To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Wędkarstwo karpiowe
Miejsce na wymianę poglądów pomiędzy karpiarzami. Znajdziesz tu zarówno dyskusje na temat sprzętu karpiowego, metod i technik połowu karpia, opinie na wszelkie tematy oraz mnóstwo innych porad. Dołącz do dyskusji z nami i dowiedz się więcej!

Zanęty - Zaneta Domowym sposobem

Borsuk - 2014-06-28, 12:40
Temat postu: Zaneta Domowym sposobem
Witam chciał bym przedstawić zanętę jaka proponuje mój Tata i prosił bym o poradę ponieważ nie ma w niej BAZY :O

otręby pszenne
chleb rozmoknięty
maka kukurydziana
płatki owsiane górskie
grysik/kaszka kukurydziany/a
cukier waniliowy

Silton - 2014-06-28, 13:33

A na co to ma być zanęta? Na karpia?
Może coś podpowie Ci ten film:

Borsuk - 2014-06-28, 15:09

Posiadam również proso czerwone murzynka mieszanke bazowa rybna i korzenna

to również mogę użyć do zanety ? czy raczej kulki ?


Ja posiadam pytanie czy Kolega Regulamin zna? Jak zna, to poproszę o poprawną pisownię. Rumun

Silton - 2014-06-28, 15:29

Borsuk,
To co podałeś w pierwszym poście to się nadaje na uklejkę. Sam pył i zero konkretów.
Sprawdzona ''mikstura'' na karpia/amura to kukurydza i konopie (baza). Do tego możesz bez problemu dodać prosa i murzynka.
Kulki nie są obowiązkowe.
Ogólnie poczytaj forum bo w tym temacie zostało już wszystko napisane.

daniels - 2014-06-29, 08:51

Borsuk napisał/a:
prosił bym o poradę ponieważ nie ma w niej BAZY
hmm... ja bym raczej powiedział że to jest baza zanętowa, a teraz pasuje dodać coś wabiącego, zapachowego i smakowego. ;)
Borsuk napisał/a:
otręby pszenne
chleb rozmoknięty
maka kukurydziana
płatki owsiane górskie
grysik/kaszka kukurydziany/a
cukier waniliowy

Ten skład to dawniej była typowa zanęta do oblepiania koszyków przy połowie leszcza ponieważ takie składniki prawie każdy miał w domu ;)
Z każdą zanętą można mieszać ziarna jak i kulki, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;)
Kombinuj bo tylko tak znajdziesz odpowiedź, nie ma uniwersalnej zanęty jak i przynęty.

Silton napisał/a:
Ogólnie poczytaj forum bo w tym temacie zostało już wszystko napisane.

Tu się nie zgodzę, co roku coś zmieniam i "ulepszam" :lol:
Człowiek uczy się całe życie :)

grzesiekcichy - 2017-07-20, 14:01

Witam Wszystkich:
Mam takie pytanko. Czy na wodzie której nie znam będzie lepiej nęcić kuku + konopie + sypka zanęta czy dodać jakiś pellet owocowy i (lub) śmierdzący.

JackHerer - 2017-07-21, 02:10

Zrób wywiad i się dowiedz, jak dużo drobnicy to kuku wyjedzą w godzinę... ale kuku jest hmyy uniwersalne... tak samo jak halibut..... Ja bym na gruby pelet halibuta stawiał i niewielką część kuku i konopi żeby drobnica zamieszanie zrobiła... a zainteresowane miśki wpłyną i będą na pelecie żerować..i resztkach kuku, na zestaw bym dał sztuczną kuku z Kordy polecam ib flaouvor i pelet.. np 2wie 20stki
CzasemCoChyce - 2017-08-03, 07:24
Temat postu: Re: Zaneta Domowym sposobem
Borsuk napisał/a:
nie ma w niej BAZY :O


Cześć,

Jako, że wyrzucono mój lakoniczny post o ziemniakach, a na shoutbox'ie polecono mi, żebym napisał coś więcej jak "przyrządzić" te ziemniaki, to proponuje Ci - bo pewnie nikt by się tu nie domyślił, że surowych nie można za bardzo wrzucić do wody, zatem :

- nie obierać ( tylko je umyć )
- następnie pokroić w większą kostkę
- wsypać do gara
- zalać zimną wodą
- opcjonalnie możesz dodać do wody ze 3 ząbki czosnku, zgniecione w łupinach
- poczekać aż woda z ziemniakami się zagotuje
- wylać wrzątek i zalać znowu zimną
- ponownie zagotować i czekaż do momentu aż kostka ziemniaka się nie rozwala na masę tylko jest w miarę miękka ale spójna.

Baza do Twojej zanęty za ok 1zł za kg.

AndrzejN. - 2017-08-03, 18:55

CzasemCoChyce, czemu po zagotowaniu trzeba zmienić wodę na zimną, jaki efekt to daje?
jony - 2017-08-04, 07:36

AndrzejN. napisał/a:
CzasemCoChyce, czemu po zagotowaniu trzeba zmienić wodę na zimną, jaki efekt to daje?
Pewnie żeby ziemniaki "zdębiały" - to takie powiedzenie z moich stron :mrgreen: określające ziemniaki którym w trakcie gotowania dolano zimnej wody.
CzasemCoChyce - 2017-08-04, 09:41

Po zagotowaniu wylewam wrzątek i zalewam ziemniaki zimną wodą żeby je zahartować.
Wierzchnia część zamyka i nie pije znowu wody, środek zostaje do dogotowania w zależności od potrzeb.
Ziemniaki możesz potem rozgnieść jak potrzebujesz trochę papki, a jeśli takiej potrzeby nie ma to zawsze masz kostkę z ziemniaka w całości, nie kruszy się.

Dzięki takiemu zabiegowi zachowują strukturę. ;)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group