze taką która ma w sobie różnego rodzaju witaminy.
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2014-06-13, 21:07   

timur napisał/a:

Tylko że gliceryna roslinna 99,5% 5 litrów kosztuje 40 zł na allegro. Mąka kukurydziana nie powoduje zagęszczenia syropu.(sprawdzałem na Paola)

Tak gliceryna ta gęsta(98-99%) jest tańsza, jednak w aptece dostaniesz tylko tą 86%.
Ja stosowałem mąkę kukurydzianą do gotowanego soku(naturalnego, bez dodatków chemicznych)
i z powodzeniem mi zagęściła. Oczywiście, że można użyć dowolnego zagęszczacza, jednak mąka kukurydziana daje efekt jaki jest widoczny po zastosowaniu Goo.

Ostatnio zrobiłem home made Goo w 2 wariantach
Różnice były następujące:
war.1 - barwnik spożywczy w żelu(do ciast , polewy/lukru)
50% mniej mąki ziemniaczanej niż w war.2

war.2 - barwnik płynny, typowy do produkcji kulek(firma karpiowa)
bardzo duża ilość mąki ziemniaczanej.

efekt: po dokładnym wymieszaniu mieszanki z barwnikiem spożywczym, konsystencja była dużo bardziej podobna do oryginalnego Goo, jednak efekt wizualny od barwnika(który moim zdaniem działa bardziej na nas niż na karpie :) ) był mniej widowiskowy, niż w stosowanym płynnym typowo karpiowym.
Efekt pracy 1 utrzymał się jakieś 45-50s
Efekt pracy 2 utrzymał się do 1m40s.

Tutaj widzimy jak Kiana Goo wytrzymuje od 1,45 do 3,45 (2min)


dood94, na nasze nieszczęście witaminy "z proszku" nie są wchłaniane w 80+% jeśli dobrze pamiętam. Najlepiej podać im je w postaci tego co oferuje natura, czyli jeśli robimy na słodko to owoce :)
 
 
Storm 
Grzegorz Apanowicz


Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Posty: 447
Skąd: Ełk
Wysłany: 2015-01-03, 11:19   

Troszkę ożywię temat :P
Jako że lubię eksperymentować a poczytałem ten temat więc i ja postanowiłem wykonać własny Goo w dwóch wariantach.
Jeden ze skrobią ziemniaczaną od bezik
A drugi z mąką kukurydzianą.

A tu cały film z mieszania i pierwszych testów
_________________
...::: NO KILL :::...
Odwiedź i polub nas na Facebook-u :)
Zajrzyj również na nasz kanał na YouTube :)
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2015-02-09, 21:55   

Storm Graty za fajny test :) Tak wpadłem na to podczas oglądania, żeby zamiast słodzika po prostu dodać miodu dla smaku a głównie dla konsystencji/lepkości. Może wydłużył by prace w wodzie.

Dla mnie bardziej widowiskowa skrobia (+ wchłania dobrze ''syrop'' więc oddaje więcej niż kukurydziana moim zdaniem).

Pozdrawiam i czekam na więcej testów 8)
 
 
zenek 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Posty: 64
Skąd: dolny śląsk
Wysłany: 2015-02-10, 21:18   

Zawsze dipy i zalewy robiłem na bazie gliceryny i glikolu i było ok.A gdzieś ostatnio wyczytałem,że bardziej szanujące się firmy w ogóle nie używają tych produktów.To co można użyć jako bazy zamiast.
 
 
 
bezik 
Arkadiusz Bownik


Pomógł: 1 raz
Wiek: 27
Posty: 13
Skąd: WPR
Wysłany: 2015-02-10, 22:25   

zenek na pewno różnego rodzaju oleje oraz tzw. pokarm płynny (np wyciągi z wątroby, małży i innych.) + ew mogą to być żele delikatnie czymś rozcieńczone(chociaż myślę, że byłyby zbyt szkodliwe)

Jednak moim zdaniem gliceryna jest o tyle dobra, że po 1 - jest nisko szkodliwa dla środowiska, po 2 - sama w sobie jest neutralna w zapachu i dobrze rozprowadza dodany do niej.
i po 3 - dodając do bazy z gliceryny oleju w zbalansowanej ilości, możemy uzyskać to samo co w bazie olejowej, bez zbytniego zdewastowania proporcji składników odżywczych, które nasza przynęta ma oddać.
 
 
qdl 


Wiek: 34
Posty: 147
Skąd: Pl
Wysłany: 2016-01-14, 15:11   

Mam dostęp do świeżo tłoczonego oleju konopnego i zastanawiałem się czy nie zrobić dipu na jego bazie.
Czy ktoś z was wie w jakich proporcjach i z czym wybełtać olej, żeby nie był mocno wyporny i zarazem, żeby nie stracił swoich walorów zapachowych?
_________________
JEŻELI NIE MOŻESZ ZMIENIĆ ŚRODOWISKA, ZMIEŃ ŚRODOWISKO
 
 
CinekDBW 
Maciej Łojek

Wiek: 17
Posty: 13
Skąd: Bytów , Pomorskie
Wysłany: 2016-02-22, 00:17   

Odświeżam.
Panowie, planuję w tym roku pobawić się w produkcję swoich dipów i boosterów. Mam parę pytań:
1.Jeżeli jako bazy chcę używać gliceryny to w jakim stężeniu będzie najlepsza do zalewania zanęty?
2.Ile flavoru/aromatu dawkować na powiedzmy 200ml bazy?
3.Chcę trochę wzbogacić tą zalewajkę dodając słodzik, betainę i aminokwasy. Czy nadadzą się aminokwasy dla gołębi lub królików, czym różnią się aminokwasy?
4. Czy to jest ogólnie opłacalne?
_________________
Jestem Początkującym Karpiarzem
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Dla użytkowników:




Konkursy! Co miesiąc do zgarnięcia bony na sprzęt karpiowy oraz nagrody rzeczowe!








Duże zniżki na sprzęt karpiowy dla aktywnych użytkowników!







Możliwość testowania sprzętu oraz przynęt!




Sponsorzy forum: