Gdzie łowić podczas spuszczania wody na zaporówce |
Autor |
Wiadomość |
damix181

|
Wysłany: 2014-07-31, 14:58 Gdzie łowić podczas spuszczania wody na zaporówce
|
|
|
Witam chciałbym się dowiedzieć gdzie szukać karpi podczas obniżania poziomu wody na zaporówce. Praktycznie co roku mamy do czynienia z tego typu zjawiskiem. Zauważyłem ,że wtedy miejscówki , które były dobrymi łowiskami nagle okazują się słabe.Szukać głębokich miejsc, płytszych,czy w ogóle odpuścić sobie łowienie.Co sądzicie na ten temat jakie macie doświadczenia. |
|
|
|
 |
daniels
Daniel Solowski

|
Wysłany: 2014-07-31, 15:57
|
|
|
damix181 napisał/a: | Witam chciałbym się dowiedzieć gdzie szukać karpi podczas obniżania poziomu wody na zaporówce | Podczas samego spuszczania wody u mnie nigdy brań nie było, dopiero jak przestawali to się zaczynały. |
_________________ Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi |
|
|
|
 |
Paciak
|
Wysłany: 2014-08-05, 21:28
|
|
|
Jak w poście wyżej, podczas spuszczania wody po prostu niema brań raczej na każdej wodzie bez wyjątków, chyba, że jakieś "fuksy" i przypadki. |
|
|
|
 |
Tomazino

|
Wysłany: 2015-11-21, 09:58
|
|
|
W naszej okolicy mamy małą zaporówkę na której duże ruchy wody to norma. Podczas 1h potrafi woda zjechać o 45cm w pionie. Najprostsze rozwiązanie to wywożenie jak najbliżej środka. Ryba czuje się tam najbezpieczniej. |
|
|
|
 |
nobel24h
Adam Pończocha

|
Wysłany: 2015-11-21, 10:40
|
|
|
Karpie odruchowo uciekają w najgłębsze miejsce podczas gwałtownych spadków poziomu wody. Statystycznie kilka procent karpi płynie wtedy do źródła wody. W tych miejscach trzeba wtedy szukać ryb. Podczas dużych spadków miałem marna ilość brań karpi ale najlepsze wyniki w połowie amurów. |
|
|
|
 |
Szafa
Szafa
|
Wysłany: 2015-11-21, 12:21
|
|
|
daniels napisał/a: | damix181 napisał/a: | Witam chciałbym się dowiedzieć gdzie szukać karpi podczas obniżania poziomu wody na zaporówce | Podczas samego spuszczania wody u mnie nigdy brań nie było, dopiero jak przestawali to się zaczynały. | Odpuść sobie ryby mają już jeden stres-wystarczy(dla mnie to jak karpiowanie w okresie tarła),zajrzyj na inny zbiornik.Pozdrawiam... |
|
|
|
 |
|